nadała niezwykłego aromatu, ale również sprawiła, że farsz nie był zbyt suchy. Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim Składniki: 1) kapusta biała lub włoska Farsz: 1) 600 g ugotowanej kaszy gryczanej 2) 12 suszonych pomidorów(...)sól, pieprz czarny 5) papryka czerwona ostra 6) 50 ml oliwy Gallo Classico Dodatkowo: 1) ok. 80 g sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Z kapusty odrywamy zewnętrzne liście, wycinamy z niej głąb i wkładamy kapustę do dużego garnka z gorącą wodą
Na kulinarnym poligonieczerwony barszczyk, a do barszczu jak wiadomo trzeba podać jakiś dodatek. U niektórych będzie to barszcz z uszkami. W moim domu do barszczu podaję kruche paszteciki lub kapuśniaczki. ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g roztopionego masła farsz: 500 g kiszonej kapusty
Kolorowa kuchnia Elkipomidorami i kapustą. Uwielbiam takie zupy są sycące, zdrowe.W sezonie kurkowym polecam zrobić taką zupę. 1/2 główki kapusty młodej 3 pomidory duże 20 dkg kurek 3 ziemniaki 3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz czerwony masło klarowane natka pietruszki i liście selera bazylia świeża 1 korpus z kaczki 4 parówki małe Pomidory sparzam
wesoła kuchniaMałe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku.składniki:ciasto350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa200g masła lub margaryny1 jajkoszczypta soli100g gęstej kwaśnej śmietanyfarsz300 g pieczarek250 g ugotowaniej kiszonej kapusty1 duża(...)drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól
Monia miesza i gotujeSkładniki: kapusta 2 główki/większe, woda 1 litr, łopatka bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuki/większe, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka łopatkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju rzepakowym na rumiano, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, wsypać papryki(...)proszku, 1 kostkę rosołową, wszystko podsmażać z 15 minut pokrojoną kapustę w garnku zagotować z wodą, kapustę dodaję porcjami, gdyż pod wpływem gotowania kapusta się kurczy i więcej do garnka jej się zmieści do kapusty przelać usmażone mięso, wymieszać, dodać kucharka i 1 kostkę rosołową, wszystko gotować z 30-40 minut na średnim ogniu kapusta najlepiej smakuje po kilku godzinach
W Mojej Kuchni Lubięlitra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz olej Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy
Rozpustne gotowanieCzęść bigosu można wykorzystać jako farsz do pasztecików drożdżowych . SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 250-500 g grzybów leśnych mrożonych 2 cebule 2 łyżki oliwy lub oleju (np. ze słoiczka z pomidorami) 1/2 szklanki czerwonego wina 100 g suszonej żurawiny 4 łyżki suszonej czerwonej soczewicy 40 g suszonych pomidorów ze słoiczka 2 i 1/2 szklanki bulionu(...)ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól WYKONANIE Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i jeśli jest bardzo kwaśna opłukujemy na sicie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Grzyby zostawiamy na blacie do rozmrożenia. Soczewicę opłukujemy na sicie. Suszone
cool and mintyMłode gołąbki w śmietanowym sosie Młoda kapustka ..mniam.. Szkoda mi zawsze, jak ją przygotowuję ,tych dużych zewnętrznych liści , tak więc oczywiście nie była bym sobą
Ogrodnik w podróżykapusty włoskiej kilka różyczek kalafiora opcjonalnie podroby z kapłona świeże zioła – natka pietruszki lub inne, które lubicie dodatkowo ryż czerwony lub domowy makaron Składniki na makaron domowy pół kg mąki 10 jajek zielononóżki 2-3 łyżki drobno startego ,twardego sera garść posiekanego lubczyka Przepis na domowy makaron jajeczny podaję, gdyż jest w przepisie. Ja podałam rosół z czerwonym ryżem(...)ziele angielskie. Połóki cebuli opal nad ogniem i dodaj ją do wywaru. Rosół gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie opcjonalnie dodaj do rosołu różyczki kalafiora i kawałek kapusty włoskiej i gotuj przez następne dwie godziny na małym ogniu. Do rosołu możesz przygotować międzyczasie domowy makaron. Jaja podbij w misce.Dodaj mąkę, starty ser i lubczyk. Wyrób gładką kulę ciasta
Z Kuchni Do KuchniPowoli można się już rozglądać za porządnymi kapustami, bo tak jeszcze ze cztery tygodnie temu było dość słabo. Kapusty już były, ale wyglądały i smakowały nie tak jak trzeba. Szukajcie oczywiście polskich warzyw. Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą powstała (jak to u mnie bywa), bo została mi luźna połowa kapusty. Prawie zawsze z takich „resztek(...)nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa
Kardamonovygołąbki w pomidorowym sosie Dziś pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie. Dlaczego leniwe? Bo są to gołąbki bez zawijania Składniki, łącznie z poszatkowaną kapustą mieszamy razem, obsmażamy i dusimy w pysznie pomidorowym sosie. Tym razem naprawdę pomidorowy sos My uwielbiamy takie obiady. Choć z podanego przepisu wychodzi cały gar gołąbków, to… znika(...)leniwe gołąbki: około 850-900 g mięsa mielonego 150 -180 g ryżu 1 duża cebula 2 małe jajka pół mniejszej kapusty pekińskiej opcjonalnie: około 4-5 łyżek bułki tartej do smaku (po łyżeczce): sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka olej do podsmażenia składników Na pomidorowy sos: 2 opakowania krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem
Słodkie okruszkiKapusta kiszona duszona z cebulką i suszonymi grzybami – prosta… smaczna… tradycyjna To danie typowo wigilijne. Jest bardzo tania i łatwa do przygotowania, choć nieco czasochłonna, ponieważ długo się gotuje. Najczęściej bywa podawana samodzielnie lub wykorzystywana jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Można ją przygotować w dniu podania lub nawet 1-3 dni wcześniej – wtedy składniki(...)Jeśli po Wigilii zostanie Ci nadmiar kapustki, możesz ją śmiało zamrozić i zjeść w innym dniu Polecam też… ** Barszcz czerwony czysty ** Rybę w zalewie pomidorowo-octowej ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych leśnych grzybów np. borowiki, podgrzybki, kozaki 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie łyżka oleju sól, pieprz
Kulinarny S.O.S.Kapusta kiszona duszona z cebulką i suszonymi grzybami – prosta… smaczna… tradycyjna To danie typowo wigilijne. Jest bardzo tania i łatwa do przygotowania, choć nieco czasochłonna, ponieważ długo się gotuje. Najczęściej bywa podawana samodzielnie lub wykorzystywana jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Można ją przygotować w dniu podania lub nawet 1-3 dni wcześniej – wtedy składniki(...)Jeśli po Wigilii zostanie Ci nadmiar kapustki, możesz ją śmiało zamrozić i zjeść w innym dniu Polecam też… ** Barszcz czerwony czysty ** Rybę w zalewie pomidorowo-octowej ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych leśnych grzybów np. borowiki, podgrzybki, kozaki 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie łyżka oleju sól, pieprz
Kulinarne S.O.S.łaty) 6 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca łyżkę ziaren pieprzu czarnego 0,5 litra czerwonego, wytrawnego wina 30 dkg suszonych grzybów 2 winne jabłka 0,3 kg suszonych śliwek 0,1 kg śliwek wędzonych – opcjonalnie Kiszoną kapustę przepłukuję zimną wodą i siekam. Do garnka z grubym dnem wlewam około 1 litra wody, dodaję przyprawy, chwilę gotuję
ladykitchen