kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:214/357)

Makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem 63

Przedwczoraj dostałam sporą torbę pieczarek. Powciskałam je w każde możliwe obiady. Jednym z nich był makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem. Czemu akurat taki wybór? Parę dni wcześniej dostałam od taty kiszoną kapustę. Po zamrażalniku walał się gdzieś kawałek wędzonego boczku. Makaron, wiadomo, prawie każdy ma gdzieś skitrany. Ja dokopałam się do makaronu, który kupiłam na Węgrzech. Nie wiem(...)zrobić sos pieczarkowy do placków z kiszonej kapusty – na jutro na obiad. Nie takie miałam plany kulinarne na najbliższe dni, ale nie szkodzi, jakoś to przeżyję. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 250 g ulubionego makaronu 100 g wędzonego boczku 20 małych pieczarek 1 szklanka wody 1 duża cebula (ja użyłam czerwonej) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela

Kardamonovy
GOŁĄBKI MAŁEJ OGRODNICZKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 131

trzeba mieć zbyt dużej wprawy w zawijaniu kapusty :) , a i parzenie nie wymaga jakiś akrobacji kulinarnych.Zapraszam. 1 duża główka kapusty pekińskiej 25 dag.mięsa wieprzowego najlepiej karkówki 1 mała cukinia 1 jabłko 1 cebula 2 marchewki 1 por 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 itr bulionu  2 liście laurowe ziele angielskie 2 goździki  kminek sól,pieprz przecier(...)pomidorowy 3 łyżki smalcu ***********"*"**********************  Kapustę obrać z liści,nastawić garnek z posoloną wodą,zagotować .Wrzucać po kilka liści kapusty i je parzyć,wyciągnać delikatnie i ostudzić.Teraz obrać i pokroić drobno warzywa.Eozgrzać w rondlu smalec 2 łyżki i smażyć je przez 5 minut.Dodać mięso , smażyć jeszcze 10 minut.Przyprawiamy farsz pieprzem,zmiażdżonymi ziarenkami ziela angielskiego(2-3 wystarcza

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dorsz z kiszoną kapustą curry 142

smażymy ok. 2 minut z każdej strony, następnie odstawiamy na kolejne 2 minuty, żeby mięso odpoczęło. Kiszona kapusta curry:  2 szalotki, drobno pokrojone 1 średnia cebula  ząbek czosnku, posiekany  oliwa z oliwek 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku  ½ łyżeczki startego imbiru 150ml mleczka kokosowego 50 ml słodkiej śmietanki(...)kiszonej kapusty, posiekanej 1 łyżeczka miodu sok i skórka starta z 1 limonki sól, biały pieprz 1 łyżka posiekanej kolendry (ominęłam) Przygotowanie: Posiekaną szalotkę i czosnek podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Gdy delikatnie się zeszklą, dodajemy pastę curry i curry w proszku.  Całość podsmażamy ok. 30sekund na wolnym ogniu.  Dodajemy starty imbir, mleczko kokosowe i śmietankę. Gotujemy

bistro mama
Pieczone rożki z kapustą i grzybami 171

czemu nie w czerwcu zjeść takie pyszne rożki, nic nie stoi na przeszkodzie.. Szybkie ciasto, aromatyczny farsz i rożki, pyszne do barszczu czerwonego gotowe. Zachęcam do lepienia i zajadania pysznego obiadu. Rożki z farszem z kapusty i grzybów, pieczone w piekarniku. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I AWOKADO 157

porcja wystarczyłaby nam zaledwie na jeden dzień, a tak miałam od razu na dwa. Na drugi smakowała również wybornie. Składniki: - 1/2 młodej kapusty - 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1,5 łyżki soli himalajskiej - 1 czerwona cebula (dałam zwykłą) - 1/2 małej marchewki Sos: - 1 awokado (dałam 3/4) - 3-4 łyżki mleka roślinnego - 2 łyżki soku z cytryny lub limetki(...)kolendry opcjonalnie (ja nie dawałam) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - Ulubione dodatki (ja dodałam zmiażdżony ząbek czosnku i natkę pietruszki) - podprażone pestki dyni (do podania) Przygotowanie: Kapustę umyć i drobno poszatkować, przełożyć do miski (lub większego garnka). Dodać ksylitol (cukier), wsypać sól, zalać zimną wodą (tak by przykryła kapustę), zamieszać i odstawić na ok. godzinę

Smaczne Zdrowe
Bigos na golonce 136

wytrawna ziołowa wódka. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Składniki: 1 duża poszatkowana główka białej kapusty 1 kg. kiszonej kapusty ( może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska) 3 liście

Smaczne Potrawy
40 przepisów z nowalijkami 186

lemoniada z kiwi i natką pietruszki Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami

Moja smaczna kuchnia
Chłopski garnek z kapustą kiszoną i kiełbasą 88

Chłopski garnek z kapustą kiszoną warzywami i kiełbasą to smaczne i proste danie jednogarnkowe. Czas przygotowania:  1.5 godziny Ilość porcji:  3-5 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 800g kapusty kiszonej 500g kiełbasy podwawelskiej 800g ziemniaków 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 cebula 3 ząbki czosnku 1l bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju(...)pokrojoną w półksiężyce. Smażymy żeby kiełbasa się zarumieniła. 2. Teraz wrzucamy do garnka papryki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wsypujemy wszystkie przyprawy i smażymy parę minut. Następnie siekamy wypłukaną kapustę i dodajemy do garnka. 3. Całość zalewamy bulionem warzywnym wymieszanym z koncentratem. Gotujemy na małym ogniu przez 35-40 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe… Smacznego

karolgotuje
Przepis #20 Szybki bigos z kapusty pekińskiej 144

Bazą jest kapusta pekińska, która nie potrzebuje długiego czasu gotowania aby być kruchą. Dodatki do niej  można dowolnie modyfikować. Składniki - 1 kapusta pekińska - 2 marchewki - kawałek pora - 1 pietruszka (korzeń) - kawałek selera - pół cebuli czerwonej - 3 łyżki passaty pomidorowej - 1,5 szklanki wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i/lub wędzona Opcjonalnie - kiełbasa lub dowolna wędlina Wykonanie Marchewkę, seler(...)tarce. Por kroimy w półplasterki.  Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy starte warzywa. Całość podsmażamy około 10 minut.  Między czasie kroimy kapustę pekińską - w dość większe kawałki.  Warzywa przekładamy do garnka. Dodajemy do nich kapustę pekińską.  Dolewamy około 1,5 szklanki wody. Gotujemy przez chwilę.  Następnie dodajemy passatę pomidorową. Znowu

Health-Fit-Life
Surówka z selera i kiszonej kapusty. 106

wielu chorób. Tak więc to warzywo powinno gościć jak najczęściej na naszych stołach ! Składniki : 1 średni korzeń selera 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg gotowanych lub upieczonych w piekarniku ziemniaków 5 dkg świeżej papryki słodkiej najlepiej czerwonej oliwka z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno sól nieoczyszczona np. kłodawska ( opcjonalnie ) Sposób wykonania :   S elera umyj dokładnie, obierz(...)cieniutko ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Kapustę posiekaj trochę nożem. Paprykę pokrój w małą kostkę lub cienkie paseczki o długości około 3 cm. Wszystkie warzywa wymieszaj ze sobą , dodaj olej lub oliwę , dopraw do smaku solą ( ja nie daję soli ), ponownie dokładnie całość wymieszaj. Surówkę podawaj do drugiego dania np. z ziemniakami

Przepisy i porady kulinarne
Drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą. 79

Takie drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą można przygotować na obiad, ja tak właśnie zrobiłam. Można podać je z czerwonym barszczykiem czy jako dodatek do dowolnej zupy. Paluchy mogą być podane również na zimno jako przekąska czy podane na kolację. Sycące i pyszne. Bardzo polecam. Upieczcie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 3 kopiaste szklanki(...)mąki pszennej 1 łyżeczka soli około 300 ml ciepłej wody 6 łyżek oleju Na farsz: 50 dag kapusty kiszonej 2 duże cebule masło lub margaryna do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku przyprawa do dań z kapusty według uznania kminek mielony według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszek Wykonanie pysznych

Izabelawkuchni
Krokiety 143

Pachnące krokiety z kapustą i grzybami to nie tylko świetny pomysł na obiad, ale również dodatek do czerwonego barszczu podawanego na Wigilię, albo inne okazje. W tym wpisie pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to pyszne danie. Ja przygotuje je tradycyjnie z grzybami, jednak możecie je zastąpić również pieczarkami. Pokażę Wam krok po kroku jak zrobić chrupiące, rumiano- złote krokiety

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos nad bigosami 133

również z miękką, odcedzoną kapustą kiszoną z grzybami, śliwkami oraz zmiażdżonym czosnkiem. Kiełbasę kroimy w dość cienkie plastry, po czym każdy kroimy w trójkąciki i również umieszczamy w garnku. Miękkie mięso z wywaru kroimy niezbyt cienko ( i tak rozpadnie się przy mieszaniu i gotowaniu) i łączymy z resztą. Wszystko dobrze mieszamy, zalewamy czerwonym winem oraz doprawiamy solą i pieprzem

Kuchenna Kontrrewolucya
ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 119

zapraszam na gorący, prosto z pieca kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami. Espumisan Max, wyrób medyczny CE Taki kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami jest świetnym pomysłem np. jako dodatek do wigilijnego, czerwonego barszczu – świetny zamiennik dla pasztecików z grzybami albo pieczonych pierogów. Smakuje wybornie! W moim regionie nie jest on popularny, ale moja babcia

Ostra na Słodko
Najlepszy bigos 138

Grzyby suszone 40 g Śliwki suszone bez pestek 150 g Cebula 2 szt. Przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka czerwona słodka, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie przyprawa typu vegeta (najlepiej domowa). PRZYGOTOWANIE  Przygotowanie kapusty kiszonej Dzień wcześniej namaczamy grzyby (podgrzybki lub prawdziwki). Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Kapustę zalewamy

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania