kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:139/357)

Kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem 125

razem kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem jest z dodatkiem papryki, koperku, natki pietruszki i czosnku. Surówka jest bardzo soczysta i chrupiąca. Składniki: (3 - 4 porcje) 1 mała kapusta pekińska 1 papryka czerwona 5 małych ogórków kiszonych 3 gałązki świeżego koperku 1 gałązka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego pieprz i sól do smaku(...)Przygotowanie: Kapustę umyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w cienkie słupki. Ogórki pokroić w plasterki, jeśli nie lubimy ze skórką, należ je wcześniej obrać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Koperek i pietruszkę drobno posiekać. Majonez, jogurt i czosnek wymieszać i dodać do sałatki. Sałatę dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą

Kuchcik gotuje
Sałatka z zupek chińskich (z kurczakiem i kapustą pekińską) 352

naprawdę spora micha (3 x większa niż ta na zdjęciu).   800g piersi z kurczaka (+ olej, słodka papryka w proszku, sól) (*) 2 zupki chińskie (z przyprawami) (**) 1 kapusta pekińska (duża) 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki (pominęłam; dodałam groszek) Dodatkowo: majonez sól, pieprz   Umyte piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami(...)podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski (dużej). Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę i fasolkę/groszek - odcedzić z zalewy. Warzywa połączyć z mięsem. Dodać makaron (pokruszony, twardy) i przyprawy (również olejki, jeśli są) z zupek. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę schłodzić w lodówce. (Makaron wchłonie majonez i pod jego wpływem

Di gotuje
Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską 228

250g gotowanego kurczaka (udek, podudzi, filetów z piersi; u mnie pozostałość po gotowaniu rosołu) 1 mała kapusta pekińska – wykorzystałam 200g kapusty po poszatkowaniu (i wyrzucenia twardych części) 7 pomidorków koktajlowych lub papryczkowych 1 mała papryka czerwona – ok. 130g 1 średnia papryka żółta – ok. 180g pół puszki kukurydzy konserwowej – 140g po odsączeniu 2 ogórki kiszone(...)pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – Wykonanie: Ugotowanego kurczaka podzielić na mniejsze części. Kapustę pekińską poszatkować. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki koktajlowe (lub papryczkowe) pokroić na ćwiartki. Paprykę (czerwoną i żółtą) pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę. Ogórki kiszone również pokroić w kosteczkę. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski

Kulinarne Przeboje
Surówka z pekinki 96

Zapraszam na smaczną surówkę z kapusty pekińskiej, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Polecam Składniki: 1/2 średniej kapusty pekińskiej 1/2 średniej papryki czerwonej 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Kapustę i paprykę myjemy i osuszamy. Następnie kroimy drobno kapustę oraz paprykę i przekładamy do miseczki. Dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Na koniec przyprawiamy surówkę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Poniedziałkowy "fit" - Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i koperkiem 250

lubianym. Dodatkowy atut to moc witamin i fakt, że przygotowuje się je błyskawicznie :)  Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i koperkiem Składniki: około 400 g kapusty pekińskiej 1 mała papryka czerwona 1 pęczek świeżego koperku oliwa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski.  Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Nadziewana karkówka pieczona w kapuście 5059

obiadu polecam podać pieczone ziemniaczki, które zrobimy w piekarniku, razem z mięsem     Składniki: ok. 1,3 kg karkówki 1 cebula 10dkg wędzonego boczku kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki 500g kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól (1 łyżeczka), pieprz (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżka)     *** Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w plastry(...)Cebulę oraz boczek kroimy w plasterki *** *** Następnie mięso faszerujemy boczkiem oraz cebulą *** *** Papryki kroimy w paseczki *** *** Między plastry karkówki układamy naprzemiennie raz czerwoną, a raz żółtą paprykę *** *** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu i obkładamy kiszoną kapustą. Całość przykrywamy folią aluminiową *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny. Po tym czasie usuwamy folię

Blog z Apetytem
DUSZONY SCHAB W KAPUŚCIE Z PAPRYKĄ 128

chcą dobrze zjeść i dla wszystkich kanapowców.Danie jest pyszne ,pełne warzyw i aromatu koperku.Polecam!.  Danie na duży rondel. 4 kotlety schabowe 0.5 główki małej kapusty 1 duża papryka czerwona 1 pęczek koperku 1 cebula 1 łyżka śmietanki 0.5 litra bulionu sól i pieprz Olej Kilka ziemniaków Przyprawa uniwersalna 1 łyżka mąki lub mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie(...)zimnej wody ****************************_************************************************  Kapustę obrać z wierzchni liści,poszatkować drobno.Cebulę obrać i posiekać w pióra.Koperek opłukać i drobno pokroić.Paprykę oczyścić , opłukać i pokroić w cienkie paski.Ziemniaki obrać , opłukać,przekroić na pół i podgotować lekko w osolonej wodzie,odcedzić.W rondlu rozgrzać odrobinę oleju,wrzucić cebulę,chwilę zeszklić,dodać kapustę,wymieszać,dorzucić paprykę i koperek,posolić, wymieszać.Dusić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki z czerwonym ryżem i kaszą bulgur 120

Gołąbki - podejście drugie. Parę dni temu opisywaliśmy na blogu gołąbki z mięsem i kaszą pęczak. Równocześnie Madzia przygotowała też gołąbki, z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. Czyli wersję wegetariańską. I wcale nie były one gorsze niż te z mięsem. Powiem więcej: polane sosem koperkowym smakowały bosko! Swoją drogą zawsze zastanawiałem się skąd się wzięła nazwa "gołąbki". Generalnie do żadnych(...)sarme , a Grecy mają swoje dolmades zawijane w liście winogron. Czyli jak widać gołąbkiem świat stoi! Więc nie ma co zwlekać, trzeba brać się do roboty. 1 kapusta włoska 0,5 szklanki czerwonego ryżu 1,5 szklanki kaszy bulgur sól, pieprz kolorowy jajko Zewnętrzne liścia kapusty odkładamy na bok. Liście kapusty myjemy i wrzucamy do osolonego wrzątku na kilka minut

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z białej kapusty 446

robić ze świeżej surówki. Dlatego też kapustkę zamykam wraz z innymi warzywkami w słoiczkach. Dzięki temu potem mam gotową surówkę do obiadu. składniki: sałatka 3 kg białej kapusty 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 4 łyżki soli kamiennej zalewa 9 szklanek wody zimnej przefiltrowanej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu(...)daje nieco mniej) Kapustę posztkować na szatkownicy lub drobno pokroić nożem. Ja kroje nożem bo moja szatkownica bardzo drobno szatkuje a wolę jak kapusta jest taka grubsza.  Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Następnie pokrojone warzywa wymieszać w dużej misce i zasypać solą. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny aby warzywa puściły sok.  W międzyczasie paprykę

Monia miesza i gotuje
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i papryką 98

już takiej surówki nie zrobią Zatem wyjmujemy resztki z lodówki, i jedziemy z koksem! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["5 li\u015bci kapusty peki\u0144skiej\r","2 og\u00f3rki kiszone\r","1 ma\u0142a czerwona cebula\r","8 ma\u0142ych pomidork\u00f3w\r","1\/2 puszki kukurydzy\r","1\/2 pomara\u0144czowej papryki\r","Sos\r","3 \u0142y(...)u00f3rka i te\u017c dorzucamy.\r","\r","Ca\u0142o\u015b\u0107\u00a0polewamy sosem i posypujemy koperkiem."]} Drukuj Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i papryką Składniki 5 liści kapusty pekińskiej 2 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 8 małych pomidorków 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pomarańczowej papryki Sos 3 łyżki oliwy, szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki octu

Mieszam w Garnku
Surówka “dziewięćdziesiątka” z kapusty pekińskiej. Lata mijają, a ona ciągle króluje na stołach. PRZEPIS 162

wtedy kapusta pekińska. Taka surówka nadal króluje na stołach w wielu domach. My robimy ją właśnie tak. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej Składniki: pół średniej główki kapusty pekińskiej, średnia papryka czerwona, mała marchewka, 2 ogórki kiszone lub konserwowe, pół małej cebuli, kilka pomidorków koktajlowych, kilka gałązek świeżego koperku, 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego, 3 łyżki oleju(...)oliwy, sól, pieprz. Zrób tak: kapustę poszatkuj, paprykę pokrój w drobną kostkę, ogórki w półplasterki, cebulę bardzo drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach, pomidorki przekrój na pół, posiekaj również koperek. Wszystkie składniki przełóż do miski. Pora na sos – wlej ocet do miseczki, następnie intensywnie mieszając rózgą (najlepiej użyć miksera) wlewaj powoli oliwę aż sos nabierze konsystencji

Kulinarna Polska
Spring rolls wegetariańskie 72

szkl ryżu jaśminowego suchego sól himalajska pieprz przyprawa pięć smaków chińska lub przyprawa curry olej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej lub kapusty białej 1 papryka czerwona sezam Jak zrobić Spring rolls wegetariańskie: Zaczynamy od ugotowania ryżu. Ryż zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem. Studzimy. Potem przygotowujemy(...)warzywa. Marchew, selera, paprykę i kapustę kroimy w cienkie paseczki tzw zapałkę. Na patelnię wlewamy trochę oleju, wrzucamy warzywa. Następnie oprószamy je solą, pieprzem, curry i smażymy aż delikatnie zmiękną. Oprószamy sezamem. W kolejnym kroku składamy spring rollsy. Najpierw przygotowujemy deskę i duży talerz z niewielka ilością wody. Papier ryżowy najpierw moczymy kilka sekund w wodzie i przekładamy na deskę

Dorota Smakuje
Prosta surówka z papryką 106

świeżych , krajowych warzyw to trzeba z nich korzystać . Zimą lepszym wyjściem ,niż kupno holenderskiej ( a w zasadzie Niderlandzkiej ) papryki ,będzie korzystanie z mrożonek… składniki : ćwiartka świeżej kapusty , małej główki 2 czerwone papryki grubościenne 2 pomidory śliwkowe , typu pasta lub inne twarde 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego sól , pieprz do smaku(...)łyżka gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu Kapustę szatkujemy drobno i cieńko . Pomidory i papryką kroimy w mała kostkę . Wszystko umieszczamy w misce i wygniatamy ręką , aż kapusta zmięknie . Dodajemy ocet,miód,czosnek,sól i pieprz do smaku . Na koniec majonez z jogurtem , mieszamy i odstawiamy na około 10 minut , żeby wszystko się przerobiło . W razie potrzeby jeśli wolicie bardziej

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 222

mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego

Kuchenne zapiski Edyty