kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:176/357)

Sałatka gyros 4057

Sałatka jest smaczna i szybka do przyrządzenia. Świetnie sprawdza się na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 mała kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 czerwone cebule 6 ogórków konserwowych ketchup pikantny majonez  1 przyprawa gyros olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros, dodajemy niewielką ilość oleju(...)dokładnie mieszamy,wstawiamy na godzinę do lodówki. Obsmażamy na oleju złoty kolor,odstawiamy do ostudzenia. Kukurydzę odsączamy z zalewy, odkładamy trochę do posypania wierzchu, kapustę pekińską drobno kroimy, cebulę i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. W większej salaterce układamy połowę obsmażonego mięsa, na to układamy połowę kukurydzy, polewamy ketchupem. Układamy połowę cebuli, ogórków, smarujemy majonezem i układamy warstwę kapusty

Bajeczna Kuchnia
Czerwony Kapusniak ala Rumcajs 161

kapusty, na wywarze z warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla Górali, Słowaków  –  kapustnica , Ukraińców  –  капусняк . A teraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej.  Składniki (4 porcje): 750g ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana papryka 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka słodkiej mielonej

Gotuj z Rumcajsem
LECZO Z MŁODĄ KAPUSTĄ 116

wersji wegetariańskiej - tylko z samymi warzywami. Idealna propozycja na letni obiad dla całej rodziny!  Składniki: 2 cebule 3 papryki (u mnie żółtka i czerwona) 2 cukinie 1 mała główka młodej kapusty 6 pomidorów 400 g kiełbasy  100 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Młodą kapustkę myjemy

Kuchnia MagdaLeny
LECZO Z MŁODĄ KAPUSTĄ 116

wersji wegetariańskiej - tylko z samymi warzywami. Idealna propozycja na letni obiad dla całej rodziny!  Składniki: 2 cebule 3 papryki (u mnie żółtka i czerwona) 2 cukinie 1 mała główka młodej kapusty 6 pomidorów 400 g kiełbasy  100 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Młodą kapustkę myjemy

Kuchnia MagdaLeny
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 96

swojskim oleju rzepakowym. Zamiast pieczarek można oczywiście jak najbardziej dodać grzyby. Jednak z racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko w kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie. Składniki: * 400 g makaronu łazanki(...)kapusty kiszonej * 400 g pieczarek * 1 duża cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * sól, pieprz czarny Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju rzepakowym. Następnie dodałam pokrojone pieczarki i zarumieniłam. Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam. Dołożyłam do cebuli i pieczarek. Przemieszałam i przykryłam pokrywką. Dusiłam na wolnym ogniu od czasu

Pieprzyć z Fantazją
Surówka z młodej kapusty i pomidora. 234

Uwielbiam surówki z młodej kapusty. Tym razem, zrobiłam minimalistycznie, tylko kapusta, pomidory i cebula. Spróbujcie, bo nam bardzo smakowała. Składniki: 1/2 główki, średniej młodej kapusty 2 pomidory 1 nie duża cebula (miałam czerwoną) kilka łyżek oleju 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w nie dużą kostkę. Cebulę również pokroić(...)kostkę. Kapustę poszatkować, wrzucić do miski. Dodać pomidory i cebulę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać olej i sok z cytryny. Ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na pół godziny

Agusiowe smakołyki
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 128

swojskim oleju rzepakowym. Zamiast pieczarek można oczywiście jak najbardziej dodać grzyby. Jednak z racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko w kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie. Składniki: * 400 g makaronu łazanki(...)kapusty kiszonej * 400 g pieczarek * 1 duża cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * sól, pieprz czarny Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju rzepakowym. Następnie dodałam pokrojone pieczarki i zarumieniłam. Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam. Dołożyłam do cebuli i pieczarek. Przemieszałam i przykryłam pokrywką. Dusiłam na wolnym ogniu od czasu

Pieprzyć z Fantazją
Surówka grillowa w 10 minut. 182

Smaczna i prosta w przygotowaniu surówka na grilla i nie tylko. Wg tego przepisu surówki wystarczy dla 10 grillujących osób. Skład: Kapusta 1,5-2 kg. Papryka: żółta, zielona, czerwona. Cebula: czerwona, biała. Czosnek 5-10 ząbków.  Cukinia ~0,3 kg. Oregano 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka, ocet 2 łyżki, olej 3 łyżki, sól i cukier(...)łyżce. Kapustę i pozostałe warzywa ucieramy na tarce, po uprzednim umyciu i oczyszczeniu. Kapustę na grubych oczkach 2 kg utrzemy w 3 min., pozostałe ucierania to kolejne 3 min., Olej, ocet, cukier, sól, oregano i pierz dodajemy do całości i dokładnie mieszamy.  Po przełożeniu do misek posypujemy zieleniną. Chowamy do lodówki i rozpalamy grilla. Smacznego

chleba naszego
Bigos – przepis na tradycyjne danie wigilijne 78

wykonać tradycyjny bigos wigilijny? Obecnie bigos wykonywany jest na bazie kapusty oraz różnego rodzaju mięsa. Do potrawy wigilijnej w trakcie gotowania najczęściej dodaje się suszone grzyby, śliwki, cebulę i różnego rodzaju przyprawy. W niektórych domach bigos nasącza się winem czerwonym, co dodatkowo podsyca jego smak i aromat. Warto wspomnieć, że bigos(...)ziaren ziela angielskiego, jałowca oraz pieprzu 150 g suszonych śliwek 70 g rodzynek 70 g suszonych grzybów Szklanka miodu pitnego lub wina czerwonego Szczypta soli, cukru oraz pieprzu Aby przygotować  bigos wigilijny , należy posiekać kapustę i zebrać jej sok. Następnie lekko podgrzać cebulę. W garnku umieścić kapustę i zalać jedną szklanką wody i podgrzać. Kolejnym krokiem jest dodanie

Ugotowane pozamiatane
Kapusta z czerwonym pesto i warzywa z patelni 177

pospieszyłam jej z pomocą i tak powstał dzisiejszy obiad :) Składniki: (na 2 porcje) 1/4 główki ugotowanej kapusty worek świeżego szpinaku 1 pomidor pół papryki 2 garści czarnych oliwek 7-10 suszonych pomidorów odrobina wędzonego białego sera (u nas "swojski" krowi w ziołach) czerwone pesto domowe (jeśli ktoś chciałby na nie przepis - proszę o info w komentarzu :)) Do dzieła(...)będzie przyjemnie podsmażone, dodajemy pokrojony w drobną kostkę wędzony ser. Podgrzewamy wszystko razem, kilka razy mieszając - i nakładamy na talerze. Ćwierć kapusty kroimy na pół a potem w grube plastry, układamy obok warzyw i przykrywamy kocykiem z czerwonego pesto. Gotowe ;) Moja mama stwierdziła, że z takimi potrawami na stole łatwo zostać wegetarianinem ;) PS. Tak, bez przypraw ;) Solimy jedynie wodę

Spektrum Smaku
Pulled Pork Burger z surówką Colesław i sosem BBQ 121

się z Wami tym przepisem! Przepis na 4 porcje. Składniki na mięso: – 400g pulled pork’a – szarpanej wieprzowiny – 60 ml czerwonego wytrawnego wina Składniki na surówkę Colesław: – 500g białej kapusty – 1 marchewka – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka jogurtu greckiego – 1 łyżeczka cukru pudru – 1 łyżeczka octu winnego – 1 łyżeczka(...)trzcinowego – 1 łyżka czerwonego wina wytrawnego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: – 4 żytnie bułki – 2 ogórki kiszone – 2-3 łyżki pikantnego ketchupu – 4 drylowane oliwki – 4 długie drewniane patyczki Colesław: Marchew obieramy. Z kapusty odrywamy pierwsze liście i wyrzucamy

Be Fit Be Strong
Krokiety z kapustą i grzybami + film 118

Pyszne, tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami, są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu wigilijnego. Danie jest nieco pracochłonne ale warte przygotowania ze względu na swój wyśmienity smak i przyznam się, że na moim stole goszczą o wiele częściej niż tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia . składniki na 10 krokietów           ciasto(...)szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli       farsz 500 g kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1 cebula łyżka masła łyżeczka przyprawy typu wegeta ( przepis tutaj ) 2 jajka szklanka bułki tartej do panierowania olej do smażenia sól i pieprz przepis Suszone  grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej

Smakowite Dania
Surówka z (młodej) białej kapusty. 87

kapusty. Bardzo popularna i chyba moja ulubiona surówka do obiadu. Zdrowa, a jeśli przygotujemy ją z jogurtem lub oliwą jest również niskokaloryczna. Do przygotowania tej surówki najlepiej wybierajcie kapustę, która nie jest pryskana i sztucznie nawożona. Surówka z takiej kapusty będzie zdrowa i na pewno nie będzie gorzka. Taka surówka z białej kapusty świetnie pasuje do ryby, mięsa. Kapusta jest(...)lubicie możecie dodać do niej majonez lub samą oliwę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z (młodej) białej kapusty. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 1 mała lub pół młodej kapusty 1 marchewka 1 mała cebula cukrowa lub czerwona jeśli nie lubicie można ją pominąć 1 łyżka drobno posiekanego koperku 1 łyżka drobno posiekanej natki

To co lubię - gotuję i polecam
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 156

mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy

Szczęśliwa kuchnia
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 160

mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com