kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:145/388)

KALLE, czyli kapusta z mięsem 130

Może kojarzyć się z bigosem, ale to zupełnie inny smak. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 1 średnia cebula ¼ czerwonej papryki 3 łyżki oliwy ½ małej białej kapusty (kapusty ma być więcej niż mięsa np. 60% kapusty, 40% mięsa) 300 g mielonego wołowego mięsa 1½ łyżki koncentratu pomidorowego 3 szklanki wrzącej wody sól pieprz Przygotowanie Obrać cebulę i pokroić cebulę

Tureckie Przepisy
Roladki z niespodzianką 127

roladki są idealną propozycją na święta. Składniki: ·        1 kg schabu ·        Kilka listków kapusty włoskiej ·        1 papryka czerwona ·        Mozzarella ·        Mąka pszenna do panierki ·        Bułka(...)jajka ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.   Liście kapusty wrzucamy do wrzącej wody na kilka minut lub do mikrofali na 1 minutkę. 2.   Z papryki usuwamy nasiona, kroimy na cienkie podłużne paski. 3.   Ser mozzarelle kroimy

Kulinarna Chwila
C - Jarzynowa zupa na winie;) 175

peperoni, które dumnie pozując przez ponad tydzień do kolejnych fotek (cyt: "te papryczki już chyba gdzieś widziałem?"), skończyły swój barwny żywot w pysznej zupce:) Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej cukinia marchewka czerwona cebula papryczki peperoni 1/2 kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek  2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pikantna sałatka gyros z czerwoną fasolą 302

Pikantna sałatka gyros z czerwoną fasolą Składniki : 600 g filetu z kurczaka 1 biała cebula 5-6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej ketchup pikantny Jamar majonez kapusta pekińska przyprawa gyros szczypiorek 3-4 łyżki oleju z rzepaku  Przygotowanie : Filet z kurczaka myjemy, kroimy w paseczki, skrapiamy olejem, oprószamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy(...)którą przykrywamy cienką warstwą ketchupu Jamar . Kolejnie przekładamy sałatkę pokrojonymi w kosteczkę ogórkami, kukurydzą i jako ostatnią warstwę nakładamy odcedzoną i przepłukaną fasolę czerwoną. Całość smarujemy warstwą ketchup Jamar oraz majonezem. Całość sałatki przykrywamy poszatkowaną kapustą pekińską, którą oprószamy szczypiorkiem.  Sałatkę wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.    Sałatkę można również przygotować wcześniejszego wieczoru, a tuż przed

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Surówka z kapusty z octem ryżowym 69

surówkę. Miałam dziś nadmiar kapusty, więc wylądowała w misce z marchewką i cebulą. Na początku chciałam ją zrobić ze zwykłym octem, ale dojrzałam na półce ryżowy. Potem to już poleciało, cukier i  o b o w i ą z k o w o czosnek.  Składniki: pół główki małej białej kapusty 2 marchewki 1 czerwona cebula 2 ząbki(...)czosnku 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z połowy cytryny 1 łyżka cukru sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy i szatkujemy, wrzucamy do miski, ugniatamy dłońmi. Dodajemy do niej startą na najmniejszych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Do słoika wlewamy ocet, olej, sok z cytryny, dodajemy cukier, zamykamy

Kardamonovy
Surówka z kapusty z octem ryżowym 79

surówkę. Miałam dziś nadmiar kapusty, więc wylądowała w misce z marchewką i cebulą. Na początku chciałam ją zrobić ze zwykłym octem, ale dojrzałam na półce ryżowy. Potem to już poleciało, cukier i  o b o w i ą z k o w o czosnek.  Składniki: pół główki małej białej kapusty 2 marchewki 1 czerwona cebula 2 ząbki(...)czosnku 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z połowy cytryny 1 łyżka cukru sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy i szatkujemy, wrzucamy do miski, ugniatamy dłońmi. Dodajemy do niej startą na najmniejszych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Do słoika wlewamy ocet, olej, sok z cytryny, dodajemy cukier, zamykamy

Kardamonovy
Nietypowe Zraziki 198

papryką w pysznym pomidorowym sosem. Składniki: ·        1 kg schabu ·        Kilka listków kapusty włoskiej ·        1 papryka czerwona ·        3 ogórki konserwowe ·        Sól ·        Pieprz(...)Olej do smażenia ·        Koncentrat pomidorowy ·        ½ łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania: 1.   Liście kapusty wrzucamy do wrzącej wody na kilka minut lub do mikrofali na 1 minutkę. 2.   Z papryki usuwamy nasiona, kroimy na cienkie podłużne paski. 3.   Ogórki również kroimy wzdłuż na 4 części

Kulinarna Chwila
Surówka z kapusty z octem ryżowym 112

półce ryżowy. Potem to już poleciało, cukier i  o b o w i ą z k o w o czosnek.  Składniki: pół główki białej kapusty 2 marchewki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z połowy cytryny 1 łyżka cukru sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy

Kardamonovy
Buraczki z białą kapustą 820

buraczki z dodatkiem białej kapusty. Również są bardzo smaczne choć może niezbyt apetycznie się prezentują  w słoiczku. składniki: 2 kg ugotowanych lub upieczonych i obranych buraczków czerwonych 1 kg białej kapusty 400 g cebuli zalewa 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 3-4 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu i angielskiego ziela

Monia miesza i gotuje
Paszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki 574

Paszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki Idealne do świątecznego czerwonego barszczu , wspaniałe na każde przyjęcie lub obiad. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście domowych Kapuśniaczków, czyli pasztecików z kapustą i grzybami, to koniecznie to zróbcie. Pyszne, puszyste drożdżowe ciasto wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Ja użyłam mieszanki suszonych podgrzybków i borowików. Przepis jest naprawdę prosty, choć czasochłonny(...)moczenie grzybów, czas wyrastania ciasta itd). Spróbujcie, polecam. Może przygotujecie je na tegoroczne święta? Składniki: Na farsz: 500 g kapusty kiszonej (u mnie z niewielką ilością marchewki) 1 cebula (u mnie czerwona) 20 g suszonych podgrzybków Devaldano 20 g suszonych borowików Devaldano 2 szklanki wody świeżo mielony pieprz i sól niewielka ilość oleju Na ciasto: 500 g mąki pszennej

Słodkie okruszki
Surówka z białą kapustą 140

Surówka z białą kapustą Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Taka surówka to prawdziwa bomba witaminowa. Polecam!     Składniki: 1/3 główki białej kapusty 1 marchew pół czerwonej papryki 5-6 rzodkiewek 1 -2 ogórki kiszone pół pęczka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki miodu sól, pieprz   *** Białą kapustę szatkujemy i przekładamy do miski *** *** Marchew obieramy

Blog z Apetytem
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 146

Bardzo smaczna i prosta surówka do obiadu lub do grilla. Składniki: pół kapusty pekińskiej  1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych pół pęczka szczypioru olej  sól,pieprz sok z cytryny cukier zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paski, ogórka obieramy, kroimy w pół plastry, marchewkę obieramy

Bajeczna Kuchnia
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 486

kapustą kiszoną i grzybami Przygotowanie: W garnku zalewamy wodą kapustę kiszoną, dodajemy dwa liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i gotujemy przez około 30min (do momentu aż kapusta będzie miękka). Po ugotowaniu odcedzamy wodę z kapusty, usuwamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, następnie kapustę drobno kroimy. W czasie kiedy kapusta się gotuje obieramy i dokładnie myjemy świeże grzyby leśne (mogą(...)składamy boki do środka i zawijamy w rulon tworząc krokieta. Tak przygotowane krokiety z kapustą kiszoną i grzybami namaczamy w rozmąconym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami doskonale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem

Księga-Smaku
Barszcz ukraiński – czernichowski 137

ukraiński – czernichowski Barszcz ukraiński to gęsta od warzyw zupa , która ma wiele wariantów . Tyle ile domowych gospodarstw . Ale podstawowe składniki są niezmienne czyli każdy powinien zawierać buraki , ziemniaki , kapustę ,włoszczyznę i koncentrat pomidorowy . Barszcz czernichowski , różni się tym, że zawiera także fasolę , czosnek i czasami suszone grzyby . Jest to niezwykle popularna zupa na Ukrainie , tak jak u nas rosół(...)cieszmy nasze brzuszki i naszych bliskich ,zdrowymi rarytasami Polecam ! Składniki : 0,5 kg wieprzowych żeberek ( mogą być wołowe lub dowolne inne mięso na wywar ) 5-6 buraczków czerwonych średniej wielkości kawałek kapusty białej 2 marchewki 2 cebule 2 korzenie pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli w zalewie lub szklanka ugotowanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Ogrodnik w podróży
Sałatka warstwowa z gyrosem i kapustą pekińską 81

Sałatka warstwowa z gyrosem nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Idealna na różne okazje. Składniki: dwie piersi z kurczaka puszka kukurydzy czerwona cebula ogórki kiszone czerwona papryka majonez jogurt naturalny kapusta pekińska ser gouda przyprawa gyros Sposób przygotowania: Dwie piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą do gyrosa. Przesypujemy do miski. Polewamy(...)ketchupem łagodnym i rozsmarowujemy. Następnie wysypujemy puszkę kukurydzy. Kroimy czerwoną cebulę i dodajemy do miski. To samo robimy z ogórkami kiszonymi i świeżą czerwoną papryką. Na warstwę papryki rozsmarowujemy sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy kapustę pekińską i ponownie polewamy sosem. Na koniec posypujemy startym serem gouda. Autor przepisu: Marta Grzesik Artykuł Sałatka warstwowa

Wasze Przepisy