kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:137/357)

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 441

kapustą kiszoną i grzybami Przygotowanie: W garnku zalewamy wodą kapustę kiszoną, dodajemy dwa liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i gotujemy przez około 30min (do momentu aż kapusta będzie miękka). Po ugotowaniu odcedzamy wodę z kapusty, usuwamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, następnie kapustę drobno kroimy. W czasie kiedy kapusta się gotuje obieramy i dokładnie myjemy świeże grzyby leśne (mogą(...)składamy boki do środka i zawijamy w rulon tworząc krokieta. Tak przygotowane krokiety z kapustą kiszoną i grzybami namaczamy w rozmąconym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami doskonale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem

Księga-Smaku
Barszcz ukraiński – czernichowski 112

ukraiński – czernichowski Barszcz ukraiński to gęsta od warzyw zupa , która ma wiele wariantów . Tyle ile domowych gospodarstw . Ale podstawowe składniki są niezmienne czyli każdy powinien zawierać buraki , ziemniaki , kapustę ,włoszczyznę i koncentrat pomidorowy . Barszcz czernichowski , różni się tym, że zawiera także fasolę , czosnek i czasami suszone grzyby . Jest to niezwykle popularna zupa na Ukrainie , tak jak u nas rosół(...)cieszmy nasze brzuszki i naszych bliskich ,zdrowymi rarytasami Polecam ! Składniki : 0,5 kg wieprzowych żeberek ( mogą być wołowe lub dowolne inne mięso na wywar ) 5-6 buraczków czerwonych średniej wielkości kawałek kapusty białej 2 marchewki 2 cebule 2 korzenie pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli w zalewie lub szklanka ugotowanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Ogrodnik w podróży
Sałatka warstwowa z gyrosem i kapustą pekińską 55

Sałatka warstwowa z gyrosem nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Idealna na różne okazje. Składniki: dwie piersi z kurczaka puszka kukurydzy czerwona cebula ogórki kiszone czerwona papryka majonez jogurt naturalny kapusta pekińska ser gouda przyprawa gyros Sposób przygotowania: Dwie piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą do gyrosa. Przesypujemy do miski. Polewamy(...)ketchupem łagodnym i rozsmarowujemy. Następnie wysypujemy puszkę kukurydzy. Kroimy czerwoną cebulę i dodajemy do miski. To samo robimy z ogórkami kiszonymi i świeżą czerwoną papryką. Na warstwę papryki rozsmarowujemy sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy kapustę pekińską i ponownie polewamy sosem. Na koniec posypujemy startym serem gouda. Autor przepisu: Marta Grzesik Artykuł Sałatka warstwowa

Wasze Przepisy
Surówka z białej kapusty i ogórka kiszonego 86

wejrzenia. Idealna do obiadu ale i do potraw z grilla. Kapusta, ogórek , cebula typowo polskie składniki, które z pewnościa macie w domu. Surówka z białej kapusty i ogórka kiszonego   Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania Czas całkowity 5 min   Składniki ⅓ świeżej kapusty kilka ogórków kiszonych czerwona cebula 1 łyzka soku z cytryny sos: Olej(...)łyżki 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki musztardy sarepskiej sol i pieprz do smaku Wykonanie Kapustę siekamy na drobno Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy albo w pióra, albo w kostke jak kto lubi. Składniki dajemy do miski z czego cebula powinna byc na górze. Polewamy sokiem z cytryny i chwile czekamy. Pzrygotowujemy sos w innej miseczce. Energicznie mieszając wszystkie składniki

Apetyt na Zielone
Kapuśniak z soczewicą 50

Bardzo przypadkowa potrawa. Z weekendu zostało mi pół główki kapusty, przy okazji zachciało mi się zupy. Plusem tego kapuśniaku było to, że nie musiałam do niego niczego dokupować. Ja w ogóle lubię gotować z domowych resztek, serio serio. Obecny czas bardziej sprzyja kombinowaniu, bo nie chcę niepotrzebnie wychodzić(...)domu. Zupa wyszła tak pyszna, że wrąbaliśmy cały garnek w ciągu jednego dnia (1,5 roczna Tola także). Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół małej kapusty pół szklanki suchej czerwonej soczewicy puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki sól pieprz oliwa (przepis na 5 porcji)   Kapustę obieramy z brzydkich

Kardamonovy
Kapuśniak z soczewicą 119

Bardzo przypadkowa potrawa. Z weekendu zostało mi pół główki kapusty, przy okazji zachciało mi się zupy. Plusem tego kapuśniaku było to, że nie musiałam do niego niczego dokupować. Ja w ogóle lubię gotować z domowych resztek, serio serio. Obecny czas bardziej sprzyja kombinowaniu, bo nie chcę niepotrzebnie wychodzić(...)domu. Zupa wyszła tak pyszna, że wrąbaliśmy cały garnek w ciągu jednego dnia (1,5 roczna Tola także). Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół małej kapusty pół szklanki suchej czerwonej soczewicy puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki sól pieprz oliwa (przepis na 5 porcji) Kapustę obieramy z brzydkich liści

Kardamonovy
Surówka obiadowa po kaszubsku 95

żywienia. Stara kapusta nie jest tak smaczna jak młoda, ale po sparzeniu traci ewentualną goryczkę i świetnie nadaje się do surówek Polecam. Składniki: 1/2 małej główki kapusty 2 marchewki 1 czerwona cebula, średniej wielkości 1 duża, czerwona papryka 1/2 pęczka koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki gęstego majonezu 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz(...)smaku Kapustę szatkujemy lub drobno kroimy i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy w nim na około 5 minut. Po tym czasie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, paprykę, koperek, kroimy drobniutko, dodajemy do kapusty i marchewki. Czosnek wyciskamy praską, mieszamy z majonezem, miodem, solą i pieprzem do smaku. Przelewamy do surówki i mieszamy

Ogrodnik w podróży
Surówka z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem 270

piątki”. Składniki: około 1/2 mniejszej główki białej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 3-4 łyżki majonezu (w zależności od ilości kapusty) 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę dowolnie kroimy (szatkujemy), przekładamy do miski. Solimy z wierzchu, mieszamy ręką ugniatając kapustę. Następnie odstawiamy na 15 minut

Słodkie okruszki
Sałatka z białej kapusty na zimę 177

Składniki: (na 4 słoiki 0,7l) główka białej kapusty (1,5kg), 3 czerwone papryki, 800g marchwi, 2 cebule, 3 jabłka, 1 płaska łyżka soli, 1/2 szklanki octu (125ml), 2 szklanki wody (500ml), 4 łyżki cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić na 4 części i poszatkować ją. Poszatkowaną kapustę posolić płaską łyżką soli, wymieszać i odstawić na czas przygotowywania reszty składników. Paprykę

W kuchni u Moniki
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 194

pierogami wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. I czekamy na te pyszności. Rewelacja. Zróbcie, polecam. Ja podałam Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem do czerwonego barszczu. Smacznego! The post Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem 6833

Post Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami 81

Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami są doskonałą przekąską na ciepło nie tylko na święta, ale także na rodzinne i towarzyskie spotkania. Podane z dobrym czerwonym barszczem stanowią wspaniały duet, który zaspokoi głód i zadowoli kubki smakowe. Smak pasztecików można wzbogacić poprzez posypanie ich różnymi ziarnami, nasionami lub przyprawami. Wszystkie wersje były bardzo dobre, również ta z solą(...)nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 20-25 minut . Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami można podawać na gorąco lub zimno z barszczem czerwonym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pieczone steki z kapusty z ziemniakami 104

przesady. Pieczone steki z kapusty to danie, które możesz spokojnie podać na proszony obiad. No chyba, że planujesz zaprosić teściów, no to może lepiej postaw na steki z polędwicy. Jeśli jednak masz znajomych, których horyzonty kulinarne sięgają dalej niż schabowy z kapustą, postaw na kapustę, ale w formie steków. Nawet nie pytaj czy gość lubi kapustę – polubi,. My niedawno gościliśmy(...)diety. Piejemy nad stekami jak towarzysz Władysław Gomułka nad kapustą kiszoną (mówił, że ma więcej witaminy C niż cytryny. Złośliwi komentowali, że w porządku, tylko że trudno ją dodać zimą do herbaty), bo pieczone steki z kapusty są jednym z naszych największych kulinarnych, pozytywnych zaskoczeń. Kapustę pieczemy często, ale zazwyczaj czerwoną (kiedyś zrobiliśmy nawet p ieczony kapuśniak: ). Jak się

Niedzielny kucharz
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 154

porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki(...)marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany

e-PrzepisyKulinarne