kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:173/357)

Sałatka „Tysiąca Wysp” 220

kręgle w Twoim brzuchu Polecam ! składniki na dużą salaterkę ( jak na zdjęciu) : 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 6 ogórków korniszony średniej wielkości 1/2 małej kapusty pekińskiej fioletowej lub białej 2 czerwone papryki słodkie, grubościenne średniej wielkości 2 czerwone cebule , także średniej wielkości ser żółty o wyrazistym smaku, kawałek około 0,3 kg 1 puszka czerwonej

Ogrodnik w podróży
Sałatka meksykańska 157

Składniki: 2 filety z kurczaka 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 3 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1/2 pora 3/4 ogórki konserwowe 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki … Czytaj dalej Sałatka meksykańska

czarrna od kuchni
Maminkowy barszcz ukraiński 101

gotowała nam Mama Zosia. Troszkę zmodyfikowana, ale z zachowanym smakiem.     Składniki: -15 dkg ugotowanej wcześniej  białej fasoli -2 czerwone buraki -2 ziemniaki -kawałek białej kapusty -marchew -3 ząbki czosnku -30 dkg mielonego mięsa -kilka suszonych śliwek, jabłek, gruszek -sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany i oregano do mięsa -3 l bulionu warzywnego -kilka liści laurowych, ziele

Maminek kulinarny
Sałatka warzywna na zimę bez octu. Domowe przetwory. 250

tylko. Lekka słodko-kwaśna, doskonała jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki  ( na ok. 6 słoików o pojemności 0,5 litra ) - 1 kg białej kapusty - 1 kg papryki ( po połowie czerwonej i zielonej ) - 1 kg marchwi - 1 kg jabłek  ( najlepiej kwaskowych ) - 0.5 kg cebuli - 1 i 1/2 szklanki oleju - 2 łyżki soli kamiennej - 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z kapusty kiszonej i kalarepy 138

Składniki: 700 g kapusty kiszonej (z marchewką) 1  średnia kalarepa 1 zielona papryka 1 cebula czerwona 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki cukru pieprz, sól Sposób wykonania: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku a następnie szatkujemy. Kalarepę ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, polewamy olejem oraz doprawiamy

Qchnia po prostu
Barszcz czerwony z fasolą i brukselką 278

Barszcz czerwony z dużą ilością warzyw, ale kapustę zastąpiłam małą brukselką. Jest gęsty, pożywny i bardzo smaczny. 3 buraczki ćwikłowe 1 marchewka 3 ziemniaki 1 główka czosnku 500 g brukselki 1/4 selera 200 g fasoli suchej lub 1 puszka fasoli konserwowej 1 garść suszonych grzybów 2 litry bulionu drobiowego 1/2 litra zakwasu z buraków 1 liść laurowy 4 ziela angielskie

https:KKuchniaMniam
Krokiety z kapustą i grzybami 239

ziarenka ziela angielskiego. Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki. Panierka: 2 jajka, bułka tarta. Doskonałą alternatywą zamiast świątecznych pierogów z kapustą i grzybami, są krokiety. Idealnie smakują z czerwonym barszczykiem :) Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć do niewielkiej miseczki i zalać wrzącą wodą. Przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić, żeby dobrze zmiękły. Kapustę kiszoną

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kiszonej kapusty. 112

Składniki : 1/2 kg kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 1 duża czerwona cebula 1 łyżeczka nasion kminku kilka gałązek natki pietruszki 3 ziarna jałowca olej lniany dobrej jakości lub oliwa z oliwek około 1/3 szklanki różowa sól himalajska pieprz czarny mielony lub ziołowy Sposób wykonania :   K apustę przepłucz zimną wodą , odciśnij i posiekaj ostrym nożem. Marchewki opłucz, obierz, zetrzyj

Przepisy i porady kulinarne
Ryba po grecku 208

Wiadomo, na wigilijnym stole musi pojawić się m.in. barszcz czerwony na zakwasie, uszka, śledź oraz kapusta z grzybami. Jednak moim ulubionym daniem jest bez wątpienia ryba po grecku. Kiedy wszyscy zajadają się różnego rodzaju sałatkami lub odgrzewają kolejną porcję karpia, ja zawsze sięgam po nią. Skąd nazwa ryba po grecku? Właściwie ciężko to wyjaśnić. Z pewnością nie dlatego, że przepis

Okolice Palnika
12 tradycyjnych potraw wigilijnych 4081

życia na wiosnę. Kapusta z grochem miała ponadto chronić przed chorobami. Podobnym symbolem są grzyby, one również mają zapewniać szczęście oraz dostatek. Przepis na pierogi z kapustą i grzybami znajdziesz tutaj Barszcz Czerwony barszczyk z uszkami to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. Nasi przodkowie wierzyli, że buraki zapewniają długowieczność i urodę. Tradycja głosi, że ten, kto spożywa buraki, nie dość

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kapsalon – wyśmienity fastfood 225

Kapsalon to holenderska wersja kebaba. Domowa wersja jest wyjątkowo smaczna i przygotowana ze składników, które sami wybieramy. Danie to tradycyjnie przygotowuje się w aluminiowych foremkach i

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka gyros 124

kilkoma wersjami jej wykonania. W moim domu od zawsze króluje ta klasyczna.  Składniki -2 duże filety z kurczaka -puszka kukurydzy -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -6-7 ogórków konserwowych -kapusta pekińska -przyprawa gyros -majonez, keczup -olej do smażenia Przygotowanie Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na małe podłużne kawałki. Obsypać przyprawą do gyrosa. Obsmażyć

Zielona Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 218

cydru i włączam wolnowar. Czas wolnowarzenia   opcja low - około 6 do 8 godzin opcja high - około 4 do 6 godzin Podaję z ziemniakami i czerwonymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Ps. Czasami robimy tak jak podano w oryginalnym przepisie czyli sos dodatkowo blendujemy i zagęszczamy mąką,  czasem tylko blendujemy, nie dodając mąki albo po prostu polewamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem 234

macie czasu na obiad? To świetna alternatywa. Zapraszam! Drukuj Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem Składniki 150 g twardego sera żółtego 1 filet z kurczaka 5 liści kapusty pekińskiej 2 średnie pomidory 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy Sos 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, curry, papryka słodka, odrobina cukru Sposób

Mieszam w Garnku