dziś Wam mój sposób na to fantastyczne polskie danie. Bigos robię wyłącznie z kiszonej kapusty, w domu lubimy jak jest taki charakterny. Oczywiście nie może w nim też zabraknąć suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina !Najlepszy bigos to taki, który gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian. Bigos(...)kiszonej kapusty250 g pieczarek800 g schabu300 g cienkiej kiełbasy1/2 butelki czerwonego wina1/2 szklanki suszonych grzybów1/2 szklanki suszonych śliwek1 duża cebula2 łyżki przyprawy do dań z kapustą2 łyżki smalcusólpieprz Wykonanie:Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły.Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wrzucamy do sporego garnka
Kulinarne przygody Gatitysałatkę z kurczakiem i makaronem z zupek chińskich. Sałatka ładnie prezentuje się na stole i świetnie smakuje. Składniki 2 zupki chińskie 2 duże piersi z kurczaka pół kapusty pekinskiej 2 duże papryki czerwone 6 ogórków kiszonych przyprawa do gyrosa Sos czosnkowy: jogurt naturalny 3 łyżkami majonezu 5 ząbków czosnku Przygotowanie Zupki chińskie razem z przyprawami zalewamy przegotowaną wodą(...)Czekamy aż spęcznieje. Kurczaka pokrojonego w kostkę smażymy w przyprawie do gyrosa. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, papryki oraz ogórki kroimy w kostkę. Układamy warstwami: zupki, papryka, pekińska, sos, pierś z kurczaka, ogórki. Autor przepisu: Marta Artykuł Sałatka gyros z makaronem z zupek chińskich pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisytakże do burgerów. Smaki świetnie się ze sobą komponują, jeżeli jednak chcemy uzyskać mniej pikantny efekt możemy zmniejszyć ilość papryczki chilli lub zastąpić ją całkowicie czerwoną papryką. Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej z marchewką 1 jabłko 1 papryczka chilli 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz mielony *** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki
Blog z Apetytemcukru W rondlu na łyżce masła podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy kapustę i smażymy. Na patelni, na drugiej łyżce masła, przesmażamy jabłka. Dodajemy je do kapusty. Doprawiamy łyżką octu z czerwonego wina, łyżeczka cukru, sola i pieprzem. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok 40 minut. Żurawiny zasypujemy w garnuszku cukrem. Zostawiamy na 15 minut a następnie podgrzewamy na małym
Dzieje kuchennej Wiewiórygreckim sosie z torebki, zaś podałam do gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawki z piersi indyka i pieczonych z rozmarynem młodych ziemniaczków. Składniki: Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej pół dużego ogórka sałatkowego mała czerwona cebula 1/2 opakowania sosu greckiego w torebce 1,5 łyżki przegotowanej chłodnej wody 1,5 łyżki oleju sól cukier Wykonanie: Kapustę i ogórka opłukałam, osuszyłam
Kuchenne zapiski EdytyPaszteciki drożdżowe Pyszne domowe paszteciki drożdżowe z dużą ilością farszu, które idealnie pasują jako przekąska do gorącego,czerwonego barszczyku. Moje paszteciki nadziałam kapustą i grzybami, ale równie dobrze możecie użyć innego dowolnego farszu np. mięsnego. Paszteciki drożdżowe można zrobić wcześniej i zamrozić (już upieczone), a następnie wyjmować porcjami w razie potrzeby. Aby je rozmrozić możemy ponownie włożyć je na chwilę
Blog z Apetytemstaram się je robić dość często. Młoda kapusta już jest w sklepach, więc koniecznie wypróbujcie. Czekam na Wasze opinie w komentarzach. Składniki 1 średnia główka młodej kapusty 250 g paluszków krabowych 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu sól pieprz ziołowy Kapustę przekroić na pół i zetrzeć na tarce o grubych
O kuchni z uczuciemdobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam!Przepis pochodzi ze strony The Kitchnskładniki (na 8 mini frittat)2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu)1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki3 łyżki oliwy z oliwek1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki8 dużych jaj1/4 łyżeczki solizmielony czarny pieprz1/2 łyżeczki suszonego tymianku1/4 szklanki koziego sera, rozdrobnionego (miałam miękki serek typu roladka )przygotowanieRozgrzać piekarnik(...)Umyć i wysuszyć, pokroić na cieniutkie paski.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy , smażyć czosnek na średnim ogniu przez ok 30 sekund . Dodać jarmuż i czerwone płatki papryki i smażyć, aż kapusta zmięknie, od 1 do 2 minut .W misce ubić jajka z solą i pieprzem . Do jaj dodać przestudzony jarmuż i tymianek, sól i pieprz.Form
Stare GaryPyszne i proste w wykonaniu rożki z ciasta francuskiego nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami. Idealnie pasują do czerwonego barszczyku.składniki:2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g1 cebula400 g pieczarek400 g kapusty kiszonej2 łyżki majeranku1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego1 jajkoolej do smażeniaCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać
Monia miesza i gotujeMłoda kapusta gotowana tak na gęsto, z koperkiem i zasmażką to klasyka polskiej, wiosennej kuchni! Lubicie młodą kapustę? Jak najczęściej ją przygotowujecie? Ja bardzo lubię właśnie gotowaną. Przepadam też za surówkami z młodej kapusty. Mogłabym je jeść na okrągło, dlatego teraz na maxa korzystam z sezonu! Prosta do przygotowania, wspaniała(...)smaku, idealna na obiad, na kolację, na lunch do pracy. Po więcej inspiracji zapraszam do wpisu Młoda kapusta – przepisy . Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS MŁODA KAPUSTA GOTOWANA Składniki: 2 cebule – ja użyłam jednej czerwonej i 1 białej 10 łyżek oleju 2 główki młodej kapusty 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku
Dorota Smakujesałatkę przedstawiam w takiej właśnie formie. Kolorowa sałatka SKŁADNIKI: 1/4 kapusty pekińskiej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 papryki konserwowe sól, pieprz majonez PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo, następnie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Z kukurydzy i fasolki odcedzamy zalewę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipoeksperymentowałam z daniami tradycyjnymi i wymyśliłam całkiem odmienne acz podobne danie. Pyszny barszczyk zaprawiony mlekiem kokosowym i cudowne wietnamskie naleśniki z nadzieniem z grzybów i kapusty kiszonej. Rezultat jest znakomity, do wypróbowania. Barszczyk czerwony z mlekiem kokosowym i wietnamskie naleśniki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebiałej kapusty 4 małe ziemniaki 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 marchewki mała pietruszka i taki sam seler 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, masło Przygotowanie; Marchew, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek, ziemniaki obrać, cukinię, paprykę umyć Warzywa pokroić wg uznania, ale raczej cienko, posypać majerankiem, lekko solą i pieprzem Kapustę poszatkować i lekko posolić i posypać
Proste Potrawysałatki z kurczakiem i kapustą pekińską. Wychodzi jej dosyć spora porcja, więc fajnie sprawdzi się podczas większych uroczystości. W smaku wychodzi dosyć łagodna. Polecam również jedną z moich ulubionych sałatek z makaronem chińskim, kapustą pekińską, kurczakiem i słonecznikiem . 200 g makaronu MIE około 500 g piersi kurczaka 1 mała kapusta pekińska 2 pory 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy(...)przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Kurczaka kroimy na cieniutkie paseczki. Doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie curry, ziołami prowansalskimi lub ulubioną przyprawą do kurczaka np gyros). Smażymy na rozgrzanej patelni. Kapustę drobno szatkujemy. Pory kroimy na półplasterki. Lekko solimy. Odstawiamy na 5 minut. Następnie mocno odciskamy. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy
Smaki Na Talerzu