kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:177/388)

SAŁATKA KEBABOWA Z WOŁOWINĄ 224

Sałatka kebabowa to sałatka z kapusty pekińskiej z wołowiną oraz dodatkiem świeżych warzyw - pomidorów, ogórka, papryki i czerwonej cebuli. Podana jest z sosem czosnkowym i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do kebeba, która nadaje smak sałatce. Jest rewelacyjna i znika ze stołu jako pierwsza! Sałatka kebabowa przypomina trochę sałatkę gyrosową, jednak rożni się nie tylko rodzajem mięsa, ale również innym sosem(...)brakiem warzyw konserwowych. Sałatkę kebabową można podać w salaterce ułożoną warstwowo lub wymieszaną, a także w bułce do kebaba. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (około 350-400 g) 3 pomidory 1 długi ogórek 1 papryka 1/2 czerwonej cebuli ok. 400-500 g wołowiny (u mnie: łopatka) 1 op. przyprawy do kebaba (25 g) olej do smażenia Sos czosnkowy: 3 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
SAŁATKA KEBABOWA Z WOŁOWINĄ 224

Sałatka kebabowa to sałatka z kapusty pekińskiej z wołowiną oraz dodatkiem świeżych warzyw - pomidorów, ogórka, papryki i czerwonej cebuli. Podana jest z sosem czosnkowym i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do kebeba, która nadaje smak sałatce. Jest rewelacyjna i znika ze stołu jako pierwsza! Sałatka kebabowa przypomina trochę sałatkę gyrosową, jednak rożni się nie tylko rodzajem mięsa, ale również innym sosem(...)brakiem warzyw konserwowych. Sałatkę kebabową można podać w salaterce ułożoną warstwowo lub wymieszaną, a także w bułce do kebaba. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (około 350-400 g) 3 pomidory 1 długi ogórek 1 papryka 1/2 czerwonej cebuli ok. 400-500 g wołowiny (u mnie: łopatka) 1 op. przyprawy do kebaba (25 g) olej do smażenia Sos czosnkowy: 3 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 43

oprzeć. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno, paszteciki sprawdzą się jako przekąska, dodatek do obiadu czy kolacji. Dla mnie najlepsze są podane z kubkiem czerwonego barszczu.   Składniki na paszteciki z kapustą i pieczarkami (około 60 sztuk): Ciasto: 750 g mąki pszennej typ 500 50 g świeżych drożdży 300 ml mleka 80 ml oleju 2 jajka rozmiar

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z porem 234

średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 por (około 15 cm) 280 g śmietany 12% 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier sok z 1/4 soku z cytryny Surówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy(...)obiad. Kapustę poszatkować bardzo cieniutko. Por pokroić w cieniutkie talarki. Kukurydzę odcedzić na sitku. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodać do kapusty. Skropić sokiem z cytryny. Do śmietany dodać musztardę, pieprz, sól, odrobinę cukru. Wymieszać. Dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy można jeszcze dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Inspiracja

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 156

wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, ja lubię gotowane z masełkiem jak również odsmażane z barszczem czerwonym i nigdy nie wiem, które są lepsze. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: - 500 g mąki - 1/8 kostki masła(25g) - 1 jajko - 250 ml gorącej wody - 500 g kapusty kiszonej - 150 g suszonych grzybów - 1 cebula - 3 ziela(...)Kapustę płuczemy i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Przed końcem gotowania dodajemy grzyby do kapusty na około 15 minut. Wszystko odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu siekamy kapustę i grzyby. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do kapusty i grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem.  Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy, jako, szczyptę soli

Kulinarne życie
Sałatka gyros (warstwowa) 2695

ketchupu i majonezu, a jeszcze inny łączą poszczególne warstwy sosem czosnkowym. Poniżej prezentuje Wam moją wariację na temat sałatki gyros. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (0,5 kg) 3 pojedyncze piersi z kurczaka (niecały kilogram)  3 czerwone cebule 3/4 słoika ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik majonezu ketchup przyprawa gyros sól, pieprz olej do dekoracji  pomidorki(...)Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki drobno pokroić. Kapustę posiekać. Kukurydzę odcedzić. Mięso przesmażyć na rozgrzanej patelni. Ostudzić. Na sam koniec sałatkę układać warstwami. Wierzch sałatki udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i plasterkami czerwonej cebuli. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce. Poszczególne warstwy: usmażone piersi z kurczaka majonez cebula ogórki

Ugotować
Surówka z kapusty z kukurydzą 163

Moja rodzina bardzo lubi różne surówki, szczególnie z kapusty, tą surówkę często przyrządzam do obiadu jest smaczna i kolorowa. Składniki: Pół główki białe kapusty Puszka kukurydzy konserwowej Bonduelle 1 papryka czerwona 1 jabłko Kawałek pora Pół pęczka natki pietruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Sok z cytryny Sól, pieprz Cukier Sposób przygotowania: Kapustę oraz obrane jabłko ścieramy

