Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 szt kapusty pekińskiej (po ok 1 kg) groszek z puszki 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula przyprawa kebab/gyros Sos: 1 jajko 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki octu szczypta soli, pieprzu, cukru olej – do 300ml – zależy(...)oleju, tym gęstszy sos 4 łyżki ketchupu Przygotowanie: Kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka. Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gdy te składniki się
Za drzwiami kuchniFacebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 szt kapusty pekińskiej (po ok 1 kg) groszek z puszki 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula przyprawa kebab/gyros Sos: 1 jajko 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki octu szczypta soli, pieprzu, cukru olej – do 300ml – zależy(...)oleju, tym gęstszy sos 4 łyżki ketchupu Przygotowanie: Kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka. Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gdy te składniki się
Za drzwiami kuchniSoczysta surówka z kiszoną kapustą Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu, który świetnie sprawdzi się szczególnie w sezonie zimowym. Prawdziwa bomba witaminowa! Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej (u mnie kapusta z marchewką) 1 jabłko 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1 niewielka marchewka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej Sos: 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka płynnego(...)miodu sól, pieprz *** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z miodem i dodajemy trochę
Blog z Apetytemkiszonej kapusty Składniki: Suszone podgrzybki, borowiki – 120g Woda do namoczenia grzybów – około 500ml Seler – ½ korzenia Pietruszka – 2 korzenie Marchew – 2 sztuki Ziemniaki – 2 sztuki Czerwona soczewica – 4 łyżki Zakwas z kiszonej kapusty – 600ml Czosnek – 2 ząbki Suszony majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Śmietana 12% - 3 łyżki Koperek Masło – 2 łyżki Wykonanie: Suszone grzyby namoczyć w letniej wodzie
Kuchnia Bon Appetitdań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na dodatek do obiadu gorąco polecam tą surówkę. Składniki: 1 kapusta pekińska mała puszka kukurydzy 1 papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta) 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta cukru łyżka drobno posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz Kapustę opłukać i poszatkować
kuchnia doskiwięc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy lub warzywny i marchewka z bulionu - „wkładka” – kiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru - 6 ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony (1 łyżeczka) - olej - 2 łyżki mąki pszennej Kapustę cienko szatkujemy
mojewypiekiinietylkobardzo smaczne. Danie podane w towarzystwie ryżu, u mnie dodatkowo podałam sos słodko kwaśny, który uwielbiamy. Ale to oczywiście tylko sugestia. Doskonale sprawdza się surówka z kapusty pekińskiej ze świeżą papryką zieloną ,czerwoną . Pyszne, smaczne i kolorowe, zapraszam do przepisu:)) Składniki 700 g rumsztyku wołowego, pokrojonego w paski lub kostkę Marynata 3 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżeczki startego świeżego
gotuj ze mnąKrokiety z kapustą i grzybami... Najlepiej smakują z czerwonym barszczem ale są równie smaczne bez dodatków. Składniki na naleśniki: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki 3 jajka szczypta soli 1/3 szklanki oleju Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (łącznie z olejem, zapobiega przywieraniu naleśników do suchej patelni), smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Składniki(...)kapustę: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy, na tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy kapustę, obraną i startą marchewkę i przesmażamy. Grzyby kruszymy w dłoni albo kroimy i dodajemy
Pelusiowa KuchniaSałatka kebabowa to sałatka z kapusty pekińskiej z wołowiną oraz dodatkiem świeżych warzyw - pomidorów, ogórka, papryki i czerwonej cebuli. Podana jest z sosem czosnkowym i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do kebeba, która nadaje smak sałatce. Jest rewelacyjna i znika ze stołu jako pierwsza! Sałatka kebabowa przypomina trochę sałatkę gyrosową, jednak rożni się nie tylko rodzajem mięsa, ale również innym sosem(...)brakiem warzyw konserwowych. Sałatkę kebabową można podać w salaterce ułożoną warstwowo lub wymieszaną, a także w bułce do kebaba. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (około 350-400 g) 3 pomidory 1 długi ogórek 1 papryka 1/2 czerwonej cebuli ok. 400-500 g wołowiny (u mnie: łopatka) 1 op. przyprawy do kebaba (25 g) olej do smażenia Sos czosnkowy: 3 łyżki
Kuchnia MagdaLenySałatka kebabowa to sałatka z kapusty pekińskiej z wołowiną oraz dodatkiem świeżych warzyw - pomidorów, ogórka, papryki i czerwonej cebuli. Podana jest z sosem czosnkowym i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do kebeba, która nadaje smak sałatce. Jest rewelacyjna i znika ze stołu jako pierwsza! Sałatka kebabowa przypomina trochę sałatkę gyrosową, jednak rożni się nie tylko rodzajem mięsa, ale również innym sosem(...)brakiem warzyw konserwowych. Sałatkę kebabową można podać w salaterce ułożoną warstwowo lub wymieszaną, a także w bułce do kebaba. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (około 350-400 g) 3 pomidory 1 długi ogórek 1 papryka 1/2 czerwonej cebuli ok. 400-500 g wołowiny (u mnie: łopatka) 1 op. przyprawy do kebaba (25 g) olej do smażenia Sos czosnkowy: 3 łyżki
Kuchnia MagdaLenyśrednia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 por (około 15 cm) 280 g śmietany 12% 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier sok z 1/4 soku z cytryny Surówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy(...)obiad. Kapustę poszatkować bardzo cieniutko. Por pokroić w cieniutkie talarki. Kukurydzę odcedzić na sitku. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodać do kapusty. Skropić sokiem z cytryny. Do śmietany dodać musztardę, pieprz, sól, odrobinę cukru. Wymieszać. Dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy można jeszcze dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Inspiracja
Świat Domowej Kuchniwigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, ja lubię gotowane z masełkiem jak również odsmażane z barszczem czerwonym i nigdy nie wiem, które są lepsze. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: - 500 g mąki - 1/8 kostki masła(25g) - 1 jajko - 250 ml gorącej wody - 500 g kapusty kiszonej - 150 g suszonych grzybów - 1 cebula - 3 ziela(...)Kapustę płuczemy i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Przed końcem gotowania dodajemy grzyby do kapusty na około 15 minut. Wszystko odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu siekamy kapustę i grzyby. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do kapusty i grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy, jako, szczyptę soli
Kulinarne życieketchupu i majonezu, a jeszcze inny łączą poszczególne warstwy sosem czosnkowym. Poniżej prezentuje Wam moją wariację na temat sałatki gyros. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (0,5 kg) 3 pojedyncze piersi z kurczaka (niecały kilogram) 3 czerwone cebule 3/4 słoika ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik majonezu ketchup przyprawa gyros sól, pieprz olej do dekoracji pomidorki(...)Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki drobno pokroić. Kapustę posiekać. Kukurydzę odcedzić. Mięso przesmażyć na rozgrzanej patelni. Ostudzić. Na sam koniec sałatkę układać warstwami. Wierzch sałatki udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i plasterkami czerwonej cebuli. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce. Poszczególne warstwy: usmażone piersi z kurczaka majonez cebula ogórki
UgotowaćMoja rodzina bardzo lubi różne surówki, szczególnie z kapusty, tą surówkę często przyrządzam do obiadu jest smaczna i kolorowa. Składniki: Pół główki białe kapusty Puszka kukurydzy konserwowej Bonduelle 1 papryka czerwona 1 jabłko Kawałek pora Pół pęczka natki pietruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Sok z cytryny Sól, pieprz Cukier Sposób przygotowania: Kapustę oraz obrane jabłko ścieramy
Bajeczna Kuchnia