kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:165/357)

Surówka z młodej kapusty z papryką i kukurydzą 364

Kolejna wersja surówki z młodej kapusty. Robię ją często, póki kapusta jest krucha i miękka. Składniki: 1 główka bardzo młodej kapusty, niezbyt zwartej 3-4 korniszony ½ czerwonej papryki 3-4 łyżki kukurydzy 1/3 łodygi pora mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego sól i pieprz, szczypta cukru(...)pudru, posiekany koperek lub natka szczypta ziół włoskich Kapustę umyć, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z podwójnym ostrzem. Paprykę i korniszony posiekać w grubą kostkę. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć. Warzywa wymieszać, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku. Schłodzić minimum 20 minut przed

Czerwień i błękit
Cudownie przyprawiony świąteczny bigos od podstaw. 90

niezwykle miękkie i delikatne.      Bigos występuje w różnych rodzajach: myśliwski, litewski, staropolski. Możesz przygotować go jesienią, używając wyłącznie kiszonej kapusty. Później konieczna jest domieszka słodkiej kapusty, a pod koniec zimy należy mieszać obie postaci kapusty pół na pół. Inne przepisy na bigos: Bigos z kiełbasą>>> Bigos na golonce>>> Tradycyjny bigos moskiewski(...)bigos krok po kroku - przepis: Krok 1. Przygotować włoszczyznę i mięso do rosołu. grzyby namoczyć cebulę posiekać boczek i słoninę pokroić w kostkę kiełbasę pokroić w plastry kapustę kiszoną opłukać i posiekać, kapustę białą poszatkować Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne Krok 2. Pokrojone na większe kawałki mięso oraz oczyszczoną włoszczyznę włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą

Moja Książka Kucharska
Barszcz ukraiński 983

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 nieduży por 3 ziemniaki 100 g białej fasoli 400 g buraków czerwonych 1 cebula 1/4 główki włoskiej kapusty 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz sok z cytryny lub ocet (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
Jesienna surówka odpornościowa 113

dodatkiem kapusty kiszonej jest rewelacyjnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie spadku odporności, świetnie działa na układ odpornościowy, niszczy wirusy i bakterie. Na dodatek jest bogata w naturalne probiotyki, co pomaga ustrzec organizm przed infekcjami w okresie jesienno-zimowym. Polecam!     Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 marchew 1 jabłko pół pęczka zielonej pietruszki pół czerwonej papryki(...)łyżki oliwy z oliwek pieprz czarny mielony     *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do miski *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Jabłko myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystko przekładamy do miski z kapustą *** *** Dodajemy oliwę z oliwek, przyprawiamy do smaku mielonym pieprzem

Blog z Apetytem
Surówka z kapusty pekińskiej 231

kilku składników. Kapusta pekińska jest dostępna cały rok. To bardzo zdrowy i apetyczny dodatek do obiadów.  Zapraszam do zrobienia. Składniki: 5 listków kapusty pekińskiej 1/2 jabłka mała marchewka kawałek pora 1/3 papryki czerwonej natka pietruszki sok z cytryny sól, cukier oliwa z oliwek Kapustę kroimy w paski, jabłko i paprykę w kostkę, pora w cienkie paski. Marchewkę trzemy

tojestpyszne.blogspot.com
Pyszna i prosta sałatka z gotowanym mięsem z rosołu 54

rosołu kurczak i indyk) Kapusta pekińska mała 1/2 ok.200 g Papryka czerwona Ogórek konserwowy 4 Kukurydza 1/2 puszki lub 1 mała Cebula czerwona mała Majonez 2 łyżki Jogurt naturalny lub śmietana 2 łyżki Sól Pieprz koperek 1/2 pęczka Przygotowanie: Do miski przekładamy pokrojoną kapustę pekińską, rozdrobnione mięso, pokrojone w kosteczkę paprykę, cebulę oraz ogórki. dodajemy posiekany koperek, kukurydzę

Kulinarne przygody
Tarta z grzybami i kiszoną kapustą 79

Kiszona kapusta  z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, postny bigos, drożdżowe paszteciki, czy też łazanki z  kapustą i grzybami, a do tego aromatyczny czerwony barszcz na zakwasie - wiadomo, tych dań nie może zabraknąć na naszym bożonarodzeniowym stole. A ja mam dziś dla Was właśnie kapustę z grzybami, ale w nieco innym wydaniu. Tarta z grzybami i kiszoną

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych 111

Składniki: 1 mała kapusta pekińska 6 ogórków kiszonych 1 cebula czerwona 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z kiszonych ogórków (ewentualnie sok z cytryny) sól, pieprz ziołowy Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w piórka. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Polewamy oliwą i sokiem z ogórków.  Doprawiamy do smaku solą

Qchnia po prostu
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami 165

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami Dziś mam dla Was przepis na prosty i pyszny obiad. Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami. My uwielbiamy to połączenie. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Oczywiście łazanki możecie też śmiało przygotować z białą kapustą. Jednak osobiście najbardziej lubię wersję z kapustą kiszoną. Do tego dobrej jakości kiełbasa – ja polecam Wam kiełbasę(...)kiszoną kapustą i pieczarkami na obiad? Z podanych składników przygotujecie duży garnek łazanek. Porcja dla całej rodziny. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty około 200 g makaronu łazankowego 1 kiełbasa rzeźnika od Podlaska Chata (Polecam! Świetnie doprawiona) + u mnie kawałek szynki wiejskiej od Podlaska Chata 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 pełne łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pieprz

Słodkie okruszki
DOMOWY BIGOS 182

bigosu  1 szkl.rosołu 10dag.suszonych grzybów 20dag.suszonych śliwek 2 łyżki dżemu śliwkowego 2 łyżki smalcu jagody jałowca ziarna pieprzu 1 szkl.białego wina-może być czerwone liść laurowy sól 2 godźiki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę kiszoną myjemy i odciskamy,kroimy.Boczek wędzony,podgardle i słoninę wędzoną kroimy w kostkę,wrzucamy do dużego garnka i topimy na ogniu,dodajemy posiekana w półplastry cebulę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa z kapustą pekińską, czerwoną soczewicą i pomidorami 222

zupka może być ze śmietaną lub bez śmietany, też wedle własnego gustu. ścinki mięsa wieprzowego [od żeberek] czosnek 1-2 marchewki kilka ziemniaków kawałek imbiru kawałek kapusty pekińskiej puszka pomidorów 10 dkg czerwonej soczewicy 2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego  sól,pieprz  listek, ziele domowa wegeta lubczyk    Ścinki mięsa zalać wodą , dodać imbir oraz marchewkę startą(...)tarce oraz przyprawy i gotować.Soczewicę przepłukać wodą, przełożyć do drugiego garnka i gotować.W międzyczasie obrać i pokroić ziemniaki oraz posiekać kapustę .Do garnka z mięsem dodać ziemniaki i dalej gotować, jak będą prawie miękkie   dodać kapustę oraz pomidory z puszki , koncentrat , posiekany czosnek oraz ugotowaną soczewicę.Gotować , aż ziemniaki będą miękkie.Na koniec dodać śmietanę, koperek

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z kapustą i grzybami 77

Rodzinie wigilijne pierogi z kapustą i grzybami zawsze podawane są w Wigilię, ale najlepiej smakują następnego dnia, kiedy to podsmażane są na patelni i podawane do czerwonego barszczu. Udostępnij Składniki na pierogi z kapustą i grzybami Nadzienie: 400 g kiszonej kapusty 15 g suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka bułki tartej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka

niecodziennikpary
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym 133

szczerze polecam. Idealna do drugiego dania lub od tak. Przyznam Wam szczerze, że ja ją uwielbiam i potrafią zjeść jej naprawdę dużo. Spróbujcie. Składniki: pół kapusty pekińskiej 2 ogórki kiszone pół małej czerwonej cebuli 1 czubata łyżka posiekanego koperku 3 marchewki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy do miski. Marchewki

Słodkie okruszki
Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki 168

drugiego dania obowiązkowo musi być surówka, ostatnio przygotowałam z kapusty pekińskiej i rzodkiewek. Jest bardzo smaczna i pasuje prawie do każdego dania. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 2 marchewki Pęczek rzodkiewek 1 czerwona papryka 0,5 pęczka natki pietruszki 2 łyżki oleju lnianego 1 saszetka sosu vinaigrette Fanex Sól, pieprz Czubryca zielona Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, rzodkiewki

Bajeczna Kuchnia
Chłopski garnek 208

Składniki filet z udek kurczaka, 500g kapusta biała, 1/2 małej główki papryka czerwona, 1 szt ziemniaki, 5 szt cebula, 1 duża szt bulion drobiowy, 1 litr kminek mielony, 1 łyżeczka cząber suszony, 1 łyżeczka papryka słodka, 1/2 łyżeczki pieprz i sól, do smaku olej, do smażenia Przygotowanie Cebulę siekamy w pióra. Mięso, ziemniaki i paprykę kroimy w średnią kostkę(...)Kapustę szatkujemy, ale nie za drobno. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy mięso, smażymy, aż ładnie się zarumieni, dorzucamy paprykę. Smażymy 5 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i kapustę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec duszenia rondel odkrywamy, aby bulion trochę odparował, dodajemy wszystkie przyprawy, za wyjątkiem soli i pieprzu

Gotowanie moimi oczami