pyszną i sycącą młodą kapustę z frankfurterkami. Tak przygotowaną kapustę można podać jako samodzielne danie lub dodatek do innych dań. Prosto, szybko i pysznie. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię młodą kapustę i w sezonie przygotowuję z nią najróżniejsze potrawy. Polecam Wam również gołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania) . Składniki: 1 młoda kapusta (większa główka) 4 pieczarki(...)kapusty. Solimy i gotujemy około 8-10 minut na małym ogniu. W głębokiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną dymkę. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone frankfurterki. Mieszając smażymy kilka minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy naszą młodą kapustę. Mieszamy kapustę z resztą składników. Dodajemy 3 łyżki miękkiego masła, doprawiamy słodką czerwoną
Słodkie okruszkiszerokiego garnka. Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 1szklanka pokrojonej kapusty 50g białego ryżu 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików 1 marchewka kilka pieczarek 2-3 ziemniaki 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 1 nieduża cukinia 1 niepełna szklanka bulionu(...)pomidorowego olej do smażenia *** Kapustę drobno kroimy w kosteczkę *** *** Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i odkładamy do przestudzenia. Do dużej miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Do masy mięsnej dodajemy ugotowany ryż, kapustę oraz drobno pokrojone pół papryki czerwonej. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej
Blog z ApetytemSzybka i bardzo smaczna s urówka z kapusty pekińskiej . Surówka z kapusty, cebuli, ogórków i pomidorów jest chrupiąca i pasuje do każdego obiadu. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: >4 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 1 średnia kapusta pekińska 2 pomidory 1 czerwona cebula 2-3 ogórki kwaszone ½ ogórka szklarniowego(...)łyżka śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz 1. Kapustę pekińską przekrawamy na 4 części i szatkujemy. Pomidory, ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. 2. Dodajemy śmietanę, majonez i jogurt. Solimy i pieprzymy do smaku. 3. Całość dokładnie mieszamy. Surówka jest gotowa do podania. Smacznego…. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu
karolgotujezamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę. Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką 2 średnie czerwone papryki lub 3 małe 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 niedużej główki białej kapusty, lub połowa sporej młodej
Dzieje kuchennej WiewióryPołączenie kapusty, papryki, cebuli z jabłkami i pomidorami. Świetny dodatek do obiadu! Składniki: 25 dag kapusty białej 25 dag papryki czerwonej 25 dag pomidorów 20 dag cebuli 20 dag czerwonych jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka soli ziele angielskie liść laurowy kminek do smaku ½ szklanki octu 5 łyżek oleju Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować razem z papryką, a pomidory
Tradycyjna Kuchniawyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty 3 - 4 ząbki czosnku czerwona cebula kminek łyżka masła sól, pieprz 3/4 - 1 szklanki bulionu rodzynki - opcjonalnie przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście
Stare Garyzapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 3 duże liście młodej kapusty około 400g mięsa mielonego czerwona cebula biała część pora olej do smażenia przyprawa gyros płat ciasta francuskiego żółtko do posmarowania sezam do posypania Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Wkładamy do osolonego
Pyry na Gazpapryki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kminu rzymskiego do nabycia na Kuchnie Świata Na surówkę: 1 mała kapusta pekińska 2 pomidory kawałek zielonego ogórka pół czerwonej papryki Domowy sos czosnkowy: 1 mały jogurt naturalny 2-3 ząbki czosnku kilka łyżek majonezu (dodajemy wg gustu i smaku, zagęszcza sos) pieprz i sól(...)najlepiej smakuje, gdy postoi chwilę w lodówce (smaki się wówczas dobrze przegryzą). Jak zrobić szybką surówkę do domowego kebabu? Kapustę pekińską drobno kroimy/siekamy. Dodajemy do niej obranego i pokrojonego w plasterki zielonego ogórka, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i 2-3 łyżki sosu czosnkowego. Mieszamy składniki, opcjonalnie doprawiając do smaku lub dodając sos. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI: 0,5 kapusty pekińskiej 0,5 kg sera żółtego (ja użyłam sera "królewski") 2 pomidory 1 mały ogórek szklarniowy puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej 6 łyżek majonezu sól, pieprz kapustę pekińską kroimy lub rwiemy rękoma "na małe części"... ser kroimy w kostkę... ogórka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę... z pomidorów usuwamy gniazda nasienne i kroimy
smacznieinatematświeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno
Karo in the Kitchenwyziębione postem organizmy. Można jeść go przez cały dzień, ja raz zrobiłam sobie bigosowy dzień, i to bez żadnych rewolucji żołądkowych dzięki dużej ilości kminu rzymskiego. Kapusta zarówno biała, jak i czerwona, stanowi bogate źródło witamin C, E i K oraz potasu. Zawiera beta - karoten, błonnik, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Kapusta zawiera dużo indoli, substancji
Naturalna Kuchniaśmietana 18 % 50 g 1 jajko gałka muszkatołowa, ziele angielskie, tymianek spora szczypta soli Nadzienie : mięso mielone 420 g mięso z ugotowanego udka drobiowego 100 g kapusta kiszona 50 g 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta 15 g + 2 -3 łyżki bulionu natka pietruszki duża garść majeranek i oregano duża garść sól 1/2 łyżeczki pieprz czarny(...)Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie. Do mielonego mięsa z lodówki dodać pokrojone kawałki gotowanego kurczaka i pokrojoną kapustę. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać bułkę wymieszaną z bulionem, 3/4 roztrzepanego jajka Doprawić pieprzem czarnym, czerwonym, ew. solą i wymieszać. Ponad 3/4 wyrośniętego ciasta rozwałkować obłożyć nim spód i boki foremki. Spód ciasta smarujemy ketchupem rozkładamy warstwę
Smaczne mojełatwe, także może zrobić je każdy. Do mojej wersji użyłam dużo warzyw ( nie różni się niczym niż te danie z restauracji ) takie jak papryka żółta, czerwona, zielona, marchew, cebula, brokuł, kapusta pekińska, a nawet pieczarki. Warzywa nie są gotowane, a podsmażane na oleju ryżowym, dzięki czemu są chrupkie, ale nie surowe. Kurczaka najlepiej zamarynować na co najmniej(...)łyżki pieprz 1/3 łyżeczki przyprawa 5 smaków 1/3 łyżeczki bulion drobiowy ciepły 300 ml. papryka czerwona 1/2 szt. papryka zielona 1/2 szt. papryka żółta 1/2 szt. cebula 1/2 szt. marchew 2 małe szt. brokuł kilka różyczek dymka cebuli 1 szt. pieczarki 2 szt. kapusta pekińska 3-4 liście olej ryżowy do smażenia Sos słodko- ostry: papryczka chili
Kuchnia PaulettesKoperty z kapustą i pieczarkami to świetna przekąska na każdą imprezę. Lista składników niezbędnych do przygotowania tych pysznych przekąsek wcale nie jest długa a proces przygotowania naprawdę prosty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Należy zakupić ciasto francuskie, kiszoną kapustę, marchewkę, pietruszkę pieczarki oraz cebulę. Ciasto francuskie nadziewamy farszem, który przygotowujemy z pozostałych składników. Należy pamiętać, by farsz był dobrze przyprawiony, wówczas koperty(...)postawić na bardziej wyrazisty farsz. Koperty z kapustą i pieczarkami idealnie smakują z filiżanką ciepłego barszczyku. Przepis na domowy barszcz czerwony znajdziecie już na blogu, jeśli nie to znajdziecie go tutaj: barszcz czerwony do picia . Chrupiące koperty z kapustą i pieczarkami w połączeniu z ciepłym barszczykiem z pewnością zachwycą każdego gościa. KOPERTY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI – PRZEPIS
Przepiski.plsię u każdego. Nawet niejadki zjedzą ją ze smakiem. Składniki: - 3 kiełbasy Morlińskie z szynki - 1 duża cebula - 1/2 główki białej niedużej kapusty - 4 ziemniaki - sól - pieprz - papryka czerwona Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę a kapustę na kwadraty. Kiełbasę podsmażamy bez oleju, dodajemy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Wrzucamy cebulę
Kulinarne życieczerwonej papryki 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka , płaska tymianku sól,pieprz do smaku natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę drobno kroimy , przekładamy do miski . Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę . Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Czosnek wyciskamy praską . Kukurydzę osączamy z zalewy i wsypujemy do reszty warzyw . Na koniec dokładamy
Ogrodnik w podróżydodatek do obiadu. Wystarczą tylko 3 składniki ogólnie dostępne oraz tanie, aby stworzyć przepyszną kolorową surówkę, która z pewnością nawet małym niejadkom posmakuje 😏 Składniki: -1 kapusta pekińska -1 papryka (u mnie czerwona) -2 średnie marchewki -koperek -sos winegret (u mnie własnej roboty) Przygotowanie: 1. Kapustę pekińską siekamy drobno i wrzucamy do dużej miski. Posypujemy szczyptą soli
Zdrowie i pysznie na talerzumnie w połączeniu z pysznymi warzywami pieczonymi. Skusicie się??? Kolorowe rurki z pieczonymi warzywami 200 g kolorowych rurek MINI Lubella po 200 g młodej kapusty i kalafiora 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1 cukinia 1 cebula oliwa z oliwek sól, pieprz pomidor koperek Kapustę kroimy podłużnie, kalafiora i marchewkę myjemy i kroimy w spore kawałki, podobnie robimy
Dzieje kuchennej WiewióryPaszteciki z kapustą i grzybami idealnie pasują do czerwonego barszczu. Przyrządziliśmy je na zabawę sylwestrową. Najczęściej po świętach zostaje trochę wigilijnej kapusty, warto ją wykorzystać do pasztecików. Pasuje idealnie. Składniki na ciasto: - 0,5 kg mąki - 40 g drożdzy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - szklanka wody - 3 żółtka - 1/4 kostki margaryny Składniki na farsz: - 0,5 kg kapusty
Pan i Pani Smith w kuchni