kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:265/388)

Jabłkowa kiszona kapusta i Frankfurterki 97

ulubionej kiełbasy. Ale … Apfelsauerkraut czyli jabłkowa kiszona kapusta i Frankfurterki, to prawdziwy hit w moi domu, w życiu nie myślałem, że połączenie kiszonej kapusta, cebuli i jabłek da taki efekt, dla mnie prawdziwa rewelacja. Szukając pochodzenia, jakieś informacji, co gdzie, kiedy, powstała apfelsauerkraut, znalazłem tylko to, że najlepsza jabłkowa kiszona kapusta pochodzi ze starych książek kucharskich bawarskich babć 😉 Ehhh(...)smacznego z moją Apfelsauerkraut. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Apfelsauerkraut Kiszona kapusta 1 kg Jabłko 2 sztuki Cebula 2 sztuki Masło 30 gram Sok jabłkowy 100% 250-300 ml Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Cebula Cebula 2 sztuki Mąka 3-5 łyżek Papryka czerwona 3-5 łyżek Masło 25 gram Purée Ziemniaki 1 kg Masło

RafalCook
Fishburger z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku. 142

rybki o nazwie brosma . Jej mięso jest białe i zwarte, doskonale sprawdziła się w moim fishburgerze.   Składniki:   Coleslaw:   ćwiartka główki białej lub młodej kapusty 1 marchewka 1 mała cebula 2 łyżki majonezu ja użyłem Majonezu Roleskiego 1 łyżka musztardy ja użyłem Musztardy Stołowej Roleskiego 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego sól(...)pszennej 1 szklanka panko lub klasycznej bułki tartej ogórek zielony czerwona cebula pomidor malinowy sól, czarny pieprz sos czosnkowy, ja wybrałem ten od  Roleskiego 4 ulubione bułki olej roślinny do smażenia   Przygotowanie:   Krok 1:   Przygotowanie potrawy zacznij od przyrządzenia surówki coleslaw. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj szczyptę soli i ewentualnie cukru. Zagnieć rękoma

kuron.com.pl
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 125

kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty(...)pieca. Wyłóż na wierzch i rozprowadź równo kiszoną kapustę. Na niej ułóż plasterki ziemniaka, tak by zachodziły na siebie. Posyp wierzch suszonym oregano, posól i popieprz, a następnie posmaruj jajkiem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz około 30-40 minut, aż ziemniaki ładnie się przyrumienią. Tarta doskonale smakuje z barszczykiem czerwonym. Świetnie sprawdzi się jako lancz do pracy

Niedzielny kucharz
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 160

pieca. Wyłóż na wierzch i rozprowadź równo kiszoną kapustę. Na niej ułóż plasterki ziemniaka, tak by zachodziły na siebie. Posyp wierzch suszonym oregano, posól i popieprz, a następnie posmaruj jajkiem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz około 30-40 minut, aż ziemniaki ładnie się przyrumienią. Tarta doskonale smakuje z barszczykiem czerwonym. Świetnie sprawdzi się jako lancz do pracy(...)podgrzana mic nie traci ze swoich walorów smakowych. Co można zrobić z resztkami ze świąt – przepis na szarlotkę ze starego pieczywa . Artykuł Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Gulasz z żołądków indyczych z kluseczkami 179

Składniki : 1 kg żołądków z indyka   1 cebula 1 kopiasta łyżka kapusty kiszonej sól, pieprz szczypta chili do smaku 1łyżeczka  pieprzu ziołowego Gale   2 kulki zmielonego ziela angielskiego Galeo   1,5 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta gałki muszkotałowej 1 łyżka czerwonej papryki  3 łyżki oleju  1 łyżka mąki  około 1 kg ugotowanych(...)przekładamy żołądki dodajemy przyprawy i podsmażamy około 10 minut następnie dodajemy około 2 szklanek wody i na małym ogniu dusimy pod przykryciem około 30 minut, następnie dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę lub taką sałatkową ze słoika, podlewamy jeszcze ewentualnie wodą, w zależności ile tego sosu potrzebujemy. Dusimy nadal pod przykryciem tak długo aż żołądki będą miękkie. Pod koniec duszenia w około

Sama słodycz i szczypta chili
Barszcz Ukraiński 219

Barszcz Ukraiński składniki: 5 średniej wielkości buraków 3 podudzia z kurczaka 4 marchewki 1/4 główki kapusty 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 selera 2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 6 liści laurowych 10 ziarenek pieprzu 1/2 szklanki białej fasoli 2 łyżki czerwonego octu winnego 4 suszone grzyby Barszcz Ukraiński wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę namaczamy na całą noc w wodzie(...)ogniu od 1 - 1,5 godziny. Następnie wszystko wyciągamy z wywaru. Buraki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach lub tak jak ja możemy użyć do tego robota kuchennego. Kapustę szatkujemy. Dodajemy do wywaru, dodajemy ocet winny i gotujemy przez 30 minut aż warzywa będą miękkie. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle przez 5 minut. Cebulę i fasolę

Delusional Trine
Krem z pieczonego kalafiora 54

diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana(...)dodatek nadal spotykam się ze sprzecznymi informacjami, jeżeli chodzi o dozwolone produkty. To dotyczy nabiału (niektórzy mówią, że jest kategorycznie zabroniony, inni piją kefiry, zsiadłe mleka, jogurty), warzyw pokroju czerwona papryka, burak, pomidor, mąki orkiszowej, owoców, itp. I bądź tu mądry. Ja inspiracje czerpię z książki „Leczenie dietą. Wygraj z candidą” Marka Zaręby, z bloga qchenne-inspiracje , sugeruję się

Kardamonovy
Kulebiak z rybą i kapustą 92

głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około 300 g) 500 g kapusty sok z cytryny sól pieprz kminek Dodatkowo: jajko Przygotowanie: Farsz

KuchniaWeDwoje.pl
Kulebiak z rybą i kapustą 161

wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około 300 g) 500 g kapusty sok z cytryny sól pieprz kminek Dodatkowo: jajko Przygotowanie

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z młodą kapustą 155

potem, odsmażaliśmy je na kolację. Teraz jest podobnie ;) Podane z czerwonym barszczykiem będą pyszną propozycją obiadową. Pierogi podałam na głębokim talerzu Porcelana Bogucice "Antonio" , barszczyk w kubku "Filona" . Ciasto: 1 kg mąki 2 łyżki oleju jajko szczypta soli ok 1 szkl gorącej wody Farsz: 1 główka młodej kapusty 20 dag kiełbasy wiejskiej 3 łyżki oleju cebulka + szczypior sól, pieprz

Smakołyki Asi
Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem 207

porę roku Sałatka z paprykowym kurczakiem, kapustą, szpinakiem i kuskusem Składniki: 1/4 główki młodej kapusty 4 garście szpinaku baby podwójny filet z kurczaka 4 ząbki czosnku 2 szklanki kaszy kuskus, wcześniej przygotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu 1/2 szklanki drylowanych czarnych oliwek 3 łyżki czerwonej, słodkiej papryki w proszku 4 lyżki oliwy z oliwek oliwa z oliwek, u mnie(...)paski, a czosnek w plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy paski kurczaka i plasterki czosnku oraz słodką paprykę, smażymy, aż mięso będzie miało złoto-brązowy kolor. Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski. Do kapusty przesypujemy kuskus i przekładamy z patelni kawałki kurczaka, dodajemy szpinak i czarne oliwki, skrapiamy aromatyzowaną oliwą i octem balsamicznym, w razie potrzeby doprawiamy do smaku

Moja smaczna kuchnia
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 197

też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z kapustą 93

gotowanej kapusty? Aby przygotować dobry farsz do pasztecików, musisz ugotować kapustę. Niestety, zapach gotowanej kapusty jest intensywny i dosyć długo utrzymuje się w mieszkaniu. Co zrobić, aby dom nie pachniał kapustą w czasie świąt lub imprezy? Oczywiście, warto włączyć okap lub uchylić okno w czasie gotowania, jednak czasem można je wspomóc naturalnymi metodami. Chcąc pozbyć się zapachu gotowanej kapusty, sięgnij(...)ciasto, które otacza nadzienie z kapusty. Z czym podać paszteciki z kapustą? Każdy kto próbował kiedyś tych pasztecików z pewnością wie, że niewiele trzeba, aby zmienić je w doskonałą przekąskę. Tak naprawdę można je podawać bez jakichkolwiek dodatków, a i tak ekspresowo znikną z talerzy. Są też jednym z moich ulubionych dodatków do barszczu czerwonego – zarówno tego wigilijnego

okolicepalnika.pl
Nadziewana papryka 74

zwykłym gołąbkom dodać odrobinę pikanterii? Zastąpić kapustę papryką. Nadziewana papryka od razu zyska na prezencji i smaku. No i przygotowanie zajmie mniej czasu… Spróbujcie…. Składniki: 8 papryk (czerwonych, zielonych lub takich jak lubicie) 700 g mielonego mięsa szklanka ryżu (szklanka przed ugotowaniem :)) 3 średnie cebule sól, pieprz, papryka ostra i słodka przecier pomidorowy lub pomidory z puszki

Kulinarna Patilogia
Paszteciki z mięsem wołowym i kapustą 149

Paszteciki - popularne, lubiane i zawsze na czasie. Oczywiście najlepiej w duecie z czerwonym barszczem. Można je przygotowywać na wiele sposobów i na różne okazje. Tym razem paszteciki wypełnione farszem, z mięsa wołowego i kapusty kiszonej,  podobnie jak pierogi w poprzednim wpisie. Ciasto: 2 kopiaste szklanki mąki typ 650. 2 łyżki gęstej śmietany 18% 250 g margaryny 1/2 łyżeczki

Praktyczna pl