Czerwony barszcz z uszkami Czysty, rubinowy barszcz wigilijny, który robi się sam. Do tego uszka z miękkiego cista bez jajek, które, jak to uszka, wymagają trochę pracy. Duet doskonały. Polecamy! Zobacz przepis Ryba po grecku w tarcie To danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Zobacz przepis Kapusta
Niedzielny kucharzkapustę wkładamy do pieca na 60 minut do temperatury 200 stopni. Wyjmujemy, odwijamy i podajemy polaną masełkiem i z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z pikantnym ryżem :-) Przepis na ryż z pomidorkami koktajlowymi: Składniki: ugotowany ryż paraboliczny - 200 g (ugotowany wg przepisu na opakowaniu) 250 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół łyżka masła płaska łyżeczka kurkumy pieprz ziołowy sól ostra czerwona
Poezja Smaków - blog kulinarnykapusty. Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam farsz i skleiłam brzegi. Można posmarować powierzchnię jajkiem. Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować. Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Można podawać z czerwonym
potrawyregionalnekurczakaprzyprawa gyros1 czerwona papryka1-2 cebulesuszone moreleolejSposób przygotowania:1. Mięso pokroić w grubszą kostkę, obsypać gyrosem.2. Paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę.3. Na patyczki do szaszłyków nałożyć mięso i warzywa oraz suszone morele.4. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej lub grillu.5. Bardzo dobrze smakuje z surówkami. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej z kaki. Smacznego
Kuchnia domowa Anirazem przezornie przepis zostawiam w miejscu, w którym na pewno go nie zgubię Kapusta pekińska, rzodkiew, marchew, szczypior, imbir i czosnek to podstawowe składniki tej zdrowej i wszechstronnie wykorzystywanej pikantnej kiszonki. Szykuje się kimchi albo z przekrojonych na pół główek kapusty, albo z kapusty wstępnie pokrojonej – w naszych kuchennych warunkach druga wersja jest dużo wygodniejsza do upchania w słoiku(...)pełnowartościowe – nie mogą być nadpsute, obite czy spleśniałe. Jeśli macie możliwość – wybierzecie warzywa z upraw BIO, bez zbędnej chemii. Do mojego kimchi używam pasty z czerwonej papryki (gochujang) zamiast płatków koreańskiej czerwonej papryki (gochugaru) – nie używam też kleiku z ryżu, który w podstawowym przepisie pozwala połączyć składniki pasty do marynowania – pasta gochujang jest tu dla mnie świetnym
Karo in the KitchenKiedy mam do dyspozycji ciecierzycę, najczęściej przygotowuję z niej kotlety. Tym razem z cieciorki zrobiłam pulpety pieczone w piekarniku. Za… ZOBACZ PRZEPIS Mercimek Koftesi – tureckie danie z czerwonej soczewicy i kaszy kuskus Lubicie ostre dodatki do dań? Podjęłam wyzwanie i przy dzisiejszym przepisie wykorzystałam pastę habanero z ostrych papryczek ze sklepu Dubai Food.… ZOBACZ PRZEPIS(...)POMIDORAMI Mając kilka bardzo dojrzałych pomidorów postanowiłam zrobić ryż zapiekany z pomidorami, który już kilka razy miałam okazję próbować. Jednak w… ZOBACZ PRZEPIS POTRAWKA Z SOCZEWICĄ I WŁOSKĄ KAPUSTĄ – tani i zdrowy obiad Lubicie rozgrzewające, proste i szybkie jednogarnkowe potrawy? Na pewno spodoba Wam się ten przepis. Każdy poradzi sobie z przygotowaniem potrawki.… ZOBACZ PRZEPIS Kotlety
Via GustoJesień już w pełni! Za co ją lubicie? Ja uwielbiam ją przede wszystkim za cudowne warzywa i owoce. Uwielbiam dynie, kapustę, jabłka, gruszki i śliwki, a tych o tej porze roku nie brakuje Na jesienne chłodne dni świetnie sprawdzi się rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki. Pyszny, aromatyczny, o cudownym kolorze, … no cóż mogłabym wyliczać tak długo. Najlepiej(...)sami go spróbujecie Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki Składniki: 1 dynia piżmowa (około 2 kg) 2-3 papryki czerwone 2 średnie ugotowane ziemniaki około 1,5 litr bulionu łyżeczka płatków chili 2 łyżki oleju/oliwy 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 30% Dodatkowo: pestki dyni grzanki Najpierw dynię dzielimy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy
PatiGotujekapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w smaku są delikatniejsze, niż ich kuzyn kalafior, a co za tym idzie - są zdecydowanie smaczniejsze i można je komponować z wieloma potrawami.Jest jedna zasada-absolutnie nie wolno ich gotować. Stracą wartości odżywcze i smak. SKŁADNIKI 1 brokuł 1/2 czerwonej
Kopystką po garachobudziłam się nie wiedząc co się dzieje, wszystko trzęsło mi się w środku. Kaszlące dziecko zawtórowało deszczowi. Znów zrobiło się jesiennie? Syncio ma zapalenie spojówek i rzęzi strasznie, gardło czerwone. Pani doktor zaleciła pobyt w domu, więc pierwsze zwolnienie, na szczęście tylko trzy dniowe, po powrocie z wychowawczego mamy na tapecie. Nacieszymy się sobą, odpoczniemy trochę by potem ruszyć(...)siłą do pracy. Czas gna. Jutro zaczyna się mój ulubiony miesiąc w roku więc w wiewiórczej kuchni zaczyna pachnieć grudniem czyli korzennymi przyprawami, bakaliami, skórką cytrusów ale i kapustą z grzybami... Idąc za impulsem świątecznego łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka
Dzieje kuchennej Wiewiórykapustą i grzybami. Ja robię je z najróżniejszymi farszami. Dziś propozycja krokietów z farszem serowo-pieczarkowym. Takie danie idealnie nadaje się na obiad, jak również na ciepłą przekąskę na przyjęcia. Składniki: (na około 12-14 sztuk) Ciasto naleśnikowe: 4 szklanki mąki pszennej 4 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 3 jajka szczypta soli Farsz: 600 g pieczarek 1 1/2 czerwonej
Słodkie okruszkiPomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa Warzywa jeśli potrzeba obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wiem, że mycie i obieranie warzyw wydaje się być czasochłonne, dlatego tak mało warzyw jadamy na co dzień. W okresie zimowym także dostępność(...)wielu ulubionych warzyw jest problemem. Zawsze jednak szukajmy prostych rozwiązań. Zacznijmy od dostępnej przez cały rok marchewki lub kapusty. Możemy je chrupać na surowo. Przede wszystkim poprawiają wygląd skóry i przemianę materii co po zimowych dniach każdemu się przyda. Zanim powiecie "nie" to najpierw spróbujcie. Niestety w styczniu kończy się "sezon" na kalarepki i rzepę. Uwielbiam takie ostre warzywa
prawdziwe jedzeniewarzywami, czyli w tym wypadku białymi szparagami oraz kaparami i pesto z czosnku niedźwiedziego, w towarzystwie zielonej sałatki. Kolejnym daniem była zupa dnia, którą był rewelacyjny aksamitny krem z czerwonej fasoli, podany z salsą warzywną. Gęsty, aromatyczny sycący. Z drugich dań wybrałyśmy jedno danie z karty, a drugie spoza niej. Pierwszym daniem były obłędne ravioli z polikami(...)cienkie, w środku mnóstwo idealnie przyprawionego farszu, do tego karmelizowana młoda marchewka, plasterki pieczarek, listki brukselki i esencjonalny sos. Daniem z poza karty były purpurowe buraczane kopytka z kapustą pak choi, z sosem Alfredo i podwędzanym musem buraczanym, polecone nam przez kelnera. To był strzał w dziesiątkę! Kluseczki były mięciutkie, a charakteru dodawał im świeżo starty przez kelnera chrzan
Kulinarne przygody GatityCebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Następnie dodać grzyby i przyprawy i smażyć do czasu, aż grzyby będą podsmażone. Do cebuli i grzybów przełożyć ugotowaną kapustę (bez wody), doprawić do smaku pieprzem i solą i chwilę smażyć, aż połączą się smaki i odparuje nadmiar płynu. Na naleśniki nakładać cienką warstwę farszu, boki zakładać do środka(...)kopercie i rolować. Zwinięte krokiety zanurzyć w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego przyrumienienia. Podawać z czystym czerwonym barszczem lub sosem grzybowym. Zobacz również: bigos z grzybami (Wigilia
Kuchcik gotujeproste w przygotowaniu, choć może nieco pracochłonne. Składają się z ciasta z gotowanym ziemniaków i farszu pieczarkowego (ale może to by również farsz z mięsa czy szpinaku albo kapusty kiszonej). Są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. Obiad nie musi składać się ze sztuki mięsa i góry ziemniaków, aby był treściwy i smaczny. Takie bezmięsne krokieciki powinny(...)zasmakować nawet zdeklarowanym mięsożercom. Ewentualnie można je również jako dodatek do jakiegoś mięsa. Krokiety podałam z sosem pieczarkowym. Będzie do nich pasował również sos pieczeniowy czy koperkowy albo barszczyk czerwony. [embed]https://youtu.be/1iI8a3iIfag[/embed] Składniki na krokiety ziemniaczane z pieczarkami (około 10 sztuk) 800 g ziemniaków 2 łyżki masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej mały pęczek
e-PrzepisyKulinarneDorsz zapiekany z warzywami to moja propozycja na pyszny obiad. Zazwyczaj przyrządzam filet rybny w panierce i podaję go w towarzystwie duszonych ziemniaków oraz ulubionej surówki, np. z młodej kapusty czy mixu sałat . Jednak ostatnio naszła mnie ochota na coś innego i tak oto powstał wyśmienity, mięciutki dorsz zapiekany z warzywami. Całość przygotowana w ten sposób smakuje wyśmienicie, a mojej(...)smakowało, że na dokładkę zabrakło! Zamiast dorsza możecie użyć innego filetu białej ryby, na przykład morszczuka czy mintaja i zapiec go razem z warzywami. Moja mieszanka warzyw to brokuł, czerwona oraz żółta papryka i cukinia. Jednak możecie dodać na przykład różyczki kalafiora, plasterki marchewki czy kawałki pora. Wszystko w zależności od tego, co mamy akurat pod ręką. Gorąco polecam
Danka Pichci