wybrałam sos z ketchupem. Składniki można łączyć dowolnie. U mnie została kapusta pekińska z sałatki Gyros więc ją wykorzystałam w tym przepisie. Składniki : * kapusta pekińska * filet z kurczaka pieczony z przyprawą Gyros * pół pomidora * pół czerwonej papryki * 2 łyżki kukurydzy z puszki * 2 ogórki konserwowe * mały jogurt naturalny * 3 łyżki ketchupu * frytki Wszystkie te składniki zamykamy
Magiczne Życie Martytylko, najlepiej podawać z ulubionym sosem. przepis na 28 sztuk SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego wieprzowego 28szt płatów papieru ryżowego 160g kapusty pekińskiej 100g makaronu ryżowego 5 łyżek sosu sojowego 25g grzybów mun 2 cebule 1/2 papryki czerwonej 1 jajko sól pieprz papryka słodka chilli olej sos sweet chilli firmy Tarsmak dostaniecie go tutaj https://sklep24.comarch-esklep.pl/sos-sweet-chilli-320g-tarsmak,3,49,38 WYKONANIE: 1. Grzyby(...)zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na około 20 minut. 2. Makaron ryżowy także zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na 5 minut. 3. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy kapustę pekińską drobno posiekaną, cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Grzyby i makaron odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. 4. Do farszu dodajemy jajko, doprawiamy wedle uznania. Dokładnie wyrabiamy. 5. Papier ryżowy na kilka sekund
Dziś Ja gotujeLasagne z młodą kapustą oraz kurczakiem Zapiekanka kapustką, pomidorem, kurczakiem zapiekane z serem Składniki: · 1 filet z kurczaka · Cebula · Olej do smażenia · ½ główki kapusty młodej · 4 łyżki ketchupu(...)plasterki sera żółtego · 12 płatów lasange · 2 pomidory · 1 papryka czerwona · 20 dag sera żółtego · Sól · Pieprz
Kulinarna Chwilapieprzu, cukru oraz oliwy lub sosu winegret. W mojej wersji surówki coleslaw poza kapustą znalazła się też marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis podstawowy możemy dowolnie wzbogacać. Tylko czy nadal to będzie(...)coleslaw?Składniki:1/2 główki białej kapusty1 marchew1 cebula2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka musztardysok z 1/2 cytrynysól, pieprzcukierPrzygotowanie:Kapustę trzemy na grubych oczkach tarki, solimy i ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie. Na grubych oczkach trzemy marchew i cebulę i dodajemy do kapusty. Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do surówki
Smakowity Blog Kulinarnyczasu, poza tym nie jest to, oględnie mówiąc, danie lekko strawne. Poszliśmy więc na skróty i zrobiliśmy lekki bigos z kapusty pekińskiej, wzmocniony porcją warzyw i soczewicą. Danie bardzo sycące i znacznie zdrowsze niż tradycyjny odpowiednik. Nasz bigos z kapusty pekińskiej można zrobić w wersji wegetariańskiej, jeśli jednak lubisz mięso polecamy nasz patent z gotowanym, szarpanym filetem z kurczaka. Najpierw(...)odpuścić, ale jeśli go zrobisz, to poczujesz różnicę. Bigos z kapusty pekińskiej z soczewicą, batatem, cukinią i rzodkiewką Składniki: 1 mała pierś z kurczaka ½ szklanki soczewicy 2 szklanki passaty pomidorowej 1 mały batat 2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej 1 mały pęczek rzodkiewki 1 mała marchewka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula (lub żółta) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju
Niedzielny kucharzczubate łyżki tak właśnie przygotowanej – bardzo, bardzo mocno odciśniętej z wody i drobniusieńko posiekanej, dodajcie ją do mięsa po jego całkowitym usmażeniu i smażcie razem tak długo, aż kapusta lekko zbrązowieje. Jeśli nie macie pasty chili możecie użyć łatwiej dostępnej Srirachy – nie używajcie wtedy octu ryżowego do „smaku”. SKŁADNIKI 2 porcje MIĘSO – 300g grubo zmielonej tłustej wieprzowiny (karkówka(...)łyżka pasty sezamowej – 1 łyżka jasnego sosu sojowego – 1 łyżka oleju sezamowego – 1 łyżka (lub więcej!) pasty z czerwonego chili – 1 łyżeczka octu ryżowego – 1 łyżeczka brązowego cukru DO PODANIA – 2 liście kapusty pekińskiej, mała sałata rzymska albo pak choy – 2 op. pszennego makaronu cienkiego do ramenu, paczkowany świeży taki
Karo in the KitchenZakwas na czerwony barszcz to przepis na sukces podczas przygotowania barszczu. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez pysznego czerwonego barszczu, solo czy też z uszkami. Ale nie takiego „sztucznego” tylko domowej roboty na samodzielnie wykonanym zakwasie. Święta zbliżają się wielkimi krokami i już nastał taki czas, że to ostatni moment by nastawić własny zakwas. NA ŚWIĘTA: SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM(...)temperatura pomieszczenia tym szybciej zakwas będzie gotowy. 8. Gotowy zakwas przelej do butelek i odstaw do lodówki. Szczelnie zamknięty możesz przechowywać do kilku tygodni. Print ZAKWAS NA CZERWONY BARSZCZ Zakwas na czerwony barszcz to przepis na sukces podczas przygotowania barszczu. Course Dodatki,, Zupa Cuisine Polska Keyword Zakwas, Buraki, Czosnek Prep Time 5 days Cook Time 10 minutes Servings 1 Author
globuskulinarnymąki pszennej 60 g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej 1 jajko Składniki na farsz: 350 g kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 100 g pieczarek kilka moreli suszonych 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz Do podania: Konfitura z czerwonej cebuli Składniki na konfiturę: 3 czerwone cebule 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balasamico(...)łyżeczki tymianku 2 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Farsz: Grzyby namoczyłam przez noc. Rano bardzo drobno pokroiłam. Kapustę odsączyłam z nadmiaru soku, drobno posiekałam i przełożyłam do garnka razem z grzybami i wodą, w której się moczyły. Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 30 minut. Cebulę i pieczarki drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła wrzuciłam cebulę
Kuchnia u Krysiobaw przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrażać, a odgrzewany uchodzi za nawet lepszy. Ponieważ odgrzanie może wymagać dodania nieco płynu, możemy w tym celu użyć dodatkowej niewielkiej porcji czerwonego wina. Bigos to danie dość wszechstronne, gdyż może być zarówno ciepłą przystawką jak i samodzielnym daniem. Zwłaszcza w tym drugim przypadku warto podać go pełnoziarnistym pieczywem, choć można(...)składników łatwo dostępnych współcześnie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych
Kulinarna Pokusagramów olej rzepakowy ok. 2 łyżki 250 gramów fileta z kurczaka sól pieprz 1 łyżka majeranek pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej szczypta cukru 4-5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 duży ząbek czosnku Mocno kwaśną kapustę przepłukujemy, następnie zalewamy zimną wodą tyle aby zakryła kapustę. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy do miękkości
Andzia Pichcizamieni się w smakowite kimchi. Ale nie takie zwykłe, tylko kimchi z białej kapusty! Pychotka Polecam! Składniki: Baza: 1 mała główka kapusty (około 1 kg) 1 cebula (około 150 g) 6 łyżek soli Warzywa: 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 4 ząbki czosnku (można mniej) kilka cebulek dymek Sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka(...)według uznania) Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Umytą paprykę kroimy w słupki, podobnie jak obraną marchewkę. Obrany czosnek drobno siekamy. Cebulkę dymkę kroimy w większe kawałki. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy cebulę, sól i rękami uzbrojonymi w rękawiczki mieszamy wmasowując sól w kapustę. Odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu kilkakrotnie przepłukujemy kapustę czystą zimną wodą, aby usunąć
Lamarida.plpojemniku, użyjemy jej później przy gotowaniu kapusty. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju do momentu aż się zeszkli. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru wody, kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy do garnka, dodajemy posiekane grzyby, zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i majeranek oraz wodę z moczenia grzybów. Kapustę gotujemy na małym ogniu przez(...)Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo-obiegu, blacha ustawiona na najniższej półce ) Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z barszczem czerwonym. Smacznego Kapuśniaczki drożdżowe Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Kulebiak z kapustą i grzybami Gwiazda drożdżowa z makiem Strucla makowa – przepis Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls Artykuł Kapuśniaczki drożdżowe pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuzrobienia moich gołąbków kupiłam młodą kapustę. Od dawna miałam ochotę na gołąbki zawijane w młodą kapustę. Robi się je szybciej, są zdecydowanie delikatniejsze i po prostu... pyszne. Przekonajcie się Składniki: 2 kapusty młode 300 g mięsa z kurczaka (filet, mięso z podudzi...) 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta ½ papryki zielonej(...)pieczarek 200 ryżu sól do smaku pieprz świeżo zmielony do smaku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii 2 łyżki oleju Wykonanie: Z kapusty oderwałam wierzchnie liście. Wycięłam głąb. W dużym rondlu zagotowałam wodę z solą i do wrzątku włożyłam kapustę dosłownie na chwilę, żeby ją sparzyć. Wyjęłam z garnka i po wystudzeniu delikatnie zdejmowałam z niej liście. Ostrym
Kuchnia u Krysikształt rogala. Można także ciasto podzielić i upiec dwa kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie tu pasuje. Najlepiej smakuje na ciepło. Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka(...)suchych) 70 g masła (roztopionego) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli kminek lub czarnuszka roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu Nadzienie: 300 g pieczarek 300 g kapusty kiszonej 2 małe cebule 20 g suszonych grzybów leśnych sól pieprz oliwa Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży (podgrzać lekko mleko, dodać cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia). Do rozczynu dodać mąkę
zadanie-gotowaniefilety 2 szt. przyprawa do gyrosa 2 łyżki olej do smażenia cebula czerwona 1/2 szt. Sos majonez 3 łyżki jogurt grecki 200 ml. czosnek 3 ząbki koperek suszony 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku Sałatka: Kapustę szatkujemy na drobno. Paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Filety myjemy, osuszamy i również kroimy
Kuchnia Paulettes