drugim zdjęciu sałatka z kombu). Najlepiej smakuje następnego dnia. Składniki: 3-4 garście pokrojonej zielonej lub żółtej fasolki 6 liści kapusty włoskiej, pokrojone 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie (ok. 140 g) 1 pęczek dymki, pokrojony 1 duża czerwona papryka, pokrojona 1 duża żółta papryka, pokrojona sos: kilka łyżek oliwy + sok z cytryny + sól + pieprz (+sos sojowy) Fasolkę(...)kapustę ugotuj oddzielnie na parze (kilka minut, mają być lekko chrupiące, ale nie rozgotowane). Pomidory odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. W dużej misce umieść: fasolkę, kapustę, pomidory, papryki i dymkę. Wymieszaj składniki sosu, możesz jeszcze dodać kilka łyżek zalewy z pomidorów. Połącz ze składnikami sałatki, dokładnie wymieszaj. Możesz jeszcze doprawić solą/pieprzem, sosem sojowym, sokiem z cytryny
Qlinarnie i Qlinarnietych bez zawijania jest troszkę więcej roboty. A Wy co sądzicie?Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 500 g kapusty 100 g ryżu 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki Skworcu sól pieprz 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mąka do obtoczenia gołąbków 1,5 litra bulionu olej do smażenia Wykonanie(...)Kapustę drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Ja poszatkowałam. Ryż ugotowałam w osolonej wodzie. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na oleju. Do dużej miski włożyłam mięso, ugotowany ryż, poszatkowaną kapustę, połowę przesmażonej cebuli, wbiłam jajka, wsypałam kaszę mannę, paprykę, sól, pieprz i wyrobiłam dokładnie ręką. Z gotowej masy uformowałam nieduże wałeczki, każdy obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej
Blondynka Gotujekabanos dodaje przyjemnego posmaku wędzonki. Kapusta z pieczarkami stanowi równocześnie warzywny dodatek obiadowy. Składniki: 80 dkg schabu 50-60 dkg kiszonej kapusty 250 g pieczarek listek laurowy, ziele zngielskie 2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Wykonanie: oregano, sól, czerwona paprykę i olej wymieszać z drobno(...)posiekanym czosnkiem. Schab naciąć przez środek i naszpikować (najlepiej zamrożonym) kabanosem lub inna pachnącą wędzonką kiełkaską. Powstałą pastą natrzeć schab i odstawić na 1 godzinę kapustę kiszoną gdy jest za kwaśna można delikatnie przepłukać i ewentualnie przesiekać. Nie płukałam, tylko dodałam pieczarek, żeby złagodzić jej smak. Odciąć potrzebny kawałek rękawa foliowego, na dnie rozłożyć kiszoną kapustę z przyprawami (podlać odrobiną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oraz antybakteryjnie. Również kiszonki, a zwłaszcza kiszona kapusta wspomaga organizm, gdy brakuje witamin. Można pić zarówno sok z kapusty, jak i dodawać ją do zup i sałatek. Pigwa, malina, kapusta, czyli rośliny poprawiające odporność Herbata z pigwą i sokiem malinowym – przepis Składniki 1 łyżeczki liściastej dowolnej herbaty – ja użyłem czerwonej 200 ml wody (temperatura(...)łyżki soku malinowego. A teraz siadamy wygodnie w fotelu pod kocem i delektujemy się rozgrzewającą, pełną witamin herbatą. Rozgrzewająca czerwona herbata z pigwą i sokiem malinowym Wpis powstał we współpracy z Schronisko Smaków Magda Gessler. Artykuł Pigwa, malina, kapusta, czyli rośliny poprawiające odporność pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!posmarowania bułek farsz: ok. 400g kapusty kiszonej mała cebula łyżka oliwy pieprz, sól, kminek, papryka słodka Przygotowanie: Przygotować farsz. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę a następnie dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i przyprawy, Wymieszać, przykryć przykrywką, aż smaki się połączą i wszystko się lekko podpraży. Gdy farsz będzie gotowy, pozostawić do ostudzenia. Mikserem wyrobić wszystkie składniki na ciasto w podanej(...)posypanie małą ilością kminku (niekoniecznie) . Piec 20-25 min w 180'C (aby nie przypiekły się zbyt mocno można przykryć folią aluminiową) Podawać na ciepło z barszczem czerwonym lub na zimno same w formie drożdżówki :) Smacznego! Domowe kapuśniaczki gotowe
Tagebuch po polskubeta-karoten. W witaminę C obfitują m.in.: natka pietruszki, czarna porzeczka, czerwona papryka, warzywa kapustne, truskawki i cytrusy. Dla przykładu, zjedzenie zaledwie pół świeżej papryki czerwonej pokrywa zalecane dzienne spożycie aż w 200%! W beta-karoten , czyli prowitaminę A bogate są m.in.: marchewki, czerwona papryka, jarmuż, szpinak i brokuły. Powinniśmy zwrócić uwagę na witaminy z grupy(...)się w gryce i owocach cytrusowych . Kwercetyna, która znajduje się głównie w owocach (w winogronach, owocach cytrusowych, jabłkach – najwięcej w skórce), w warzywach ( cebuli, kapuście, pomidorach, brokułach ) oraz w napojach (w zielonej herbacie i czerwonym winie ) wykazuje właściwości antyoksydacyjne i działanie przeciwzapalne. Podsumowując , mamy ogromny wpływ na naszą odporność. Zamiast faszerować się suplementami, czy innymi specyfikami powinniśmy zadbać
Be Fit Be Strongwinogrona ok. 200 g sera feta ok. 100 g śliwek 1 świeża papryka - ja dodałam 1/2 zielonej papryki i 1/2 czerwonej papryki majonez świeżo mielony pieprz ewentualnie odrobina soli świeże listki melisy - ok. 2 łyżki Kapustę pokroić na cienkie paseczki. Paprykę przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek w cienkie paseczki. Winogrona przekroić na pół. Gruszkę obrać
Codzienna kuchnia niecodziennaSKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty ) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi(...)czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut. Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z poszatkowaną kapustą. Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i w razie konieczności dolewamy wody. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i barszcz zagotowujemy. Zupę zdejmujemy z ognia. Teraz wlewamy
Kulinarne Fantazje MarioliKolejny przepis przygotowywany w woku, przepyszna kapusta pekińska słodko- ostra z grzybami mun. Rewelacyjne połączenie, kwintesencja smaku! Szczerze polecam! Składniki: - 1/2 kapusty pekińskiej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - opakowanie grzybów mun (ugotować) - chili czerwone - chili zielone - 2 łyżeczki miodu - świeży imbir około 1,5 cm - 1 łyżka- olej sezamowy - 2 łyżki- jasny sos sojowy - 2 łyżki(...)sojowy o smaku grzybowym - olej - łyżka mąki kukurydzianej A może tak uczta chińska??? ;-) Grzyby mun ugotować w osolonej wodzie. W woku rozgrzać olej, podusić cebulkę, czosnek, imbir, dodać kapustę, przykryć i dusić około 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy grzyby i pozostałe składniki. Smażymy do miękkości kapusty. Zagęszczamy mąką kukurydzianą! Rewelacja! Polecam
SMYKWKUCHNIłatwo (jak na przepis z użyciem drożdży) a z przepisu, który Wam podam wychodzi ich aż 16, co wystarcza na więcej niż jeden dzień. :) Składniki (na farsz): 1/3 słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi 5 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 1 łyżeczka cząbru szczypta lubczyku sól, pieprz do smaku olej(...)gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia) 1 jajko ½ dużej czerwonej cebuli Wykonanie: Umyj i pokrój cienko pieczarki, wyjmij ze słoika i poszatkuj kapustę. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem, następnie dodaj kapustę i wszystkie
Garniec MagalieSchowaj/pokaż wstęp Z okazji premiery The Elder Scrolls: Greymoor we współpracy z Bethesda Polska przygotowaliśmy ten oto przepis na krwisto-czerwony, rozgrzewający barszcz pomidorowy! Fani ESO doskonale wiedzą, zę mechanika przyrządzania pełni w grze istotną rolę, a wachlarz dostępnych receptur jest bardzo bogaty. Z tego względu, że Greymoor oscyluje wokół wampirów, zdecydowaliśmy się na wykorzystanie motywu krwistoczerwonego jedzenia, dlatego(...)nóż do krojenia miska duży garnek obieraczka do warzywa piekarnik SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe (najlepiej młode – botwina) – 3-4 średnie szt. kapusta – 1/3 dużej główki ziemniaki – 2 średnie szt. marchewka – 1 szt. czerwona cebula – 1 szt. czosnek – 4 ząbki pomidory – 5 średnich szt. smalec – 3 łyżki olej rzepakowy – 1 łyżka
Nerds Kitchenczasu mieszam, żeby się nie przypalił od spodu. Kiedyś dodawałam na koniec koncentrat ale teraz już go nie dodaję. Można też podlać bigos czerwonym winem ale niekoniecznie. Ponieważ my lubimy kwaśny bigos, to nie przepłukuję kapusty wodą i też nie mieszam jej z ugotowaną białą kapustą. Jeśli chodzi o kaloryczność, to dla mnie bigos nie jest bigosem jeśli jest
UgotujmyTo.pltyle ile chcesz. Na moim blogu znajdziecie również przepis na bigos świąteczny i staropolski bigos postny . Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów + 2 szkl. gorącej wody 1/2 szkl. wina (czerwone półsłodkie) 10 śliwek suszonych bez pestek 80 dkg chudej kiełbasy mocno uwędzonej 1 szkl. pokrojonych pomidorów bez skórek (pomidory z puszki) 2 cebule(...)ziaren jałowca 10 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka majeranku sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy - dodane do smaku w połowie pieczenia Przygotowanie: Kapustę odcisnąć z soku i poszatkować. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wypłukać ją w misce z zimną wodą i odcisnąć na sicie, a następnie poszatkować. Cebule obrać i drobno pokroić, kiełbasę pokroić
Codziennik Kuchennywięcej czasu i wysiłku na ich przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem. Krokiety podałam z czerwonym barszczem . Składniki: 4 cebule połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka domowa wegeta do smaku sol do smaku pieprz do smaku bułka tarta 0.8 kg fileta
Krakowskie smaki Ani