kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:176/357)

LECZO Z MŁODĄ KAPUSTĄ 124

wersji wegetariańskiej - tylko z samymi warzywami. Idealna propozycja na letni obiad dla całej rodziny!  Składniki: 2 cebule 3 papryki (u mnie żółtka i czerwona) 2 cukinie 1 mała główka młodej kapusty 6 pomidorów 400 g kiełbasy  100 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Młodą kapustkę myjemy

Kuchnia MagdaLeny
LECZO Z MŁODĄ KAPUSTĄ 124

wersji wegetariańskiej - tylko z samymi warzywami. Idealna propozycja na letni obiad dla całej rodziny!  Składniki: 2 cebule 3 papryki (u mnie żółtka i czerwona) 2 cukinie 1 mała główka młodej kapusty 6 pomidorów 400 g kiełbasy  100 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Młodą kapustkę myjemy

Kuchnia MagdaLeny
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 100

swojskim oleju rzepakowym. Zamiast pieczarek można oczywiście jak najbardziej dodać grzyby. Jednak z racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko w kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie. Składniki: * 400 g makaronu łazanki(...)kapusty kiszonej * 400 g pieczarek * 1 duża cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * sól, pieprz czarny Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju rzepakowym. Następnie dodałam pokrojone pieczarki i zarumieniłam. Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam. Dołożyłam do cebuli i pieczarek. Przemieszałam i przykryłam pokrywką. Dusiłam na wolnym ogniu od czasu

Pieprzyć z Fantazją
Surówka z młodej kapusty i pomidora. 239

Uwielbiam surówki z młodej kapusty. Tym razem, zrobiłam minimalistycznie, tylko kapusta, pomidory i cebula. Spróbujcie, bo nam bardzo smakowała. Składniki: 1/2 główki, średniej młodej kapusty 2 pomidory 1 nie duża cebula (miałam czerwoną) kilka łyżek oleju 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w nie dużą kostkę. Cebulę również pokroić(...)kostkę. Kapustę poszatkować, wrzucić do miski. Dodać pomidory i cebulę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać olej i sok z cytryny. Ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na pół godziny

Agusiowe smakołyki
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 134

swojskim oleju rzepakowym. Zamiast pieczarek można oczywiście jak najbardziej dodać grzyby. Jednak z racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko w kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie. Składniki: * 400 g makaronu łazanki(...)kapusty kiszonej * 400 g pieczarek * 1 duża cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * sól, pieprz czarny Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju rzepakowym. Następnie dodałam pokrojone pieczarki i zarumieniłam. Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam. Dołożyłam do cebuli i pieczarek. Przemieszałam i przykryłam pokrywką. Dusiłam na wolnym ogniu od czasu

Pieprzyć z Fantazją
Surówka grillowa w 10 minut. 185

Smaczna i prosta w przygotowaniu surówka na grilla i nie tylko. Wg tego przepisu surówki wystarczy dla 10 grillujących osób. Skład: Kapusta 1,5-2 kg. Papryka: żółta, zielona, czerwona. Cebula: czerwona, biała. Czosnek 5-10 ząbków.  Cukinia ~0,3 kg. Oregano 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka, ocet 2 łyżki, olej 3 łyżki, sól i cukier(...)łyżce. Kapustę i pozostałe warzywa ucieramy na tarce, po uprzednim umyciu i oczyszczeniu. Kapustę na grubych oczkach 2 kg utrzemy w 3 min., pozostałe ucierania to kolejne 3 min., Olej, ocet, cukier, sól, oregano i pierz dodajemy do całości i dokładnie mieszamy.  Po przełożeniu do misek posypujemy zieleniną. Chowamy do lodówki i rozpalamy grilla. Smacznego

chleba naszego
Bigos – przepis na tradycyjne danie wigilijne 82

wykonać tradycyjny bigos wigilijny? Obecnie bigos wykonywany jest na bazie kapusty oraz różnego rodzaju mięsa. Do potrawy wigilijnej w trakcie gotowania najczęściej dodaje się suszone grzyby, śliwki, cebulę i różnego rodzaju przyprawy. W niektórych domach bigos nasącza się winem czerwonym, co dodatkowo podsyca jego smak i aromat. Warto wspomnieć, że bigos(...)ziaren ziela angielskiego, jałowca oraz pieprzu 150 g suszonych śliwek 70 g rodzynek 70 g suszonych grzybów Szklanka miodu pitnego lub wina czerwonego Szczypta soli, cukru oraz pieprzu Aby przygotować  bigos wigilijny , należy posiekać kapustę i zebrać jej sok. Następnie lekko podgrzać cebulę. W garnku umieścić kapustę i zalać jedną szklanką wody i podgrzać. Kolejnym krokiem jest dodanie

Ugotowane pozamiatane
Kapusta z czerwonym pesto i warzywa z patelni 180

pospieszyłam jej z pomocą i tak powstał dzisiejszy obiad :) Składniki: (na 2 porcje) 1/4 główki ugotowanej kapusty worek świeżego szpinaku 1 pomidor pół papryki 2 garści czarnych oliwek 7-10 suszonych pomidorów odrobina wędzonego białego sera (u nas "swojski" krowi w ziołach) czerwone pesto domowe (jeśli ktoś chciałby na nie przepis - proszę o info w komentarzu :)) Do dzieła(...)będzie przyjemnie podsmażone, dodajemy pokrojony w drobną kostkę wędzony ser. Podgrzewamy wszystko razem, kilka razy mieszając - i nakładamy na talerze. Ćwierć kapusty kroimy na pół a potem w grube plastry, układamy obok warzyw i przykrywamy kocykiem z czerwonego pesto. Gotowe ;) Moja mama stwierdziła, że z takimi potrawami na stole łatwo zostać wegetarianinem ;) PS. Tak, bez przypraw ;) Solimy jedynie wodę

Spektrum Smaku
Pulled Pork Burger z surówką Colesław i sosem BBQ 125

się z Wami tym przepisem! Przepis na 4 porcje. Składniki na mięso: – 400g pulled pork’a – szarpanej wieprzowiny – 60 ml czerwonego wytrawnego wina Składniki na surówkę Colesław: – 500g białej kapusty – 1 marchewka – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka jogurtu greckiego – 1 łyżeczka cukru pudru – 1 łyżeczka octu winnego – 1 łyżeczka(...)trzcinowego – 1 łyżka czerwonego wina wytrawnego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: – 4 żytnie bułki – 2 ogórki kiszone – 2-3 łyżki pikantnego ketchupu – 4 drylowane oliwki – 4 długie drewniane patyczki Colesław: Marchew obieramy. Z kapusty odrywamy pierwsze liście i wyrzucamy

Be Fit Be Strong
Krokiety z kapustą i grzybami + film 124

Pyszne, tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami, są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu wigilijnego. Danie jest nieco pracochłonne ale warte przygotowania ze względu na swój wyśmienity smak i przyznam się, że na moim stole goszczą o wiele częściej niż tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia . składniki na 10 krokietów           ciasto(...)szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli       farsz 500 g kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1 cebula łyżka masła łyżeczka przyprawy typu wegeta ( przepis tutaj ) 2 jajka szklanka bułki tartej do panierowania olej do smażenia sól i pieprz przepis Suszone  grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej

Smakowite Dania
Surówka z (młodej) białej kapusty. 93

kapusty. Bardzo popularna i chyba moja ulubiona surówka do obiadu. Zdrowa, a jeśli przygotujemy ją z jogurtem lub oliwą jest również niskokaloryczna. Do przygotowania tej surówki najlepiej wybierajcie kapustę, która nie jest pryskana i sztucznie nawożona. Surówka z takiej kapusty będzie zdrowa i na pewno nie będzie gorzka. Taka surówka z białej kapusty świetnie pasuje do ryby, mięsa. Kapusta jest(...)lubicie możecie dodać do niej majonez lub samą oliwę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z (młodej) białej kapusty. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 1 mała lub pół młodej kapusty 1 marchewka 1 mała cebula cukrowa lub czerwona jeśli nie lubicie można ją pominąć 1 łyżka drobno posiekanego koperku 1 łyżka drobno posiekanej natki

To co lubię - gotuję i polecam
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 162

mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy

Szczęśliwa kuchnia
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 166

mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Barszcz Czerwony na Zakwasie 561

Barszcz czerwony zaliczany jest do tradycyjnych polskich dań. Najlepiej smakuje przygotowany na świeżych burakach. Barszcz czerwony to danie, które znam od dzieciństwa, w naszym domu był przygotowywany bardzo często. Zazwyczaj podawany był z ziemniakami i jajkiem. Podstawą idealnie przygotowanego barszczu czerwonego są buraki, powinny być one odpowiednio krwiste, po to, aby barszcz posiadał intensywny kolor. Barszcz czerwony(...)także jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Podaje się go wówczas z dodatkiem pysznych uszek z kapustą i grzybami. Nie wyobrażam sobie świąt, bez pysznego barszczu czerwonego. W dzisiejszym wpisie zaprezentuję Wam mój przepis na pyszny barszcz czerwony, który gości w naszym domu bardzo często. A Wy lubicie barszcz czerwony? Jeśli tak to, z czym najczęściej go spożywacie? PRZEPIS

Przepiski.pl
Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki 156

Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki w słodko kwaśnej zalewie nie wymaga pasteryzacji, aby można było ją przechować w lodówce przez dwa tygodnie albo i dłużej (nie jestem w stanie określić dokładnie jak długo, gdyż zjadamy ją zawsze właśnie w jakieś dwa tygodnie). Z czasem jest jeszcze smaczniejsza. Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu, mięsa pieczonego na grillu(...)można ją oczywiście włożyć do słoików i pasteryzować. https://youtu.be/EYHGWa6wrzg Składniki na długoterminowa surówkę z kapusty, ogórków i papryki: główka młodej kapusty (moja miała około 700 g, poza sezonem można użyć pół główki białej kapusty) 1,2 kg ogórków gruntowych 2 papryki czerwone (400 g) 2 cebule (200 g) 2 łyżki soli Zalewa: 300 ml oleju

e-PrzepisyKulinarne