kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:143/388)

Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 202

gałązki tymianku, plus do podania 400 g grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 400 ml czerwonego wina, wytrawnego 300 ml bulionu wołowego Przygotowanie: Włóż ziemniaki do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą

karmelowy
Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską 266

smakuje… i czekam na Wasze komentarze pod wpisem. Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską – składniki 2 pojedyncze filety z kurczaka puszka kukurydzy 1/3 kapusty pekińskiej 4-5 ogórków konserwowych 1 czerwona cebula 150g sera żółtego majonez ketchup przyprawa gyros 5 jajek Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską – przepis Kurczaka kroimy w większa kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos z czerwonym winem 225

Bigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów  ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej,  1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina  1-2 liście laurowe

Pelusiowa Kuchnia
Kociołek obfitości 74

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek około pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików Dodatkowo: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 marchew 1 mała cukinia 1 czerwona papryka pół młodej kapusty 1 łyżka siekanego koperku 1/3 szklanki bulionu sól, pieprz olej do smażenia     *** Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, odsączamy na sitku *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę

Blog z Apetytem
Krokiety z kapustą i grzybami i barszczykiem 374

maki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony: 1,5 l bulionu drobiowego (jak na rosół) 3 duże czerwone buraki Kilka suszonych grzybów 1 szklanka koncentratu do barszczu Rolnik  (klik) 2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego(...)Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Pieczarki kroimy w pół plasterki, dodajemy do cebuli. Gdy zmniejsza swoją objętość dodajemy odciśniętą z soku kiszona kapustę. Wszystko dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem.  Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano

VioletoweKucharzenie
Sałatka z ananasem i czerwoną fasolką 119

pyszna , pożywna i wyjątkowo szybko znika ze stołu Jest idealna na spotkania towarzyskie oraz imprezę. Doskonale smakuje z świeżym pieczywem, jak i bez żadnych dodatków. Składniki : 1 kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasa w kawałkach 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 2 jabłka 1 podwójna pierś z kurczaka 0,5 puszka marchewki(...)patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć, pokroić i poszatkować w cieniutkie paseczki. Wsypać do miski. Fasolkę, kukurydzę i groszek odcedzić i włożyć do miski. Ananasy, marchew także odcedzić i pokroić w kostkę. Dodać do miski z kapustą pekińską. Ser żółty i jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce na średnich oczkach

Smaczne Potrawy
Pierożki z kapustą i grzybami + jak przechowywać pierogi i uszka 250

Zamrożone uszka z grzybami przekładam (każdą porcję) do torebki na mrożonki – u mnie torebki na mrożonki z suwakiem Stella . Składniki: Farsz: 500 g kapusty kiszonej (najlepiej domowej) 50 g suszonych grzybów 1 cebula (u mnie czerwona) 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku niewielka ilość oleju do smażenia Ciasto(...)laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu odsączamy (wyjmujemy liście i ziele) i drobno siekamy. Cebule drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy grzyby i lekko podsmażamy. Po chwili dodajemy naszą kapustę, doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą. Chwilę dusimy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy (farsz powinien być wyrazisty w smaku). Przekładamy np. do miski i odstawiamy do przestudzenia. Rada: Jeśli wcześniej

Słodkie okruszki
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 184

Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos jest też doskonałą propozycją jako farsz do bułeczek, pierożków drożdżowych czy ciasta francuskiego ;) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki kapusty białej 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 2 duże cebule 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego około 10 ziaren pieprzu 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki(...)małym ogniu pod przykryciem aż obie kapusty i marchewka będą miękkie. Co jakiś czas należy przemieszać i kontrolować, czy nie potrzeba dolać odrobiny wody (a najlepiej zamiast wody podlać sokiem z kiszonych ogórków - ja tak robię i tym razem też tak zrobiłam). Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki czerwoną paprykę i posiekaną cebulę zeszkloną

Kolorowy Przepisownik
SAŁATKA WARSTWOWA GYROS 183

pojedyncze piersi z kurczaka 1 duża czerwona cebula (można zastąpić zwykłą) ok. 0,5 słoika korniszonów puszka kukurydzy 2 czerwone papryki ok. 0,5 kapusty pekińskiej pikantny keczup majonez przyprawa gyros sól, pieprz WYKONANIE: Piersi kroimy w kostkę, intensywnie oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż cała woda wyparuje z mięsa. Pod koniec doprawiamy(...)pieprzem do smaku. Odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie warzywa drobno kroimy, kukurydzę i ogórki odsączamy na sicie. Układamy kolejno w salaterce: mięso z kurczaka czerwona cebula cienka warstwa keczupu ogórki kukurydza  papryka gruba warstwa majonezu kapusta pekińska Sałatkę najlepiej schować na chwilę do lodówki. Przed samym podaniem kapustę pekińską posypujemy solą i pieprzem. Możemy ją również udekorować. Smacznego :) MAŁA

Pani na deser
Kapuściana sałatka z dodatkami 95

pozycja na przełomie wiosny i lata, gdy sezon na młodą kapustę w pełni. Z młodej kapusty możemy przygotować również wiele innych pysznych dań np. młoda kapusta ze śmietaną , placki z młodej kapusty czy naleśniki z farszem z młodej kapusty . Dzisiaj mam dla was propozycję na pyszną sałatkę z młodej kapusty z dodatkiem tuńczyka. Sałatka jest chrupiąca soczysta i przepyszna. Idealnie(...)szybka w przygotowaniu. Składniki są idealnie dobrane, a sama sałatka jest pożywna i syta. KAPUŚCIANA SAŁATKA Z DODATKAMI Składniki młoda kapusta – 1/2 sztuki tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki kukurydza – 1 mała puszka czerwona cebula – 1 sztuka ser żółty – 200 g marchew – 2 sztuki szczypiorek – pęczek Sos: jogurt naturalny – 5 łyżek

Alle Dobre!
Łazanki z białą kapustą i plasterkami pieczarek 67

też wzbogacić o dodatek boczku. Często też przygotowuję łazanki na kiszonej kapuście lub wersję mieszanką – łazanki z białą i kiszoną kapustą . Łazanki to danie, które można zawsze wzbogacić i wykorzystać to co akurat mamy w lodówce. Jak zrobić łazanki na białej kapuście? Składniki: pół małej główki białej kapusty makaron jajeczny łazanka z kurkumą Makarony Babuni EkoMak(...)jakiś czas mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę wszystko smażymy, mieszając co jakiś czas. Kapustę odcedzamy (wyjmujemy liść laurowy). Do garnka z odcedzoną kapustą dodajemy wszystkie usmażone składni z patelni, doprawiamy całość słodką czerwoną papryką (ja dodaję 1 płaską łyżeczkę), mieszamy i razem smażymy około 5 minut. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku jeszcze

Słodkie okruszki
Kulebiak 107

Kulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane kapustą lub mięsem. Jest on idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego i śmiało zastąpić nim można paszteciki bądź krokiety. Kulebiak wigilijny, którego nadzienie poza kapustą zawiera również suszone grzyby, to moja propozycja na dodatek do barszczu czerwonego , który podać można w nadchodzące Święta. Ciasto drożdżowe w tymże kulebiaku jest puszyste, lekkie i rozpływa się w ustach

MeCooks
Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków 102

wody 500g buraki 300g ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 3 listki laurowe 3 ziarna ziele angielskie 10 ziaren pieprz czarny 3 suszone grzyby KAPUSTA 250g szatkowanej białej kapusty 1 łyżka masła 100ml czerwone wino wytrawne BARSZCZ 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentrat pomidorowy 1l zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku 1 – 2 łyżki ocet(...)lekkiego przyrumienienia. Następnie dodajemy wino, dusimy do zredukowania płynów. Po godzinie, nie przerywając gotowania do wywaru dodajemy pokrojone warzywa i podduszoną kapustę. Gdy wywar już gotowy a warzywa miękkie, dodajemy zmiażdżony czosnek, zakwas buraczany, koncentrat pomidorowy, czerwoną fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym. Na koniec dodajemy świeże zioła, możemy zabielić śmietaną w garnku lub na talerzu. Podajemy z ugotowanym

Tajemnice Smaku
Kapusta kiszona z marchewką i buraczkami na ostro 90

Pyszna i zdrowa domowa kiszonka z kapusty, buraków, marchewki z ostrą koreańską papryką Gochugaru Pomysł na kiszonkę z kapusty, marchewki i buraczków powstał w mojej głowie kilka minut po zakończeniu kiszenia białej kapusty w dębowej beczce . Zostało trochę poszatkowanej kapusty i otartej marchwi. Z części przygotowałam dużą michę surówki coleslaw. Do pozostałej kapusty i marchwi dodałam otarte buraczki, sól(...)więc duże opakowanie papryki Gochugaru zawsze stoi kuchennej szafce. Koreańską grubo mieloną paprykę Gochugaru paprykę możecie kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata Składniki 1 kg kapusty białej 150 g czerwonych buraczków 50 g marchwi 20 g soli kamiennej 1 łyżeczka Gochugaru (lub chili, tyle ile lubimy) Wykonanie Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb, siekamy lub szatkujemy

Tajemnice Smaku

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję