dodałam ziarna siemienia dzięki temu panierka przyjemnie chrupie. Oczywiście obowiązkowo do krokietów polecam barszczyk czerwony, u mnie na zakwasie . składniki: ciasto naleśnikowe 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szkalnka wody 1-2 jajka 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 500 g odciśniętaj kiszonej kapusty 500 g drobno pokrojonych grzybów, u mnie mrożone 1 duża cebula sól,pieprz
Monia miesza i gotujecabbage rolls with meat and rice Składniki: 1 główka kapusta biała 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 10 dag ryż 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki(...)angielskie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego 1 szklanka wywaru z gotowanych gołąbków 100 ml. śmietana 18% Sól Pieprz świeżo zmielony Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście
Kulinarny karnet Christopheraidealny. Do tego kapusta pekińska ciekawie urozmaica znany i lubiany smak. Spróbujcie. Składniki: pół główki kapusty pekińskiej 100 g białego ryżu 500 g mięsa mielonego (u mnie dziś wieprzowo-wołowe) 1 mała cebula 1 jajko około 3 łyżek bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody Przygotowanie: Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany studzimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski, dodajemy mięso mielone i drobno poszatkowaną kapustę pekińską. Wbijamy jajko, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki i obsmażamy je z obu stron na niedużej ilości oleju. Przekładamy
Słodkie okruszkiNiewielkie bułeczki wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem. Składniki (na 15-20 pasztecików): Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej(...)świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki o temp. pokojowej 1 łyżeczka soli kminek lub czarny sezam do posypania Nadzienie: 350 gram kapusty kiszonej 100 gram suszonych podgrzybków 1/3 szklanki świeżej żurawiny 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 jabłka sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cebuli 150 ml wywaru grzybowego
Mango PapajaCzerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas w domu pojawia się obok zupy grzybowej z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią(...)gotowania barszczu na zakwasie właśnie, ma on niepowtarzalny smak, i według mnie ma zdecydowanie głębszy i pełniejszy aromat niż ten gotowany tylko na słodkich burakach. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Składniki: 1,2 kg buraków 1,2 litra wody 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub włoszczyzna szczypta kwasu cytrynowego 0,7 litra zakwasu
Kulinarne przygody Gatitylistki laurowemała garść grzybówkilka ziarenek pieprzu4 ziarenka jałowca4 ziarenka ziela angielskiegokieliszek czerwonego winaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki wrzucić do misy, nastawić na program 1 (low) i zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego!metoda tradycyjnaCebulę lekko podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka, włożyć kapustę dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek
Stare GaryPrzepyszny koreański prażony ryż z kapustą kimchi i warzywami. Obowiązkowo obsypany prażonymi jasnymi i czarnymi ziarnami sezamu. Prawdziwa feeria smaków w jednej potrawie, niezwykle prostej w przygotowaniu, trzeba tylko wcześniej zrobić pastę-bazę i mieć gotowe kimchi. Przepis na kimchi podawałam TUTAJ , a pastę możecie zrobić sami z poniższego przepisu lub kupić w sklepie azjatyckim gotowy fix. Obowiązkowa pozycja(...)pasty: 1 szalotka 1 papryczkachili czerwona 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka pasty miso (można pominąć) 1 łyżeczka pasty krewetkowej 1 łyżka pasty sezamowej (można pominąć) 1 łyżka octu ryżowego lub octu ciemnego balsamicznego 2 łyżki soku z kimchi lub z kapusty kiszonej 1/2 łyżeczki soli
Kuchnia PrezydentowejPierogi z kapustą i pieczarkami na Wigilię, na Święta autorka: stokrotka123 | blog: To i owo stokrotki Śledzie z orzeszkami i suszonymi pomidorami autorka: Życie ze smakiem | blog: Życie ze smakiem Śledzie z żurawiną autorka: Życie ze smakiem | blog: Życie ze smakiem śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą autorka(...)PIERNIKOWE- NAJLEPSZE autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com Wigilijne śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Groch z kapustą czy kapusta z grochem? autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Wegański bigos z fasolą autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Bigos wegetariański autorka: Hajduczek
Weekendy w domu i ogrodziepokolenie, inne pojawiają się po znajomości, a jeszcze inne po lekturze w internecie.Mój bigos przygotowuję tylko i wyłącznie z kiszonej ( nie kwaszonej) kapusty. Nigdy nie dodaję słodkiej kapusty, lubię jak bigos ma wyrazisty, kwaskowy smak. Taki charakterny bigos jest doskonały jako gorące danie w trakcie karnawałowej imprezy. najlepszy jest gdy Szczytowskie smaki dokładnie się(...)osóbSkładniki:2000 g kiszonej kapusty500 g wieprzowej łopatki350 g kiełbasy350 g pieczonego boczku250 g pieczarek3 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki suszonych śliwekkilka plasterków suszonych jabłek500 ml czerwonego wytrawnego wina1 garść suszonych grzybów2 cebule1 łyżeczka kminku1 łyżeczka cząbru1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiegopieprzsólWykonanie:Mięso kroimy w kawałki, kiełbasę i boczek w kostkę, cebulę również. Kiełbasę i boczek
Kulinarne przygody GatityBarszcz na Święta Bożego Narodzenia to rzecz święta. Z dodatkiem pierożków z grzybami i kapustą to jedna z 2 zup jadanych na Wigilie. Idealny jest domowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki to smaczna przekąska przygotowywana z ciasta drożdżowego z dodatkiem pysznego nadzienia. Zazwyczaj farsz składa się z mięsa lub kapusty i grzybów. Wypieki te możemy modyfikować wedle swoich upodobań, w podobny sposób jak pierogi. Ciasto na paszteciki z wierzchu jest kruche a wewnątrz delikatne. Możemy je także przygotować z ciasta francuskiego. W marketach znajdziecie gotowe ciasto francuskie(...)domowe paszteciki , jednak zazwyczaj sama robię ciasto. Paszteciki zazwyczaj serwowane są z barszczem czerwonym i tak też robimy u nas w domu. Pyszny barszcz z dodatkiem ciepłych pasztecików smakuje obłędnie. Paszteciki kojarzą nam się również ze Świętami Bożego Narodzenia . Wówczas przygotowujemy paszteciki z kapustą i grzybami , ponieważ zgodnie z tradycją podczas Wigilii nie spożywamy pokarmów z dodatkiem mięsa. (adsbygoogle
Przepiski.plsól, pieprz, paprykę. Po usmażeniu studzimy. Sałatę lub kapustę pekińską myjemy, dajemy posiekaną na dno dużej miski, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dajemy na sałatę. Oprószamy solą i pieprzem. Na pomidory dajemy mięso mielone, na nie usmażone pieczarki, odsączoną kukurydzę i następnie fasolkę czerwoną. Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy
kruche babeczkigulasz z czekoladą Chili con carne z wołowiną Bigos z młodej kapusty z kiełbasą Kociołek z jagnięciną i warzywami Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego z łopatki (można też wieprzowe) 5-6 małych cebul (ok 250g) 2 marchewki (ok 300g) 1 mała pietruszka (ok 100g) ćwierć główki kapusty (ok 0,5 kg) 5 ziemniaków (ok 1kg) 3-4 ząbki czosnku(...)liście laurowe 1 łyżeczka czerwonej papryki sól pieprz ziołowy olej lub smalec do smażenia natka pietruszki Mięso pokroić w większe kawałki, obtoczyć w przyprawie do mięsa i odstawić do lodówki na kilka godzin. Warzywa obrać i pokroić. Cebulę w ćwiartki, marchew i pietruszkę w słupki, ziemniaki w ćwiartki lub ósemki, kapustę poszatkować grubo (1-2 liście zostawić
Obiad gotowy