kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:213/357)

40 przepisów z nowalijkami 187

lemoniada z kiwi i natką pietruszki Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami

Moja smaczna kuchnia
Chłopski garnek z kapustą kiszoną i kiełbasą 96

Chłopski garnek z kapustą kiszoną warzywami i kiełbasą to smaczne i proste danie jednogarnkowe. Czas przygotowania:  1.5 godziny Ilość porcji:  3-5 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 800g kapusty kiszonej 500g kiełbasy podwawelskiej 800g ziemniaków 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 cebula 3 ząbki czosnku 1l bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju(...)pokrojoną w półksiężyce. Smażymy żeby kiełbasa się zarumieniła. 2. Teraz wrzucamy do garnka papryki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wsypujemy wszystkie przyprawy i smażymy parę minut. Następnie siekamy wypłukaną kapustę i dodajemy do garnka. 3. Całość zalewamy bulionem warzywnym wymieszanym z koncentratem. Gotujemy na małym ogniu przez 35-40 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe… Smacznego

karolgotuje
Przepis #20 Szybki bigos z kapusty pekińskiej 149

Bazą jest kapusta pekińska, która nie potrzebuje długiego czasu gotowania aby być kruchą. Dodatki do niej  można dowolnie modyfikować. Składniki - 1 kapusta pekińska - 2 marchewki - kawałek pora - 1 pietruszka (korzeń) - kawałek selera - pół cebuli czerwonej - 3 łyżki passaty pomidorowej - 1,5 szklanki wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i/lub wędzona Opcjonalnie - kiełbasa lub dowolna wędlina Wykonanie Marchewkę, seler(...)tarce. Por kroimy w półplasterki.  Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy starte warzywa. Całość podsmażamy około 10 minut.  Między czasie kroimy kapustę pekińską - w dość większe kawałki.  Warzywa przekładamy do garnka. Dodajemy do nich kapustę pekińską.  Dolewamy około 1,5 szklanki wody. Gotujemy przez chwilę.  Następnie dodajemy passatę pomidorową. Znowu

Health-Fit-Life
Surówka z selera i kiszonej kapusty. 111

wielu chorób. Tak więc to warzywo powinno gościć jak najczęściej na naszych stołach ! Składniki : 1 średni korzeń selera 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg gotowanych lub upieczonych w piekarniku ziemniaków 5 dkg świeżej papryki słodkiej najlepiej czerwonej oliwka z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno sól nieoczyszczona np. kłodawska ( opcjonalnie ) Sposób wykonania :   S elera umyj dokładnie, obierz(...)cieniutko ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Kapustę posiekaj trochę nożem. Paprykę pokrój w małą kostkę lub cienkie paseczki o długości około 3 cm. Wszystkie warzywa wymieszaj ze sobą , dodaj olej lub oliwę , dopraw do smaku solą ( ja nie daję soli ), ponownie dokładnie całość wymieszaj. Surówkę podawaj do drugiego dania np. z ziemniakami

Przepisy i porady kulinarne
Drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą. 86

Takie drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą można przygotować na obiad, ja tak właśnie zrobiłam. Można podać je z czerwonym barszczykiem czy jako dodatek do dowolnej zupy. Paluchy mogą być podane również na zimno jako przekąska czy podane na kolację. Sycące i pyszne. Bardzo polecam. Upieczcie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 3 kopiaste szklanki(...)mąki pszennej 1 łyżeczka soli około 300 ml ciepłej wody 6 łyżek oleju Na farsz: 50 dag kapusty kiszonej 2 duże cebule masło lub margaryna do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku przyprawa do dań z kapusty według uznania kminek mielony według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszek Wykonanie pysznych

Izabelawkuchni
Krokiety 146

Pachnące krokiety z kapustą i grzybami to nie tylko świetny pomysł na obiad, ale również dodatek do czerwonego barszczu podawanego na Wigilię, albo inne okazje. W tym wpisie pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to pyszne danie. Ja przygotuje je tradycyjnie z grzybami, jednak możecie je zastąpić również pieczarkami. Pokażę Wam krok po kroku jak zrobić chrupiące, rumiano- złote krokiety

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos nad bigosami 139

również z miękką, odcedzoną kapustą kiszoną z grzybami, śliwkami oraz zmiażdżonym czosnkiem. Kiełbasę kroimy w dość cienkie plastry, po czym każdy kroimy w trójkąciki i również umieszczamy w garnku. Miękkie mięso z wywaru kroimy niezbyt cienko ( i tak rozpadnie się przy mieszaniu i gotowaniu) i łączymy z resztą. Wszystko dobrze mieszamy, zalewamy czerwonym winem oraz doprawiamy solą i pieprzem

Kuchenna Kontrrewolucya
ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 126

zapraszam na gorący, prosto z pieca kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami. Espumisan Max, wyrób medyczny CE Taki kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami jest świetnym pomysłem np. jako dodatek do wigilijnego, czerwonego barszczu – świetny zamiennik dla pasztecików z grzybami albo pieczonych pierogów. Smakuje wybornie! W moim regionie nie jest on popularny, ale moja babcia

Ostra na Słodko
Najlepszy bigos 147

Grzyby suszone 40 g Śliwki suszone bez pestek 150 g Cebula 2 szt. Przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka czerwona słodka, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie przyprawa typu vegeta (najlepiej domowa). PRZYGOTOWANIE  Przygotowanie kapusty kiszonej Dzień wcześniej namaczamy grzyby (podgrzybki lub prawdziwki). Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Kapustę zalewamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak po tajlandzku w panierce kokosowej. PRZEPIS 184

bułką tartą (najlepiej użyć azjatyckiej bułki panko), jajka, czosnek granulowany, sól, pieprz, olej do smażenia, a także na sos warzywny ćwierć główki kapusty pekińskiej, 1 por, garść suszonych grzybów mun, 2 marchewki, pół papryki czerwonej (jeśli lubisz pikantnie, użyj też chilli), 2 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, łyżeczka proszku curry, sos sojowy, płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub innej skrobi(...)warzyw – grzyby zamocz w gorącej wodzie na około 15 minut, następnie odcedź i pokrój w paski, czosnek i imbir posiekaj oraz rozetrzyj za pomocą widelca z odrobiną soli, kapustę pekińską pokrój dość grubo, marchewkę pokrój na bardzo cienkie plasterki (można użyć obieraczki do warzyw), paprykę pokrój w paski. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć najpierw czosnek

Kulinarna Polska
Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową 165

puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki: 200 g krewetek mini 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru trzcinowego limonka

kolorowotorcikowo
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 133

marchewki 1 niewielki ogórek kiszony 1/4 średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko i ogórka kiszonego. Ogórka zielonego i cebulę kroimy cienko

Kuchnia po mojemu
Bigos z młodej kapusty i pomidorów 112

Bigos z młodej kapusty i pomidorów wzbogaca nasze sezonowe przepisy z wykorzystaniem młodej kapusty. W czerwcu kupiliśmy już dwie dorodne główki młodej kapusty, z których zrobiliśmy cztery dania obiadowe. Ponieważ, jak na razie, nie jest za ciepło, postanowiliśmy wykorzystać część zielonej kapusty na zrobienie wiosennego bigosu. Dodaliśmy do niego świeże pomidory, których cena o tej porze roku jest bardzo atrakcyjna(...)Bigos z młodej kapusty smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny, długo gotowany bigos, ale zachwyca swoją lekkością, świeżością i wiosennym smakiem. Udostępnij Bigos z młodej kapusty i pomidorów – składniki 1 młoda kapusta (ok. 1 1 / 2 kg) 500 g pomidorów 300 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 średnie cebule 1 / 2 pęczka koperku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie

niecodziennikpary
Krokiety z kapustą i grzybami 99

się i zapraszam na pyszne krokiety z kapustą i grzybami . Takie krokiety to świetna alternatywa dla pierogów i tych którzy nie lubią ich lepić - farsz jest dokładnie taki sam. Krokiety z kiszonej kapusty i suszonych grzybów można także podać na Sylwestra czy każdą inną imprezę. Krokiety będą wspaniale smakowały w towarzystwie czerwonego barszczu . Przygotowanie krokietów jest nieco praco i czasochłonne

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania