łyżka sosu sojowego 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki pasty tamaryndowej 1 szalotka 1 dymka (w całości) 2 ząbki czosnku 1 kapusta Pak Choi 1 cm imbiru 8-10 szt. groszku cukrowego 1 czerwona papryczka chilli 1 jajko poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne limonka do podania 1. Makaron przygotowujemy 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu (będziemy(...)tamaryndową. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy poszatkowaną dymkę, zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pocięty imbir i papryczkę bez pestek pokrojoną w krążki. Smażymy 2 minuty. 4. Wrzucamy makaron, poszatkowaną kapustę Pak Choi, groszek cukrowy i wlewamy przygotowany wcześniej sos. Dokładnie mieszamy i smażymy 2 minuty. 5. Przesuwamy makaron na jedną stronę patelni. Jajko roztrzepujemy w szklance, wlewamy na patelnię obok
Tajskie smakihansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Fasola biała – 20 dag Kapusta biała – ½ główki Bulion warzywny – 1 L Ziemniaki – 30 dag Papryka czerwona – 1 strąk Pomidor -1 szt Natka pietruszki Pieprz kolorowy Sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)moczyła, dodać sól oraz bulion i na małym ogniu gotować ok. 25 minut, następnie dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę oczyszczona i pokrojoną w kosteczkę. Kapustę poszatkować cienko i dodać do zupy i dalej gotować ok. 30 minut. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na cząstki i dodać do zupy tuż przed podaniem, przyprawić solą
Camilla w kuchniTaty Ryśka zapraszamy na staropolską ucztę z bigosem w roli głównej. 2 dni składniki: 0,5 kg kiełbasy 2 kg kapusty kiszonej garść suszonych podgrzybków 2 cebule 10 suszonych śliwek węgierek bez pestek 1 kg żeberek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz wykonanie: Na początek płuczemy grzyby, zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy(...)tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula. Dodajemy żeberka i zalewamy wywarem z grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do bigosu. Całość pierwszego dnia dusimy ok. 4 godziny na średnim ogniu. Drugiego dnia dodajemy pokrojone śliwki, jedną szklankę czerwonego wytrawnego wina, dwa liście laurowe, trochę
Ania i Marcin gotująPrzedwczoraj dostałam sporą torbę pieczarek. Powciskałam je w każde możliwe obiady. Jednym z nich był makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem. Czemu akurat taki wybór? Parę dni wcześniej dostałam od taty kiszoną kapustę. Po zamrażalniku walał się gdzieś kawałek wędzonego boczku. Makaron, wiadomo, prawie każdy ma gdzieś skitrany. Ja dokopałam się do makaronu, który kupiłam na Węgrzech. Nie wiem(...)zrobić sos pieczarkowy do placków z kiszonej kapusty – na jutro na obiad. Nie takie miałam plany kulinarne na najbliższe dni, ale nie szkodzi, jakoś to przeżyję. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 250 g ulubionego makaronu 100 g wędzonego boczku 20 małych pieczarek 1 szklanka wody 1 duża cebula (ja użyłam czerwonej) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela
Kardamonovytrzeba mieć zbyt dużej wprawy w zawijaniu kapusty :) , a i parzenie nie wymaga jakiś akrobacji kulinarnych.Zapraszam. 1 duża główka kapusty pekińskiej 25 dag.mięsa wieprzowego najlepiej karkówki 1 mała cukinia 1 jabłko 1 cebula 2 marchewki 1 por 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 itr bulionu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 goździki kminek sól,pieprz przecier(...)pomidorowy 3 łyżki smalcu ***********"*"********************** Kapustę obrać z liści,nastawić garnek z posoloną wodą,zagotować .Wrzucać po kilka liści kapusty i je parzyć,wyciągnać delikatnie i ostudzić.Teraz obrać i pokroić drobno warzywa.Eozgrzać w rondlu smalec 2 łyżki i smażyć je przez 5 minut.Dodać mięso , smażyć jeszcze 10 minut.Przyprawiamy farsz pieprzem,zmiażdżonymi ziarenkami ziela angielskiego(2-3 wystarcza
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismażymy ok. 2 minut z każdej strony, następnie odstawiamy na kolejne 2 minuty, żeby mięso odpoczęło. Kiszona kapusta curry: 2 szalotki, drobno pokrojone 1 średnia cebula ząbek czosnku, posiekany oliwa z oliwek 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku ½ łyżeczki startego imbiru 150ml mleczka kokosowego 50 ml słodkiej śmietanki(...)kiszonej kapusty, posiekanej 1 łyżeczka miodu sok i skórka starta z 1 limonki sól, biały pieprz 1 łyżka posiekanej kolendry (ominęłam) Przygotowanie: Posiekaną szalotkę i czosnek podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Gdy delikatnie się zeszklą, dodajemy pastę curry i curry w proszku. Całość podsmażamy ok. 30sekund na wolnym ogniu. Dodajemy starty imbir, mleczko kokosowe i śmietankę. Gotujemy
bistro mamaczemu nie w czerwcu zjeść takie pyszne rożki, nic nie stoi na przeszkodzie.. Szybkie ciasto, aromatyczny farsz i rożki, pyszne do barszczu czerwonego gotowe. Zachęcam do lepienia i zajadania pysznego obiadu. Rożki z farszem z kapusty i grzybów, pieczone w piekarniku. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieporcja wystarczyłaby nam zaledwie na jeden dzień, a tak miałam od razu na dwa. Na drugi smakowała również wybornie. Składniki: - 1/2 młodej kapusty - 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1,5 łyżki soli himalajskiej - 1 czerwona cebula (dałam zwykłą) - 1/2 małej marchewki Sos: - 1 awokado (dałam 3/4) - 3-4 łyżki mleka roślinnego - 2 łyżki soku z cytryny lub limetki(...)kolendry opcjonalnie (ja nie dawałam) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - Ulubione dodatki (ja dodałam zmiażdżony ząbek czosnku i natkę pietruszki) - podprażone pestki dyni (do podania) Przygotowanie: Kapustę umyć i drobno poszatkować, przełożyć do miski (lub większego garnka). Dodać ksylitol (cukier), wsypać sól, zalać zimną wodą (tak by przykryła kapustę), zamieszać i odstawić na ok. godzinę
Smaczne Zdrowewytrawna ziołowa wódka. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Składniki: 1 duża poszatkowana główka białej kapusty 1 kg. kiszonej kapusty ( może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska) 3 liście
Smaczne Potrawylemoniada z kiwi i natką pietruszki Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami
Moja smaczna kuchniaChłopski garnek z kapustą kiszoną warzywami i kiełbasą to smaczne i proste danie jednogarnkowe. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: 3-5 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 800g kapusty kiszonej 500g kiełbasy podwawelskiej 800g ziemniaków 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 cebula 3 ząbki czosnku 1l bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju(...)pokrojoną w półksiężyce. Smażymy żeby kiełbasa się zarumieniła. 2. Teraz wrzucamy do garnka papryki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wsypujemy wszystkie przyprawy i smażymy parę minut. Następnie siekamy wypłukaną kapustę i dodajemy do garnka. 3. Całość zalewamy bulionem warzywnym wymieszanym z koncentratem. Gotujemy na małym ogniu przez 35-40 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe… Smacznego
karolgotujeBazą jest kapusta pekińska, która nie potrzebuje długiego czasu gotowania aby być kruchą. Dodatki do niej można dowolnie modyfikować. Składniki - 1 kapusta pekińska - 2 marchewki - kawałek pora - 1 pietruszka (korzeń) - kawałek selera - pół cebuli czerwonej - 3 łyżki passaty pomidorowej - 1,5 szklanki wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i/lub wędzona Opcjonalnie - kiełbasa lub dowolna wędlina Wykonanie Marchewkę, seler(...)tarce. Por kroimy w półplasterki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy starte warzywa. Całość podsmażamy około 10 minut. Między czasie kroimy kapustę pekińską - w dość większe kawałki. Warzywa przekładamy do garnka. Dodajemy do nich kapustę pekińską. Dolewamy około 1,5 szklanki wody. Gotujemy przez chwilę. Następnie dodajemy passatę pomidorową. Znowu
Health-Fit-Lifewielu chorób. Tak więc to warzywo powinno gościć jak najczęściej na naszych stołach ! Składniki : 1 średni korzeń selera 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg gotowanych lub upieczonych w piekarniku ziemniaków 5 dkg świeżej papryki słodkiej najlepiej czerwonej oliwka z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno sól nieoczyszczona np. kłodawska ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : S elera umyj dokładnie, obierz(...)cieniutko ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Kapustę posiekaj trochę nożem. Paprykę pokrój w małą kostkę lub cienkie paseczki o długości około 3 cm. Wszystkie warzywa wymieszaj ze sobą , dodaj olej lub oliwę , dopraw do smaku solą ( ja nie daję soli ), ponownie dokładnie całość wymieszaj. Surówkę podawaj do drugiego dania np. z ziemniakami
Przepisy i porady kulinarneTakie drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą można przygotować na obiad, ja tak właśnie zrobiłam. Można podać je z czerwonym barszczykiem czy jako dodatek do dowolnej zupy. Paluchy mogą być podane również na zimno jako przekąska czy podane na kolację. Sycące i pyszne. Bardzo polecam. Upieczcie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 3 kopiaste szklanki(...)mąki pszennej 1 łyżeczka soli około 300 ml ciepłej wody 6 łyżek oleju Na farsz: 50 dag kapusty kiszonej 2 duże cebule masło lub margaryna do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku przyprawa do dań z kapusty według uznania kminek mielony według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszek Wykonanie pysznych
Izabelawkuchni