kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:162/388)

BARSZCZ CZERNICHOWSKI 247

Moja wersja zdecydowanie lżej strawna i mniej tłusta od oryginału ale  baaardzo smaczna. Polecam gorąco! Składniki: 1/2 kg mięsa od szynki lub łopatki 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 średniej białej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 4 buraczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana(...)Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego  ok. 30 minut. Następnie  wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki.  Warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, który uzupełniamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (nie powinny być rozgotowane

Walijskie Pichcenie
Barszcz czerwony z ziemniakami 87

Barszcz czerwony z ziemniakami. Barszcz czerwony z ziemniakami      Domowy barszcz czerwony z ziemniakami , bogaty w warzywa i przyprawy - to pyszna i pożywna zupa, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem :) Barszcz czerwony znają chyba wszyscy, ale ten ma wyjątkowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Smak buraczków wspaniale komponuje się(...)Barszcz czerwony z ziemniakami. Barszcz czerwony      Barszcz czerwony to jedna z pyszniejszych zup. Mój przepis na barszcz czerwony jest wypróbowany i prosty. Bardzo często gotuję barszczyk z ziemniakami i dużą ilością warzyw.   Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania czerwonego barszczu: około 1,5 litra wywaru mięsnego lub jarzynowego 4-5 czerwonych buraków ćwikłowych

Moja Książka Kucharska
Surówka kimslaw Jamiego Olivera 194

postanowiłam go sprawdzić smakowo. Świetny! Nie da si ukryć, że ta surówka jest zdecydowanie zdrowsza niż coleslaw. Składniki (na 2 porcje): 5 liści kapusty pekińskiej pół chili 8 rzodkiewek (Jamie dał z liśćmi) pół czerwonej cebuli kawałek imbiru wielkości połowy kciuka sok z połowy cytryny lub z limonki szczypta soli łyżka oliwy łyżka oleju znad tahiny lub łyżeczka oleju(...)sezamowego świeża kolendra (u mnie rukiew) Kapustę pekińską pokroić na drobno (bez głąba). Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Cebulę skroić na cienkie piórka. Imbir pokroić w paseczki (julienne). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, posypać solą i skropić sokiem z cytryny lub limonki. Całość mocno wygnieść i ewentualnie wycisnąć sok. Odstawić surówkę na kilkanaście minut. Składniki zmiękną, a smaki się wymieszają

Weekendy w domu i ogrodzie
Wigilijne pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami 934

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Składniki:   Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2  łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g  masła extra 100ml mleka   Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula

Szalona Kuchnia Eweliny
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 272

kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego rozmarynu, suszonego(...)można użyć również patelni ustawionej na małym ogniu). Bakłażana grillowałem z obu stron do miękkości.  Pół kapusty rzymskiej poszatkowałem w drobne kawałki i umieściłem w misce. Do miski dodałem 2 pokrojone w drobne cząstki pomidory i jedną pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę. Tak przygotowaną sałatkę skropiłem 3 łyżkami oliwy i 2 łyżkami białego octu winnego. Do sałatki dodałem

Wyprawy kulinarne
Surówka z kapusty włoskiej do obiadu 69

młodej kapusty do obiadu . Jeżeli szukasz więc dobrej surówki z włoskiej kapusty, sprawdź koniecznie ten przepis! Mam nadzieję, że pojawi się Twoim stole nie jeden raz!   Surówka z kapusty włoskiej Składniki: Do przygotowania przepisu na surówkę z włoskiej kapusty będziesz potrzebować: młoda kapusta włoska: 1 główka średniej wielkości marchewka: 2 szt. jabłko: 1 szt. czerwona cebula(...)zielonych liści, usuń je i wykorzystaj do zupy lub domowych gołąbków. Z kapusty usuń zewnętrzne liście. Następnie posiekaj kapustę przy pomocy ostrego noża lub mandoliny. Dobrze, jeśli pokroisz ją w miarę możliwości dość drobno, ale bez wyjątkowej presji. Kapusta włoska jest o wiele delikatniejsza niż biała lub czerwona. Obrane jabłko oraz marchewki zetrzyj na tarce, a cebulę pokój

Kuchnia Na Wypasie
Surówka z kapusty pekińskiej w 15 minut 70

zainteresowany dobrym i zdrowym jedzeniem wie, że surówki to doskonała samodzielna przekąska, jak również niezbędny dodatek, składowa dania głównego! Zatem są ich niezliczone warianty! Ja dzisiaj proponuję surówkę z kapusty pekińskiej, jako głównego jej składnika, oraz kolejnych warzyw i przypraw, które sprawiają, że oprócz barwnej kompozycji, uzyskałem zbalansowany, słodko-kwaśny smak! Taki właśnie wariant był mi potrzebny, do podania(...)samodzielnie smakuje również doskonale! Jak uzyskać niezbędny efekt smakowo kolorystyczny? O tym w szczegółowym opisie... Smacznego. <WJ>       Składniki:     1 mała kapusta pekińska 1 mała papryka czerwona 65 g groszku konserwowego 40 g orkiszu konserwowego 1 szalotka 70 ml oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka musztardy sarepskiej

R'n'G Kitchen
Domowa kapusta kiszona / Homemade Sauerkraut 115

Domowa kapusta kiszona Kapusta kiszona - przygotowujecie sami czy kupujecie? Ja gorąco polecam dziś przepis na domową kapustę kiszoną, bo właśnie taka nie ma sobie równych.  Domowa kapusta kiszona smakuje najlepiej na świecie, jest zdrowa, chrupiąca i pyszna. Oczywiście każdy przygotowuje ją troszeczkę inaczej, dodając ulubione składniki. Mój przepis jest podstawowy, naprawdę najprostszy, potrzeba tylko kapusty, soli i opcjonalnie marchewki(...)Dopiero, gdy kapusta jest ukiszona, lubię dodawać do niej inne dodatki - na przykład sporo kminku i trochę czerwonej cebuli, gdy przygotowuję surówkę.  Przygotowanie kapusty kiszonej w domu jest bardzo proste - po ugnieceniu jej z solą, wystarczy wszystko przełożyć do naczynia, obciążyć i nie zapomnieć o codziennym odgazowaniu. Nie zajmuje to dużo czasu, a często już tydzień później możemy

Lekcje w kuchni
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami 142

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 30g świeżych drożdży 250ml mleka 65g  masła extra 2 jajka 1  łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 50g suszonych grzybów 600g kapusty kiszonej 2 cebule

Szalona Kuchnia Eweliny
Surówka zimowa 195

Surówka marchewkowa z białą kapustą i papryką. Potrzebujemy: 0,5-0,7 kg białej kapusty, 5 średnich marchewek, 1 paprykę czerwoną, coś  zielonego, szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę cukru, kieliszek oleju... tarkę, nóż i miskę. Kapustę ucieramy na grubych oczkach, paprykę czyścimy i kroimy w mini  kostkę, marchewki myjemy- obieramy i ucieramy na drobnych oczkach tarki

chleba naszego
Paszteciki z kapustą i grzybami 424

Paszteciki z kapustą i grzybami, wydawać by się mogło, że sporo roboty i po co robić. Tymczasem zdradzę wam sekret tak oczywisty, że robienie pasztecików będzie

ladykitchen
Pikantny kebab z sosem jogurtowym wg Karola Okrasy 273

pęczki świeżej kolendry 400 g jogurtu greckiego  1 ogórek pokrojony na małe kawałki 6 płatów tortilli naturalnej 5 ząbków czosnku 1/2 główki młodej kapusty 1 limonka sól biały pieprz 3 czerwone cebule, pokrojone w talarki Mięso Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane(...)Poszatkowaną młodą kapustę skrapiamy oliwą z oliwek. Płaty tortilli kroimy na pół. Mięso zdejmujemy z patelni na deskę do krojenia. Podgrzewamy połówki tortilli na patelni grillowej (płaty nie mogą być chrupiące, tylko podgrzane z obu stron). Cebulę, kapustę, mięso i sos zawijamy w połówki podgrzanych tortilli. Układamy na talerzu. Obok kebabów wylewamy sos, na sos nakładamy czerwoną cebulę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i papryki 116

nadmiarem toksyn. Działa żółciotwórczo, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych i cechuje się działaniem przeciwzapalnym. Samo zdrowie.   Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i papryki - składniki:   1 kapusta pekińska (średnia) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej   1/2 papryki zielonej Dodatkowo: około 4-5 łyżek oleju (u mnie tym razem olej z ostropestu) 1-2 łyżki soku z cytryny sól(...)pieprz Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i papryki - przygotowanie: Kapustę pekińską należy drobno poszatkować, a paprykę pokroić w niewielką kostkę. Całość przełożyć do miski i połączyć z olejem oraz sokiem z cytryny. Gotową surówkę doprawić za pomocą soli i pieprzu.   W przepisie użyłam oleju z ostropestu Skarby Polesia

Di gotuje
Wigilijny kulebiak 288

Kulebiak to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie ciasto, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 430g mąki pszennej 250ml ciepłego mleka 40g świeżych drożdży 70g masła extra 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta soli Farsz: 40g suszonych leśnych grzybów 500g

Szalona Kuchnia Eweliny
Jesienna pekinka 125

dość długo może zalegać w lodówce bez uszczerbku na świeżości . Pomijając wszelakie wyżej wymienione zalety , należy ją zrobić choćby z uwagi na świetny smak Składniki : 1/2 kapusty pekińskiej 1 mała papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 1 dość duży pomidor dresing : 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku wyciśnięty praską 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki mielonej pstrej papryki sól(...)selerowa do smaku Kapustę szatkujemy bardzo cieńko i drobno . Przekładamy do miski . Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojone w kostkę pomidory . Na koniec oczyszczona z nasion i pokrojona papryka . Warzywa mieszamy ręką , lekko ugniatając ,żeby pomidory puściły sok . Składniki na dresing mieszamy ze sobą i wlewamy do surówki . Ponownie mieszamy . Odstawiamy na około 30 minut . Serwujemy jako dodatek

Ogrodnik w podróży