kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:178/357)

Sałatka z kapusty pekińskiej z kabanosami 259

Składniki: mała kapusta pekińska, 4 duże łyżki ziaren słonecznika, 1 czerwona cebula, 5 ogórków konserwowych, 120g kabanosów ( najlepiej pieprznych lub pikantnych), 200g sera feta, puszka groszku (280g po odsączeniu), sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Kapustę pekińską i kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i ser feta pokroić

W kuchni u Moniki
Surówka z kiszonej kapusty i warzyw 206

nich jest surówka z kiszonej kapusty. Wzbogaciłam ją marchwią, cukinią, papryką i jabłkiem. Obowiązkowo pasuje do niej natka pietruszki.  Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 marchew 1 duże obrane jabłko 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukinii z łupką  1/3 pora 3-4 łyżki soku jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy posiekana natka pietruszki kminek, łyżeczka ziół(...)sałatek sól i pieprz do smaku Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną można lekko przepłukać). Posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Jabłko i cukinię zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać do mięs i ryby. Do surówki pasują również pokrojone w kostkę korniszony

Czerwień i błękit
Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską 1201

sałatki zaostrza ser pleśniowy, a dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku…Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki:1 pierś z kurczaka1 kapusta pekińska150 g sera pleśniowego1 czerwona paprykagarść czarnych oliwek200 g ananasa z puszki50 g sezamuoliwa, sos sojowy, sól, pieprzDressing:2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki soku z limonki2 łyżki miodu1 łyżka oliwysól0.5 łyżeczki imbiru(...)łyżki oleju sezamowego, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).2. Na małej ilości oliwy usmażyć kurczaka na złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia.3. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę. Ser pleśniowy pokroić w kostkę lub rozdrobnić. Ananasa odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.4. Nasiona sezamu stostować na suchej patelni teflonowej na złoty kolor.5

UgotujmyTo.pl
Paszteciki z pieczarkami 50

paszteciki z pieczarkami, które są mięciutkie i puszyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz. Potrawę podaję do czerwonego barszczu lub jako samodzielne danie. Są tak pyszne, że w mgnieniu oka znikają z wigilijnego stołu. Paszteciki z pieczarkami to szybsza wersja pasztecików z kapustą i grzybami. Potrawa gości na moim wigilijnym stole oraz na imprezie sylwestrowej . To mój smak z dzieciństwa(...)minut, aż się zarumienią . Po upieczeniu ostrożnie wyjmuję z piekarnika i układam na kratce do ostudzenia. Polecam także krokiety z kapustą i grzybami Paszteciki z pieczarkami są już gotowe. Smakują rewelacyjnie z czerwonym barszczem . Sprawdź także krokiety z pieczarkami . Życzę smacznego. Artykuł Paszteciki z pieczarkami pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne

Ania gotuje
Surówka “barówka” z kapusty pekińskiej. Kolorowa i zdrowa. PRZEPIS 180

też w domu – po prostu, do obiadu. Pasuje niemal do wszystkiego. Przepis na surówkę “barówkę” z kapusty pekińskiej Składniki: pół średniej główki kapusty pekińskiej, duża marchewka lub dwie mniejsze, pół puszki kukurydzy konserwowej, mała papryka czerwona, szczypiorek, łyżka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Jak zrobić surówkę “barówkę”? Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na grubych

Kulinarna Polska
BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ 154

piaskowej ziemi.Taki ma być ten Bigos.Zapraszam.   3 CEBULE 30DAG. BOCZKU WĘDZONEGO 1KG.KISZONEJ KAPUSTY 40 DAG.ŁOPATKI 2 PĘTKA KIEŁBASY JAŁOWCOWEJ VEGETA PIEPRZ SÓL PAPRYKA CZERWONA W PROSZKU 1 LAMPKA CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO KILKA ZIAREN JAŁOWCA I ZIELA ANG. LISTEK LAUROWY GRZYBKI SUSZONE -NAMOCZYĆ KILKA SUSZONYCH ŚLIWEK SMALEC ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I DUSIMY W RONDLU NA SMALCU,DORZUCAMY(...)WRZUCAMY POKROJONĄ W PLASTRY OBRANĄ ZE SKÓRY KIEŁBASĘ,,GZYBKI I SUSZONE ŚLIWKI,DUSIMY Z GODZINĘ.NA KONIEC DODAJEMY POSIEKANA KISZONA KAPUSTĘ I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI.DODAJEMY LISTEK LAUROWY I ZIELE,JAŁOWIEC  A POD KONIEC DUSZENIA LAMPKĘ WINA CZERWONEGO-WYTRAWNE

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka gyros 150

SKŁADNIKI: • podwójna pierś z kurczaka • 1 kapusta pekińska • 1 puszka kukurydzy • 1 puszka fasolki czerwonej • 1 por lub średnia cebula • kilka ogórków konserwowych • 2 papryki, mogą być kolorowe • przyprawa do gyrosa • majonez, ketchup PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa i podsmażyć na odrobinie oliwy, kapustę drobno poszatkować, odsączyć kukurydzę i fasolkę, a pora, paprykę

KUCHNIA POLSKA
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 84

Kapuśniak ze słodkiej kapusty to sycąca zupa, która według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień. Z tego przepisu powinno wyjść Wam około sześć średnich porcji zupy. Jeżeli macie większą rodzinę, podwójcie składniki, aby dla nikogo zupy nie zabrakło Taki kapuśniak jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Na samym końcu do mojej zupy ze słodkiej kapusty dodaję koncentrat pomidorowy, jednak(...)także smaczna, a smak słodkiej kapusty bardziej wyczuwalny. Jednak mój mąż przepada za kwaskowatym smakiem pomidorów, który pasuje mu do wszystkiego, no i do tej zupy szczególnie Zapraszam Was po ten prosty przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty. Smacznego! Zobacz też: Kartoflanka – zupa ziemniaczana Warzywna zupa krem z curry i imbirem Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów Zupa ogórkowa

