kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:252/357)

Krokiety z kapustą i grzybami 167

dodałam ziarna siemienia dzięki temu panierka przyjemnie chrupie. Oczywiście obowiązkowo do krokietów polecam barszczyk czerwony, u mnie na zakwasie . składniki: ciasto naleśnikowe 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szkalnka wody 1-2 jajka 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 500 g odciśniętaj kiszonej kapusty 500 g drobno pokrojonych grzybów, u mnie mrożone 1 duża cebula sól,pieprz

Monia miesza i gotuje
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 410

cabbage rolls with meat and rice Składniki: 1 główka kapusta biała 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 10 dag ryż 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki(...)angielskie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego 1 szklanka  wywaru z gotowanych gołąbków 100 ml. śmietana 18% Sól Pieprz świeżo zmielony Sposób wykonania:  Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki z pekińską kapustą – pomysł na obiad dla całej rodziny 208

idealny. Do tego kapusta pekińska ciekawie urozmaica znany i lubiany smak. Spróbujcie. Składniki: pół główki kapusty pekińskiej 100 g białego ryżu 500 g mięsa mielonego (u mnie dziś wieprzowo-wołowe) 1 mała cebula 1 jajko około 3 łyżek bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody Przygotowanie: Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany studzimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski, dodajemy mięso mielone i drobno poszatkowaną kapustę pekińską. Wbijamy jajko, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki i obsmażamy je z obu stron na niedużej ilości oleju. Przekładamy

Słodkie okruszki
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 141

Niewielkie bułeczki wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem.   Składniki (na 15-20 pasztecików):   Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej(...)świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki o temp. pokojowej 1 łyżeczka soli kminek lub czarny sezam do posypania   Nadzienie: 350 gram kapusty kiszonej 100 gram suszonych podgrzybków 1/3 szklanki świeżej żurawiny 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 jabłka sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cebuli 150 ml wywaru grzybowego

Mango Papaja
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 416

Czerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas  w domu pojawia się obok zupy grzybowej  z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub  z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią(...)gotowania barszczu na zakwasie właśnie, ma on niepowtarzalny smak, i według mnie ma zdecydowanie głębszy i pełniejszy aromat niż ten gotowany tylko na słodkich burakach. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Składniki: 1,2 kg buraków 1,2 litra wody 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub włoszczyzna szczypta kwasu cytrynowego 0,7 litra zakwasu

Kulinarne przygody Gatity
Bigos - wersja prosta 150

listki laurowemała garść grzybówkilka ziarenek pieprzu4 ziarenka jałowca4 ziarenka ziela angielskiegokieliszek czerwonego winaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki wrzucić do misy, nastawić na program 1 (low) i zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego!metoda tradycyjnaCebulę lekko podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka, włożyć kapustę dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek

Stare Gary
Kimchi Stir - Fry 185

Przepyszny koreański prażony ryż z kapustą kimchi i warzywami. Obowiązkowo obsypany prażonymi jasnymi i czarnymi ziarnami sezamu. Prawdziwa feeria smaków w jednej potrawie, niezwykle prostej w przygotowaniu,  trzeba tylko wcześniej zrobić pastę-bazę i mieć gotowe kimchi. Przepis na kimchi podawałam TUTAJ , a pastę możecie zrobić sami z poniższego przepisu lub kupić w sklepie azjatyckim gotowy fix. Obowiązkowa pozycja(...)pasty: 1 szalotka 1 papryczkachili czerwona 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka pasty miso (można pominąć) 1 łyżeczka pasty krewetkowej 1 łyżka pasty sezamowej (można pominąć) 1 łyżka octu ryżowego lub octu ciemnego balsamicznego 2 łyżki soku z kimchi lub z kapusty kiszonej 1/2 łyżeczki soli

Kuchnia Prezydentowej
"Wytrawne potrawy wigilijne 4." - podsumowanie akcji 203

Pierogi z kapustą i pieczarkami na Wigilię, na Święta autorka:  stokrotka123  | blog: To i owo stokrotki Śledzie z orzeszkami i suszonymi pomidorami autorka:  Życie ze smakiem  | blog:  Życie ze smakiem Śledzie z żurawiną autorka:  Życie ze smakiem  | blog:  Życie ze smakiem śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą autorka(...)PIERNIKOWE- NAJLEPSZE autorka:  smaczne-zdrowe.blogspot.com  | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com Wigilijne śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem autorka:  justyna9220  | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Groch z kapustą czy kapusta z grochem? autorka:  Hajduczek  | blog: Hajduczek naturalnie Wegański bigos z fasolą autorka:  iza10023  | blog:  Czarna wisienka Bigos wegetariański autorka:  Hajduczek

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos II 194

pokolenie, inne pojawiają się po znajomości, a jeszcze inne po lekturze  w internecie.Mój bigos przygotowuję tylko i wyłącznie z kiszonej ( nie kwaszonej) kapusty. Nigdy nie dodaję słodkiej kapusty, lubię jak bigos ma wyrazisty, kwaskowy smak. Taki charakterny bigos jest doskonały jako gorące danie w trakcie karnawałowej imprezy. najlepszy jest gdy Szczytowskie smaki dokładnie się(...)osóbSkładniki:2000 g kiszonej kapusty500 g wieprzowej łopatki350 g kiełbasy350 g pieczonego boczku250 g pieczarek3 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki suszonych śliwekkilka plasterków suszonych jabłek500 ml czerwonego wytrawnego wina1 garść suszonych grzybów2 cebule1 łyżeczka kminku1 łyżeczka cząbru1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiegopieprzsólWykonanie:Mięso kroimy w kawałki, kiełbasę i boczek w kostkę, cebulę również. Kiełbasę i boczek

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na barszcz czerwony 325

Barszcz na Święta Bożego Narodzenia to rzecz święta. Z dodatkiem pierożków z grzybami i kapustą to jedna z 2 zup jadanych na Wigilie. Idealny jest domowy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowe Paszteciki z Mięsem – Idealne do Barszczu 84

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki to smaczna przekąska przygotowywana z ciasta drożdżowego z dodatkiem pysznego nadzienia. Zazwyczaj farsz składa się z mięsa lub kapusty i grzybów. Wypieki te możemy modyfikować wedle swoich upodobań, w podobny sposób jak pierogi. Ciasto na paszteciki z wierzchu jest kruche a wewnątrz delikatne. Możemy je także przygotować z ciasta francuskiego. W marketach znajdziecie gotowe ciasto francuskie(...)domowe paszteciki , jednak zazwyczaj sama robię ciasto. Paszteciki zazwyczaj serwowane są z barszczem czerwonym i tak też robimy u nas w domu. Pyszny barszcz z dodatkiem ciepłych pasztecików smakuje obłędnie. Paszteciki kojarzą nam się również ze Świętami Bożego Narodzenia . Wówczas przygotowujemy paszteciki z kapustą i grzybami , ponieważ zgodnie z tradycją podczas Wigilii nie spożywamy pokarmów z dodatkiem mięsa. (adsbygoogle

Przepiski.pl
Sałatka król imprezy 488

sól, pieprz, paprykę. Po usmażeniu studzimy.  Sałatę lub kapustę pekińską  myjemy, dajemy posiekaną na dno dużej miski, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dajemy na sałatę. Oprószamy solą i pieprzem. Na pomidory dajemy mięso mielone, na nie usmażone pieczarki, odsączoną kukurydzę i następnie fasolkę czerwoną.  Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy

kruche babeczki
Kociołek z jagnięciną i warzywami 53

gulasz z czekoladą Chili con carne z wołowiną Bigos z młodej kapusty z kiełbasą Kociołek z jagnięciną i warzywami Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego z łopatki (można też wieprzowe)  5-6 małych cebul (ok 250g) 2 marchewki (ok 300g) 1 mała pietruszka (ok 100g) ćwierć główki kapusty (ok 0,5 kg) 5 ziemniaków (ok 1kg) 3-4 ząbki czosnku(...)liście laurowe 1 łyżeczka czerwonej papryki sól pieprz ziołowy olej lub smalec do smażenia   natka pietruszki Mięso pokroić w większe kawałki, obtoczyć w przyprawie do mięsa i odstawić do lodówki na kilka godzin. Warzywa obrać i pokroić. Cebulę w ćwiartki, marchew i pietruszkę w słupki, ziemniaki w ćwiartki lub ósemki, kapustę poszatkować grubo (1-2 liście zostawić

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania