kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:76/414)

Kluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą 102

Kluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą Szare kluski kładzione wykonane z tartych ziemniaków, to tradycyjna wielkopolska potrawa. Zazwyczaj podawane są z boczkiem i cebulką oraz gotowaną kapustą kiszoną. Dziś jednak proponuje Wam lekką odmianę, a mianowicie wykonanie tych pysznych klusek z ziemniaków i dyni. Dynia, na którą właśnie mamy sezon, dodaje kluską delikatności i przyjemnego, lekkiego smaku. Polecam spróbować(...)ziemniaków ok 0,5 kg dyni ok 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli ok 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula Kapusta: 0,5kg kapusty kiszonej liść laurowy po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu Dodatkowo: 1 łyżeczka soli + 2 łyżki oleju -do gotowania klusek       *** Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą do poziomu kapusty

Blog z Apetytem
Paszteciki z kapustą i grzybami 140

szklanka mąki sól, pieprz zioła prowansalskie słodka mielona papryka 50 ml oleju Składniki na farsz: 1 puszka farszu Leśne Skarby 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 500 gram kiszonej kapusty tymianek suszony ok. ½ łyżeczki 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 jajka bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dodajemy zioła(...)koniec. Smażymy naleśniki. W między czasie na patelni podsmażamy cebulę, czosnek. Na koniec dodajemy farsz grzybowy. Smażymy razem ok. 15 minut. W garnku gotujemy kapustę kiszoną z liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem.  Studzimy. Mieszamy farsz czyli podsmażone grzyby i wystudzoną kapustę kiszoną. W naleśnika zawijamy 2 łyżki farszu, zawijamy tak jak gołąbki, zakładając najpierw boki do środka, później

Życie zaczyna się w kuchni
Kapuśniak z czerwonej kapusty 190

ziemniaki 2 łyżki smalczyku ze skwarkami 2-3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 2 l wody Wykonanie: boczek ugotować do miękkości, usunąć z garnka, dołożyć kiszoną kapustę, przyprawy i gotować około 30 minut, aż zmięknie obrać warzywa i pokroić w kostkę i ugotować w odzielnym garnku około 20 minut, aż będą miękkie. Warzywa gotowane z kapustą(...)ugotują się, pozostaną twarde (możesz gotować zupę w jednym garnku - najpierw warzywa i do miękkich, już ugotowanych dołożyć kiszoną kapustę i gotować razem warzywa i kapustę do miękkości) połączyć oba wywary. Skorygować ilość soli i pieprzu. Dodać smalec ze skwarkami i ewentualnie pokrojony boczek z gotowania wywaru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniak. Kwaśnica na szybko. 202

można ugotować błyskawicznie jak tylko sie zrobi odpowiedni przegląd lodówki. Kompletnie nie miałam dziś pomysłu na obiad.Otwarłam lodówkę i znalazłam tam dwa litrowe słoiki wywaru mięsnego, pół słoja kapusty kiszonej, kawałek kiełbasy, boczku i trochę warzyw. I powiem szczerze wyszła znakomita zupka, syta i pożywna. Obiad jednodaniowy. Składniki - wywar mięsny 2 litry - kapusta kiszona 30 dkg. - kiełbasa cienka - boczek(...)marchewka, pietruszka, kawałek selera, - majeranek,kminek mielony - listek laurowy,ziele angielskie Wykonanie Wywar zagotowałam, dodałam do niego warzywa, kiełbasę i boczek. Kiedy warzywa zmiękły,dodałam drobno pokrojoną kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Po ok. 30 minutach zupka była gotowa. Podałam z ziemniakami i pokrojoną kiełbasą z boczkiem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Roladki marzenie 94

Roladki marzenie Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszystko co jest z kapustą kiszoną. Soczyste roladki ze schabu z dodatkiem aromatycznych warzyw, każdego skuszą Składniki: ·        ½ kg schabu ·        ½ puszki kukurydzy ·        ½ papryki czerwonej ·        Cebula(...)kapusty kiszonej ·        Jajko ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz ·        Papryka ostra ·        2 łyżki ketchupu pikantnego

Kulinarna Chwila
Zupa Kisz Masz 142

Zupa Kisz Masz   Lubię takie zupki dwa dania w jednym na bazie kapusty kiszonej. Polecam. 10 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kg mięsa z łopatki wieprzowej ·        ½ kg ziemniaków ·        ½ kg kapusty kiszonej ·        3 marchewki(...)rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do ziemniaków. 3.    Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, poszatkowaną kapustę kiszoną oraz pokrojone w paseczki papryki. Mieszając prużymy 20 minut, następnie przekładamy do garnka z ziemniakami i mięsem . 4.    Do zupy dodajemy przecier, doprawiamy solą oraz papryką i zagęszczamy

Kulinarna Chwila
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 145

Niewielkie bułeczki wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem.   Składniki (na 15-20 pasztecików):   Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram(...)świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki o temp. pokojowej 1 łyżeczka soli kminek lub czarny sezam do posypania   Nadzienie: 350 gram kapusty kiszonej 100 gram suszonych podgrzybków 1/3 szklanki świeżej żurawiny 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 jabłka sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cebuli 150 ml wywaru grzybowego

Mango Papaja
Kapuśniak z kiszonej kapusty 160

Kapuśniak z kiszonej kapusty najlepszy na kapuście zrobionej przez nas. Ta sklepowa pozbawiona marchewki, a jeśli już ją ma to trzeba dobrze się przyglądać, by ją dojrzeć.  Smak kapuśniaku z kapusty sklepowej nieporównywalny do domowej. Dlatego polecam ukisić sobie takiej kapustki. Ja tak zrobiłam i teraz mogę gotować pyszny kapuśniak. Link do kiszonej kapusty  TU Na pewno kapuśniak(...)wywarze z żeberek. SKŁADNIKI ok. 3 litry wywaru z żeberek i warzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe,  jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera  1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki  1 cebula liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka oleju WYKONANIE Do wywaru

W kuchennym oknie Ewy
Surówka z kiszonej kapusty i ananasa 145

Kapustę kiszoną najczęściej jadamy jako dodatek do ryb. Taką klasyczną, z tartą marchewką, z odrobiną cukru i oleju. I nigdy nie sądziłam, że z kapusty kiszonej można wycisnąć coś tak dobrego. Z przyjaciółką z licealnej ławki często wymieniamy przepisy i pomysły. Napisała, że chodzi i podjada, i że surówka obiadu nie doczeka... że taką dobrą zrobiła. Pytam jej więc cóż(...)surówka, a ona mi odpisuje, że kapusta kiszona z ananasem... :) Znalazła przepis tutaj. Czytaj więcej

bistro mama
Surówka z kiszonej kapusty 82

Magda Może się Wam wydawać dziwne, że wrzucam na bloga przepis na coś tak prostego jak surówka z kiszonej kapusty. Ale wstyd się przyznać, ale dopóki teściowa nie nauczyła mnie jej robić, nie wiedziałam jak, nigdy nie wychodziła mi idealna. A ta jest po prostu przepyszna i dlatego trzeba się tym przepisem podzielić ze światem. Tak więc hołd dla teściowej(...)ucałowania za najlepszą surówkę do obiadu Składniki (na 4 duże porcje): 500g białej kiszonej kapusty średnia marchewka mała biała cebula dojrzałe i soczyste jabłko 3 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku łyżka cukru   Kiszoną kapustę wyciągamy na sito i próbujemy – jeśli jest dla nas zbyt kwaśna, przepłukujemy odrobiną zimnej wody – dla mnie kapusta nigdy

Smaczna Strona
Golonka pieczona w piwie z kiszoną kapustą i sosem chrzanowym 195

narzeka na niedobór masy i zbyt szybką przemianę materii. Ale od czasu do czasu można zaszaleć... Zapraszam zatem na przygotowaną na sposób niemiecki golonkę pieczoną w piwie pszenicznym z kiszoną kapustą z suszonymi śliwkami i sosem chrzanowym. Do przygotowania dania użyłem: 3 kawałków golonki przedniej z kością (po około 500 gram), 500 gram kiszonej kapusty, 1 litra piwa pszenicznego(...)ułożyłem w nim golonki. Do piwa wrzuciłem pokrojone w piórka cebule, 5 ziaren ziela angielskiego, 200 gram suszonych śliwek, łyżeczkę nasion kminku i 4 liście laurowe. Na golonkach ułożyłem kiszoną kapustę wymieszaną z łyżeczką nasion kminku i doprawioną czarnym świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Całość  po przykryciem umieściłem w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem

Wyprawy kulinarne
Kapusta z grzybami 117

Kapusta kiszona, smażona na maśle z dodatkiem cebuli i grzybów. Do obiadu, ale także na świąteczny stół. Składniki: 900 g kapusty kiszonej, 500 g świeżych grzybów, 4 średnie cebule, marchewka, ok 125 g masła, pieprz, łyżka  majeranku Przygotowanie: Świeże grzyby dokładnie oczyszczamy. Ogonki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry. Podsmażamy na łyżce masła przez 10 minut. Zdejmujemy grzyby(...)były smażone grzyby na łyżce masła aż się zeszkli. Marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do cebuli, podsmażamy pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodajemy odsączoną i posiekaną kapustę kiszoną a także pozostałe masło, szczyptę pieprzu, majeranek. Mieszamy. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 35 minut. Na koniec dodajemy grzyby i zostawiamy jeszcze

Lena Gotuje
Surówka z kiszonej kapusty ze śmietaną 358

Kolejna surówka z kiszonej kapusty. Poprzednia wersja była z olejem a teraz z dodatkiem śmietany. Surówka jest bardzo pyszna i najbardziej pasuje do rybki. Najlepiej smakuje jak jest lekko schłodzona. składniki: 400 g kiszonej kapusty 3 jabłka 3 marchewki śmietana 18% lub 12% świeżo zmielony czarny pieprz Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa albo nawet

Monia miesza i gotuje
Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 150

ugotowanie obiadu wtedy otwieram słoik z bigosem do tego ziemniaki i obiad gotowy. Pyszny, aromatyczny w sam raz na różne okazje a nawet święta. Zapraszam :)  Składniki : 3 kg kiszonej kapust 1 kg świeżej kapusty 1.5 kg mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina(...)łyżki czerwonej papryki 1,5 szklanki oleju domowa vegeta do smaku 2 łyżki ziół prowansalskich Wykonanie : Grzyby zalewamy woda i odstawiamy na noc.Następnie kroimy w paseczki, śliwki również. Kiszoną kapustę myjemy, odcedzamy i zalewamy ponownie wodą. Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do kapusty razem z grzybami i śliwkami. Dodajemy zielę angielskie,jałowiec,liście laurowe i gotujemy

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania