kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:76/414)

Pieczone ziemniaki z ogniska z serem i kiszona kapustą 132

ognisk. Znam zapach  i smak pieczonych ziemniaków z ogniska. Dlatego wiedziona zapachem kupiłam ogromne ziemniaki. Upiekłam je w piekarniku, miąższ wymieszałam z serem, a  wierzch przykryłam kiszoną kapustą z tymiankiem i kminkiem. 2 duże ziemniaki ser ( u mnie owczy) pieprz sól kminek kiszona kapusta tymianek oliwa Ziemniaki owiń w folię i upiecz w ognisku  lub w piekarniku(...)ziemniaków połóż na folii formując je tak, aby wystawała kilka cementytów ponad ziemniaki tworząc jakby naczynie. Połóż na rozżarzonych węglach i pozwól, aby ser się roztopił. Potem posyp np. kiszoną kapustę

AZgotuj!
Kotleciki ryżowe z sosem pieczarkowym i surówką 82

Moja propozycja na pyszny obiad to ryżowe kotleciki z marchewką, z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Pracochłonne danie, ale warto je przygotować, bo jest pyszne. Kotleciki ryżowe bardzo lubimy i często goszczą na naszym stole. Podaję je z różnymi dodatkami. Tym razem podałam z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Bardzo polecam Wam taki obiad. Smacznych inspiracji(...)pieczarek 1 cebula 1 płaska łyżka masła 1 szklanka śmietany 18 % sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek suszony według uznania   Na surówkę: 50 dag kiszonej kapusty 1 mała cebula 1 większa marchewka 2-3 łyżki oleju sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku   Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtaczania kotlecików natka pietruszki

Izabelawkuchni
Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem 222

Potrawa z mojego dzieciństwa, którą przygotowywała moja babcia. Lane kluski podawała ze zrumienionym boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z odrobiną smalcu i kminku. Proste danie i bardzo smaczne. Boczek usmażyłam jeszcze z dodatkiem cebulki, bo… lubię Składniki: Kapusta: 500 g kapusty kiszonej (mało kwaśnej) 1,5 – 2 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki kminku 1 łyżka smalcu cukier sól(...)ciasta. Osobiście wolę sposób z woreczkiem, bo jest prostszy. Pokrojony boczek i posiekana cebulkę przyrumienić na maśle i oleju. Dodać ugotowane i odcedzone kluski. Wymieszać i podawać z ugotowaną kiszoną kapustą. Kluski równie dobrze można razem z cebulką i boczkiem lekko przysmażyć, będą równie smaczne. Smacznego

Oryginalny smak
Żeberka w kapuście kiszonej, w miodzie i ketchupie 676

Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdzie w jednym naczyniu mogę upiec lub ugotować cały obiad: mięso, ziemniaki, warzywa. Takim daniem są właśnie żeberka w kapuście kiszonej. Mój przepis to połączenie kilku innych przepisów, kilku prób i mojej kulinarnej intuicji. Ostatecznie powstało pyszne danie godne polecenia i koniecznie wypróbowania. Żeberka są słodkie od miodu a kapusta niezwykle aromatyczna, niczym najlepszy bigos(...)osób 0,5 kg żeberek 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu worcester 2 kostki rosołowe sól, pieprz, mąka do obtaczania olej do smażenia Żeberka pokroić na dwie kostki. Posolić i popieprzyć ale bardzo mało, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor

Jadło i czytadło
śledziowe filety na pyszny obiad... 160

Składniki: śledzie świeże duże 6 sztuk, sól ziołowa - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg, kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej słonecznikowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek filety śledziowe solić przed samym smażeniem, nie puszczą wody i nie są suche = duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy(...)zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć do worka wsypać mąkę, przed obtaczaniem filety posolić i obtaczać w mące na gorącym oleju rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków filety podać

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z kapustą i grzybami 307

grzybami to potrawa, które podana na świątecznym stole świetnie wszystkim smakuje. Proste przygotowanie i typowe dla Bożego Narodzenia smaki sprawiają, że bez tego dania święta nie mogą się obejść. Kiszona kapusta i suszone grzyby są najbardziej rozpoznawalnymi smakami w okresie Świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem oba te składniki zostały zamknięte w naleśniku(...)Naleśnik z farszem otrzymał dodatkowo panierkę z jajka i bułki tartej, a następnie został podsmażony i tak powstał pyszny krokiet. Do przygotowania krokietów należy użyć dobrej jakości kiszonej kapusty, bo to ona odpowiada za cały ich smak. Naleśników do krokietów nie smażyć ani zbyt cienkich, ani zbyt grubych. W gruby naleśnik będzie trudno zawijać farsz, a zbyt cienki

Kuchcik gotuje
Francuskie miseczki z papryką i kapustą kiszoną 138

Miseczki z ciasta francuskiego z papryką i kapustą kiszoną to doskonała przekąska na każdą imprezę. Można je przygotować w kilka chwil. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Po upieczeniu bardzo ładnie się prezentują. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 papryka czerwona, 150g kapusty kiszonej, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Cebulę szklę(...)oliwie. Dodaję paprykę oraz kapustę kiszoną. Smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kwadraty o boku 10cm. Kawałkami ciasta wykładam wgłębienia na blaszce na muffinki. Następnie wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. 3. Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piekę około 20 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami 113

Kapuśniaczki nieodłącznie kojarzą mi się z zimą i okresem świątecznym. Tym razem postanowiłem przygotować przepis na drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą(...)leśnymi grzybami. Wspaniale smakują w towarzystwie domowego barszczu, jak i tego torebkowego. Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami Cudownie puszyste ciasto, delikatna kapusta, aromatyczne grzyby leśne… Klasyczny, ale jednocześnie wyjątkowy i wciągający smak. Dodatek kminku nie tylko sprawianie, że kapusta jest dla nas łatwiej strawna, ale również nadaje kapuśniaczkom wyjątkowego sznytu. Drożdżowe kapuśniaczki to obowiązkowa pozycja do zrobienia

Blendman
Karp w panierce z płatków owsianych na puree ziemniaczano-chrzanowym. 206

jajka i usmażyłam na minimalnej ilości oliwy z oliwek. Do tego puree ziemniaczane ale zamiast śmietanki - jogurt naturalny, odrobinka masła i ... chrzan. Puree ziemniaczano - chrzanowo - rewelacja! Całości dopełniła kapusta kiszona. Składniki: karp płatki owsiane 2 jajka mąka pełnoziarnista oliwa ziemniaki łyżka masła jogurt naturalny  chrzan kapusta kiszona sól, pieprz Karpia trzeba oprawić (to dla facetów), gdy już będzie gotowy(...)stron. Obieramy ziemniaki i gotujemy. Gdy już się ugotują, odlewamy, osuaszamy i ugniatamy na purre. W trakcie ugniatania dodajemy masło, jogurt, chrzan. Też na oko, na smak. Podajemy z kapustą kiszoną. I już wszystko gotowe. Całość można posypać natką pietruszki. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Surówka z kiszonej kapusty 117

Surówka z kiszonej kapusty Najlepsza, moja ulubiona, szybko się robi, naturalnie bogata w mnóstwo witamin. Dotatek marchewki i papryki powoduja iż surówka ma niepowtarzalny smak. SKŁADNIKI 300g odciśniętej z soku kiszonej kapusty 1 duża marchewka 1 czerwona papryka natka pietruszki 1 jabłko 3 łyżki oleju z oliwek łyżeczka cukru pieprz lub kminek do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiszoną

zielonacukinka
Kluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą 79

Kluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą Szare kluski kładzione wykonane z tartych ziemniaków, to tradycyjna wielkopolska potrawa. Zazwyczaj podawane są z boczkiem i cebulką oraz gotowaną kapustą kiszoną. Dziś jednak proponuje Wam lekką odmianę, a mianowicie wykonanie tych pysznych klusek z ziemniaków i dyni. Dynia, na którą właśnie mamy sezon, dodaje kluską delikatności i przyjemnego, lekkiego smaku. Polecam spróbować(...)ziemniaków ok 0,5 kg dyni ok 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli ok 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula Kapusta: 0,5kg kapusty kiszonej liść laurowy po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu Dodatkowo: 1 łyżeczka soli + 2 łyżki oleju -do gotowania klusek       *** Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą do poziomu kapusty

Blog z Apetytem
Paszteciki z kapustą i grzybami 108

szklanka mąki sól, pieprz zioła prowansalskie słodka mielona papryka 50 ml oleju Składniki na farsz: 1 puszka farszu Leśne Skarby 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 500 gram kiszonej kapusty tymianek suszony ok. ½ łyżeczki 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 jajka bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dodajemy zioła(...)koniec. Smażymy naleśniki. W między czasie na patelni podsmażamy cebulę, czosnek. Na koniec dodajemy farsz grzybowy. Smażymy razem ok. 15 minut. W garnku gotujemy kapustę kiszoną z liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem.  Studzimy. Mieszamy farsz czyli podsmażone grzyby i wystudzoną kapustę kiszoną. W naleśnika zawijamy 2 łyżki farszu, zawijamy tak jak gołąbki, zakładając najpierw boki do środka, później

Życie zaczyna się w kuchni
Kapuśniak z czerwonej kapusty 161

ziemniaki 2 łyżki smalczyku ze skwarkami 2-3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 2 l wody Wykonanie: boczek ugotować do miękkości, usunąć z garnka, dołożyć kiszoną kapustę, przyprawy i gotować około 30 minut, aż zmięknie obrać warzywa i pokroić w kostkę i ugotować w odzielnym garnku około 20 minut, aż będą miękkie. Warzywa gotowane z kapustą(...)ugotują się, pozostaną twarde (możesz gotować zupę w jednym garnku - najpierw warzywa i do miękkich, już ugotowanych dołożyć kiszoną kapustę i gotować razem warzywa i kapustę do miękkości) połączyć oba wywary. Skorygować ilość soli i pieprzu. Dodać smalec ze skwarkami i ewentualnie pokrojony boczek z gotowania wywaru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniak. Kwaśnica na szybko. 187

można ugotować błyskawicznie jak tylko sie zrobi odpowiedni przegląd lodówki. Kompletnie nie miałam dziś pomysłu na obiad.Otwarłam lodówkę i znalazłam tam dwa litrowe słoiki wywaru mięsnego, pół słoja kapusty kiszonej, kawałek kiełbasy, boczku i trochę warzyw. I powiem szczerze wyszła znakomita zupka, syta i pożywna. Obiad jednodaniowy. Składniki - wywar mięsny 2 litry - kapusta kiszona 30 dkg. - kiełbasa cienka - boczek(...)marchewka, pietruszka, kawałek selera, - majeranek,kminek mielony - listek laurowy,ziele angielskie Wykonanie Wywar zagotowałam, dodałam do niego warzywa, kiełbasę i boczek. Kiedy warzywa zmiękły,dodałam drobno pokrojoną kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Po ok. 30 minutach zupka była gotowa. Podałam z ziemniakami i pokrojoną kiełbasą z boczkiem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Roladki marzenie 67

Roladki marzenie Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszystko co jest z kapustą kiszoną. Soczyste roladki ze schabu z dodatkiem aromatycznych warzyw, każdego skuszą Składniki: ·        ½ kg schabu ·        ½ puszki kukurydzy ·        ½ papryki czerwonej ·        Cebula(...)kapusty kiszonej ·        Jajko ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz ·        Papryka ostra ·        2 łyżki ketchupu pikantnego

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania