kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:196/357)

Światowe zupy z plagiatem w tle. Podsumowanie akcji 181

orientalna zupa z grzybami mun z bloga FOODMANIA15. polska zupa z raków z bloga bastalena16. turecka zupa z czerwonej soczewicy z bloga cynamonichilli.blogspot.com17. zupa z chińskiej kapusty pak choi z bloga Kuchnia z wyrakiem18. zupa minestrone z ementalerem z bloga kardamonovy19. bouillabaisse wg przepisu Julii Child(...)Mirabelkowy blog23. chińska zupa ze smażonym tofu na ostro z bloga Kuchnia z wyrakiem24. krem brokułowy z bloga Clauditte Miss Cooking25. indyjska zupa z czerwonej soczewicy z bloga Clauditte Miss Cooking Wszystkim uczestnikom chciałam serdecznie podziękować za udział.Przypominam także o drugiej, tym razem śniadaniowej, akcji, która obecnie trwa tj. Śniadanie

bastalena
Faszerowana papryka z grillowaną karkówką 33

Zimą też można grillować… jeśli mamy odpowiednią patelnię. Grillowana karkówka smakuje tak samo jak latem. Papryka faszerowana kapustą z pieczarkami idealnie komponuje się z kruchym mięsem. Składniki: ? 1/2 małej kapusty białej ? 250 g pieczarek ? 4 małe plastry karkówki ? 4 czerwone papryki ? 1 mała cebula ? 4 łyżeczki musztardy ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku(...)łyżki oleju Wykonanie: ? Z papryki odciąć szypułki. Środek posypać solą i odwrócić do góry dnem aby woda ściekała. Odcięte końcówki papryki pokroić w drobną kostkę. ? Kapustę pokroić na drobne kawałki i gotować przez 30 minut w osolonej wodzie. ? Karkówkę lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, posmarować z obu stron musztardą. ? Cebulę obrać, pokroić na kilka części i podsmażyć na oleju

To co kocham
Faszerowana papryka z grillowaną karkówką 116

patelnię. Grillowana karkówka smakuje tak samo jak latem. Papryka faszerowana kapustą z pieczarkami idealnie komponuje się z kruchym mięsem. Składniki: • 1/2 małej kapusty białej • 250 g pieczarek • 4 małe plastry karkówki • 4 czerwone papryki • 1 mała cebula • 4 łyżeczki musztardy • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Z papryki(...)odciąć szypułki. Środek posypać solą i odwrócić do góry dnem aby woda ściekała. Odcięte końcówki papryki pokroić w drobną kostkę. • Kapustę pokroić na drobne kawałki i gotować przez 30 minut w osolonej wodzie. • Karkówkę lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, posmarować z obu stron musztardą. • Cebulę obrać, pokroić na kilka części

To co kocham
Przepisy na sałatki 1079

Sałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Sałatka warstwowa z kalafiorem Sałatka warstwowa z tuńczykiemSałatka wielowarzywna z kapustą pekińską Sałatka z arbuza i fetySałatka z brokułem, fetą i pomidoramiSałatka z brokułem, fetą i szynkąSałatka z brokułem i makaronem Sałatka z buraczków z czerwoną fasolą Sałatka z czerwoną fasolą Sałatka(...)kalafiora i rzodkiewkiSałatka z kalafioremSałatka z kalafiorem i orzechami Sałatka z kalafiorem i paprykąSałatka z kalafiorem i pomidoramiSałatka z kapustą pekińską z szynką i ananasem   Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiemSałatka z kiszonego kalafiora Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasoląSałatka z kurczakiem i grzankami Sałatka z kurczakiem i selerem Sałatka z kurczakiem i świeżym seleremSałatka z makaronem

Kuchnia domowa Ani
Karkówka po flisacku 137

się trochę w wywarze, a trochę na parze. To danie z pewnością zasmakuje całej rodzinie.     Składniki: ok 1 kg karkówki 1/3 główki kapusty 3-4 ziemniaki 1 marchew 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 10dkg boczku wędzonego 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz majeranek 1/2 szklanki mąki do obtoczenia mięsa(...)pół godziny, aby przeszło przyprawami. Po tym czasie karkówkę obtaczamy z dwóch stron w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego *** *** Na kapuście układamy podsmażone mięso *** *** Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w grube plastry *** *** Paprykę i cukinie kroimy w kostkę

Blog z Apetytem
Sałatka chińska 169

Składniki:1 pierśduża cebulakapusta pekińska2 zupki chińskie (rosół)1 surowa papryka czerwona1 zielony ogórekpuszka kukurydzypieczarki ok. 20-30dag (ja to pominęłam)majonezPrzygotowanie:Makaron z zupek

charlotte gotuje
Szybka sałatka z kapusty pekińskiej z pomidorem i mozzarellą 90

Szybka sałatka z kapusty pekińskiej z pomidorem i mozzarellą, Taką sałatkę możecie zrobić sobie na kolację,  bądź  zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 250 g mozzarelli 3 pomidory 3 łodygi selera naciowego 1 małą czerwona cebula 2 garście bazylii sos 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu(...)sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa myję. Kapustę szatkuję i przekładam do miski. Mozzarellę i pomidory kroję w kostkę tej samej wielkości. Cebulę kroję w drobną ko0stkę, seler naciowy w plasterki, a bazylię siekam niezbyt drobno. Wszystko dodaje do miski z kapustą, doprawiam mieszam.  Do słoiczka wlewam oliwę,  ocet balsamicznym, miód i doprawiam do smaku solą

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z kiszonej kapusty z ananasem 64

rzeczy się nie rusza. Parę dni temu kupiłam kiszoną kapustę do kaszanki. Klasycznie kapusty kupiłam za dużo, postanowiłam zrobić z niej surówkę do ryby. Zaczęłam ją szatkować, dodałam resztę składników (na szczęście zapomniałam dodać cukier), wymiąchałam, odstawiłam. A później zobaczyłam na blacie puszkę ananasa. I tak pomyślałam, że kiszona kapusta lubi słodkie dodatki, że ananasa dodam niewiele, żeby tylko podbił(...)surówka z kiszonej kapusty jest mega zdrowa, to na pewno wiecie. Jeżeli chcecie, żeby była nadal baaaardzo zdrowa, ananasa z puszki zastąpcie świeżym. Ja tak zrobię latem. Bo chyba jakoś wtedy jest sezon na te owoce? W tym roku może sama ukiszę kapustę. W zeszłym roku, z powodzeniem, udało mi się ukisić czerwoną. Była naprawdę przepyszna. Żebym jeszcze miała

Kardamonovy
Karkówka duszona w młodej kapuście 1580

duszona z młodą kapustką i warzywami to potrawa, która wprost rozpływa się w ustach. Polecam!     Składniki: 0,5kg karkówki pół główki młodej kapusty 2 pomidory 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) olej do smażenia pół pęczka koperku pół szklanki bulionu Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek 2 liście laurowe, 3 kulki ziela(...)angielskiego       *** Karkówkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy *** *** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 15 minut *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Karkówkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia *** *** Na podsmażone mięso wykładamy pokrojoną kapustę *** *** Na kapustę wykładamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy

Blog z Apetytem
Wiosenna surówka z młodej kapusty 71

Wiosenna surówka z młodej kapusty Prosta, szybka i bardzo smaczna surówka do obiadu. Idealnie skomponuje się na przykład z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem i mięskiem czy rybką. Pyszna i kolorowa bomba witaminowa!     Składniki: 1 główka młodej kapusty 2-3 ogórki kiszone pęczek rzodkiewek 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) opcjonalnie garść posiekanej ulubionej zieleniny(...)typu pietruszka, szczypiorek, koperek, bazylia… (ja tym razem nie dałam bo miałam gości, którzy nie lubią zieleniny 1-2 łyżeczki cukru sól, pieprz         *** Kapustę cienko szatkujemy, przekładamy do miski, delikatne solimy, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut *** *** Ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Wszystkie składniki dodajemy

Blog z Apetytem
Paszteciki z kapustą i grzybami 68

jajko Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb i posiekać. Przełożyć do garnka i posolić (1 łyżeczką soli), odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Zalać kapustę wrzątkiem (około 1 l) i gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Na spód naczynia dać masło, wsypać kapustę i gotować przez 40 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby kapusta nie przywarła(...)małych odstępach od siebie. Wysmarować każdą sztukę rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przepis na “Barszcz czerwony na occie” TUTAJ Krok po kroku: 1. Poszatkować kapustę 2. Posolić kapustę 3. Kapustę zalać wodą 4. Dusić kapustę na maśle, doprawić 5. Ugotować grzyby 6. Pokroić grzyby 7. Wymieszać farsz 8. Wyrobić ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Paszteciki z kapustą i grzybami 181

przez około 30 minut. Pod koniec gotowania kapusty doprawić ją do smaku przyprawą w płynie oraz pieprzem. Natomiast ugotowane grzyby przed dodaniem do kapusty pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na około 20-30 minut(...)Wysmarować każdą sztukę rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przepis na „Barszcz czerwony na occie” TUTAJ Krok po kroku: 1. Poszatkować kapustę 2. Posolić kapustę 3. Kapustę zalać wodą 4. Dusić kapustę na maśle, doprawić 5. Ugotować grzyby 6. Pokroić grzyby 7. Wymieszać farsz 8. Wyrobić

KuchniaWeDwoje.pl
placki ziemniaczane z farszem :kapusta kiszona z pieczarkami... 131

pieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki "M", mąka tortowa 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba Kiszoną kapustę pokroić drobniej, ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, po ugotowaniu wodę odlać z kapusty, pieczarki usmażyć z cebulką do odparowania wody, wymieszać z kapustą, pieprzem mielonym, cukrem, bułką tartą, solą. Ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków na placki, ziemniaki(...)placek łyżkę nadzienia rozsmarować i drugą cienką warstwę placka, piec na większym ogniu rumiane placki z każdej strony. Podawać na ciepło z barszczem czerwonym do picia - smaczna odmiana placków ziemniaczanych nadziewanych kiszoną kapustą z pieczarkami, placki są bardzo chrupiące i smakują wyśmienicie.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tortilla z kurczakiem i kapustą pekińską 270

TUTAJ ) lub ketchup.     Składniki na 7 tortilli: 7 placków tortilli z TEGO przepisu lub kupnych 2 pojedyncze filety z kurczaka pół główki kapusty pekińskiej 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 15 dkg żółtego sera olej przyprawa do kurczaka   *** W pierwszej kolejności musimy przygotować placki tortilli, przepis i instrukcje wykonania znajdziecie TUTAJ . Oczywiście można też(...)posypujemy przyprawą, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut *** *** Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso, krótko, na dość wysokim ogniu, ciągle mieszając – do zrumienienia *** *** Kapustę pekińską drobno szatkujemy, paprykę tniemy w paseczki a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na brzegu każdego placka tortilli układamy porcje usmażonego kurczaka, kapusty, papryki i sera żółtego

Blog z Apetytem
GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ 218

będziecie sięgać po ten przepis GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ: 1 główka kapusty pekińskiej 200g kaszy gryczanej 400g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa wieprzowego z łopatki) 1 cebula 200g pieczarek 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz i papryka czerwona słodka. Przygotowanie naszych gołąbków zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę(...)mielone, ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażone pieczarki z cebulą oraz przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką czerwoną, po czym dokładnie wszystko ze sobą mieszamy (ja wyrabiam farsz rękoma). Kapustę pekińską parzymy we wrzątku ale uwaga! Liście kapusty wkładamy do gorącej wody dosłownie na 5-7 sekund, aby nie zaczęły nam się rozpadać

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii