kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:198/357)

BIGOS WIGILIJNY 183

kolejnej upiec paszteciki . SKŁADNIKI / 8-10 PORCJI 1 kg kiszonej kapusty 600 g świeżej białej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 50 g masła 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 jabłko 3 łyżki powideł śliwkowych 20 suszonych śliwek 40 g suszonych grzybów 150 ml brandy lub czerwonego wina 5 łyżek sosu sojowego 1 l bulionu warzywnego lub wody(...)Kroimy na duże kawałki. Zachowujemy wodę z moczenia. Suszone śliwki kroimy na połówki, zalewamy brandy lub czerwonym winem i również odstawiamy do namoczenia. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Zieloną soczewicę płuczemy na sicie. Białą kapustę drobno szatkujemy, kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki. W dużym szerokim garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy masło

cool and minty
Sałatka z kalafiorem, kapustą pekińską, szczypiorkiem, papryką,ogórkiem i żółtym serem 160

Doskonała, chrupiąca sałatka, którą można się zajadać o każdej porze dnia. Co potrzeba: ½ średniej kapusty pekińskiej, ½ dużego kalafiora, ½ długiego ogórka wężowego, 1 bardzo duża czerwona papryka, 1 pęczek szczypiorku, 200g żółtego sera w kawałku, ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu, 2 czubate łyżki majonezu, sól Wykonanie: Kalafiora dzielimy na większe różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli(...)doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 1 minutę, przekładamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Do większej miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, paprykę pokrojoną drobno, pokrojony drobno szczypiorek, ogórka pokrojonego w cienkie plasterki ze skórą, wystudzonego kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pieprz, 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy. W dużym kubku mieszamy łyżką majonez, żeby był puszysty, dodajemy

Bułka z Chlebem
Kapuśniak z kaszą jaglaną – przepis i film 110

kurczakiem , Kapuśniak dieta dr Dąbrowskiej , zupa z kiszonej kapusty . PRZEPIS ZUPA KAPUŚNIAK Z KASZĄ JAGLANĄ Składniki zupa kapuśniak z kasza jaglaną: 800g ziemniaków 5 łyżek kaszy jaglanej suchej 1 cebula 3 łyżki oleju 4 marchewki 200-300g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 2 łyżki soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz(...)tarce marchew, przesmażamy wszystko minutę. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Potem zalewamy wodą wszystko (3l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Przygotowujemy kapustę kiszoną: możemy ja posiekać na drobniejsze nitki, nie trzeba jej płukać wcześniej. Na końcu dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy jeszcze 10 min. Finalnie doprawiamy do smaku. Zupę podajemy na talerzu przybraną

Dorota Smakuje
Nietypowe przepisy świąteczne – pomysły na oryginalne potrawy wigilijne 67

roku lub dwunastu apostołów. Według tradycji chrześcijańskiej potrawy świąteczne powinny być postne, a jedynym dopuszczalnym mięsem są ryby . Standardowe menu wigilijne obejmuje m.in. barszcz czerwony z uszkami, gołąbki z kaszą i grzybami czy kapustę z grochem. Coraz częściej w polskich domach przygotowuje się zmodyfikowane wersje tradycyjnych dań, wplatając do nich nutkę nowoczesności . Takie przepisy świąteczne to świetny pomysł, aby urozmaicić(...)kaszach, a przyrządzeniem proponowanych dań świątecznych poradzą sobie nawet amatorzy. Jakimi potrawami warto urozmaicić wigilijny stół? Pasztet z soczewicy i marchewki Ugotuj po 100 g soczewicy żółtej i czerwonej. Na tarce zetrzyj 2 duże marchewki, drobno posiekaj małą cebulę i pokrój 3 jajka ugotowane na twardo. Wszystkie składniki wymieszaj z ostudzoną soczewicą, dopraw solą, papryką słodką, pieprzem ziołowym

Słodkie okruszki
Babka Gołąbkowa 81

zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w wersji meksykańskiej. 50 minut czas przygotowania  8 porcji Składniki: • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego • 1 główka kapusty włoskiej • Jajko • ½ torebki ryżu ugotowanego • 1 marchew • 1 papryka czerwona • 1 cebula • 3 ogórki konserwowe • 1 sos meksykański w słoiczku • 10 dag sera żółtego • Sól • Papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy(...)miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką, dodajemy ryż, startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną drobno paprykę, obraną pokrojoną cebulę oraz ogórki. Dokładnie mieszamy. 2. Kapustę obgotowujemy, dzielimy na liście i układamy w okrągłej formie z otworem, tak żeby móc przykryć wierzch babki. 3. Na kapuście rozkładamy połowę mięsa, układamy liście kapusty, następnie pozostałe mięso i przykrywamy wierzch

Kulinarna Chwila
Sałatka z wędzonym kurczakiem 160

Dzięki czemu pojawiają się właściwe proporcje białka do tłuszczu. 2 g białka do 1 g tłuszczu...  Składniki: 1 udko wędzone z kurczaka 1/4 kapusty pekińskiej lub 1/3 zależy od wielkości 1 mała papryka czerwona 1 szkl. fasolki szparagowej 1 nieduży ogórek zielony 1 łyżka koperku 1 łyżka musztardy ostrej 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny 4 łyżki(...)oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Fasolkę gotujemy na parze (aldente), jak są duże strączki to kroimy na mniejsze. Udko kurczaka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Kapustę pekińską szatkujemy, paprykę, ogórek (ze skórką) kroimy w kostkę. Przekładamy składniki do miski i dokładnie mieszamy. Z musztardy, oliwy, soku z cytryny (dodajemy taką ilość według własnego gustu), przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka z młodej kapusty, suszonych pomidorów i awokado 201

Składniki: 1/4 główki młodej kapusty 130 g pomidorów suszonych w oleju (pół słoiczka) 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwa  (z pomidorów suszonych) 2 ząbki czosnku sól,pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w cienkie paski, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na pół godziny

Qchnia po prostu
Winna kapusta 146

Wszystkiemu winna. Temu, że smaczna. Temu, że zdrowa. I tak ogólnie, bo z dodatkiem wina – bardziej winna być nie może :) Aby kapusta była winna idealnie, potrzebujemy jej głowę – jedną młodą, 4 garście soczewicy czerwonej i pętko suchej kiełbasy (u mnie z indyka). Opcja bez kiełbasy też jest smaczna, ale wtedy dorzucam 2 garści soczewicy więcej. Kilka gałązek(...)koperku doda aromatu. Żeby kapusta była winna, potrzebujemy też wino – białe, wytrawne, kieliszek lub więcej. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy w garnku bez tłuszczu. Kapustę szatkujemy i dodajemy do garnka. Gdy kapusta zwiędnie pod wpływem ciepła i lekko zmięknie dodajemy soczewicę. Podlewamy winem i dusimy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy poszatkowany koperek. Jeśli nie używacie kiełbasy

Kucharzyca
Młoda kapusta z papryka na zimę do słoików. Przepis babci. 554

młodej kapusty i papryki świetnie nadaje się do wekowania. Zamknijcie smak tej sałatki w słoiku i delektujcie się nią w jesienno – zimowe dni. Sałatka składa się z kilku prostych i łatwo dostępnych składników, w taki właśnie sposób robiła ja moja babcia. Składniki: 1 główka kapusty moja 2,5 kg 2 – 3 marchewki 2 cebule 2 czerwone(...)smaku Zalewa: 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1/2 szklanki octu * pojemność szklanki 250 ml Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku i zapraszam do subskrybowania. Wykonanie: Kapustę opłukać, oczyścić z brzydkich liści i usunąć z niej głąb. Następnie podzielić na mniejsze części i poszatkować. Poszatkowaną kapustę przełożyć do dużej miski i dodać do niej startą na grubych

