kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:188/357)

Fuczki  buraczane  – smażone placki z buraczków i kiszonej kapusty 52

Fuczki z burakiem i kiszoną kapustą w Jarzynovej wersji Fuczki, czyli ukraińskie lub bieszczadzkie placuszki według klasycznego przepisu przygotowuje się kiszonej kapusty. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby ten przepis trochę zmodyfikować – coś dodać, coś ująć, coś zamienić. Taki przepis znalazłam w książce Dominiki Wójciak „ Jednogarnkowa Jarzynova „. Dominika podaje przepis na fuczki na bazie między innymi(...)najlepiej smakują na ciepło, podane z jogurtowym sosem, posypane zieleniną i np. lekko rozgniecionymi ziarnami kolendry lub czarnuszki. Idealny dodatkiem będzie również piklowana czerwona cebulką. The post Fuczki buraczane – smażone placki z buraczków i kiszonej kapusty first appeared on Tajemnice smaku

Tajemnice Smaku
Schabowe z młodą kapustką 86

młodej kapusty, papryki oraz marchwi to moja propozycja na niedzielny obiad. 10 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kg schabu ·        1 mała główka kapusty młodej ·        5 dag boczku wędzonego ·        1 papryka czerwona(...)papierem do pieczenia. 3.    Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek, smażymy do chwili zarumienia, następnie dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojoną w drobne paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem, solą oraz octem. 4.    Farsz z kapusty rozkładamy na każdy kotlet

Kulinarna Chwila
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami 56

Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na obiad, lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Składniki oraz sposób przygotowania: Farsz mięsny: mięso z rosołu, kurczak, wołowina + warzywa przemielone i doprawione. Farsz kapusta z grzybami: dałam częściowo grzyby suszone, pieczarki, cebulka podsmażona + kapusta kiszona trochę podgotowana i też podsmażona + przyprawić do smaku. Ciasto na naleśniki: jajka, mleko, mąka, odrobina

Wasze Przepisy
Surówka z kapusty włoskiej z kukurydzą 164

Składniki: 1/2 główki kapusty włoskiej (ok 500 g) 1 mała puszka kukurydzy 2 nieduże marchewki 1 czerwona cebula natka posiekanej pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku kilka łyżek oleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno poszatkować. Włożyć do miski, lekko posolić i odstawić na 5 minut. 2. Obraną marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. Cebulę drobno posiekać. 4. Warzywa

Kuchnia domowa Ani
Surówka koperkowa w kilka minut 385

Pyszna surówka do każdego posiłku. Skład: duża kiść koperku, kapusta 0,3-0,4 kg, ogórki kiszone 4 szt., rzodkiewki 10 szt.,  czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 2 szczypty soli, 2 szczypty pieprzu, 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu. Kapustę, ogórki, cebulę,czosnek, rzodkiewki ucieramy na tarce. Dodajemy sól, pieprz, olej i ocet. Koperek siekamy drobno i dzielimy

chleba naszego
Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami 193

lepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia Smaku . Kiszona kapusta z żurawiną i podgrzybkami Składniki:   pól kilograma kapusty kiszonej 10 dag żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól

sierotka maRysia w kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej oraz pieczarkami 283

Doskonała surówka  jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1  mała kapusta pekińska 5  pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona cebulka 1 marchewka 1 łyżeczka soku z cytryny do skropienia pieczarek  Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka soku z cytryny 0,5 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta(...)tymianku sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kapustę kroimy w cieniutkie paseczki posypujemy solą aby zmiękła. Pieczarki czyścimy kroimy w cieniutkie słupki skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie z czerniały. Seler, cebulę kroimy w drobną kosteczkę,  obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.  Łączymy wszystkie składniki. Składanki sosu mieszamy razem odstawiamy na 10 minut żeby

kgwjanczewo
Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą włoską 100

Zapraszam Was dzisiaj na pyszną zapiekankę z kapusty włoskiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą włoską Składniki 8-10 liści kapusty włoskiej 60 dag mięsa mielonego (wieprzowego) 20 dag ryżu 1 czerwona papryka 10 plastrów boczku 2-3 ząbki czosnku 1 cebula sól pieprz 3 łyżki oleju Instrukcje Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kapustę

To co lubię - gotuję i polecam
Surówka z kapusty pekińskiej 216

soczysta surówka, która zasmakuje całej rodzinie. Idealna zarówno do obiadu jak i do dań z grilla. Polecam!     Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 5 rzodkiewek pół pęczka zielonej pietruszki 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz   *** Kapustę drobno

Blog z Apetytem
Surówka z kapusty pekińskiej i pora 269

Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej kawałek pora (około 15 cm) 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 jabłko pęczek natki pietruszki 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę i pora szatkujemy w paski. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Majonez łączymy z jogurtem

Qchnia po prostu
Kulebiak z kapustą i grzybami (z keksówki) 66

Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pachnącego kulebiaka z ciasta drożdżowego wypełnionego aromatycznym farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Idealnie pasuje do wigilijnego barszczu czerwonego. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI na 2 keksówki o wymiarach 27x8 cm: 500g mąki pszennej typ 450 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50g masła 200 ml mleka 3,2% 1 jajko + 1 żółtko

kulinarnyJa
Kapuściany kociołek 136

Zupa jaką lubię- czyli wieloskładnikowa i pożywna. Polecam! Składniki ½ główki kapusty białej 2 cebule 5 ziemniaków 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 kg cienkich kiełbasek sól do smaku pieprz ziołowy do smaku mielona papryka do smaku 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki oleju Wykonanie: Kociołek posmarować olejem i wkładać porcjami: wędlinę, pokrojone ziemniaki i cebulę(...)przyprawami. Przykryć pokrojoną kapustą, papryką , zalać szklanką wody jeszcze raz przyprawić do smaku. Dusić na wolnym ogniu około 1 godziny lub upiec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z jarmużem, granatem i fetą 167

jarmużem są bardzo popularne jako dodatek do dań świątecznych. Polecam spróbować! Składniki: 200g jarmużu Kilka liści fioletowej kapusty pekińskiej (lub dowolnej innej) 1 granat 150g fety 1/2 szklanki orzechów pekan *można użyć innych ulubionych orzechów 12 szklanki rodzynek 3 pomarańcze 1/2 czerwonej cebuli Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku(...)usuną twarde łodygi. Zagotować wodę i zanurzyć w niej jarmuż na około 1 minutę. Następnie od razu przelać go zimną wodą.  Kapustę pekińską poszatkować na paski. Z pomarańczy wykroić miąższ i podzielić na mniejsze części  Czerwoną cebule pokroić w drobną kostkę. Składniki na sos wymieszać w szklance.  Sałatkę wymieszać z sosem a następnie posypań rozdrobnioną

Mohiella
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, szczypiorkiem, natką pietruszki i sosem winegret 114

potrzeba: ½ średniej kapusty pekińskiej, 2 łyżki pokrojonego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 duża papryka czerwona, sos winegret według TEGO przepisu Wykonanie: Robimy sos winegret według TEGO przepisu. Do miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, pokrojony szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki, paprykę pokrojoną w mniejsze paski, mieszamy dodajemy sos winegret, jeszcze raz mieszamy. Smacznego :)) kapusta pekińska, szczypiorek, papryka, natka

Bułka z Chlebem