Kulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane kapustą lub mięsem. Jest on idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego i śmiało zastąpić nim można paszteciki bądź krokiety. Kulebiak wigilijny, którego nadzienie poza kapustą zawiera również suszone grzyby, to moja propozycja na dodatek do barszczu czerwonego , który podać można w nadchodzące Święta. Ciasto drożdżowe w tymże kulebiaku jest puszyste, lekkie i rozpływa się w ustach
MeCooksinni wolą ze świderkami. Więc, aby zaspokoić gusta wszystkich dodałam do łazanek oba rodzaje makaronu ;) Wy możecie po prostu zrobić z ulubionym. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 1/2 szklanki wody 2 czerwone cebule około 250 g pieczarek około 120-150 g kiełbasy z piersi kurczaka (można dodać również inną, ale tą cenię za delikatność i smak) 3 łyżki(...)dodajemy do cebuli i pieczarek. Jeśli lubimy boczek na tym etapie można go również dodać. Do kiełbasy, cebuli i pieczarek dodajemy odsączoną białą kapustę. Smażymy całość jeszcze chwilę, około 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką, próbujemy czy odpowiada nam smak. Jeśli tak dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Smacznego
Słodkie okruszkiwody 500g buraki 300g ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 3 listki laurowe 3 ziarna ziele angielskie 10 ziaren pieprz czarny 3 suszone grzyby KAPUSTA 250g szatkowanej białej kapusty 1 łyżka masła 100ml czerwone wino wytrawne BARSZCZ 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentrat pomidorowy 1l zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku 1 – 2 łyżki ocet(...)lekkiego przyrumienienia. Następnie dodajemy wino, dusimy do zredukowania płynów. Po godzinie, nie przerywając gotowania do wywaru dodajemy pokrojone warzywa i podduszoną kapustę. Gdy wywar już gotowy a warzywa miękkie, dodajemy zmiażdżony czosnek, zakwas buraczany, koncentrat pomidorowy, czerwoną fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym. Na koniec dodajemy świeże zioła, możemy zabielić śmietaną w garnku lub na talerzu. Podajemy z ugotowanym
Tajemnice SmakuPyszna i zdrowa domowa kiszonka z kapusty, buraków, marchewki z ostrą koreańską papryką Gochugaru Pomysł na kiszonkę z kapusty, marchewki i buraczków powstał w mojej głowie kilka minut po zakończeniu kiszenia białej kapusty w dębowej beczce . Zostało trochę poszatkowanej kapusty i otartej marchwi. Z części przygotowałam dużą michę surówki coleslaw. Do pozostałej kapusty i marchwi dodałam otarte buraczki, sól(...)więc duże opakowanie papryki Gochugaru zawsze stoi kuchennej szafce. Koreańską grubo mieloną paprykę Gochugaru paprykę możecie kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata Składniki 1 kg kapusty białej 150 g czerwonych buraczków 50 g marchwi 20 g soli kamiennej 1 łyżeczka Gochugaru (lub chili, tyle ile lubimy) Wykonanie Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb, siekamy lub szatkujemy
Tajemnice Smakuschabu · ½ puszki kukurydzy · ½ papryki czerwonej · Cebula · 20 dag kapusty kiszonej · Jajko · Bułka tarta do panierki · Olej
Kulinarna Chwilaolej będzie już rozgrzany, wtedy wkładamy sajgonki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na papier, aby odsączyć z oleju. Kolorowa sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 duży czerwony pomidor 1 pomarańczowy pomidor 1/2 papryczki chili 2 łyżki kukurydzy konserwowej oliwa z oliwek limonka młoda dymka Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w kostkę, mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Papryczkę
vegetaniegłębokiej patelni, podlewamy czerwonym winem, przykrywamy, dusimy. Kapustę przelewamy wodą, odciskamy. Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy kości ). Smażymy dotąd ,aż śliwka zacznie przechodzić mięsem i kapustą oraz będzie się lekko rozpadać. Jeśli czegoś nam brakuje(...)etapie możemy doprawić wedle uznania. Międzyczasie gotujemy łazanki. Gotowe odcedzamy i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i podsmażamy. Dosmaczamy pieprzem z młynka , ewentualnie solą i oliwą z oliwek. Podajemy z pokrojonym szczypiorem lub pióropuszem dymki i tartym parmezanem. Czuję , że ser dojrzewający owczy lub kozi i czerwone wino byłyby tu niebiańsko dobre! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniprzepyszne paszteciki. Zapraszam! Paszteciki drożdżowe Przepis tutaj (KLIK) Pyszne domowe paszteciki drożdżowe z dużą ilością farszu, które idealnie pasują jako przekąska do gorącego,czerwonego barszczyku. Kruche paszteciki z kapustą i grzybami Przepis tutaj (KLIK) Są mięciutkie, kruche i rozpływają się w ustach. Idealnie smakują zarówno jako przekąska, jak i w towarzystwie czerwonego barszczu. Można zajadać(...)zimno. Paszteciki zachwycają smakiem i aromatem, polecam je na święta, domowe przyjęcia i inne okazje. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu :)) Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Przepis tutaj (KLIK) Delikatne,kruche z zewnątrz oraz mięciutkie w środku paszteciki drożdżowe, które wprost rozpływają się w ustach… Kruche paszteciki z mięsem Przepis tutaj (KLIK) Smakowita, sycąca
Blog z Apetytemjakie macie tajemne dodatki do surówek? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/11\/surowka.jpg","recipeIngredient":["200 g kapusty kiszonej\r","1 \u015bredni por\r","1 jab\u0142ko\r","1\/2 czerwonej papryki\r","1 \u015brednia marchewka\r","szczypta cukru i soli\r","2 \u0142y\u017cki oliwy\r","kminek (opcjonalnie)"],"name":"Sur\u00f3wka z kapusty(...)pora skrajamy.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 solimy i wyciskamy.\r","Dodajemy cukier i oliw\u0119.\r"]} Drukuj Surówka z kapusty kiszonej z porem, marchewką i papryką Składniki 200 g kapusty kiszonej 1 średni por 1 jabłko 1/2 czerwonej papryki 1 średnia marchewka szczypta cukru i soli 2 łyżki oliwy kminek (opcjonalnie) Sposób przygotowania Jeśli kapusta jest "długa", kroimy
Mieszam w Garnkumoże tak trochę odmiany? Składniki: · 1 filet z kurczaka · 6 liści kapusty włoskiej · 2 papryki czerwone · Zielona papryka · Cebula · 6 szt. Ogórki(...)plasterków sera żółtego · Sól · Papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Kapustę obgotowujemy, mięso kroimy w plastry i rozbijamy, solimy. 2. Liść kapusty rozkładamy na desce, na liściu układamy mięso, następnie plaster sera, paseczek ogórka oraz papryki i zwijamy
Kulinarna ChwilaSałatka ta do zdrowych nie należy, lecz od czasu do czasu sprawdzi się świetnie na imprezach urodzinowych, Andrzejkach, czy też jako sałatka na Sylwestra . Dodanie odrobiny
Kulinarne Przebojesię coś wyhodować ;-) Tak też było z kapustą, posadziliśmy pięć- udała się jedna :-), ale za to jaka pyszna. Składniki na surówkę z młodej kapusty 1 główka młodej kapusty 4 marchewki 1/2 czerwonej papryki 2 ogórki małosolne 1 średnia cebula 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól pieprz oliwa z oliwek lub olej Kapustę siekamy, solimy, dobrze mieszamy
Rozpustne gotowanieśniadanie lub kolację . składniki na 2 hot dogi 1 bagietka 2 długie parówki 2 plastry żółtego sera pół ogórka 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 1 mała cebula czerwona łyżka oliwy z oliwek sól pieprz keczup przepis Umyte liście kapusty pekińskiej osuszamy i siekamy w paseczki, dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka, czerwoną cebulę i pokrojonego
Smakowite Dania