kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:240/357)

Kapusta z pomidorami i papryką. 84

dodawała papryki.  Mogę powiedzieć, że to smak mojego dzieciństwa.  Składniki: 1 główka kapusty (moja w całości ważyła 1600 g.) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 szklanka wody 5 średnich pomidorów 1 duża papryka czerwona 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej na czubku(...)łyżeczki pieprzu na czubku łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki posiekanego koperku świeżego 1 łyżka octu Wykonanie: Kapustę przekroić na cztery części. Wyciąć głąb i drobno pokroić.  Marchewkę pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Cebulę pokroić w pióra. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju w garnku  z grubym dnem

Agusiowe smakołyki
Quinoa z czerwoną soczewicą, kapustką, cukinią i mnóstwem innych warzyw oraz olejem arganowym - wege obiad! :) 133

powstaje nowy smak i za każdym razem danie smakuje obłędnie :)   Składniki (4 porcje): 1/4 główki młodej kapusty 2 cukinie 1 mała puszka kukurydzy 3 marchewki kawałek selera 3 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 g quinoa Agnex 50 g soczewicy czerwonej  przyprawy: sól morska, zioła prowansalskie Agnex , curry Agnex , pieprz cayenne Agnex , papryka słodka Agnex , tymianek, kminek(...)ziołowy i prawdziwy, imbir - wszystkiego po szczypcie 1 łyżeczka oleju arganowego Przygotowanie: Cebulę poszatkuj, posiekaj czosnek, marchewkę i seler pokrój w cieniutkie plasterki. Podduś na patelni dodając wodę.  Kapustę poszatkuj, cukinie pokrój w grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu. W razie potrzeby podlej wodą. Komosę ryżową przepłucz 2-3 razy pod wodą

Zdrowie na języku :P
Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami 157

zaczynam przygotowania wcześniej. Pierogi spokojnie można zrobić z dużym wyprzedzeniem i zamrozić, podobnie jak kutię (zobacz przepis) i kapustę wigilijną. Jedyny problem, to fakt, że na początku grudnia, kiedy robię te pierogi, nie wiem jeszcze, czy będą to uszka do czerwonego barszczu, czy pierogi podane po zupie grzybowej, bo nie mam jeszcze ułożonego menu. Dlatego robię opcję(...)solo. Pamiętaj, że za grzyby na farsz trzeba się zabrać wcześniej, najlepiej poprzedniego wieczoru. Farsz: 100 g opłukanych suszonych grzybów 3 cebule pokrojone w drobną kostkę pół kilo kiszonej kapusty ugotowana marchewka starta na tarce o dużych oczkach ugotowana pietruszka starta na tarce o dużych oczkach pieprz, sól Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy

Ugotowane pozamiatane
Gołąbki z mięsem i papryką 129

gołąbkowego, czyli 3 w 1, zero waste u nas nic się nie marnuje: 6 dużych liści młodej kapusty 400 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego ) ½ szklanki (poj. 250 ml) suchego ryżu 2 łyżki domowej prażonej cebulki lub ze sklepu 3 mini papryki ( czerwona, żółta i pomarańczowa) lub 1 duża 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz mielony(...)smaku 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentrat pomidorowy szczypta cukru 2 łyżki oleju rzepakowego400-500 ml wody Jak przygotować pyszne gołąbki z mięsem i papryką w liściach młodej kapusty? Parzymy wrzącą wodą pojedyncze liście młodej kapusty. Trzymamy liście we wrzącej wodzie aż zmiękną. Po wyjęciu z garnka, ścinamy delikatnie nerwy liściowe. Liście delikatnie solimy od wewnątrz. Ryż gotujemy w osolonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapuśniak węgierski z młodej kapusty z pikantną kiełbasą i papryką. PRZEPIS 76

kuchni węgierskiej, konkretnie doprawiony, z kiełbasą, papryką i pomidorami. Przepis na kapuśniak węgierski Składniki: Średnia główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 2 większe cebule, 250 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej (można zastąpić hiszpańską chorizo), 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3-4 ziemniaki, puszka pomidorów w zalewie, łyżka suszonego tymianku, olej, dwie kopiaste łyżki papryki słodkiej(...)według smaku, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić kapuśniak węgierski? W dużym garnku rozgrzej trochę oleju, zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek. Po chwili dodaj także posiekaną kapustę, marchewkę pokrojoną w plasterki i paprykę pokrojoną w paseczki. Smaż razem, często mieszając, przez kilka minut. Dodaj oba rodzaje papryki w proszku, wymieszaj. Dodaj pomidory, wlej około 2,5 litra

Kulinarna Polska
Schab chłopski w kapuście – pycha 1194

Wspaniale smakuje. Polecam!!! Składniki: 400 g schabu bez kości 300 g główki kapusty lub kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 marchew 1 por Olej rzepakowy 4 plastry sera lub starty ser (ok.100 g) Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czerwona słodka papryka mielona, kurkuma mielona, czosnek niedźwiedzi cięty, liść laurowy Zalewa: 4 czubate łyżki koncentratu, 700 ml letniej wody(...)wymienione przyprawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Schab podzielić na trzy kawałki. Aby schab był bardziej kruchy można go trochę rozbić tłuczkiem do kotletów. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać przyprawami. Kapustę poszatkować. Ułożyć na schabie. Jak mam kapustę kiszoną to daję ją wraz z sokiem. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i opłukać. Zostawić na sitku, aby obciekły. Marchew obrać i zetrzeć

Przepisy Babci
Udana sałatka z selera naciowego 125

smakowitą kolację lub poczęstunek dla gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek(...)przyprawą do gyrosa i olejem słonecznikowym. Przykryłam i na godzinę odstawiłam do lodówki. W tym czasie pokroiłam na 2-3 mm kawałeczki umyte, osuszone papierem kuchennym selery, pora i kapustę. Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam.  Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa

I tu będę miała takie te
Keto sałatka gyros z makaronem (Paleo, LowCarb) 48

powodzeniem może to być inny olej roślinny nadający się do smażenia. 🥬 Warzywa A dokładniej por, papryka czerwona , seler naciowy oraz ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe). No i spora ilość sałaty lodowej, którą można z powodzeniem zastąpić kapustą pekińską. Chodzi o to, żeby sałata była krucha i jędrna. 🫙 Sos To mieszanka ketchupu i majonezu . Jeśli sałatka ma być zgodna(...)stosują keto diety! 400 g pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawa gyros 1 łyżka olej z awokado 100 g por ((jasna część)) 400 g makaron shirataki 200 g papryka czerwona 150 g ogórki kiszone (lub konserwowe) 3 łodygi seler naciowy 100 g sałata lodowa 30 g ketchup 60 g majonez (najlepiej domowy ) sól do smaku natka pietruszki (świeża

Modern Cave Girl
Surówka z młodej kapusty z porem 52

Sezon na młodą kapustę chyba się kończy. Parę dni temu kupiłam niby młodą, ale czym głębiej w głąb, tym ta kapusta bardziej przypominała starą. A może trafiłam na jakiś kiepski egzemplarz. No może. Dzisiejszy wpis to zaległy przepis. Z tego co kojarzę surówkę z młodej kapusty z porem zrobiłam przynajmniej miesiąc temu. Potem inne wpisy miały wyższy priorytet, później wakacje(...)Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, oleje tłoczone na zimno (oliwa

Kardamonovy
Paszteciki z kapustą i grzybami 340

przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami.Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z sosem pomidorowym 117

mięsa mielonego wołowego 2 jajka 1 l bulionu sól, pieprz, majeranek, papryka czerwona ostra 1 chili 1 -2 puszki pomidorów 100g passaty pomidorowej albo przecieru pomidorowego opcjonalnie: odrobina cukru Wykonanie: Ryż ugotować (nie musi być na miękko, bo będzie „dochodzić” w gołąbkach). Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i do wrzącej wody włożyć kapustę

Pociąg Do Kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 233

kucharskie Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 liście laurowe (u mnie Skworcu ) 4 ziela angielskie (u mnie Skworcu ) większa szczypta majeranku (u mnie Skworcu ) sól(...)godziny w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy (wodę z nich zostawiamy). Gdy grzyby przestygną drobno je siekamy (ja przekładam je do misy blendera z nożami). Kiszoną kapustę przepłukujemy, aby nie była za kwaśna. Następnie przekładamy ją do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Po czym zalewamy wodą z grzybów, a następnie dopełniamy czystą wodą – wody

Słodkie okruszki
Młoda kapusta z boczkiem 98

można spotkać młodą kapustę, późniejsza kapusta to już nie jest to co lubię. Przede wszystkim potrawy z młodej kapusty przygotowuje się błyskawicznie. A jej smak zależy od pozostałych składników, które wykorzystacie. Przepisów na młodą kapustę jest tyle ilu jest kucharzy. Gdy pojawia się w maju młoda kapusta, nie ma mocnych abym jej nie kupiła Lubimy młodą kapusty na równi(...)kapusta z boczkiem jest gotowa, prosto i smacznie! Polecam też młodą kapustę z pieczarkami , z koperkiem , słodko-kwaśna , czy też młodą kapustę z kurkami. Oczywiście na bieżąco kiszę młodą kapustę . Ale lubimy też jeść żeberka z młodą kapustą , oraz pod postacią surówki z młodej kapusty . Składniki na: Młoda kapusta z boczkiem, porcja dla 2-3 osób ½ główki młodej kapusty kawałek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BIGOS STAROPOLSKI 166

swojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleńSkładniki:1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania