cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz , liść laurowy i jałowiec , doprawiamy solą . Wszystko mieszamy , dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy na małym ogniu ok 1 godz. Bigos podajemy z pieczywem . warianty do bigosu można dodać szklankę czerwonego wina
Smakowite Daniadusic do miękkości a następnie połączyć z kapustą wloską. Wszystko razem wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.w 200stopniacgC. Następnie dodać sól morską, pieprz, przyprawę maggi, tymianek i koperek. Wszystko ponownie razem wymieszać. Faszerowana pierś z kurczaka SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zółta pieprz bazylia 1 mała cebula oliwa z oliwek
w mojej kuchniupodobań) gotujemy w takiej ilości wody, żeby przykryła mięso. Jak jest prawie miękkie, dodajemy przyprawę warzywną, obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie(...)stopni,Na ostatnie 5 minut w piekarniku posypujemy ziemniaczki startym serem żółtym. MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU:/pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chilli grys, czarnuszka./"Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej Italii z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz czosnku niedźwiedziego to mieszanka przyprawowa o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku. Mocno pomidorowym, słodkim, przełamanym
Wypisz WymalujBarszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)farsz do uszek, pierogów lub do kapusty z grochem).Łączymy oba wywary w jednym garnku - doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia, dolewamy zakwasu buraczanego.Doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem, majerankiem, a jeśli trzeba to odrobiną cukru i/lub soku z cytryny.Barszcz przed podaniem zagrzewamy - nie zagotowujemy, gdyż straci wtedy swój ładny, intensywny, czerwony kolor.We Wigilię podajemy z uszkami
W kuchni KatieOd kilku dni miałam chęć na danie z soczewicą, ale jakoś ciągle co innego wpadało mi pod rękę. Ale w końcu wpadła i soczewica;) Miałam zamiar
Zdrowa Kuchnia Sowynajlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie majeranek Do farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę. Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru. Odstawiłam do wyrośnięcia. Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około 30 minutach rozczyn z drożdży. Dodałam olej(...)szerszą część kładłam farsz. Zwijałam paszteciki. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 15 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni. Podawałam z czerwonym barszczykiem. Smacznego
potrawyregionalnekatem bigosu . Strzał w dziesiątkę , polski bigos na gruzińskiej kapuście , kto by pomyślał że to taka rewelka Składniki : 3 l kapusty kiszonej z papryką i czosnkiem 1 mała główka kapusty białej ( około 1,5 kg ) 0,5 kg kiełbasy śląskiej 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku ze skórą ( najlepiej swojskiego ) 3 duże cebule 2 łyżki słodkiej(...)być łagodniejszy 3 – 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego , ( kubaby ) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 8-9 suszonych, wędzonych śliwek bez pestek 1 l wody 1 szklanka czerwonego wina ( dowolnego ) 2 łyżki miodu sól ,pieprz do smaku smalec wieprzowy do smażenia Kiełbasę i boczek , kroimy w dowolne kawałki . Cebulę siekamy , wszystkie trzy składniki podsmażamy na smalcu , aż się
Ogrodnik w podróżykukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami zimnej wody 1/2 małej czerwonej papryki (lub 1/3 większej) 1/2 małej zielonej papryki (lub 1/2 większej) 1/2 sporej marchewki (opcjonalnie: kawałek kabaczka li kilka fasolek szparagowych) 1 średnia lub 1/2 dużej cebuli 2 łyżki oleju do smażenia ja dodałam dodatkowo kilka skrawków grubej karbowanej kapusty Wykonanie: Rybę pokroić w pasy a te w mniejsze
Sztuka gotowania w/g Samiryblogu mieliście okazje poznać przepis na bigos tradycyjny z kapusty, na bigos z cukinii, danie gołąbkowe i inne jednogarnkowce a dziś zapraszam po przepis na pyszne danie jednogarnkowe z pieczarkami w roli głównej! :-) Składniki: 2 kg młodych, białych i zamkniętych pieczarek słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1 kg mięsa mielonego z szynki
Poezja Smaków - blog kulinarnykapuście kiszonej i suszonych śliwkach. Idealnie nadaje się przede wszystkim na odświętny, rodzinny obiad. Tak dobrej karkówki jeszcze nie jadłam, dosłownie rozpływa się w ustach. Kiszona kapusta oczywiście swojska, wraz ze słodkimi śliwkami świetnie podkreśla smak aromatycznej karkówki. Podpowiem także jak wybieram mięso karkówki. Składniki na pieczoną karkówkę z kapusta kiszoną 1 kg karkówki wieprzowej 1 kg kiszonej kapusty(...)stron na rozgrzanym smalcu gęsim, oczywiście na rumiano. Krok III. Kapusta kiszona, śliwki i karkówka w naczyniu żaroodpornym. W naczyniu żaroodpornym na dno wlewam tłuszcz po smażeniu mięsa i układam połowę kapusty kiszonej. Kładę kilka śliwek suszonych i na to oczywiście układam plastry karkówki. Kolejną warstwę stanowi kapusta oraz śliwki suszone. Krok IV. Pieczenie mięsa. Po wyczerpaniu składników, naczynie żaroodporne
Ania gotujePodkręcaliście kiedyś gołąbki? Zobaczcie jak łatwo można dodać im nieco azjatyckiego smaku – moim zdaniem są znacznie smaczniejsze niż klasyczne! Wystarczył dodatek czerwonej pasty curry i
FlymetothespoonNawet Mickiewicz zachwycał się bigosem, poświęcając mu wersy w swoim najsłynniejszym dziele. Przepisu tam oczywiście nie znajdziecie, ale jest o kapuście kiszonej, mięsiwie, kotłach i buchającej parze. To bardzo działa na wyobraźnię, aż chciało by się takiego bigosu spróbować. Jedyna rada, przyszykować największy gar, dobre składniki kuchni staropolskiej i buchnąć ogniem. Bierzmy się za gotowanie! Ten przepis znajdziecie u nas także(...)Tadeusz” Składniki: 4 duże cebule, 3 kilogramy dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 1 kg gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka) 500 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju) 500 gramów boczku wędzonego, 100 gramów suszonych grzybów, duża garść śliwek wędzonych, dwie czubate łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść
Kulinarna Polska