kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:249/357)

Gołąbki z łopatki i ryżu 99

sezon na młodą kapustę z tej okazji będą dziś gołąbki z mięskiem wieprzowym i ryżem. Składniki: kapusta młoda 1 główka mięsko wieprzowe( zmielona łopatka) 600 g ryżu pełnoziarnistego 200 g jajko 2 szt sól do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona czerwona ostra do smaku Dodatkowo: przecier pomidorowy 200 g bulin drobiowy 1 litr sól i pieprz(...)sól,pieprz i paprykę zmieloną suszoną, mieszamy. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany i ostudzony ryż, mieszamy i przekładamy do miseczki z jajem i przyprawami. Farsz dokładnie mieszamy. Krok 2 Kapustę nacinamy nożem by wyjąć głąb ze środka ,a następnie wkładamy do garnka z gotującą się wodą i sparzamy kapustę. Wyjmujemy liście, obcinamy twarde końcówki i nakładamy farsz. Krok 3 Zwijamy

Różowa kuchnia
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 205

gotuje Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kiszona kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA marchew kiszona z imbirem autorka: janiolka | blog: Eksperyment sobotni Sos z pieczonych warzyw autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Kiszona czerwona papryka autorka: dariad | blog: Magiczna kuchnia Darii Papryka marynowana autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog(...)mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Sałatka szwedzka autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki   Sałatka szwedzka autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Sałatka na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywna autorka: bryssska | blog: Magiczna Kuchnia Aromatyczna sałatka cukiniowo-paprykowa autorka: agness3 | blog: Codziennik Kulinarny Ogórki z papryką w zalewie autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik Sałatka ogórkowo-cukiniowa z papryką

Weekendy w domu i ogrodzie
” Żółwi schab” niebanalny obiad 150

” Żółwi schab” niebanalny obiad Żółwi schab , jest to z całą pewnością ciekawe danie . Wygląda elegancko i intrygująco , a smakuje obłędnie . Potrawa która nada się

Ogrodnik w podróży
Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage 1085

down for recipe in English Karkówka duszona w młodej kapuście (4-5 porcji) Składniki: 1 główka młodej kapusty, grubo posiekana 800 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry słodka papryka, sól, pieprz 1 litr bulionu pęczek koperku, posiekany 1 papryka czerwona, pokrojona w plasterki 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego(...)zalej bulionem (ewentualnie wodą), dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj marchewkę, paprykę i kapustę i duś pod przykryciem około 15 minut, po czym dodaj tymianek, majeranek, mieloną paprykę i trochę soli i pieprzu. Jeśli mięso i warzywa są już miękkie, dodaj koperek, koncentrat pomidorowy

karmelowy
ŁOSOSIOWA SAŁATKA Z CYKORIĄ, OLIWKAMI I POMARAŃCZĄ. 183

składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci. Cykoria ma duże działanie prozdrowotne - wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek, usprawnia działanie przewodu pokarmowego (poprawia trawienie) i nerek. Cykoria wpływa także na urodę – dzięki zawartości betakarotenu poprawia koloryt skóry, a zawarta w niej witamina A dobrze działa(...)tatarski 3. Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8. Sałatka Jarzynowa 9. Sałatka Fasolowa 10. Sos tatarski mocno grzybowy 11. Sałatka

Wypisz Wymaluj
Zupa kuleczkowy Misz Masz 98

Zupa kuleczkowy Misz Masz Na upalne dni, najlepsza jest zupa z dodatkami mięsnymi. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        ½ główki kapusty ·        3 marchewki młode ·        3 pietruszki ·        Cebula ·        Sól(...)Papryka czerwona ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2.    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 3.    Marchew oraz pietruszkę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy do cebuli. 4.    Kapustę szatkujemy, dodajemy do warzyw

Kulinarna Chwila
Chrupiące krokiety świąteczne 86

Chrupiące krokiety świąteczne Krokiety podane z czerwonym barszczem to jedno z najpopularniejszych dań świątecznych. Są w miarę łatwe w przygotowaniu i trudno znaleźć kogoś kto ich nie lubi. W moim przepisie zdradzę Wam pomysł na pyszny farsz oraz rewelacyjnie rumianą i niezwykle chrupiącą panierkę. Jeśli nie macie suszonych lub mrożonych grzybów, nie ma problemu, bo w tym wypadku używamy(...)znanych, lubianych i ogólnie dostępnych pieczarek, które zmieszane z kapustą i odpowiednio dobrze doprawione stworzą pyszny farsz.     Składniki: Ciasto na ok 10 naleśników: 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia Farsz: 500g kapusty kiszonej z marchewką 250g pieczarek 1-2 cebule

Blog z Apetytem
Ukraińska sałatka winegret 181

Pakowane są w małe kubeczki, albo w wiadra, według potrzeb :) Podstawowe składniki sałatki to gotowane czerwone buraczki, ziemniaki, marchewka, kiszone ogórki oraz cebula (lub szczypiorek). Wszystko powinno być w równych proporcjach. Do sałatki w różnych regionach dodaje się czasem również zielony groszek, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, jajka, kapary itd. W odróżnieniu od większości wschodnich sałatek, do sałatki winegret(...)przygotowuje się czasem również tylko z samym olejem, solą i pieprzem, bez octu winnego. Niektórzy do sosu dodają również musztardę. Mój przepis pochodzi z Kijowa. Składniki: 3 buraczki czerwone 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ogórki kiszone 3 cebule 1 puszka zielonego groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej na pestek dyni, orzechowego itp.) 1 łyżka

Trzeci talerz
LEKKA, DIETETYCZNA SAŁATKA WIOSENNA - czyli nietuczące nowalijki romansujące z jajkiem. 377

jeść ją codziennie, to postanowiłam ją lekko odchudzić.  SKŁADNIKI: - Rzodkiewka, spory pęczek, - szczypiorek, spory pęczek, - koperek, pęczek, - cebula, 1 duża/2 małe (najlepiej 1 biała i 1 czerwona), - serek ziarnisty, mały kubeczek, (najlepiej lekki), - jajka 2-3 kurze lub 4-6 przepiórcze, - przyprawy: pieprz czarny, domowa wegeta, odrobina cayenne, WYKONANIE: Jajka gotujemy na twardo, nowalijki myjemy, osuszamy(...)podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4.  Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i...   5.  Sałatka/pasta kanapkowa z pora  6.  Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych   7.  SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8.  Sałatka Jarzynowa 9.  Sałatka Fasolowa

Wypisz Wymaluj
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą 107

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą.  Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą      Pyszny i prosty kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą , ziemniakami, koperkiem i marchewką. Zupa kapuśniak ugotowana na rosole, doprawiona kminkiem i tymiankiem.  Ten przepis na kapuśniak z młodej kapusty jest łatwy i szybki do zrobienia. Zupa jest pełna zdrowych warzyw i aromatycznych ziół(...)przechowuje. W hermetycznym pojemniku, w lodówce możemy przetrzymać zupę do 4 dni. Można ją także zamrozić.  Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kapuśniaku z młodej kapusty: 1 kg poszatkowanej młodej kapusty około 500g ziemniaków pokrojonych w kostkę 250-300g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę 1 posiekana cebula 1 posiekany ząbek czosnku 1 starta na tarce marchewka

Moja Książka Kucharska
Kapuśniak z mięsem mielonym 122

warzywny, pozwolą naładować akumulatory na drugą część dnia. 1 godzina 8 składniki: średnia główka kapusty włoskiej 1 torebka ryżu 4 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 dag mięsa wołowego mielonego 3 litry wody ziele angielskie 4-5 liści laurowych sól pieprz słodka czerwona papryka majeranek mały słoiczek koncentratu pomidorowego wykonanie: Cebulkę poszatkować, zeszklić na oliwie z oliwek(...)międzyczasie obrać marchewkę i pokroić w półksiężyce. Wrzucić do garnka napełnionego wodą. Dodać ziele angielskie i kilka liści laurowych. Gdy marchew zacznie się gotować, dodać pokrojoną w nieregularną kostkę kapustę, pogotować 2 minuty a następnie dodać mięso z patelni. Gotować wszystko około 10 minut. Po tym czasie dodać ryż. Gotować kolejny kwadrans. Pod koniec gotowania odlać pół szklanki wywaru, rozprowadzić

Ania i Marcin gotują
Ghiveci - rumuński gulasz warzywny 164

istnieć nic innego. ^_^ Aż żałuję, że odkryłam tę kuchnię tak późno. <3 ok. 600g białej kapusty (połowa małej główki) 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 2 średniej wielkości ziemniaki 2 nieduże marchwie 2 duże pomidory 2 małe lub 1 duża czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo mielonego(...)patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego pokrojone marchew, paprykę i cebulę. Całość podsmażamy na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie, na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę kapustę oraz ziemniaki i cienkie plasterki czosnku. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy dużym kubkiem wody. Przyprawiamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos świąteczny 40

okazji? Uwielbiam tradycyjny bigos, na samej kiszonej kapuście, z mięsiwem, grzybkami suszonymi, wędzonymi śliwkami, podlany winem. Kwaśny i aromatyczny, gotowany 3 dni. Rarytas! Pamiętajcie też, że bigos świetnie się mrozi – więc nadmiar można w ten sposób zachować na później. PRZEPIS NA B IGOS ŚWIĄTECZNY Składniki na bigos: 2 – 2,5 kg kapusty kiszonej 4 cebule 4 ząbki czosnku(...)powideł śliwkowych 1 mały słoiczek konfitury z czerwonej cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wina czerwonego 2 kostki rosołowe wołowe dobrej jakości 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 4 liście laurowe 15 szt ziela angielskiego sól, pieprz 150ml oleju Jak zrobić bigos świąteczny: Do garnka wkładamy kapustę kiszoną, dodajemy posiekane grzyby suszone oraz rodzynki

Dorota Smakuje
Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 135

łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, szklanka czerwonego wina (może być, nie musi), olej. Zrób tak: na dużej patelni na oleju razem z cebulą przesmaż mięsa pokrojone w kostkę i kiełbasę. Gdy się zarumienią, podlej wodą i duś aż wszystko będzie bardzo miękkie. Jeśli będziesz gotować mięso razem z kapustą, ze względu

Kulinarna Polska