postanowiłam go sprawdzić smakowo. Świetny! Nie da si ukryć, że ta surówka jest zdecydowanie zdrowsza niż coleslaw. Składniki (na 2 porcje): 5 liści kapusty pekińskiej pół chili 8 rzodkiewek (Jamie dał z liśćmi) pół czerwonej cebuli kawałek imbiru wielkości połowy kciuka sok z połowy cytryny lub z limonki szczypta soli łyżka oliwy łyżka oleju znad tahiny lub łyżeczka oleju(...)sezamowego świeża kolendra (u mnie rukiew) Kapustę pekińską pokroić na drobno (bez głąba). Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Cebulę skroić na cienkie piórka. Imbir pokroić w paseczki (julienne). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, posypać solą i skropić sokiem z cytryny lub limonki. Całość mocno wygnieść i ewentualnie wycisnąć sok. Odstawić surówkę na kilkanaście minut. Składniki zmiękną, a smaki się wymieszają
Weekendy w domu i ogrodziePierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g masła extra 100ml mleka Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula
Szalona Kuchnia Ewelinykilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego rozmarynu, suszonego(...)można użyć również patelni ustawionej na małym ogniu). Bakłażana grillowałem z obu stron do miękkości. Pół kapusty rzymskiej poszatkowałem w drobne kawałki i umieściłem w misce. Do miski dodałem 2 pokrojone w drobne cząstki pomidory i jedną pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę. Tak przygotowaną sałatkę skropiłem 3 łyżkami oliwy i 2 łyżkami białego octu winnego. Do sałatki dodałem
Wyprawy kulinarnemłodej kapusty do obiadu . Jeżeli szukasz więc dobrej surówki z włoskiej kapusty, sprawdź koniecznie ten przepis! Mam nadzieję, że pojawi się Twoim stole nie jeden raz! Surówka z kapusty włoskiej Składniki: Do przygotowania przepisu na surówkę z włoskiej kapusty będziesz potrzebować: młoda kapusta włoska: 1 główka średniej wielkości marchewka: 2 szt. jabłko: 1 szt. czerwona cebula(...)zielonych liści, usuń je i wykorzystaj do zupy lub domowych gołąbków. Z kapusty usuń zewnętrzne liście. Następnie posiekaj kapustę przy pomocy ostrego noża lub mandoliny. Dobrze, jeśli pokroisz ją w miarę możliwości dość drobno, ale bez wyjątkowej presji. Kapusta włoska jest o wiele delikatniejsza niż biała lub czerwona. Obrane jabłko oraz marchewki zetrzyj na tarce, a cebulę pokój
Kuchnia Na Wypasiezainteresowany dobrym i zdrowym jedzeniem wie, że surówki to doskonała samodzielna przekąska, jak również niezbędny dodatek, składowa dania głównego! Zatem są ich niezliczone warianty! Ja dzisiaj proponuję surówkę z kapusty pekińskiej, jako głównego jej składnika, oraz kolejnych warzyw i przypraw, które sprawiają, że oprócz barwnej kompozycji, uzyskałem zbalansowany, słodko-kwaśny smak! Taki właśnie wariant był mi potrzebny, do podania(...)samodzielnie smakuje również doskonale! Jak uzyskać niezbędny efekt smakowo kolorystyczny? O tym w szczegółowym opisie... Smacznego. <WJ> Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 mała papryka czerwona 65 g groszku konserwowego 40 g orkiszu konserwowego 1 szalotka 70 ml oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka musztardy sarepskiej
R'n'G KitchenDomowa kapusta kiszona Kapusta kiszona - przygotowujecie sami czy kupujecie? Ja gorąco polecam dziś przepis na domową kapustę kiszoną, bo właśnie taka nie ma sobie równych. Domowa kapusta kiszona smakuje najlepiej na świecie, jest zdrowa, chrupiąca i pyszna. Oczywiście każdy przygotowuje ją troszeczkę inaczej, dodając ulubione składniki. Mój przepis jest podstawowy, naprawdę najprostszy, potrzeba tylko kapusty, soli i opcjonalnie marchewki(...)Dopiero, gdy kapusta jest ukiszona, lubię dodawać do niej inne dodatki - na przykład sporo kminku i trochę czerwonej cebuli, gdy przygotowuję surówkę. Przygotowanie kapusty kiszonej w domu jest bardzo proste - po ugnieceniu jej z solą, wystarczy wszystko przełożyć do naczynia, obciążyć i nie zapomnieć o codziennym odgazowaniu. Nie zajmuje to dużo czasu, a często już tydzień później możemy
Lekcje w kuchniPierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 30g świeżych drożdży 250ml mleka 65g masła extra 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 50g suszonych grzybów 600g kapusty kiszonej 2 cebule
Szalona Kuchnia EwelinySurówka marchewkowa z białą kapustą i papryką. Potrzebujemy: 0,5-0,7 kg białej kapusty, 5 średnich marchewek, 1 paprykę czerwoną, coś zielonego, szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę cukru, kieliszek oleju... tarkę, nóż i miskę. Kapustę ucieramy na grubych oczkach, paprykę czyścimy i kroimy w mini kostkę, marchewki myjemy- obieramy i ucieramy na drobnych oczkach tarki
chleba naszegoPaszteciki z kapustą i grzybami, wydawać by się mogło, że sporo roboty i po co robić. Tymczasem zdradzę wam sekret tak oczywisty, że robienie pasztecików będzie
ladykitchenpęczki świeżej kolendry 400 g jogurtu greckiego 1 ogórek pokrojony na małe kawałki 6 płatów tortilli naturalnej 5 ząbków czosnku 1/2 główki młodej kapusty 1 limonka sól biały pieprz 3 czerwone cebule, pokrojone w talarki Mięso Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane(...)Poszatkowaną młodą kapustę skrapiamy oliwą z oliwek. Płaty tortilli kroimy na pół. Mięso zdejmujemy z patelni na deskę do krojenia. Podgrzewamy połówki tortilli na patelni grillowej (płaty nie mogą być chrupiące, tylko podgrzane z obu stron). Cebulę, kapustę, mięso i sos zawijamy w połówki podgrzanych tortilli. Układamy na talerzu. Obok kebabów wylewamy sos, na sos nakładamy czerwoną cebulę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanadmiarem toksyn. Działa żółciotwórczo, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych i cechuje się działaniem przeciwzapalnym. Samo zdrowie. Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i papryki - składniki: 1 kapusta pekińska (średnia) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej Dodatkowo: około 4-5 łyżek oleju (u mnie tym razem olej z ostropestu) 1-2 łyżki soku z cytryny sól(...)pieprz Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i papryki - przygotowanie: Kapustę pekińską należy drobno poszatkować, a paprykę pokroić w niewielką kostkę. Całość przełożyć do miski i połączyć z olejem oraz sokiem z cytryny. Gotową surówkę doprawić za pomocą soli i pieprzu. W przepisie użyłam oleju z ostropestu Skarby Polesia
Di gotujeKulebiak to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie ciasto, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 430g mąki pszennej 250ml ciepłego mleka 40g świeżych drożdży 70g masła extra 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta soli Farsz: 40g suszonych leśnych grzybów 500g
Szalona Kuchnia Ewelinydość długo może zalegać w lodówce bez uszczerbku na świeżości . Pomijając wszelakie wyżej wymienione zalety , należy ją zrobić choćby z uwagi na świetny smak Składniki : 1/2 kapusty pekińskiej 1 mała papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 1 dość duży pomidor dresing : 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku wyciśnięty praską 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki mielonej pstrej papryki sól(...)selerowa do smaku Kapustę szatkujemy bardzo cieńko i drobno . Przekładamy do miski . Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojone w kostkę pomidory . Na koniec oczyszczona z nasion i pokrojona papryka . Warzywa mieszamy ręką , lekko ugniatając ,żeby pomidory puściły sok . Składniki na dresing mieszamy ze sobą i wlewamy do surówki . Ponownie mieszamy . Odstawiamy na około 30 minut . Serwujemy jako dodatek
Ogrodnik w podróżykapusty pekińskiej, kolorowej papryki, kukurydzy i ogórka z sosem cezar. Surówka jest kolorowa i doskonale łączy się z sosem cezar od firmy Fanex . Składniki: 1 kapusta pekińska 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 mała papryka zielona 1 ogórek zielony Puszka kukurydzy Pęczek szczypiorku 1 saszetka sosu cezar Fanex 3 łyżki majonezu Sól, pieprz Sposób przygotowania(...)Umytą i osuszoną kapustę pekińską drobno kroimy, obranego ogórka i oczyszczone papryki kroimy w paski, umyty szczypiorek drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sos, majonez, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy, surówkę schładzamy w lodówce
Bajeczna Kuchniachętnie sięgać). Spróbujcie, polecam. Składniki: Na farsz: 200 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania około 250 g kapusty kiszonej (u mnie bez marchewki) / można dodać ciut więcej świeżo mielony pieprz i sól do smaku 3 kulki ziela angielskiego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka majeranku Na ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania 25 g świeżych drożdży(...)Pierożki należy obserwować. Powinny być złoto-brązowe, nie pieczemy zbyt długo. U mnie pieką się około 20-25 minut. Tak przygotowane pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą smakują zarówno same, jak i w towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego
Słodkie okruszki