Pani M - kuchnia smakowita
Barszcz czerwony do picia 78

domu barszcz czerwony gości bardzo często, szczególnie w wersji do picia. Najczęściej przygotowuje go w okresie jesienno-zimowym, by nieco rozgrzać organizm w te ponure i chłodne dni. Domowy barszcz czerwony na wędzonce to prawdziwy raj dla podniebienia. Odpowiednio doprawiony w towarzystwie pasztecików czy kapuśniaczków smakuje naprawdę świetnie. Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na barszcz czerwony do picia, który(...)uwielbia, bo jest naprawdę przepyszny. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. Zapraszam na przepis! Zapraszam także do zapoznania się z przepisem na paszteciki z kapustą i grzybami . Idealny dodatek do ciepłego barszczyku. PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY DO PICIA Składniki 500 g boczku wędzonego (surowego) 500 g buraków 2 marchewki 1,5 l wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pietruszka

Przepiski.pl
Naleśnikowa zapiekanka z warzywami 137

zapiekanki tak, jak kiedyś wykorzystałam naleśniki ze szpinakiem do zapiekanki z porami . Efekt? Zobaczcie :) Składniki : 6 naleśników jaglanych sos pomidorowy 5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż) 200 g dyni pół czerwonej papryki jalapeno lub inne chili cebula ok. 100 g żółtego sera typu gouda pół wędzonej makreli płaska łyżeczka pieprzu ziołowego sól olej do smażenia(...)Dynię pokroić w małe kawałki. Podobnie zrobić z papryką, chili i kapustą toskańską. Cebulę orać i pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na patelnię dynię i paprykę. Obsmażyć, a potem zmniejszyć ogień i trzymać na ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki – przepisy na gołąbki 865

nieodzownym dodatkiem do gołąbków jest sos. Może być z suszonych grzybów, sos pomidorowy lub sos kurkowy. Czasami podaję gołąbki z dżemem z czerwonej borówki. Tak jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę to przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które smakiem przypomina gołąbki. Gołąbki z sosem kurkowym Składniki: ok. 20 sztuk 1 główka włoskiej

codojedzenia
Barszcz czerwony z uszkami 403

Zapraszam po mój sprawdzony przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. Jest bardzo intensywny smaku, przygotowany tradycyjnym sposobem i przede wszystkim pyszny. Barszczyk możecie podać bez dodatków, ale również z uszkami. Barszcz wigilijny z uszkami przygotujemy na domowym bardzo aromatycznym zakwasie. Ja zawsze gotuję dużo więcej barszczu, bo można go podać następnego dnia na przykład do krokietów, które Wam zostaną(...)grzyby się przez noc namoczyły w wodzie. Na moim blogu kulinarnym znajdziecie kilka ciekawych pomysłów na świąteczne dania. Wśród nich są pierogi z kapustą i grzybami czy pyszne, idealnie pasujące do barszczu czerwonego krokiety. A na przystawkę na świątecznym stole idealnie sprawdzą się śledzie z suszonymi pomidorami. Do przygotowania tego przepisu używam garnka o pojemności 4 l. Ale myślę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki wieprzowe duszone w młodej kapuście 190

duszone w młodej kapuście Szybkie, łatwe i przepyszne danie obiadowe. Polędwiczka duszona w pysznym sosie z warzywami, to potrawa, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Polecam ją podać z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem. Obiad palce lizać!     Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 główka młodej kapusty 2 pomidory 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) olej(...)laurowe, 3 kulki ziela angielskiego       *** Polędwiczkę kroimy w grube plastry *** *** Mięso delikatnie rozbijamy i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem, odkładamy na około 15 minut *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Polędwiczkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wykładamy pokrojoną kapustę *** *** Na kapustę wykładamy pokrojone

Blog z Apetytem
Sałatka popularna 425

przygotować. Składniki zakupicie w każdym sklepie, dlatego też zachęcam Was do wypróbowania przepisu. SAŁATKA POPULARNA – PRZEPIS Składniki 1/2 główki kapusty 2 pomidory 400 g fileta z kurczaka 1 papryka żółta 1 duży ogórek 1 mała czerwona cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego pęczek pietruszki pęczek koperku sól pieprz łyżka octu Wykonanie Kapustę drobno siekamy dodajemy łyżeczkę

Alle Dobre!