kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:276/357)

Pierogi z soczewicą i marchewką 108

szczypta soli. Farsz: 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 marchewka, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, majeranek,  imbir, sól, pieprz. Pierogi bezmięsne ostatnio robią furorę. Dzisiaj zaproponuję przepis na pierogi z soczewicą, marchewką i cebulką. Pyszne połączenie warzyw w tym farszu, da nam miłą odmianę - od dobrze nam znanych pierogów np. z kapustą. Pierogi idealnie smakują podane zaraz

Świat Domowej Kuchni
Krokiety z kapustą i pieczarkami 121

wody,doprawiamy solą i pieprzem.Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody,kroimy drobno i dodajemy do cebuli z pieczarkami i razem podsmażamy,doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładamy po łyżce farszu i zwijamy krokiety.Panierujemy w jajku i bułce,smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Krokiety możemy podać z barszczem czerwonym

Bajeczna Kuchnia
Barszcz czerwony tradycyjny 146

karp w śmietanie, żur czy właśnie czerwony barszcz. Właściwie to nie jestem pewna, czy rzeczywiście robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego

Kuchnia Prezydentowej
Krokiety z pieczarkami i serem 386

Krokiety z pieczarkami i serem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, jemy je kilka razy w roku jak tylko najdzie nas ochota na nie. Przepis na krokiety z pieczarkami jest prosty, do ich przygotowania wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, żółty ser, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami często(...)kojarzą się z Wigilią. Przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami jest na blogu od dawna, możecie je przygotować na Wigilijną kolację zamiast uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do wigilijnego barszczu , czy do czystej zupy grzybowej. Jak przygotować pieczarkowy farsz do krokietów? Farsz: 1 duża cebula 10 świeżych dużych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz czerwony na zakwasie z krokietami 151

Suszone grzyby – 4-5 sztuk Majeranek, sól, pieprz, cukier, ocet Składniki - naleśniki: Mąka pszenna – 1 szklanka Mleko – ½ szklanki Woda gazowana – ½ szklanki Jajko – 1 sztuka Olej rzepakowy – 1 łyżka Składniki - kapusta z grzybami: Kapusta kiszona – 0,5 kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Sól, pieprz Wykonanie - barszcz: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą, dodajemy zakwas

Kuchnia Bon Appetit
Larb (laab, lap, laap, larp). Sałatka z mieloną wieprzowiną. 201

podaje się na liściach sałaty, kapusty lub z ryżem. Wybrałam wersje z liśćmi sałaty, które zwija się i zjada wraz z mięsem. Serwowana jest na ciepło lub zimno, w obu wersjach jest dobra, choć na zimno wydaje się mniej pikantna. Składniki: 25 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka) 1 mała szalotka 1 dymka 1 czerwone i zielone chili 2 łyżki ryżu

Codziennik Kuchenny
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 226

posiekaną cebulę, dodajemy posiekane grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 20 minut pod przykryciem. * Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką, aksamitną masę. Smażymy cienkie naleśniki. * Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło do filiżanki czerwonego czystego barszczu. Dla leniwych i zabieganych

Z Majeczką w kuchni
Kurczak po marokańsku 60

Kurczak po marokańsku to kurczak w mieszance przypraw, która jest niezwykle często wykorzystywana przez mieszkańców północnej Afryki. Harissa to przyprawa o czerwonej barwie i pikantnym smaku. Dodanie nawet odrobiny tej przyprawy do potrawy zupełnie zmienia jej smak, nadaje wyjątkowy aromat. Przyprawa ta, to drobno zmielone papryczki chilli, czosnek, kolendra i kmin rzymski. Dość często można spotkać wersję ze zmielonymi(...)kurczaka 4 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy Harissa 1/2 łyżeczki słodkiej papryki odrobina soli szczypta pieprzu ziołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano Surówka z białej kapusty 1/3 główki białej kapusty 1 duża marchewka jabłko 1-2 łyżki majonezu sól pieprz Dodatkowo ryż 2 brzoskwinie z zalewy Surówka z białej kapusty – przepis Białą kapustę drobno siekamy, następnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mielone wołowe, faszerowane pieczarkami z mozzarellą 117

Mielone wołowe , faszerowane pieczarkami z mozzarellą Pyszne mielone wołowe nadziewane pieczarkami i kremową mozzarellą , niewiele jest rzeczy lepszych od tego dania Oczywiście jako uzupełnienie warto podać

Ogrodnik w podróży
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 193

chrupiących rodzajów sałaty i kapusty. Do gorzkich sałat, jak odmiany cykorii (cykoria, endywia i radicchio) proponuję słodkawe dressingi z dodatkiem miodu, soku z pomarańczy czy octu balsamicznego.  Poniżej znajdziecie 3 przepisy na pyszne, domowe sosy sałatkowe wraz ze wskazówkami, do czego pasują. Klasyczny francuski vinegrette  Składniki: 3 łyżki octu winnego białego lub czerwonego Monini 1 łyżeczka nieostrej musztardy

Chilli Czosnek i Oliwa
KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI 144

pieczarek i cebuli dodajemy rozdrobnioną kapustę kiszoną, posiekane śliwki, całość doprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy jeszcze praz 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Krok 5. Wystudzony farsz rozprowadzamy na naleśnikach, zwijamy w krokieciki i obtaczamy w panierce. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na piękny złoty kolor. Pyszne krokiety, wspaniałe z wigilijnym czerwonym barszczem, do zupy grzybowej (wtedy

Moja Książka Kucharska
Paszteciki z kapustą i grzybami 180

tutaj. Paszteciki pasują idealnie do czerwonego barszczyku, ale i bez barszczyku tez można zjeść. 500 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml ciepłego mleka lub o 2-3 łyżki więcej w zależności od wchłanialności mąki 60 g roztopionego masła 2 duże jajka szczypta soli FARSZ: 500 g kiszonej kapusty 800 g pieczarek  [ u mnie

Moje domowe kucharzenie
50 przepisów z zielonymi warzywami 149

sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli

Moja smaczna kuchnia
Wódka i ziemniak – szlachetna para 159

krem ziemniaczany Bellarosa z kiszoną kapustą, skwarki, pianka kminkowa i wódka Palace. Bellarosa należy do grupy kulinarnej B, czyli jest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka

królestwo garów
Dania mączne 207

Pierogi z kapustą i grzybami Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana

Ala piecze i gotuje
uszka z prawdziwkami suszonymi... 129

czas, przyprawić farsz do smaku solą, pieprzem mielonym, wsypać bułki tartej tyle, aby wchłonęła nadmiar wilgoci z grzybów, konsystencja farszu ma być sucha, wystudzić, można do farszu użyć pieczarki, kapustę kiszoną z grzybami Z lodówki ciasto podzielić na porcje i każdą rozwałkować na dość cienki placek na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowany placek pociąć na paski 4 cm i te paski(...)desce lub tacy na ściereczce, porcjami wkładać uszka na wrzącą, osoloną wodę i po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz i podać z czerwonym barszczykiem - uszka są pyszne, pracochłonne, nie zawsze mi wychodzą idealnego kształtu, ale i tak nam smakują do barszczyku czerwonego w każdą Wigilię..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię