kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:152/357)

Paszteciki z pieczarkami i kapustą kiszoną 31

Sprawdzony, domowy przepis na kruche paszteciki z pieczarkami i kapustą kiszoną, idealne do barszczu czerwonego i na kolację wigilijną . Te chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku mini bułeczki przygotowuje się z kruchego ciasta oraz prostego farszu z podsmażonych grzybów i kapusty. Są bez wątpienia jednym z ulubionych wypieków na Święta i wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. I chociaż najlepsze

Kuchnia Na Wypasie
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami 116

Paszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 125ml mleka 13g świeżych drożdży  30g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta cukru Farsz: 60g suszonych leśnych grzybów 270g kapusty kiszonej

Szalona Kuchnia Eweliny
Surówka kebab 294

surówka warzywna z dodatkiem sosu czosnkowo-majonezowego. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kebabów, burgerów, hot-dogów oraz jako surówka do obiadu.     Składniki: 1/3 kapusty pekińskiej 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 pomidor 1 ogórek zielony Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz(...)Kapustę drobno siekamy *** *** Cebulę i papryki kroimy w kosteczkę *** *** Pomidory oraz ogórka kroimy w większą kostkę *** *** Przygotowujemy sos: majonez i śmietanę lub jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem oraz niewielką ilością soli i pieprzu *** *** Tak przygotowany sos mieszamy z warzywami. W razie potrzeby całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Surówkę wkładamy do lodówki na około pół godziny aby smaki się

Blog z Apetytem
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 122

Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 cebula czerwona sól  pieprz 4 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować. Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę. Ogórka umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki włożyć do misy, posolić i popieprzyć do smaku, wlać oliwę i wszystko dobrze wymieszać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
BARSZCZ CZERNICHOWSKI 223

Moja wersja zdecydowanie lżej strawna i mniej tłusta od oryginału ale  baaardzo smaczna. Polecam gorąco! Składniki: 1/2 kg mięsa od szynki lub łopatki 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 średniej białej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 4 buraczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana(...)Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego  ok. 30 minut. Następnie  wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki.  Warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, który uzupełniamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (nie powinny być rozgotowane

Walijskie Pichcenie
Barszcz czerwony z ziemniakami 56

Barszcz czerwony z ziemniakami. Barszcz czerwony z ziemniakami      Domowy barszcz czerwony z ziemniakami , bogaty w warzywa i przyprawy - to pyszna i pożywna zupa, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem :) Barszcz czerwony znają chyba wszyscy, ale ten ma wyjątkowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Smak buraczków wspaniale komponuje się(...)Barszcz czerwony z ziemniakami. Barszcz czerwony      Barszcz czerwony to jedna z pyszniejszych zup. Mój przepis na barszcz czerwony jest wypróbowany i prosty. Bardzo często gotuję barszczyk z ziemniakami i dużą ilością warzyw.   Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania czerwonego barszczu: około 1,5 litra wywaru mięsnego lub jarzynowego 4-5 czerwonych buraków ćwikłowych

Moja Książka Kucharska
Surówka kimslaw Jamiego Olivera 166

postanowiłam go sprawdzić smakowo. Świetny! Nie da si ukryć, że ta surówka jest zdecydowanie zdrowsza niż coleslaw. Składniki (na 2 porcje): 5 liści kapusty pekińskiej pół chili 8 rzodkiewek (Jamie dał z liśćmi) pół czerwonej cebuli kawałek imbiru wielkości połowy kciuka sok z połowy cytryny lub z limonki szczypta soli łyżka oliwy łyżka oleju znad tahiny lub łyżeczka oleju(...)sezamowego świeża kolendra (u mnie rukiew) Kapustę pekińską pokroić na drobno (bez głąba). Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Cebulę skroić na cienkie piórka. Imbir pokroić w paseczki (julienne). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, posypać solą i skropić sokiem z cytryny lub limonki. Całość mocno wygnieść i ewentualnie wycisnąć sok. Odstawić surówkę na kilkanaście minut. Składniki zmiękną, a smaki się wymieszają

Weekendy w domu i ogrodzie
Wigilijne pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami 905

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Składniki:   Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2  łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g  masła extra 100ml mleka   Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula

Szalona Kuchnia Eweliny
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 250

kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego rozmarynu, suszonego(...)można użyć również patelni ustawionej na małym ogniu). Bakłażana grillowałem z obu stron do miękkości.  Pół kapusty rzymskiej poszatkowałem w drobne kawałki i umieściłem w misce. Do miski dodałem 2 pokrojone w drobne cząstki pomidory i jedną pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę. Tak przygotowaną sałatkę skropiłem 3 łyżkami oliwy i 2 łyżkami białego octu winnego. Do sałatki dodałem

Wyprawy kulinarne
Surówka z kapusty włoskiej do obiadu 43

młodej kapusty do obiadu . Jeżeli szukasz więc dobrej surówki z włoskiej kapusty, sprawdź koniecznie ten przepis! Mam nadzieję, że pojawi się Twoim stole nie jeden raz!   Surówka z kapusty włoskiej Składniki: Do przygotowania przepisu na surówkę z włoskiej kapusty będziesz potrzebować: młoda kapusta włoska: 1 główka średniej wielkości marchewka: 2 szt. jabłko: 1 szt. czerwona cebula(...)zielonych liści, usuń je i wykorzystaj do zupy lub domowych gołąbków. Z kapusty usuń zewnętrzne liście. Następnie posiekaj kapustę przy pomocy ostrego noża lub mandoliny. Dobrze, jeśli pokroisz ją w miarę możliwości dość drobno, ale bez wyjątkowej presji. Kapusta włoska jest o wiele delikatniejsza niż biała lub czerwona. Obrane jabłko oraz marchewki zetrzyj na tarce, a cebulę pokój

Kuchnia Na Wypasie
Surówka z kapusty pekińskiej w 15 minut 46

zainteresowany dobrym i zdrowym jedzeniem wie, że surówki to doskonała samodzielna przekąska, jak również niezbędny dodatek, składowa dania głównego! Zatem są ich niezliczone warianty! Ja dzisiaj proponuję surówkę z kapusty pekińskiej, jako głównego jej składnika, oraz kolejnych warzyw i przypraw, które sprawiają, że oprócz barwnej kompozycji, uzyskałem zbalansowany, słodko-kwaśny smak! Taki właśnie wariant był mi potrzebny, do podania(...)samodzielnie smakuje również doskonale! Jak uzyskać niezbędny efekt smakowo kolorystyczny? O tym w szczegółowym opisie... Smacznego. <WJ>       Składniki:     1 mała kapusta pekińska 1 mała papryka czerwona 65 g groszku konserwowego 40 g orkiszu konserwowego 1 szalotka 70 ml oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka musztardy sarepskiej

R'n'G Kitchen
Domowa kapusta kiszona / Homemade Sauerkraut 81

Domowa kapusta kiszona Kapusta kiszona - przygotowujecie sami czy kupujecie? Ja gorąco polecam dziś przepis na domową kapustę kiszoną, bo właśnie taka nie ma sobie równych.  Domowa kapusta kiszona smakuje najlepiej na świecie, jest zdrowa, chrupiąca i pyszna. Oczywiście każdy przygotowuje ją troszeczkę inaczej, dodając ulubione składniki. Mój przepis jest podstawowy, naprawdę najprostszy, potrzeba tylko kapusty, soli i opcjonalnie marchewki(...)Dopiero, gdy kapusta jest ukiszona, lubię dodawać do niej inne dodatki - na przykład sporo kminku i trochę czerwonej cebuli, gdy przygotowuję surówkę.  Przygotowanie kapusty kiszonej w domu jest bardzo proste - po ugnieceniu jej z solą, wystarczy wszystko przełożyć do naczynia, obciążyć i nie zapomnieć o codziennym odgazowaniu. Nie zajmuje to dużo czasu, a często już tydzień później możemy

Lekcje w kuchni
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami 111

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 30g świeżych drożdży 250ml mleka 65g  masła extra 2 jajka 1  łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 50g suszonych grzybów 600g kapusty kiszonej 2 cebule

Szalona Kuchnia Eweliny
Surówka zimowa 164

Surówka marchewkowa z białą kapustą i papryką. Potrzebujemy: 0,5-0,7 kg białej kapusty, 5 średnich marchewek, 1 paprykę czerwoną, coś  zielonego, szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę cukru, kieliszek oleju... tarkę, nóż i miskę. Kapustę ucieramy na grubych oczkach, paprykę czyścimy i kroimy w mini  kostkę, marchewki myjemy- obieramy i ucieramy na drobnych oczkach tarki

chleba naszego