wersji podstawowej to leciutkie, świeże i aromatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna bomba smaku na podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe plasterki(...)trzy części, a każdą z części kroimy kolejno na równe, cienkie zapałki. Kapuście pekińskiej obrywamy wierzchnie zniszczone liście, kładziemy kapustę rozcięciem na desce i kroimy w poprzek główki na centymetrowe kawałki. Szczypior razem z cebulkami kroimy w cienkie pasterki. Czerwony sos to bardzo prosta mieszanka – choć w tym wypadku Chińczyk użyłby raczej na pewno oleju z chili
Karo in the Kitchenjuż od baaardzo dawna:) Przepis dostałam od koleżanki, która dostała od swojej koleżanki... Sałatka jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 mała kapusta pekińska; 1 puszka kukurydzy; 1 puszka czerwonej fasoli; 1 słoik marynowanych cebulek; sól i pieprz; kilka łyżek majonecu; 1 ząbek czosnku (jak ktoś lubi); Wykonanie: Kapustę umyć, poszatkować i posolić, aby zmiękła. Kukurydzę i cebulkę
In my kitchenmamy mięso, frytki i surówkę, polecam na szybki obiad. Składniki: 2 filety z kurczaka 700 gram frytek 200 gram startego sera żółtego Pół główki kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 cebula czerwona 1 ogórek Ketchup Sos czosnkowy z ziołami włoskimi Fanex Przyprawa gyros Olej do smażenia 4 foremki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki(...)posypujemy przyprawą do grosa, wstawiamy na godziną do lodówki. Kapustę pekińską drobno siekamy, pomidora i ogórka kroimy na małe kawałki, cebulę kroimy w krążki. Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju. Frytki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy frytki i pieczemy do momentu aż będą rumiane. Układamy na dnie foremek, na to układamy podsmażonego kurczaka, posypujemy serem żółtym. Wstawiamy
Bajeczna KuchniaBlueberry Corner by "jagodzianka" Na sylwestrową imprezę paszteciki z kapustą i pieczarkami są idealną przekąską w duecie z czerwonym barszczem. Przygotowanie takich pasztecików jest … Przeczytaj cały artykuł Post Paszteciki z kapustą i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersmaku a są zdecydowanie mniej kaloryczne. Sałatka z gotowanymi pieczarkami Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 300 g pieczarek 1 puszka groszku 4 ogórki kiszone 1 czerwona cebula sól pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku 5 minut. Pieczarki odcedzamy i mieszamy z kapustą, pokrojonymi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijarzynka. Doskonale smakuje z ryżem i makaronem. Można wykorzystać do przygotowania zup i gulaszy. Składniki na 2 słoiki a`0,75 l: 1 kg kapusty pekińskiej 200 g białej rzodkwi 1 marchew 1/2 czerwonej cebuli 2 młode cebulki ze szczypiorem 15 g imbiru 2 ząbki czosnku 25 ml sosu rybnego 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki 1 łyżka ostrej(...)pokroić w cieniutkie słupki (starłam). Imbir i czosnek zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić. Pokroić czerwoną cebulę i szczypior ostudzony kleik ryżowy wymieszać na gładką pastę z przyprawami w proszku. Dodać posiekany imbir, czosnek, obie cebulki, sos rybny i wymieszać kapustę odcedzić z solanki na durszlaku, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody połączyć kapustę z przygotowaną pastą z przyprawami. Koniecznie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czegoś dokładać lub coś z nich robić. Mój zamrażalnik nie ma opcji rozciągania się. Niestety. W domu mam także od jakiegoś czasu dość często młodą kapustę. Postanowiłam ją więc dorzucić do leczo. Wiedziałam, że kapusta nic mi w nim nie zepsuje. No nie zepsuła, zdecydowanie. Powiem więcej, leczo wyszło genialne. Genialne w swojej prostocie. W ogóle ten smak od razu(...)Zresztą odkąd pamiętam potrawy z kapusty i papryk zawsze bardziej smakowały mi dzień później. Leczo z młodą kapustą wyszło tak przepyszne, że po jednej partii od razu zrobiłam kolejną. Za każdym razem wciągałam je ze świeżym chlebem, który od dłuższego czasu sama piekę w domu. Py-cha. Składniki: 1 długa kiełbasa 1 duża czerwona papryka pół małej główki młodej
Kardamonovyrodzinny piknik. Jako przekąskę proponuję pyszne drożdżowe bułeczki z farszem z młodej kapusty i pieczarek. Zapewniam, że każdemu będą smakować. SKŁADNIKI: Farsz: 1 główka młodej kapusty, 250g pieczarek, 1 cebula, ½ papryki czerwonej, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa, Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 2,5 szklanki mąki, 30g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 2 łyżki margaryny, ½ łyżeczki(...)soli, Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka siemienia lnianego MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażam około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewam warzywa odrobiną wody i mieszam. Dodaję kminek oraz sól i pieprz do smaku. Duszę jeszcze
Tradycyjna kuchnia KasiChrupiąca, świeża surówka z młodą kapustą, szpinakiem, pomidorami, serem, która sprawdzi się świetnie na grillu jako dodatek. Składniki: pół główki młodej kapusty, 100 g szpinaku baby, 2 małe czerwone cebule, żółta papryka, czerwona papryka, 10 sztuki rzodkiewek, 2 duże pomidory, 3-4 ogórki gruntowe, serek sałatkowy, sól, pieprz, 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, dodajemy szpinak, pokrojone
Lena GotujePyszna i sprawdzona kolorowa sałatka z kapusty i świeżych warzyw. Zamknięta w słoiczkach, aby w razie potrzeby otworzyć. Niezastąpiona do mięsnych dań obiadowych i nie tylko. Serdecznie polecam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka do słoików – składniki: 1 średnia kapusta 3 średnie marchewki 1 papryka czerwona 2 łyżki koperku 4 średnie ogórki gruntowe 1,5 łyżki soli(...)Zalewa do sałatki: 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu pół szklanki cukru 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka do słoików – sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Ogórki pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić, wydrążyć gniazdo i pokroić w cienkie paseczki. Koperek posiekać. Wszystkie składniki przekładamy do miski dodajemy
Olcia gotuje!chce, nikt jej nie potowarzyszy, a wino stoi i czeka.W końcu jednak znalazło odpowiednie zastosowanie. GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. /własny, autorski;/ 4 porcje 4 golonki wieprzowe słoik kapusty kwaszonej 2 duże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki suszonego majeranku 1 kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli
W kuchni Karmel-itkizaznaczam, że nie jest to wpis sponsorowany. Zapraszam serdecznie :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 350 g makaronu bezglutenowego 500 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 cebula ok. 200 g boczku sól, pieprz, papryka słodka czerwona, oregano oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Użyłam takiego właśnie makaronu bezglutenowe, to nie są typowe łazanki, ale bardzo płaskie i krótkie wstążki, zatem(...)Kapustę kiszoną też kroimy i dodajemy do cebulki, następnie podsmażamy razem z cebulką na oliwie z solą, pieprzem oraz czerwoną papryką słodką. 6. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do większego garnka. 7. Następnie dodajemy podsmażony boczek, kapustę z cebulą i pieczarki, mieszamy. Możemy wszystko jeszcze trochę podgrzać i te pyszności są gotowe. Smacznego
Kawa z mlekiemTortille w wersji polskiej to pomysł na szybki obiad. Koperty z tortilli nadziane farszem z kiszonej kapusty z marchewką i boczku wędzonego, z dodatkiem tartego sera mozzarella. Smakują naprawdę pysznie, nawet lepiej niż się tego spodziewałam! Danie bardzo proste, zaledwie z kilku ogólnodostępnych składników i szybkie w przygotowaniu - gotowe w maks. 40 minut. Jeżeli dysponujemy większą ilością czasu, możemy danie(...)stanie w kuchni, a potrzebowałam obiadu na szybko. Stanęło więc na tortillach i nie żałowałam tej decyzji, bo jedzonko było mega smaczne. Tortille z kiszoną kapustą i boczkiem świetnie smakują w towarzystwie kubka czerwonego barszczu. Składniki: 6 tortilli ok. 300 g boczku wędzonego w kawałku ok. 600 g kapusty kiszonej z marchewką 1 duża cebula
Kuchnia MagdaLenyTortille w wersji polskiej to pomysł na szybki obiad. Koperty z tortilli nadziane farszem z kiszonej kapusty z marchewką i boczku wędzonego, z dodatkiem tartego sera mozzarella. Smakują naprawdę pysznie, nawet lepiej niż się tego spodziewałam! Danie bardzo proste, zaledwie z kilku ogólnodostępnych składników i szybkie w przygotowaniu - gotowe w maks. 40 minut. Jeżeli dysponujemy większą ilością czasu, możemy danie(...)stanie w kuchni, a potrzebowałam obiadu na szybko. Stanęło więc na tortillach i nie żałowałam tej decyzji, bo jedzonko było mega smaczne. Tortille z kiszoną kapustą i boczkiem świetnie smakują w towarzystwie kubka czerwonego barszczu. Składniki: 6 tortilli ok. 300 g boczku wędzonego w kawałku ok. 600 g kapusty kiszonej z marchewką 1 duża cebula
Kuchnia MagdaLenyjuż dość było tych tłustych i kremowych ciast, teraz trzeba trochę zmienić swój jadłospis na lżejszy i dziś proponuję smaczną zupkę warzywną. Przepis z internetu. Składniki: kapusta pekińska - 0,5 szt papryka czerwona - 1 szt pomidory - 3 szt seler - kawałek cebula - 2 szt listek laurowy - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarna oliwa z oliwek majeranek papryka ostra - szczypta papryka(...)słodka - 1 łyżeczka sól i pieprz woda - 0,5 szkl natka pietruszki Przygotowanie : Kapustę pekińską drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą dodać liście i ziarenka ziela angielskiego, gotować na wolnym ogniu z 5 minut. Selera obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano
Kuchnia Danusi