Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, oleje tłoczone na zimno (oliwa(...)inspiracją. Lub aż. Składniki: 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 3 ogórki gruntowe 2 duże pomidory 1 świeża chili (ja ją tym razem pominęłam, ze względu na dietę) 1 mała czerwona cebula pęczek natki pietruszki pół pęczka szczypiorku parę liści mięty sok z małej cytryny 2-3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Kaszę przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą
Kardamonovyśrednie marchewki 2 garście drobno poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka (240 ml) mleczka kokosowego z puszki 300 g tofu naturalnego 6-8 szklanek wody oliwa do smażenia makaron ryżowy (do podania) dwie garście świeżego szpinaku (opcjonalnie) Przyprawy: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki pasty curry (zielonej lub czerwonej) 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy(...)kapustę drobno szatkujemy. Tofu odsączamy i kroimy na małą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy marchewki, kapustę i paprykę oraz przyprawy, mieszamy i dusimy przez kilka minut. Dodajemy usmażone wcześniej pieczarki, zalewamy wodą, lekko solimy, pieprzymy i gotujemy przez około 10 -15 minut aż kapusta
Lamarida.plminut w 180 st. W połowie pieczenia obracamy na drugą stronę. Podaję najczęściej z surówką np z kiszonej kapusty, lub gotowanym brokułem. Roladki nadziewane cukinią w towarzystwie pieczonych warzyw: filet z kurczaka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 3-4 łyżki serka kanapkowego (u mnie Bieluch) przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
Cynamonowe szczęściesosie Najlepszy przepis na wyśmienity schab w sosie duszony. Świetnie smakuje podany ziemniaczkami i surówką na przykład z kiszonej kapusty. Obiad palce lizać! Składniki: 4-5 kotletów schabowych z kością 1 cebula 20dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie
Blog z Apetytemzrobić żeberka pieczone w kapuście kiszonej❓ Żeberka, jak to udowodniła Agnieszka, można zrobić w kapuście, gdzie kapusta jest elementem obiadu, oraz można ją uznać jako przyprawę, która nada smaku żeberkom. Zapraszamy na przepis na żeberka pieczone w kapuście kiszonej. Link do filmu z przepisem Jak zrobić żeberka pieczone w kapuście kiszonej❓ - Przepis na domowy(...)obiad Składniki: 1kg żeberek 1kg kapusty kiszonej 1 łyżka smalcu 1 cebula 1 szklanka bulionu lub wody 1 łyżka majeranku sól pieprz papryka czerwona mielona 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Przygotowanie: Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
Dieta Rozdzielna i Zdrowieukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 – 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, cukier i kwasek cytrynowy * bulion drobiowy albo wieprzowy
Pieprzyć z Fantazjąktórej nie może zabraknąć w moim jesiennym menu to włoska zupa minestrone . Uwielbiam minestrone! Można ją przyrządzić z różnych rodzajów kapusty i fasoli. Z powodzeniem można użyć fasoli z puszki. W sprzedaży są nawet kolorowe mieszanki, np. biała, czerwona i czarna fasola. Jest to pożywna i bogata w białko zupa. Kolejną zupą bogatą w białko jest niewątpliwie zupa
codojedzeniaSałatka Gyros – to hit każdej imprezy. Poniżej macie przepis na tradycyjną, warstwową sałatkę Gyros. Jeśli lubicie tak właśnie doprawione mięso z kurczaka, to polecam Wam
Kulinarne Przebojebarszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 - 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, cukier i kwasek cytrynowy * bulion drobiowy albo wieprzowy
Pieprzyć z Fantazjązawsze wraca pusta miska. Do Sylwestra zegar tyka więc może dacie się skusić na taki pyszny specjał. Składniki na sałatkę: - kapusta pekińska ok. połowy dużej główki lub jedna mała - 1/2 kg mięsa mielonego, ja użyłam z szynki - 1 czerwona papryka - 2 czerwone cebule - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 4 pomidory - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka czerwonej
Apetyczna babeczkaHej! Wieczerza wigilijna nie może być się bez czerwonego barszczyku z uszkami. Praca mozolna i monotonna, ale kiedy już jest poza nami to duma nas rozpiera
Tylko pysznieHej! Dzisiaj gołąbki raz jeszcze. Tym razem z innym farszem, ale również doskonałym. Polecam szczerze i myślę, że do nich wrócicie. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieprzepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Do tego pyszna surówka z białej kapusty . Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chili 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku 5 ziaren
Gosia gotujegalarecie ; blog Sztuka gotowania wg Samiry KROKIETY i PASZTECIKI Krokiety z grzybami i kapustą ; blog Moje domowe kucharzenie Paszteciki z kapustą i grzybami ; blog Moje domowe kucharzenie INNE Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy ; blog Hajduczek naturalnie Carpaccio z czerwonych buraków z winnym winegretem ; blog Sztuka gotowanie wg Samiry
Weekendy w domu i ogrodziestać nad patelnią i smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego świeżego lub mrożonego. Bardziej ambitni mogą zrobić ciasto
Wiem co jem