warzyw, to nic innego, jak surówka. Do najpopularniejszych należą (chyba) surówki z marchewki, kapusty, czy pora. Każdy ma swoją ulubioną, a już do tego gatunku, u mnie, pretenduje surówka z papryki. Bardzo skromna w dodatkach, ale bardzo bogata w smaku. Składniki: - 2 jędrne czerwone papryki-1 nieduża cebula- mały kawałek młodego pora- 1-2 łyżki soku z cytryny
mojewypiekiinietylkołazanekPodobno im bigos się dłużej przegryza, tym jest lepszy. Czy tak samo jest z kapustą? Nie wiem, ale ja zrobię ją 1-2 dni wcześniej i przechowam w lodówce. Następnego dnia tylko nałożę na gotowe ciasto i tarta oraz łazanki gotowe.Zupa grzybowa i czerwony barszczGrzybowa spokojnie może przeczekać 2 dni. Jeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce, na dworze zapewne
bastalenaSKŁADNIKI: 1 golonka (nie wiem ile ważyła moja bo dostałam od rodziców :)) 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki oleju 250 ml wody 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki garść przypraw (liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, połamany cynamon, goździki, suszone płatki czosnku, kolorowy pieprz, suszone papryczki chilli) świeżo mielona sól himalajska z przyprawami (sama komponuje od kiedy skończyła się(...)duża cebula czerwona PRZYGOTOWANIE: Golonkę obmyć i jeśli trzeba to oczyścić z włosków. Ponacinać dość głęboko aby przebić się przez skórę. Natrzeć i zalać dokładnie mięso marynatą (olej, woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą i pozostałymi warzywami
ClauditteMissCookingZima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!konserwowy, kukurydza, kapusta pekińska oraz sos na bazie ketchupu i majonezu. Warstwy składające się kolejno z pieczonych kawałków kurczaka, wiórek cebuli, kukurydzy, ogórków konserwowych, sosu i kapusty pekińskiej wpływają na efektowny wygląd sałatki i sprawiają, że wyróżnia się ona wśród innych dań. Sałatka gyros może zostać dodatkowo udekorowana na górze połówkami pomidorków koktajlowych, natką pietruszki lub plastrami czerwonej cebuli
Gotowanie...to proste !sosie paprykowo-pomidorowym z suszonymi pomidorami. Całość dopełniła prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Zapraszam po przepis... Składniki: 3 małe filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 suszonych pomidorów (najlepiej z hermetycznie zamykanego opakowania, bez oliwy) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka wędzonej papryki duża szczypta ostrej papryki 2 łyżki mąki 1/2 szklanki
Czerwień i błękitmiłośnika wątróbki:-) Szybka w wykonaniu. Idealnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 500 g wątróbki - może być drobiowa lub wieprzowa 1 duża cebula 1 duże jabłko - doskonale sprawdza się Champion 2 łyżki smalcu - oczywiście olej też może być 100-150 ml czerwonego wina wytrawnego sól, pieprz Wątróbkę oczyścić, opłukać z nadmiaru krwi i pokroić na równe
Ze smakiem bez glutenurównież do barszczu. Całość posypujemy odrobiną cukru i zalewamy wodą. Ja dodaję kilka łyżek czerwonego octu winnego. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Po ok. 5 dniach zakwas gotowy. Możemy wykorzystać go od razu, lub przechowywać w lodówce. Można dodać trochę wody z kiszonej kapusty lub ogórków. Dzięki temu zakwas powstanie nam szybciej. Pamiętajcie, że buraki muszą być przykryte
MarcinChefgołąbki na oleju, aż będą rumiane - tu tkwi sekret doskonałego smaku - dzięki przysmażeniu kapusta wydobywa doskonały smak - sekret, który nie zdradzi Wam żaden kucharz. Gotowe gołąbki podajemy na poduszeczce z sosu pomidorowego. Smacznego! Sos pomidorowy Składniki: 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory 1 mała czerwona cebula 3 ząbki czosnku tymianek, bazylia, oregano sól, pieprz chilli w proszku ocet jabłkowy
w mojej kuchnipakorę z warzyw tym razem przygotowaną na bazie cukinii, czerwonej cebuli, przypraw i ziół. Pakora to chrupiące mini placuszki wywodzące się z kuchni indyjskiej. Placki te robione są z warzyw, najczęściej cebuli, ziemniaków czy cukinii ale do ich przygotowania wykorzystać można również inne warzywa takie jak oberżyna, kapusta, papryka oraz wiele innych. Warzywa doprawiane są całym mnóstwem przypraw takich(...)mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Chrupiąca pakora z cukinii Składniki na pakorę z cukinii. 45 dkg cukinii 1 duży ząbek czosnku 1,5 łyżki krojonej mięty 10 dkg czerwonej cebuli 6 dkg mąki ryżowej 120 ml letniej wody 1/2 łyżeczka tartego imbiru 12 dkg mąki z ciecierzycy 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka płatków chili 1/2 łyżeczka mielonej
MeCooks