kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:163/357)

Surówka z białej kapusty na chiński sposób 176

obrazowo mowiac zjedzenie porcji surowej kapusty mobilizuje organizm do uruchomienia strumienia czastek glutationu-ktore niczym armia sprzataczy maja zdolnosc wiazania i wydalania toksyn z organizmu.Caly system odtruwania wydaje sie byc wowczas przestawiony na wysokie obroty-skora sie oczyszcza , a energia odnawia.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 4 porcje:1/2 sredniej glowki kapusty1 ostra papryka czerwona-opcjonalnie1 maly kawalek imbiru3 lyzki octu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i papryką 450

kolorowa chrupiąca sałatka pasuje zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty.  Składniki: kapusta pekińska 1 szt papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt seler naciowy 1 szt rodzynki królewskie lub żurawina 1/2 szklanki szczypiorek 1 pęczek przyprawy - sól, kolorowy pieprz Sos - w zależności od wymogów diety: wersja bezglutenowa: jogurt naturalny

głodny alergik
Krem z pomidorów 149

wielkim apetytem:) Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja każdą porcję dekoruję kleksem ze śmietany oraz ziołami... Składniki:4 dojrzałe pomidory, 1/2 czerwonej papryki, pęczek włoszczyzny bez kapusty, ząbek czosnku, 1,5litra rosołu, pęczek bazylii, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, szczypta tymianku, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy.Przygotowanie Rosół zagotować. Włoszczyznę

Z miłości do słodkości
Kurczak Gong Bao 293

wyczułam. Oto mój przepis na kurczaka Gong Bao. Składniki: podwójna pierś kurczaka 30 dag pieczarek cebula 3 garście mrożonego groszku 2 garście orzeszków ziemnych - niesolonych papryka czerwona papryka żółta pół małej kapusty pekińskiej  kawałeczek imbiru  sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Marynata do kurczaka

Pasja Smaku
Sałatka z kapusty i marchwii na zimę 1078

Uwielbiam tą sałatkę, zwłaszcza w połączeniu z ziemniaczkami i mielonym lub schabowym ;) ale równie dobrze smakuje mi na kolację z chrupiącą bagietką :) 2 kg białej kapusty 2 kg marchewki 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli Zalewa: 2 szkl octu 1 szkl oleju 1 szkl cukru 2 łyżki soli do przetworów 1 łyżeczka pieprzu mielonego Warzywa umyć, obrać(...)paprykę pozbawić nasion. Kapustę poszatkować, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paseczki a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać warzywa. Odstawić na noc. Na drugi dzień warzywa jeszcze raz wymieszać i nałożyć do słoików. zakręcić i pasteryzować ok 15 minut. Po całkowitym ostygnięciu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Z podanych proporcji

Smakołyki Asi
Bigos staropolski 130

kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać 1/2 szklanki wody.Dodać ziele, jałowiec, liście laurowe i dusić na małym ogniu przez około godzinę.Grzyby ugotować w rondelku w szklance wody

wyzwania kuchenne
Kurczak z rożna 98

Kurczak z rożna , z chrupiącymi łódeczkami z ziemniaków podany z surówką z kapusty pekińskiej i kiełkami sojowymi. To przepyszny obiad dla całej rodziny. Chodził długo za mną taki pyszny, chrupiący kurczak opiekany na rożnie. Moim zdaniem absolutnie nic nie zastąpi tak przygotowanego kurczaka.  Ostatnio dzieliłam się z Wami moimi dwoma pomysłami na Kurczaka Sielskiego : - pieczone ćwiartki z kurczaka(...)ponadto : - 1 kg ziemniaków młodych - olej rzepakowy do smażenia Ziemniaki wyszoruj, potnij na łódeczki, smaż w gorącym, głębokim oleju podawaj z solą morską. surówka : - 1/2 kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - 1 papryka czerwona - garść kiełków soczewicy - 1 jabłko szara reneta - świeża natka z pietruszki - sól, pieprz, majonez, jogurt lub śmietana Kapustę. ogórki i paprykę poszatkuj na mandolinie, dodaj kiełki

SMYKWKUCHNI
Surówka mieszana 137

Powiemy tak, wypróbujcie.  Składniki 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty 1 cebula 1 żółta papryka pół czerwonej papryki 1 ogórek wężowy 2 ogórki gruntowe 3 łyżki cukru 3 łyżki octu 10 % łyżka soli     Przygotowanie   Kapustę poszatkowałem. Cebulę i obie oczyszczone z nasion papryki pokroiłem w cienkie kawałki. Przełożyłem do miski kapustę, następnie cebulę i potem

R'n'G Kitchen
Łazanki z młodą i kiszoną kapustą 176

młodą i kiszoną kapustą Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny przepis na obiad. Łazanki. Klasyka, tym razem w wersji z młodą kapustą, kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem, kiełbasą i pysznymi kabanosami. Dla nas połączenie idealne. Pysznie, prosto i naprawdę sycąco. Obiad dla całej rodziny. Koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: pół główki młodej kapusty około 150 g kapusty kiszonej około(...)czym dodajemy cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kiełbasę, kabanosy i pieczarki. Smażymy, mieszając. Teraz dodajemy odsączoną kiszoną i młodą kapustę (ja zawsze zostawiam troszkę wody z gotowania młodej kapusty, nie odsączam jej mocno). Mieszamy całość i doprawiamy słodką czerwoną papryką (2-3 łyżeczki lub do smaku), solą i pieprzem. Zostawiamy całość z 5 minut na małym ogniu pod przykryciem

Słodkie okruszki
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 637

podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką. Ciasto półkruche jest elastyczne i przyjemne w pracy, a samo przygotowanie pasztecików – nie tak bardzo skomplikowane jakby się mogło wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne(...)Grzyby odcedzamy, odciskamy z wywaru, drobno kroimy lub siekamy w malakserze. Dodajemy do posiekanej kapusty. Wywar po gotowaniu grzybów możecie przelać do butelki lub słoika i wstawić do lodówki, albo wlać do worka na mrożonki i zamrozić. Później wykorzystać ten grzybowy wywar do przygotowania wigilijnego czerwonego barszczu lub do zupy grzybowej.   Pieczarki i cebule oczyszczamy i bardzo drobno siekamy

Karo in the Kitchen
Apple Cabbage Stew – The Elder Scrolls V: Skyrim – bigos z jabłkami i boczkiem na cydrze 155

przygotowanie, 60 min duszenie) CENA: 15 zł LICZBA PORCJI: 4 porcje POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ nóż i deska duży garnek drewniana łopatka SKŁADNIKI: młoda kapusta – 1 główka (2 kg) jabłko czerwone, słodko-kwaśna odmiana – 2 szt. musztarda sarepska – 2 łyżeczki cydr jabłkowy – 300 ml boczek wędzony – 200 g czosnek – 1 ząbek olej rzepakowy(...)łyżki pieprz czarny mielony sól PRZYGOTOWANIE 1. KROJENIE KAPUSTY (5 min) Kapustę kroimy w ćwiartki i odkrawamy twardy trzon, który wyrzucamy. Następnie szatkujemy kapustę w paski (mniej więcej 2 x 5 cm długości) i odkładamy na bok. 2. PODSMAŻANIE BOCZKU (5 min) Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy go do dużego garnka i podsmażamy przez 2-3 min na średnim ogniu

Nerds Kitchen
Zupa gyros + film 74

składniki na 4-5 porcji 1 kg piersi z kurczaka 1 opakowanie przyprawy do gyrosa ( 30 g ) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 2 czerwone cebule 5-6 ogórków konserwowych 4-5 liści kapusty pekińskiej 1 szklanka słodkiego sosu chili ( szklanka 250 ml ) 1 puszka pomidorów krojonych ( puszka 400 g ) 1 puszka kukurydzy(...)kostkę. Pokrojone mięso przekładamy do miski, łączymy z przyprawą do gyrosa dokładnie mieszając i odstawiamy na 15 minut. Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki. Żółtą, czerwoną i zieloną paprykę kroimy w niewielką kostkę. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy ale niezbyt drobno. W kolejnym etapie kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem około 5 minut

Smakowite Dania
Tradycyjny bigos 138

wędzonych, grzybów i wytrawnego czerwonego wina. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg kapusty białej 1 kg mięsa wieprzowego 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy 2 łyżki smalcu ze skwarkami 4 cebule 0,1 kg grzybów 0,1 kg śliwki wędzonej 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego 4 szt. ziela angielskiego

Krokusowy Dom
Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej 933

Surówka Śmieciówka – czyli surówka z tego, co akurat miałam pod ręką :) Idealna do obiadu lub dań z grilla. Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej – Składniki: kapusta pekińska (ok. 800g) 1 papryka czerwona 1 pomidor 1 duży ogórek zielony 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 2 łyżki octu 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 3 gałązki natki pietruszki(...)pieprz, sól do smaku Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej- Wykonanie: Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w półksiężyce. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pietruszkę posiekać drobno. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać olej, ocet, cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!   The post Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kurczak z kapustą pekińską – delikatne chińskie stir fry z ostrym sosem 322

wersji podstawowej to leciutkie, świeże i aromatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna bomba smaku na podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe plasterki(...)trzy części, a każdą z części kroimy kolejno na równe, cienkie zapałki. Kapuście pekińskiej obrywamy wierzchnie zniszczone liście, kładziemy kapustę rozcięciem na desce i kroimy w poprzek główki na centymetrowe kawałki. Szczypior razem z cebulkami kroimy w cienkie pasterki. Czerwony sos to bardzo prosta mieszanka – choć w tym wypadku Chińczyk użyłby raczej na pewno oleju z chili

Karo in the Kitchen