Bajeczna Kuchnia
Paprykowy kapuśniak 127

Danie jednogarnkowe, gęsta, pikantna zupa z papryką, pomidorami, cebulą, kiełbasą i kapustą kiszoną. Zainspirowana przepisem z programu telewizyjnego przygotowałam moją wersję tego dania - jest pyszne! Składniki: 3 papryki czerwone, 1 papryka żółta, 2 cebule, 200 g kapusty kiszonej, 1 duży pomidor, 300 g kiełbasy, 80 g przecieru pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, duża łyżka wędzonej papryki

Lena Gotuje
Leczo z kapustą włoską 312

Składniki : połowa małej główki włoskiej kapusty 15 dag pieczarek duża żółta papryka mała czerwona papryka 1 cebula puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka mielona papryka, 2-3 łyżeczki cukru Przygotowanie : Kapustę pokroić drobno, umyć Pieczarki, cebulę i papryki pokroić dość grubo Na rozgrzany olej wrzucić kapustę, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką, dusić, dodać cebulę i ponownie przykryć Dorzucić pieczarki

Proste Potrawy
Wigilijne łazanki 152

czasu na umieszczenie przepisów na stronie. Tym razem łazanki które są moim ulubionym daniem. Trochę są czasochłonne ale za to smakują wyśmienicie. Składniki: - 1 biała kapusta (ok. 2kg) - 40 dkg pieczarek - 2 cebule czerwone - 2 łyżki masła - 2 paczki makaronu łazanki - sól i pieprz do smaku   W pierwszej kolejności kroję kapustę na mniejsze kawałki, wkładam do garnka, zalewam

Kuchenne Wariacje
Barszcz ukraiński 171

Tradycyjny BARSZCZ UKRAIŃSKI na aromatycznym i pełnym smaku rosole z... Artykuł Barszcz ukraiński pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej 122

surówkę z kapusty pekińskiej. Jakoś z pekinką tak było nam średnio po drodze. Fakt, surówka z kapusty pekińskiej z mandarynkami i jeszcze innymi dodatkami czasem witały na naszym stole. Jednak do tej pory nie przyszło mi do głowy połączenie kapusty pekińskiej z jabłkiem. Człowiek się uczy całe życie W wersji podstawowej, do surówki z kapusty pekińskiej dodajemy samo jabłko, odrobinę(...)zależności od waszych preferencji kulinarnych. Drukuj Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką i papryką Pyszna i prosta do zrobienia surówka, idealny dodatek do obiadu. Czas przygotowania 15 minutes Czas łącznie 15 minutes Składniki 4 liście kapusty pekińskiej 1 średnie jabłko 1 szt. marchewki 1/2 szt. czerwonej papryki natka (opcjonalnie) Sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu

Mieszam w Garnku
Kolorowe Fileciki 141

minut. Składniki: ·        1 ½ fileta z kurczaka ·        3 liście kapusty włoskiej ·        10 dag sera żółtego ·        Papryka czerwona ·        2 łyżki majonezu ·        Sól(...)Przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1.       Mięso kroimy na połowę, usuwając wystające kawałki. 2.   W mięsie robimy otwór. 3.   Kapustę szatkujemy przekładamy do miski. 4.   Dodajemy starty na tarce o dużych oczach ser, majonez, pokrojoną drobno paprykę. Doprawiamy pieprzem oraz solą i mieszamy wszystkie składniki razem. 5.   Gotowy farsz wkładamy

Kulinarna Chwila
Tradycyjny bigos moskiewski - przepis 355

przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego. zasmażka: 1 łyżka mąki+1 łyżka masła Bigos przepis. Przygotowanie bigosu: Krok 1. -kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, przemyć dwukrotnie i osączyć. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, należy wypłukać w gorącej wodzie -cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na maśle w garnku, w którym będzie robiony bigos. -grzyby ugotować(...)łyżki masła i 1 łyżki mąki Krok 2. Do garnka z przesmażoną cebulą włożyć osączoną kapustę, zasmażać chwilę, cały czas mieszając. Co jakiś czas do kapusty dolewać po trochu rosołu z ugotowanymi w nim grzybami.  Bigos dusić na umiarkowanym ogniu do czasu, aż kapusta będzie prawie miękka. Krok 3. Do bigosu dodać pozostałe składnik oraz przyprawy, wymieszać i dusić

Moja Książka Kucharska
BŁYSKAWICZNA SAŁATKA OBIADOWA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ 131

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAW: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: mała główka kapusty pekińskiej, 3 średniej wielkości ogórki konserwowe, średniej wielkości czerwona papryka, 2 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki suszu z liści kopru Cykoria. Przygotowanie: Kapustę myję, osuszam ręcznikiem papierowym i siekam. Ogórki i paprykę kroję w małą kostkę. Wszystkie składniki sałatki

JejKuchnia
Sałatka obiadowa z roszponką 132

Wygląda pięknie i wiosennie, smakuje fantastycznie, pasuje do dań obiadowych, tortilli, burgerów, ale też świetnie sprawdza się jako lekka przekąska z grzankami :-) SKŁADNIKI 1/2 kapusty pekińskiej 1 garść roszponki (porządna garść ;-) )  1 papryka czerwona 1/2 świeżego ogórka 1/2 puszki kukurydzy zioła prowansalskie oliwa z oliwek sól, pieprz Kapustę kroimy w cienkie paski, roszponkę dzielimy na pojedyncze listki, paprykę

Czary - gary w kuchni