wołowego 0,3 żeberek wieprzowych kawałek wędzonej skórki od swojskiego boczku lub innej wędzonki dla aromatu 4 ząbku czosnku 6 czerwonych buraków , średniej wielkości 2 marchewki średniej wielkości 2 korzenie pietruszki 1/2 małego selera korzeniowego ćwiartka małej główki kapusty 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki ugotowanej, białej fasoli (ja często używam z puszki, jest to szybszy sposób
Ogrodnik w podróżyPopova Olga - Fotolia.com Składniki : 3 kg białej kapusty 1 kg marchewki 50 dkg cebuli 50 dkg czerwonej papryki 1 szklanka oleju woda 2 łyżki cukru ( na 1 l wody ) 1 płaska łyżka soli ( na 1 l wody ) 7-8 listków laurowych ziele angielskie pieprz czarny cały pieprz czarny mielony sól Sposób(...)wykonania : Kapustę poszatkować, marchew pokroić w cienkie plastry, cebulę obrać pokroić w plastry, paprykę opłukać pokroić w wąskie paseczki. Wszystkie warzywa ( oprócz papryki ) wsypać do dużego garnka, zalać wodą , ugotować do miękkości. Gdy warzywa są już prawie miękkie, wsypać pokrojoną paprykę , wlać olej, dodać przyprawy, doprawić do smaku pieprzem i solą i pogotować jeszcze kilka minut, aż papryka będzie miękka
Przepisy i porady kulinarneChyba nie ma osoby, której nie posmakowałaby ta sałatka. Zawiera w swoim składzie same najlepsze składniki. Biała kapusta, kurczak, pomidor, ogórek, papryka, cebulka i delikatny sos. Sałatka a’la kebab to sałatka dla każdego – posmakuje zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciakom. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka a’la kebab sprawdzi się na obiad, kolację, a także na różne(...)KEKAB – PRZEPIS Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 400 g fileta z kurczaka 1/2 główki białej kapusty 2 pomidory 1 papryka żółta 1 duży ogórek świeży 1 czerwona cebula 3 łyżki jogurtu 3 łyżki majonezu pęczek koperku pęczek pietruszki 1 łyżka octu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kapustę szatkujemy za pomocą noża
Przepiski.plkiszonej kapusty 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości kciuka 1 łyżka przyprawy curry opcjonalnie 2 papryczki chili, czerwone, posiekane 150 g makaronu łazanki 1 pęczek natki sól, pieprz Kapustę odciskamy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek i imbir i smażymy razem 2 minuty. Dodajemy curry, papryczki
Dzieje kuchennej Wiewiórydodatkiem tartej marchewki, suszonymi grzybami (własnoręcznie zbieranymi:) – podgrzybkami i borowikami) oraz pieczarkami. Wszystko delikatnie doprawione solą i pieprzem. Wspaniały dodatek do świątecznego barszczu czerwonego lub na co dzień na obiad, polecam! Krokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące. SKŁADNIKI: 20 naleśników z tego przepisu (dodałam jedynie zamiast 100 ml oleju
Zasmakuj Kuchnisuszonymi grzybami i pieczarkami są bardzo mięciutkie i puszyste. W błyskawicznym tempie znikają ze stołu, a dzieci za nimi przepadają. Są idealną przystawką do czerwonego barszczu. [embed]https://youtu.be/ub2QP5yxWZo[/embed] Składniki na paszteciki z kapustą i grzybami (około 30 dużych sztuk): 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka cukru
e-PrzepisyKulinarneWami nim koniecznie podzielić. Podane proporcje są na około 4 porcje jednak możecie je dobrowolnie zwiększyć w zależności od potrzeb. Składniki - 200 g kapusty kiszonej - 350 g makaronu - 200 g pieczarek - 0,5 czerwonej cebuli - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 100 g czerwonej świeżej papryki - 150 g ogórka konserwowego - 150 g wędzonej kiełbasy - 1 łyżka oleju - przyprawy(...)sól, pieprz, czosnek, wędzona słodka papryka Wykonanie Makaron gotujemy według przepisu. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w odrobinie wody (tak by się nie przypaliła) przez około 20 minut ( do miękkości). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki oraz paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy
Health-Fit-Lifejako lunch do pracy. Składniki: 250 g szynki (może być również pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę i usmażona) duży ogórek zielony pół główki średniej kapusty pekińskiej około 100 g makaronu noodle papryka czerwona puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przyprawa do makaronu: 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oliwy szczypta: czosnku granulowanego, soli, pieprzu, ostrej(...)zalewamy gorącą wodą i dodajemy przyprawę. Pozostawiamy go w wodzie na około 10 minut, aż lekko zmięknie. Następnie makaron odsączamy na sicie. Szynkę, paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, sól i pieprz. Sałatkę odstawiamy do lodówki na godzinę. [caption id="attachment_7432" align="aligncenter" width="762"] Zdrowa
e-PrzepisyKulinarnefilet z kurczaka · 1 papryka czerwona · 2 całe jajka · 2 łyżki przyprawy gyros · 10 liści kapusty pekińskiej · 1 szklanka mąki pszennej · ½ szklanki wody
Kulinarna Chwilafirmy Skworcu i firmy Eco Blik . Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapusty 1 kg dobrej cienkiej kiełbasy 2 kg karkówki wieprzowej 200 g boczku 1 szklanka oleju 1 łyżka zielonego pieprzu od Eco Blik 1 /2 łyżki pieprzu czerwonego od Eco Blik 2 łyżki oregano od Skworcu 2 łyżki przyprawy staropolskiej(...)kilka ziarenek jałowca 3 liście laurowe 2 łyżki s ł odkiej papryki 1 słoiczek przecieru pom idorowego Pudliszki 100 ml czerwonego wina sól , pieprz do smaku 5 suszonych grzybów Wykonanie : Kapustę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą , dodajemy ze 2 łyżki soli , listki laurowe , ziele angielskie , jałowiec . Gotujemy kapustę około 30 minut następnie odcedzamy
Sama słodycz i szczypta chiliblogu także: bigos z młodej kapusty wariacja nr 1 oraz bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 . Składniki: 1 młoda kapusta średniej wielkości 2 laski chudej kiełbasy kilka pieczarek 1 czerwona papryka 2 młode marchewki puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie olej do podsmażenia kiełbasy koperek łyżka pikantnego(...)ketchupu Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki. Całość chwilę
Walijskie PichcenieKremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Stary Lubliniec, gmina Cieszanów, powiat lubaczowski Stary Lubliniec to miejscowość o ponad pięćsetletniej historii, która usytuowana jest w pobliżu obecnej granicy Polski z Ukrainą, a także w sąsiedztwie granicy między województwem podkarpackim a lubelski. Położenie miejscowości miało znaczący wpływ na trudną historię tego miejsca, jak i na masowe, często przymusowe migracje miejscowej(...)kuchnią polską. Przepis został zaprezentowany w publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski. Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1-2 kg kiszonej kapusty 1 cebula 300 g kolorowej fasoli (np. czerwonej, krasej lub czarnej) 100 g suszonych grzybów 2 ziemniaki 6 łyżek oleju 3 liście laurowe 6 suszonych śliwek 6 ziaren
Trzeci talerzNATURALNYCH ROZMAITOŚCI Składniki: 450 g poszatkowanej kapusty (pół niewielkiej główki) 6-8 ziemniaków (zależnie od wielkości) 1 mała marchew 1 mała pietruszka 1 cebula 1/2 papryki garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 1/2 pęczka koperku 250 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, przyprawa do ziemniaków 2 kostki rosołowe(...)koniecznie z pokrywką, inaczej bulion i soki będą parowały i słabo przenikną do dania) układamy warstwami: 1) połowę z poszatkowanej kapusty 2) ziemniaki obtoczone w przyprawie do ziemniaków 3) plasterki marchwi i pietruszki 4) przyprawione mięso 6) cebulę 7) czerwoną paprykę 8) fasolkę szparagową (jeśli jest mrożona nie gotujemy , dajemy zamrożoną) 9) posiekany koperek (może być mrożony
Bon appetit mon amie