kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:66/414)

FRYKADELKI Z KAPUSTY KISZONEJ I KASZY JAGLANEJ 135

Bardzo lubię wszelkie kotleciki z kaszy.  Powstają one z reguły bardzo spontanicznie z tego, co mam akurat ugotowane w nadmiarze:) Tym razem była to kasza jaglana i niewykorzystana kapusta kiszona ...  Strzał był w 10-tkę! Kwaskowa kapusta i delikatna kasza stworzyły bardzo smaczne, soczyste zestawienie.  Moje frykadelki podałam z sosem pieczarkowym, oczywiście mąż miał do tego ziemniaczki(...)których nie wyobraża sobie obiadu :)) Składniki: 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 400g kapusty kiszonej 1 cebula 200g boczku buka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kasze jaglaną przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy wodą w proporcji na szklankę kaszy - 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Kapustę kiszoną szatkujemy, jeśli

Walijskie Pichcenie
Kapuśniak na wędzonce 75

wędzonych kości wieprzowych 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 400 g ziemniaków 6 liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego 4 łyżki kaszy pęczak 200 g kapusty kiszonej 300 ml soku z kiszonej kapusty sól, pieprz  Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)kostkę, mięso oddzielamy od kości. Wrzucamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami i kaszą. Gotujemy kwadrans na średnim palniku. Kapustę kroimy, wrzucamy do zupy, wlewamy kwas z kapusty kiszonej. Gotujemy do momentu, kiedy kapusta będzie al’ dente. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Najlepsze przepisy z konopi – i czym się różni olej CBD od kuchennego oleju z konopi 63

łyżek miodu Przepis na hummus czekoladowy Sezam blendujemy z olejem, dodajemy ciecierzycę, kakao, miód i odrobinę zalewy z puszki ciecierzycy. Podajemy posypany szczyptą kakao i łyżką oleju konopnego. Kiszona kapusta z olejem konopnym i czarnuszką Składniki: garść kiszonej kapusty łyżka oleju konopnego (zwykłego kuchennego, nie CBD) duża szczypta nasion czarnuszki Jak przygotować kiszoną kapustę z olejem konopnym i czarnuszką? Czarnuszkę

Ugotowane pozamiatane
Kapuśniak z kiszonej czerwonej kapusty 72

Kapuśniak trochę inny bo z kiszonej czerwonej kapusty.  Składniki: 1 marchewka kawałek selera pietruszka cebula 2 ziemniaki 2 łyżki oleju sól i pieprz 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki cząbru 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego szklanka soku z kiszonej czerwonej kapusty 3/4 szklanki(...)kiszonej czerwonej kapusty Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Seler i cebulę kroimy w małą kostkę a ziemniaki  w dość dużą.  W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa lekko je podsmażając. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości naczynia. Dodajemy przyprawy. Gotujemy kilka minut do  miękkości ziemniaków. Wlewamy sok z kapusty i dodajemy kiszoną kapustę. Gotujemy

AZgotuj!
Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej 107

przygotowujemy mięso dzień wcześniej i w niedziele wkładamy tylko do piekarnika. Do zrobienia mamy tylko dodatki. Ja zrobiłam surówkę z kapusty, ale zdecydowanie polecam podać na ciepło kiszoną kapustę. Wyśmienicie komponować się będzie z  tego typu golonkami. Wystarczy dodać do duszonej kapusty podduszoną na maśle cebulkę i suszone śliwki, ale nie kalifornijskie, tylko nasze polskie węgierki lub po prostu(...)ugotowane suszone grzybki. Pyszna nasza polska kiszona kapusta musi być do takiego mięsa dosyć kwaśna wiec nie odważajmy za dużo wystarczy tylko raz. I taką kapustę możemy również przygotować dzień wcześniej. Pozostaje mi tylko Wam życzyć smacznego. Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej -4 golonki indycze Marynata : -3 łyżki miodu -3 łyżki musztardy - 1 łyżka oleju - 4 łyżki sosu sojowego

Kulinarne przemyslenia
Grochówka z kapustą kiszoną 141

grochówkę jadł mój tata. Niedawno sobie o niej przypomniałam, zadzwoniłam do mamy żeby dowiedzieć się jak ją robiła. Dokładną instrukcje dostałam i zaraz zabrałam się do pracy. Pyszna, polecam. Kapustę kiszoną można dodać świeżą ze słoika lub lekko przesmażoną na oleju. Groch zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zlać wodę i groch wrzucić do garnka. Wlać(...)wrzucić do zupy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie, a groch lekko rozgotowany. Ja lubię jak groch nie jest całkowicie rozgotowany. Rozlać grochówkę do talerzy, na górę nałożyć po łyżce kapusty kiszonej. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Domowa kiszona kapusta na zimę 47

kwas o gorszym smaku. Aby zapobiec zepsuciu produktu i stratom, stosują też konserwanty. Dlatego warto mieć trochę własnej  spiżarni. Oczywiście ważny jest też czynnik finansowy. Kilogram kiszonej kapusty kosztuje zimą 6-7 zł. Koszt domowej to najwyżej 3 zł, bo do jej przygotowania, poza nią samą potrzebujesz tylko soli i ewentualnie(...)kcal  białko – 4 g  tłuszcze – 0,2 g  węglowodany – 5 g  błonnik – 2,6 g Artykuł Domowa kiszona kapusta na zimę pochodzi z serwisu Wymiar Zdrowia

Wymiar Zdrowia
Domowa kiszona kapusta na zimę 52

kwas o gorszym smaku. Aby zapobiec zepsuciu produktu i stratom, stosują też konserwanty. Dlatego warto mieć trochę własnej  spiżarni. Oczywiście ważny jest też czynnik finansowy. Kilogram kiszonej kapusty kosztuje zimą 6-7 zł. Koszt domowej to najwyżej 3 zł, bo do jej przygotowania, poza nią samą potrzebujesz tylko soli i ewentualnie(...)kcal  białko – 4 g  tłuszcze – 0,2 g  węglowodany – 5 g  błonnik – 2,6 g Artykuł Domowa kiszona kapusta na zimę pochodzi z serwisu Wymiar Zdrowia

Wymiar Zdrowia
Roladki z kapustą kiszoną 53

Roladki z kapustą kiszoną Roladki ze schabu z dodatkiem kapusty dzięki niej danie jest pyszne. 12 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kg schabu ·        20 dag kapusty kiszonej ·        1 papryka czerwona ·        1 papryka żółta(...)Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy przyprawą do mięsa i solą. 2.    Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną oraz pokrojone w paseczki papryki. Następnie wlewamy ketchup, chwilkę gotujemy. 3.    Gotowy farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa. 4.    Mięso zwijamy w roladki, obtaczamy w mące

Kulinarna Chwila
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 101

Składniki: ( 21sztuk) 480g kapusty kiszonej ( po odsączeniu ), 250g pieczarek, 1 cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, sól, pieprz, majeranek, jajko, olej. Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować do miękkości. Gdyby kapusta była bardzo kwaśna, to przed gotowaniem przelać ją wodą. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Ugotowaną kapustę kiszoną

W kuchni u Moniki
Żeberka z paprykami i cydrem 149

Żeberka z paprykami i cydrem to klasyczne połączenie duszonych żeberek z polskim cydrem i kolorowymi paprykami. Cydr nada temu daniu głębi i spowoduje, ze sos będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 156

wizualnie danie. Mieszankę kupicie  tutaj . Kapusta "Orzech"  ... i opinia matki, czyli kucharki bardziej doświadczonej - jakby nie było: Nigdy nie kupowałam gotowej kapusty kiszonej/kwaszonej w słoikach. Zawsze miałam kapustę kiszoną w domu, własnoręcznie, bo taka smakuje najlepiej. W tym roku jednak nasze kapuściane zapasy skończyły się w ekspresowym tempie i chcąc zjeść ulubiony boczuś w kapuście kiszonej, sięgnęłam(...)produkt marki " Orzech ". Obawiałam się, nie byłam przekonana do takich rozwiązań, ale "Kapusta kwaszona z grzybami leśnymi" miło mnie zaskoczyła. Smak troszkę inny niż tradycyjnie kiszonej kapusty, ale to nie znaczy, że gorszy!  Kapusta kwaszona z grzybami "orzech" jest pasteryzowana, co tłumaczy jej miękkość i smak. Proces obróbki termicznej trwa więc znacznie krócej, po ugotowaniu danie jest bardzo smaczne

Wypisz Wymaluj
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną 116

Tradycyjne placki ziemniaczane wiadomo jak smakują, ale z dodatkiem kapusty kiszonej już niekoniecznie. Inspiracją do tego dania stał się ten przepis na placki tylko z kapusty kiszonej. Ja mając w planach obiadowych właśnie tradycyjne postanowiłem odłożyć część masy ziemniaczanej, dołożyć kapusty i wypróbować to połączenie smakowe. Szczerze przyznam, że się nie zawiodłem. Wyszły bardzo dobre, a zostały zjedzone z kleksem(...)jogurtu i szczypiorkiem :) Składniki : - około 1/2 kg ziemniaków, - 1 cebula, - 300 g kapusty kiszonej, - jajko, - 3 - 4 łyżki mąki pszennej, - sól, pieprz, - olej do smażenia. Wykonanie : Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub w robocie. Kapustę drobno poszatkować i razem z pozostałymi składnikami dodać do ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodać mąki i smażyć na rozgrzanym oleju

Przepisy Mikołaja
Barszcz czerwony czysty 108

czyli na jarzynach i  naturalnym kwasie buraczanym. Trzeba jednak pamiętać, żeby tydzień wcześniej zakisić buraki. Jeżeli ktoś zapomniał, nic straconego. Kwas buraczany można z powodzeniem zastąpić kwasem z kiszonej kapusty. Muszę jednak zaznaczyć, że sama kiszę kapustę, nie wiem natomiast jak to by było w przypadku kapusty kupionej w sklepie. Chyba, że mamy jakieś sprawdzone źródło.  Do przygotowania(...)ładny intensywny kolor i nie ma posmaku surowizny." Barszcz czerwony czysty (przepis własny) Składniki : 2,5l wywaru z jarzyn 0,5l wywaru z grzybów 1,5 szklanki kwasu z kiszonej kapusty 500g ugotowanych i startych buraków 2 łyżki sklarowanego masła 2 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sól i pieprz Wlać do garnka

Wiem co jem
Surówka z kiszonej kapusty 380

blogu jest sporo przepisów na różne surówki ale ze świeżej kapusty jednak pyszną surówkę do obiadu można zrobić też z kiszonej kapusty. Ja dodaje do niej marchewkę i czerwoną paprykę oraz troche natki pietruszki. Taka surówka najlepiej pasuje do rybki oraz do wieprzowiny. składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 czerwona papryka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej(...)rzepakowy lub słonecznikowy Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna nawet dwa razy. Dobrze odcinąć i posiekać, przełożyć do miski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na cienkie paseczki lub poszatkować na szatkownicy do kapusty. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce  o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodać do kapusty, dodać także natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać składniki. Solidnie skropić olejem

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania