szklanka mąki sól, pieprz zioła prowansalskie słodka mielona papryka 50 ml oleju Składniki na farsz: 1 puszka farszu Leśne Skarby 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 500 gram kiszonej kapusty tymianek suszony ok. ½ łyżeczki 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 jajka bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy zioła(...)koniec. Smażymy naleśniki. W między czasie na patelni podsmażamy cebulę, czosnek. Na koniec dodajemy farsz grzybowy. Smażymy razem ok. 15 minut. W garnku gotujemy kapustę kiszoną z liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem. Studzimy. Mieszamy farsz czyli podsmażone grzyby i wystudzoną kapustę kiszoną. W naleśnika zawijamy 2 łyżki farszu, zawijamy tak jak gołąbki, zakładając najpierw boki do środka, później
Życie zaczyna się w kuchniziemniaki 2 łyżki smalczyku ze skwarkami 2-3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 2 l wody Wykonanie: boczek ugotować do miękkości, usunąć z garnka, dołożyć kiszoną kapustę, przyprawy i gotować około 30 minut, aż zmięknie obrać warzywa i pokroić w kostkę i ugotować w odzielnym garnku około 20 minut, aż będą miękkie. Warzywa gotowane z kapustą(...)ugotują się, pozostaną twarde (możesz gotować zupę w jednym garnku - najpierw warzywa i do miękkich, już ugotowanych dołożyć kiszoną kapustę i gotować razem warzywa i kapustę do miękkości) połączyć oba wywary. Skorygować ilość soli i pieprzu. Dodać smalec ze skwarkami i ewentualnie pokrojony boczek z gotowania wywaru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można ugotować błyskawicznie jak tylko sie zrobi odpowiedni przegląd lodówki. Kompletnie nie miałam dziś pomysłu na obiad.Otwarłam lodówkę i znalazłam tam dwa litrowe słoiki wywaru mięsnego, pół słoja kapusty kiszonej, kawałek kiełbasy, boczku i trochę warzyw. I powiem szczerze wyszła znakomita zupka, syta i pożywna. Obiad jednodaniowy. Składniki - wywar mięsny 2 litry - kapusta kiszona 30 dkg. - kiełbasa cienka - boczek(...)marchewka, pietruszka, kawałek selera, - majeranek,kminek mielony - listek laurowy,ziele angielskie Wykonanie Wywar zagotowałam, dodałam do niego warzywa, kiełbasę i boczek. Kiedy warzywa zmiękły,dodałam drobno pokrojoną kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Po ok. 30 minutach zupka była gotowa. Podałam z ziemniakami i pokrojoną kiełbasą z boczkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródRoladki marzenie Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszystko co jest z kapustą kiszoną. Soczyste roladki ze schabu z dodatkiem aromatycznych warzyw, każdego skuszą Składniki: · ½ kg schabu · ½ puszki kukurydzy · ½ papryki czerwonej · Cebula(...)kapusty kiszonej · Jajko · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia · Sól · Pieprz · Papryka ostra · 2 łyżki ketchupu pikantnego
Kulinarna ChwilaZupa Kisz Masz Lubię takie zupki dwa dania w jednym na bazie kapusty kiszonej. Polecam. 10 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej · ½ kg ziemniaków · ½ kg kapusty kiszonej · 3 marchewki(...)rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do ziemniaków. 3. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, poszatkowaną kapustę kiszoną oraz pokrojone w paseczki papryki. Mieszając prużymy 20 minut, następnie przekładamy do garnka z ziemniakami i mięsem . 4. Do zupy dodajemy przecier, doprawiamy solą oraz papryką i zagęszczamy
Kulinarna ChwilaNiewielkie bułeczki wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem. Składniki (na 15-20 pasztecików): Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram(...)świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki o temp. pokojowej 1 łyżeczka soli kminek lub czarny sezam do posypania Nadzienie: 350 gram kapusty kiszonej 100 gram suszonych podgrzybków 1/3 szklanki świeżej żurawiny 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 jabłka sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cebuli 150 ml wywaru grzybowego
Mango PapajaKapuśniak z kiszonej kapusty najlepszy na kapuście zrobionej przez nas. Ta sklepowa pozbawiona marchewki, a jeśli już ją ma to trzeba dobrze się przyglądać, by ją dojrzeć. Smak kapuśniaku z kapusty sklepowej nieporównywalny do domowej. Dlatego polecam ukisić sobie takiej kapustki. Ja tak zrobiłam i teraz mogę gotować pyszny kapuśniak. Link do kiszonej kapusty TU Na pewno kapuśniak(...)wywarze z żeberek. SKŁADNIKI ok. 3 litry wywaru z żeberek i warzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe, jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera 1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki 1 cebula liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka oleju WYKONANIE Do wywaru
W kuchennym oknie EwyKapustę kiszoną najczęściej jadamy jako dodatek do ryb. Taką klasyczną, z tartą marchewką, z odrobiną cukru i oleju. I nigdy nie sądziłam, że z kapusty kiszonej można wycisnąć coś tak dobrego. Z przyjaciółką z licealnej ławki często wymieniamy przepisy i pomysły. Napisała, że chodzi i podjada, i że surówka obiadu nie doczeka... że taką dobrą zrobiła. Pytam jej więc cóż(...)surówka, a ona mi odpisuje, że kapusta kiszona z ananasem... :) Znalazła przepis tutaj. Czytaj więcej
bistro mamaMagda Może się Wam wydawać dziwne, że wrzucam na bloga przepis na coś tak prostego jak surówka z kiszonej kapusty. Ale wstyd się przyznać, ale dopóki teściowa nie nauczyła mnie jej robić, nie wiedziałam jak, nigdy nie wychodziła mi idealna. A ta jest po prostu przepyszna i dlatego trzeba się tym przepisem podzielić ze światem. Tak więc hołd dla teściowej(...)ucałowania za najlepszą surówkę do obiadu Składniki (na 4 duże porcje): 500g białej kiszonej kapusty średnia marchewka mała biała cebula dojrzałe i soczyste jabłko 3 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku łyżka cukru Kiszoną kapustę wyciągamy na sito i próbujemy – jeśli jest dla nas zbyt kwaśna, przepłukujemy odrobiną zimnej wody – dla mnie kapusta nigdy
Smaczna Stronanarzeka na niedobór masy i zbyt szybką przemianę materii. Ale od czasu do czasu można zaszaleć... Zapraszam zatem na przygotowaną na sposób niemiecki golonkę pieczoną w piwie pszenicznym z kiszoną kapustą z suszonymi śliwkami i sosem chrzanowym. Do przygotowania dania użyłem: 3 kawałków golonki przedniej z kością (po około 500 gram), 500 gram kiszonej kapusty, 1 litra piwa pszenicznego(...)ułożyłem w nim golonki. Do piwa wrzuciłem pokrojone w piórka cebule, 5 ziaren ziela angielskiego, 200 gram suszonych śliwek, łyżeczkę nasion kminku i 4 liście laurowe. Na golonkach ułożyłem kiszoną kapustę wymieszaną z łyżeczką nasion kminku i doprawioną czarnym świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Całość po przykryciem umieściłem w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem
Wyprawy kulinarneKapusta kiszona, smażona na maśle z dodatkiem cebuli i grzybów. Do obiadu, ale także na świąteczny stół. Składniki: 900 g kapusty kiszonej, 500 g świeżych grzybów, 4 średnie cebule, marchewka, ok 125 g masła, pieprz, łyżka majeranku Przygotowanie: Świeże grzyby dokładnie oczyszczamy. Ogonki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry. Podsmażamy na łyżce masła przez 10 minut. Zdejmujemy grzyby(...)były smażone grzyby na łyżce masła aż się zeszkli. Marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do cebuli, podsmażamy pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodajemy odsączoną i posiekaną kapustę kiszoną a także pozostałe masło, szczyptę pieprzu, majeranek. Mieszamy. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 35 minut. Na koniec dodajemy grzyby i zostawiamy jeszcze
Lena GotujeKolejna surówka z kiszonej kapusty. Poprzednia wersja była z olejem a teraz z dodatkiem śmietany. Surówka jest bardzo pyszna i najbardziej pasuje do rybki. Najlepiej smakuje jak jest lekko schłodzona. składniki: 400 g kiszonej kapusty 3 jabłka 3 marchewki śmietana 18% lub 12% świeżo zmielony czarny pieprz Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa albo nawet
Monia miesza i gotujeugotowanie obiadu wtedy otwieram słoik z bigosem do tego ziemniaki i obiad gotowy. Pyszny, aromatyczny w sam raz na różne okazje a nawet święta. Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapust 1 kg świeżej kapusty 1.5 kg mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina(...)łyżki czerwonej papryki 1,5 szklanki oleju domowa vegeta do smaku 2 łyżki ziół prowansalskich Wykonanie : Grzyby zalewamy woda i odstawiamy na noc.Następnie kroimy w paseczki, śliwki również. Kiszoną kapustę myjemy, odcedzamy i zalewamy ponownie wodą. Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do kapusty razem z grzybami i śliwkami. Dodajemy zielę angielskie,jałowiec,liście laurowe i gotujemy
Sama słodycz i szczypta chilisię w domu trzech mężczyzn to czasami trzeba zrobić obiad po męsku. Jednak moja mała wnusia tez nie pogardziła kawałkiem mięska. Jednak największa frajda dla Niej to wybieranie paluszkami kapusty kiszonej. Do tego podałam frytki, ale równie dobrze będzie smakować z pieczywem. Polecam Wam tak przygotowane goloneczki , bo są bardzo dobre. Na moim blogu znajdziecie też inny sposób na golonkę(...)gotować do miękkości mięsa. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa. Moje golonki gotowały się na wolnym ogniu około 2 godzin. Po ugotowaniu wyjąć mięso. 700 g kapusty kiszonej 1 łyżka oleju pieprz słodka papryka odrobina ostrej papryki Golonkę naciąć tworząc kratkę oprószyć pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Ma dno naczynia do zapiekania wyłożyć kapustę
O kuchni z uczuciem