Zimą dobrze sięgnąć po gotowe sałatki, zwłaszcza wtedy gdy się spieszymy, odkręcamy i gotowe. Warzywna, mieszanka dwóch rodzajów pomidorów, kapusty, cebuli, czosnku i ogórków, a wszystko to occie winnym, więc i zdrowo!. Jeśli macie robot kuchenny, który to poszatkuje w 5 minut, to jest to praca łatwa i bardzo szybka. Z tej porcji warzyw wychodzi 6 litrowych słoików gotowej sałatki(...)Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, w oryginale zielone pomidory zostały zamienione na żółtą Limę. Składniki: 1 kg czerwonych pomidorów Limo 1 kg żółtych pomidorów Limo 1 kg cebuli 1 kg ogórków gruntowych 1 kg kapusty białej 1/2 kg marchewki 4 ząbki czosnku 20 dag cukru 1 szklanka octu winnego 6% 2 łyżeczki soli
Apetyczna babeczkagolonki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 600 g kapusty kiszonej odciśniętej 3 łyżki konfitury z jarzębiny sól pieprz kminek ziele angielskie listek laurowy papryka słodka papryka ostra pół szkl, wina czerwonego Golonki myjemy i wkładamy do garnka, dolewamy wody tyle by zakryła golonki. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, przypieczoną cebulę jak do rosołu, listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy golonki
Gotowanie jest łatweWitam serdecznie Tym razem podzielę się przepisem na pyszny kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami. Kulebiak możemy podać podczas wigilii i nie tylko. Jest bardzo smaczny i idealnie nadaje się do podania z barszczem czerwonym. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kulebiaka będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdą 3 małe kulebiaki o długości około 23 cm lub 2 większe(...)farsz: około 600 g dobrze odciśniętej kapusty kiszonej około 60 g suszonych grzybów 1 duża cebula (około 150 g) 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, kminek olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 2 żółtka (jajka L) 250 ml letniego mleka 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka
Uwaga Babcia GotujeKruche paszteciki z kapustą i grzybami Są mięciutkie, kruche i rozpływają się w ustach. Idealnie smakują zarówno jako przekąska, jak i w towarzystwie czerwonego barszczu. Można zajadać na ciepło jak i na zimno. Paszteciki zachwycają smakiem i aromatem, polecam je na święta, domowe przyjęcia i inne okazje. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu :)) Składniki: Farsz wykonany według
Blog z Apetytempyszna, a to najważniejsze. :) Taką sałatką najedzą się 4 osoby. Przepis: Składniki: Miks sałat (ja miałam taki: sałata lodowa, kapusta, radicchio, endywia, sezonowe sałaty dodatkowo - cukinia i marchewka.) 2 pomidory pęczek rzodkiewek 1 puszka czerwonej fasoli 150 gramowa puszka kukurydzy 235 gramowy słoiczek oliwek 200 g sera feta oliwa z oliwek zioła do sałatek sól
Mój pomysł najuż bardo długo i zdecydowanie Wam je polecam Składniki: 1 opakowanie makaronu łazankowego (drobnego) 250 g 1 główka młodej kapusty + sól do gotowania 12 dużych pieczarek około 150 g kiełbasy jałowcowej* 2 małe kiełbasy śląskie* 1 duża czerwona cebula 3 czubate łyżeczki przecieru 2 szczypty czosnku granulowanego Skworcu 3 szczypty soli ziołowej Skworcu czarny mielony pieprz do smaku(...)łyżki słodkiej papryki Skworcu olej do smażenia opcjonalnie – zielona pietruszka do podania *można użyć dowolnej kiełbasy, choć polecam dodać jałowcową – nadaje ciekawego smaku Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę, pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone w półplasterki lub kostkę kiełbasy. Smażymy
Słodkie okruszkiKolejna garść inspiracji na letnie obiady. Moje ostatnie odkrycia to ziemniaki z soczewicą i surówka z kapusty pekińskiej. Pyszne :). Obiad wege VII: mizeria z jogurtem naturalnym, brokuły gotowane na parze, kotlety fasolowe (zblendowana fasola z puszki), czerwona soczewica z ziemniakami, koperkiem i olejem lnianym, duszona cukinia z marchewką w śmietanie z pieprzem ziołowym. Obiad wege VIII: kasza gryczana(...)jaglana, salsa pomidorowa , tofu w sosie musztardowo-piwnym (pozostałość z grilla, wg tego przepisu ), surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy z puszki, z czosnkiem, koperkiem, marchewką o jogurtem naturalnym, surówka z surowej cukinii, jabłka i marchewki z sosem winegret
Qlinarnie i Qlinarnieduża cebula200 g ugotowanych, suszonych grzybów sólpieprzjajko - opcjonalnieprzygotowanie:Farsz: Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać, doprawić solą, dodać sporo pieprzu. Przestudzić. Można dodać jajko które zwiąże farsz, ale nie jest to konieczne. Przygotować ciasto. Drożdże(...)czasie posmarować całość białkiem lub jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 40 - 45 minut. Podawać z czerwonym barszczykiem. Smacznego
Stare GaryWigilii. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Mięciutkie, wyraziste w smaku – dokładnie takie, jakie powinny być. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto drożdżowe jak i kapusta z grzybami z tego przepisu świetnie komponują się również w innych przepisach. Przepis na około 50 małych pasztecików. Przepis
Be Fit Be StrongSmak ziemniaków upieczonych pod pysznym soczystym mięsem z białą kapustą i pieczarkami zrobi naprawdę wrażenie na domownikach. 4 podudzia z kurczaka 3 duże ziemniaki ok 300 gramów białej kapusty ok. 200 gramów pieczarek 1 średnia cebula Ulubione przyprawy do kurczaka u mnie mieszanka ⤑ sól, wegeta, papryka czerwona, majeranek,kurkuma, pieprz, czosnek granulowany olej Podudzia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawy(...)godzinę. Można też dzień wcześniej namoczyć w solance będą bardzo kruchutkie i soczyste. Ziemniaki obrać i pokroić na grubsze plastry. Mniejsze pieczarki pokroić na ćwiartki większe na grube plastry. Kapustę i cebulę kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i przyprawiamy solą, pieprzem, wegetą czosnkiem w proszku i dokładnie mieszamy. Mieszankę warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jeżeli przygotowujemy
Andzia Pichcioregano, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek, słodka, ostra i wędzona papryka, pieprz, sól Kilka dużych nieuszkodzonych liści kapusty włoskiej Sos pomidorowy 300 ml przecieru pomidorowego lub passaty Zioła prowansalskie, oregano, słodka i ostra papryka, łyżeczka cukru, sól, pieprz Koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie Liście kapusty zanurzyć we wrzątku i gotować aż zmiękną. W razie potrzeby przed faszerowaniem lekko rozbić twardą część liścia(...)Kawa\u0142ek pora (ok. 10 cm)","10-12 pieczarek","P\u00f3\u0142 czerwonej cebuli","3 z\u0105bki czosnku","Jajko","\u0141y\u017cka koncentratu pomidorowego","Przyprawy: oregano, tymianek, zio\u0142a prowansalskie, majeranek, s\u0142odka, ostra i w\u0119dzona papryka, pieprz, s\u00f3l","Kilka du\u017cych nieuszkodzonych li\u015bci kapusty w\u0142oskiej","300 ml przecieru pomidorowego lub passaty","Zio\u0142a prowansalskie, oregano
Healthycreations.pldługo służąc jako ” gotowiec ” Składniki : 1 kg mięsa mielonego z łopatki 1 duża główka kapusty białej 2 cebule średniej wielkości 1 jajko kurze lub kilka przepiórczych 1/2 szklanki ryżu – surowego 2 ząbki czosnku 2 -3 papryczki jalapeno , najlepiej czerwone dojrzałe kawałek wędzonego boczku 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżka słodkiej ,mielonej wędzonej papryki(...)łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka ostrej ,mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu sól do smaku 1 łyżka smalcu Kapustę spażamy i oddzielamy od siebie liście , dokładnie tak samo jak do tradycyjnych gołąbków . Cebulę siekamy drobniutko i podsmażamy na patelni razem z wyciśniętym praską czosnkiem ( 2 ząbki ) .Jak już zmięknie dodajemy do niej mieloną ,słodką paprykę mieszamy
Ogrodnik w podróżySkładniki : kapusta kiszona mięso wieprzowe np. szynka surowa, biodrówka kiełbasa olej skwarki ze smalcem ziele angielskie pieprz czarny cały kilka listków laurowych pieprz czarny mielony kurkuma papryka czerwona słodka mielona sól kminek cebula ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : K apustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu, siekamy na drewnianej deseczce, wsypujemy do większego garnka najlepiej z grubym dnem. Kapustę zalewamy wodą
Przepisy i porady kulinarneBarszcz ukraiński...Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki.W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów.A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy.Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia.Smacznego!Składniki:1 kg czerwonych buraków;250 g fasoli Jaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część(...)pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty;2 łyżki białego cukru;4 łyżki octu spirytusowego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 czubata łyżka majeranku;2 ząbki czosnku;3 litry wody;Pieprz ziołowy;Sól.Sposób przygotowania:Fasolę namoczyć (tj. zalać zimną
Gospodyni Miejska