Kuchnia Bazylii
Kapusta z kurczakiem wędzonym 140

proste i rozgrzewające. Zapraszam też do przepisów na dania z szybkowaru . PRZEPIS KAPUSTA Z KURCZAKIEM WĘDZONYM Składniki kapusta z kurczakiem wędzonym: 1/2 główki kapusty 1 duże, całe udo z podudziem kurczaka wędzone 1/2 papryki czerwonej 1 marchewka 1 pęczek koperku 4 ząbki czosnku sól morska pieprz zioła prowansalskie Jak zrobić kapustę z kurczakiem wędzonym: Zaczynamy od przygotowania garnka szybkowaru

Dorota Smakuje
Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka 74

zachwycających cech kuchni podkarpackiej jest wykorzystanie prostych składników w zupełnie nieoczekiwany sposób. Zakwaszanie zupy wodą z kiszonych ogórków czy kwasem z kiszonej kapusty jest powszechne. Jednak użycie kwaśnych jabłek czy żytniego zakwasu do zakwaszenia czerwonego barszczu już nie. Takie dania są nie tylko smaczne i zaskakujące. Są unikatowe i to one stanowią o wyjątkowości naszej regionalnej kuchni. Przepis, który dzisiaj(...)kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski. Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka Składniki: Zakwas: 1 szklanka mąki żytniej 3 ząbki czosnku 1 kromka razowego chleba 1/2 łyżeczki soli 1 l ciepłej wody Barszcz: 400 g buraków ćwikłowych 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 1 mała główka kapusty 4 ziemniaki 2 garści fasoli „Jaś” 500 ml śmietany 2 łyżki

Trzeci talerz
najprostsza i najlepsza sałatka "zdrówko" nie tylko na imprezkę.. 159

Składniki: 1 ćwiartka kapusta biała młoda,- duża szczypta soli, 1 sztuka papryka czerwona,- kilka liści selera, 1 sztuka cebula biała, 3 sztuki czosnek ząbki, 1 opakowanie sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat, 4 duże łyżki jogurt gęsty kapustę drobno poszatkować lub cienko pokroićposypać kapustę szczyptą soli i lekko ją ugnieśćpo 15 minutach odcisnąć puszczony sok do kapusty dołożyć pokrojone drobno

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i liśćmi czosnku 111

zieloniutkie Co potrzeba: 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej, 6 liści czosnku (25-30 cm), 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 duża czerwona papryka, 1 łyżka oleju czosnkowego Wykonanie: Do miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, liście czosnku pokrojone w cienkie paseczki, posypujemy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojoną paprykę, polewamy olejem czosnkowym , mieszamy, odstawiamy

Bułka z Chlebem
Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad 70

obłędnie. Młodą kapustę po węgiersku robi się stosunkowo szybko – wystarczy około 45 minut i nie jest to szczególnie skomplikowane danie. Wystarczy składniki pokroić, podsmażyć i wrzucić do duszącej się w garnku kapusty.   Składniki na młodą kapustę po węgiersku: 300 g kiełbasy dobrej jakości (dałam myśliwską) 1,5 główki młodej kapusty (około 2,5 kg) 2 papryki czerwone(...)kilka minut. Pomidory wkładamy do szklanego naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i dusimy przez około 25 minut pod przykryciem. Po tym czasie do kapusty dodajemy resztę składników, czyli kiełbasę, cebulę, paprykę i pomidory

e-PrzepisyKulinarne
Naleśniki bez glutenu i bez laktozy. Farsz z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami 85

szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka ryżowego pół szklanki oleju słonecznikowego 3 łyżki siemienia lnianego Składniki na farsz: 1 pierś z kurczaka 100 g kapusty kiszonej 6 dużych pieczarek 1 duża, czerwona cebula sól pieprz Naleśniki: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, by utworzyło gluta. Mąki przesypałam do miski, dodałam mleko, siemie lniane, olej i wymieszałam za pomocą miksera(...)drugiej strony. Gotowe:) Farsz: Pierś z kurczaka ugotowałam. Cebulkę i pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Przygotowałam maszynkę do mięsa. Mięso, kiszoną kapustę, cebulkę i pieczarki zmieliłam w maszynce. Do farszu dodałam sól i ponownie wymieszałam. Jeszcze ciepły farsz wyłożyłam na naleśniki i zwinęłam w rulonik

nietadieta
Sezamowa pierś z kurczaka na młodej kapuście 101

votes ) Sezamowa pierś z kurczaka na młodej kapuście Sezamowa pierś z kurczaka, na młodej kapuście to danie zaciągnięte przeze mnie z kuchni chińskiej. Ma tam taką dziwaczną, chińską nazwę pisaną chińszczyzną.. No wiecie .. abra kadabra.. więc nie zamieszczam Zawsze wydawało mi się, że w krajach azjatyckich je się głównie kapustę pekińską , a tu taka niespodzianka, zwykłą białą też(...)imbiru 1 ząbek czosnku , wyciśnięty praską 1 łyżeczka, mielonego chilli lub mniej jeśli nie lubisz pikanterii 1/2 łyżeczki, oleju sezamowego sól do smaku warzywa : ćwiartka, młodej kapusty białej garść suszonych grzybów mun 2 czerwone papryki szpiczaste lub inne o cienkim miąższu 2 cebule dymki razem ze szczypiorem 1 łyżeczka startego korzenia imbiru 2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżka

Ogrodnik w podróży