kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:154/357)

Zupa barszcz ukraiński 236

męża pod postacią książki o dość znaczącym tytule: "Zupa musi być." Czyżby coś sugerował:)? Składniki: - 3 buraki - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 ziemniaki - pół główki kapusty - 1 cebula - 30 dag czerwonej fasoli - 1,5 litra wywaru mięsnego - vegeta natur - śmietana - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób przygotowania: Do gotującego się wywaru wrzucamy umytą i pokrojoną w kostkę: marchewkę(...)pietruszkę, buraki, cebulę i ziemniaki.  Kapustę kroimy w cienkie paski. W oddzielnym garnku dusimy ją na maśle i w jednej szklance wody doprawiając jedną łyżką koncentratu.  Następnie dodajemy do reszty gotujących się warzyw. Po około 15 minutach dodajemy fasolę.  Całość doprawiamy vegetą natur i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Podajemy ze śmietaną

Pan i Pani Smith w kuchni
Imprezowa sałatka gyros 258

zrobiłam jogurtowo- majonezowy. Jest idealna na każdą imprezę.  Składniki : * około 600g mięsa z udek kurczaka * łyżka oleju rzepakowego * przyprawa do gyrosa  * cebula  * kapusta pekińska * ogórki konserwowe  * papryka czerwona * kukurydza konserwowa * ketchup łagodny * 3 łyżki majonezu * mały jogurt naturalny  * sól , pieprz * ewentualnie koperek  Przygotowanie :Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do miski, obsypać przyprawą(...)gyros i odstawić minimum na dwie godziny. Pokroić kapustę w paski , cebulę, ogórki i paprykę w kostkę. Wymieszać majonez z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać drobno posiekany koperek. Rozgrzać olej , przesmażyć kurczaka, dodać cebulę. Wystudzić. W misce ułożyć warstwę kurczaka z cebulą. Dodać 2 łyżki sosu. Kurczaka posypać papryką, na paprykę dać ogórki konserwowe. Dodać ketchup

Magiczne Życie Marty
Surówka zdrowia z kiszonej kapusty 130

jest to odkrycie ale warto czasem odkopać stare dobre przepisy , żeby się nie kurzyły w kąciku tylko służyły naszym domownikom i nam Składniki : dwie garści kiszonej kapusty z marchewką ( najlepiej własnej ) 1 czerwona cebulka 1 czerwone słodkie jabłko 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego lub lipowego pieprz do smaku Kapusta do tej surówki musi być

Ogrodnik w podróży
Surówka obiadowa z młodej kapusty 101

Surówka obiadowa z młodej kapusty Smaczna, zdrowa, kolorowa… i co tu więcej pisać. Trwa sezon na młodą kapustę, więc trzeba to wykorzystać! Taka surówka to świetny dodatek do obiadu, grilla lub do burgerów. Polecam!     Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 pęczek natki pietruszki pół cebuli 4-5 plastrów(...)suszonych pomidorów w oleju 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka miodu sól, pieprz     *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Pokrojoną kapustę przekładamy do miski, solimy (użyłam płaską łyżeczkę soli), mieszamy i odkładamy na czas przygotowania pozostałych składników *** *** Pietruszkę i cebulę drobno siekamy. Paprykę oraz suszone pomidory kroimy w małą kosteczkę *** *** Wszystkie składniki

Blog z Apetytem
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 97

kapustki według mnie, obowiązkowym dodatkiem jest świeży koperek, który nadaje cudownego aromatu...Dawno jej nie robiłam i teraz nadrabiam zaległości. Polecam dla każdego! Składniki:  młoda kapusta biała 1 główka, cebula czerwona lub  biała 1 szt, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie szczypta, sos sojowy do smaku, sól i pieprz do smaku, masło 7 dag, mąka pszenna(...)łyżki, koper świeży posiekany 4 łyżki, Sposób przygotowania: Kapustę drobno siekamy, następnie zalewamy wodą, tak aby kapusta była nią przykryta i stawiamy na palnik. Do kapusty dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz sól i pieprz, gotujemy do miękkości. Masło rozpuszczamy, dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie dodajemy mąkę pszenną, mieszamy i podsmażamy aż będzie miała złocisty

kulinarne odsłony pati
Sałatka. Przepisy na sałatki. 227

sosem musztardowym Marchewka ‚na krótko’ z groszkiem (marchewka na słodko) Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Sałatka pieczarkowa (ze smażonymi pieczarkami i sałatą lodową) Sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, marchewki i czerwonej papryki Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Sałatka z wędzonym kurczakiem, sałatą lodową, ananasem i kukurydzą Szybka sałatka z zupek chińskich z papryką, ogórkiem(...)pomidorem i kukurydzą Surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchwi i pora Post Sałatka. Przepisy na sałatki. pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Grillowa surówka z kapusty pekińskiej 82

jest szybka i prosta , a do tego smaczna i zdrowa Kapusta pekińska , świetnie przechowuje się w lodówce, nawet przez dłuższy czas, jest dzięki temu jednym z bardziej praktycznych warzyw, których nie powinno zabraknąć w kuchni. składniki : 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 średniej 1 jabłko średniej wielkości 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 pęczek(...)gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki przyprawy curry sól, pieprz do smaku Kapustę drobno posiekaj, marchew, jabłko zetrzyj na tarce. Dodaj do nich pokrojone : czerwoną cebulę, paprykę, natkę pietruszki oraz wyciśnięty praską czosnek. Wymieszaj lekko ugniatając, żeby warzywa puściły troszkę soku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W miseczce wymieszaj składniki

Ogrodnik w podróży
Bigos 208

dziś Wam mój sposób na to fantastyczne polskie danie. Bigos robię wyłącznie z kiszonej kapusty, w domu lubimy jak jest taki charakterny. Oczywiście nie może w nim też zabraknąć suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina !Najlepszy bigos to taki, który gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian. Bigos(...)kiszonej kapusty250 g pieczarek800 g schabu300 g cienkiej kiełbasy1/2 butelki czerwonego wina1/2 szklanki suszonych grzybów1/2 szklanki suszonych śliwek1 duża cebula2 łyżki przyprawy do dań z kapustą2 łyżki smalcusólpieprz Wykonanie:Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły.Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wrzucamy do sporego garnka

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka gyros z makaronem z zupek chińskich 48

sałatkę z kurczakiem i makaronem z zupek chińskich. Sałatka ładnie prezentuje się na stole i świetnie smakuje. Składniki 2 zupki chińskie 2 duże piersi z kurczaka pół kapusty pekinskiej 2 duże papryki czerwone 6 ogórków kiszonych przyprawa do gyrosa Sos czosnkowy: jogurt naturalny 3 łyżkami majonezu 5 ząbków czosnku Przygotowanie Zupki chińskie razem z przyprawami zalewamy przegotowaną wodą(...)Czekamy aż spęcznieje. Kurczaka pokrojonego w kostkę smażymy w przyprawie do gyrosa. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, papryki oraz ogórki kroimy w kostkę. Układamy warstwami: zupki, papryka, pekińska, sos, pierś z kurczaka, ogórki. Autor przepisu: Marta Artykuł Sałatka gyros z makaronem z zupek chińskich pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Surówka węgierska z kiszonej kapusty 123

także do burgerów. Smaki świetnie się ze sobą komponują, jeżeli jednak chcemy uzyskać mniej pikantny efekt możemy zmniejszyć ilość papryczki chilli lub zastąpić ją całkowicie czerwoną papryką.     Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej z marchewką 1 jabłko 1 papryczka chilli 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz mielony       *** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki

Blog z Apetytem
Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 138

cukru W rondlu na łyżce masła podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy kapustę i smażymy. Na patelni, na drugiej łyżce masła, przesmażamy jabłka. Dodajemy je do kapusty. Doprawiamy łyżką octu z czerwonego wina, łyżeczka cukru, sola i pieprzem. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok 40 minut. Żurawiny zasypujemy w garnuszku cukrem. Zostawiamy na 15 minut a następnie podgrzewamy na małym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pekinka z ogórkiem w greckim sosie i pieczone ziemniaczki 122

greckim sosie z torebki, zaś podałam do  gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawki z piersi indyka  i pieczonych z rozmarynem młodych ziemniaczków. Składniki: Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej pół dużego ogórka sałatkowego mała czerwona cebula 1/2 opakowania sosu greckiego w torebce 1,5 łyżki przegotowanej chłodnej wody 1,5 łyżki oleju sól cukier Wykonanie: Kapustę i ogórka opłukałam, osuszyłam

Kuchenne zapiski Edyty
Pyszne paszteciki drożdżowe 132

Paszteciki drożdżowe Pyszne domowe paszteciki drożdżowe z dużą ilością farszu, które idealnie pasują jako przekąska do gorącego,czerwonego barszczyku. Moje paszteciki nadziałam kapustą i grzybami, ale równie dobrze możecie użyć innego dowolnego farszu np. mięsnego. Paszteciki drożdżowe można zrobić wcześniej i zamrozić (już upieczone), a następnie wyjmować porcjami w razie potrzeby. Aby je rozmrozić możemy ponownie włożyć je na chwilę

Blog z Apetytem
Sałatka z młodej kapusty i paluszków krabowych 203

staram się je robić dość często. Młoda kapusta już jest w sklepach, więc koniecznie wypróbujcie. Czekam na Wasze opinie w komentarzach. Składniki 1 średnia główka młodej kapusty 250 g paluszków krabowych 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu sól pieprz ziołowy Kapustę przekroić na pół i zetrzeć na tarce o grubych

O kuchni z uczuciem
Małe frittaty z jarmużem i kozim serem 117

dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam!Przepis pochodzi ze strony The Kitchnskładniki (na 8 mini frittat)2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu)1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki3 łyżki oliwy z oliwek1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki8 dużych jaj1/4 łyżeczki solizmielony czarny pieprz1/2 łyżeczki suszonego tymianku1/4 szklanki koziego sera, rozdrobnionego (miałam miękki serek typu roladka )przygotowanieRozgrzać piekarnik(...)Umyć i wysuszyć, pokroić na cieniutkie  paski.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy , smażyć  czosnek na średnim ogniu przez  ok 30 sekund . Dodać jarmuż i czerwone płatki papryki i smażyć, aż kapusta zmięknie, od 1 do 2 minut .W  misce ubić jajka z solą i pieprzem . Do jaj dodać przestudzony jarmuż i tymianek, sól i pieprz.Form

Stare Gary
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami 611

Pyszne i proste w wykonaniu rożki z ciasta francuskiego nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami. Idealnie pasują do czerwonego barszczyku.składniki:2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g1 cebula400 g pieczarek400 g kapusty kiszonej2 łyżki majeranku1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego1 jajkoolej do smażeniaCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać

Monia miesza i gotuje