najbardziej konkretnym i sytym. Klasyczny polski obiad to oczywiście kotlet mielony z ziemniakami i kapustą, jednak na szczęście mamy całe mnóstwo zdrowszych alternatyw. Najpopularniejsze są dania mięsne. Warto wybierać mięso ze sprawdzonych źródeł i komponować jadłospis tak, by znalazło się w nim miejsce na czerwone mięso. Jest ono wyjątkowo bogate w żelazo, niezbędne nam do prawidłowego funkcjonowania. Wegetarianie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!To danie na pewno znacie z niejednej restauracji. Nie znam chyba osoby, która by nie zachwycała się tym daniem. Tak! To Shoarma z kurczaka, którą spokojnie
Kulinarne Przebojefrytek. Idealne na kolację, przekąskę czy wieczorne pogaduchy. Składniki 0,5 kg ziemniaków olej czerwona papryka w proszku sól Przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w cieniusieńkie plasterki. Ja robiłam nożem ale najlepiej jesli chce się mieć naprawde cieniuśkie chipsy to zrobić to szatkownicą do kapusty lub obieraczką do warzyw. Gotowe talarki wypłukać ze skrobi na sitku. Smażyć partiami
Wasze Przepisyświeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty) 1 większa marchew 1 jabłko 2 łyżki gęstej śmietany 12% sól i pieprz Kapustę możesz poszatkować nożem, ale najwygodniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kiedyś kapustę kroiłam ręcznie, a teraz używam malaksera, polecam również elektryczną szatkownicę) . Marchew oraz jabłko obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do kapusty razem(...)śmietaną. Przypraw dla smaku – całość dobrze wymieszaj. Jeśli kapustę szatkujesz ręcznie, posól ją, ściśnij kilka razy dłonią i odstaw na 15 minut, by puściła sok. Dzięki temu surówka będzie soczysta. Do surówki można dodać również… posiekaną białą lub czerwoną cebulę, pora, posiekaną natkę pietruszki, koperek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówkę polecam do… Klopsa (pieczeni rzymskiej
Kulinarne S.O.S.świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty) 1 większa marchew 1 jabłko 2 łyżki gęstej śmietany 12% sól i pieprz Kapustę możesz poszatkować nożem, ale najwygodniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kiedyś kapustę kroiłam ręcznie, a teraz używam malaksera, polecam również elektryczną szatkownicę) . Marchew oraz jabłko obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do kapusty razem(...)śmietaną. Przypraw dla smaku – całość dobrze wymieszaj. Jeśli kapustę szatkujesz ręcznie, posól ją, ściśnij kilka razy dłonią i odstaw na 15 minut, by puściła sok. Dzięki temu surówka będzie soczysta. Do surówki można dodać również… posiekaną białą lub czerwoną cebulę, pora, posiekaną natkę pietruszki, koperek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówkę polecam do… Klopsa (pieczeni rzymskiej
Kulinarny S.O.S.marchewkę. Wodę można zastąpić sokiem pomidorowym, dzięki czemu potrawa stanie się aromatyczna i bardziej czerwona. Aby ryż wyglądał bardziej atrakcyjnie na talerzu, można serwować go za pomocą nabieraczki do lodów tworząc zgrabne ryżowe kulki. Djuvec ryż doskonale smakuje z Cevapcici i np. surówką z kapusty. The post Djuvec ryż. Ryż z groszkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaczny obiad. Ja podałam z kluskami śląskimi i surówką z kapusty kiszonej. Składniki: 1 kg karczku 1 paczka selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenek ziela angielskiego olej do smażenia 1 łyżka mąki pszennej słodka czerwona papryka majeranek sól, pieprz Wykonane: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 1,5 cm plastry
magiczna kuchnia KasiRybę w panierce lubi cała rodzinka, tradycyjna ryba z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Często przyrządzam risotto do ryby . To również fajna opcja, która zastąpi ziemniaki. Panierowane roladki rybne Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z gładzicy lub innej płaskiej ryby 1 czerwone chili sok z cytryny sól i pieprz do smaku 1 jajko tarta bułka
codojedzeniamieszając. Gotujemy całość do zgęstnienia. SKŁADNIKI na 16 małych gołąbków 1 duża główka włoskiej kapusty 250g mielonej łopatki wieprzowej 250g mielonej wołowiny 200g kaszy gryczanej niepalonej 50-100g sardynek (waga samych ryb, bez puszki i odcieku) 1 jajko M lub L 2 średnie czerwone cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli albo
Karo in the Kitchenpieczarki posiekać. Rozgrzać masło i zeszklic cebulę, dodać pieczarki, usmażyć. Przełożyc do farszu z kapusty, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Na naleśniki nakładamy łyżkę farszu i zwijamy krokiety. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Barszczyk czerwony: W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone
Smakołyki Asigrzybami i śliwkami. Osobno gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i kminkiem. Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz. Na koniec dodajemy szklankę czerwonego wytrawnego wina i jeszcze dusimy przez
Z notatnikazamiast jogurtu – polać je skwarkami i chrupiącym boczkiem. SKŁADNIKI na 15 sztuk 1 kapusta młoda o wadze 800-1000g 800g dobrych, starych mącznych ziemniaków, typu C 500-600g twarogu półtłustego, lekko kwaskowego 250-300g cebuli (mogą być różne – biała, żółta, czerwona) 50-60g wędzonego boczku 60-80g wędzonej słoniny 2 serki typu ‘oscypek
Karo in the Kitchengrzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego
Kulinarne życienowe fajne przepisy obiadowe ;) Tutaj inspirowałam się przepisem Małgoś na paszteciki do barszczyku czerwonego. Oczywiście, po pierwsze, okazało się, że nie mam tych samych produktów, których używała koleżanka, a po drugie nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła :) Obecnie jestem w trakcie kiszenia kapusty, aby niedługo zrobić bezmięsną wersję, ale teraz zapraszam po przepis na pyszne, mięsne paszteciki, idealne
Marder&Marder Manufacturewarzyw, to nic innego, jak surówka. Do najpopularniejszych należą (chyba) surówki z marchewki, kapusty, czy pora. Każdy ma swoją ulubioną, a już do tego gatunku, u mnie, pretenduje surówka z papryki. Bardzo skromna w dodatkach, ale bardzo bogata w smaku. Składniki: - 2 jędrne czerwone papryki-1 nieduża cebula- mały kawałek młodego pora- 1-2 łyżki soku z cytryny
mojewypiekiinietylkołazanekPodobno im bigos się dłużej przegryza, tym jest lepszy. Czy tak samo jest z kapustą? Nie wiem, ale ja zrobię ją 1-2 dni wcześniej i przechowam w lodówce. Następnego dnia tylko nałożę na gotowe ciasto i tarta oraz łazanki gotowe.Zupa grzybowa i czerwony barszczGrzybowa spokojnie może przeczekać 2 dni. Jeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce, na dworze zapewne
bastalenaSKŁADNIKI: 1 golonka (nie wiem ile ważyła moja bo dostałam od rodziców :)) 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki oleju 250 ml wody 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki garść przypraw (liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, połamany cynamon, goździki, suszone płatki czosnku, kolorowy pieprz, suszone papryczki chilli) świeżo mielona sól himalajska z przyprawami (sama komponuje od kiedy skończyła się(...)duża cebula czerwona PRZYGOTOWANIE: Golonkę obmyć i jeśli trzeba to oczyścić z włosków. Ponacinać dość głęboko aby przebić się przez skórę. Natrzeć i zalać dokładnie mięso marynatą (olej, woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą i pozostałymi warzywami
ClauditteMissCookingZima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sobą ten zielony superbohater? Dlaczego warto jeść jarmuż? Jarmuż, jedna z najstarszych odmian kapusty, to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest bogaty w błonnik i białko roślinne, co korzystnie wpływa na procesy trawienne. Co ciekawe, jarmuż zawiera więcej żelaza niż wołowina! Dzięki temu wspomaga produkcję czerwonych krwinek i pomaga zapobiegać anemii. Włączenie jarmużu do diety wspiera detoksykację organizmu, a także
Marcepanowa kuchniawięc co innego na wigilię? Zapraszam 🙂 Inne potrawy wigilijne Zamiast ciężka kapusta z grochem czy fasolą, szybka i lżejsza cukinia z fasolą. Może być fasola z puszki jak i gotowany piękny Jaś. Cukinia KLIK Smaczna, ładna, estetyczna ryba po japońsku, to żadna czerwona breja jaką się często widzi w necie. To kawałki ryby z warzywami. Ryba
Dieta moja pasjaproduktów w bardzo zimnej wodzie powoduje zatrzymanie dalszego gotowania. Jakie produkty można blanszować? Blanszować można niemal wszystkie rodzaje warzyw , od brokułów, ziemniaków , przez fasolkę szparagową, aż po marchew, czy kapustę. Blanszowanie nadaje się także dla niektórych owoców (na przykład brzoskwinie – głównie po to, aby móc je łatwo obrać ze skórki). Innymi produktami, jakie można blanszować są na przykład: orzechy(...)warzywa : sałatka z brukselką i serem feta zblanszować możesz liście kapusty w przepisie na gołąbki z kapustą kiszoną do tej surówki z cukinii, papryki i marchewki możesz użyć zblanszowanych warzyw, zamiast świeżych – dzięki temu surówka będzie bardziej miękka do sałatki z mozzarellą i pomidorami możesz dodać zblanszowaną czerwoną cebulę, jeśli chcesz zmniejszyć ostrość sałatki
Via Gustokonserwowy, kukurydza, kapusta pekińska oraz sos na bazie ketchupu i majonezu. Warstwy składające się kolejno z pieczonych kawałków kurczaka, wiórek cebuli, kukurydzy, ogórków konserwowych, sosu i kapusty pekińskiej wpływają na efektowny wygląd sałatki i sprawiają, że wyróżnia się ona wśród innych dań. Sałatka gyros może zostać dodatkowo udekorowana na górze połówkami pomidorków koktajlowych, natką pietruszki lub plastrami czerwonej cebuli
Gotowanie...to proste !miłośnika wątróbki:-) Szybka w wykonaniu. Idealnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 500 g wątróbki - może być drobiowa lub wieprzowa 1 duża cebula 1 duże jabłko - doskonale sprawdza się Champion 2 łyżki smalcu - oczywiście olej też może być 100-150 ml czerwonego wina wytrawnego sól, pieprz Wątróbkę oczyścić, opłukać z nadmiaru krwi i pokroić na równe
Ze smakiem bez glutenurównież do barszczu. Całość posypujemy odrobiną cukru i zalewamy wodą. Ja dodaję kilka łyżek czerwonego octu winnego. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Po ok. 5 dniach zakwas gotowy. Możemy wykorzystać go od razu, lub przechowywać w lodówce. Można dodać trochę wody z kiszonej kapusty lub ogórków. Dzięki temu zakwas powstanie nam szybciej. Pamiętajcie, że buraki muszą być przykryte
MarcinChefgołąbki na oleju, aż będą rumiane - tu tkwi sekret doskonałego smaku - dzięki przysmażeniu kapusta wydobywa doskonały smak - sekret, który nie zdradzi Wam żaden kucharz. Gotowe gołąbki podajemy na poduszeczce z sosu pomidorowego. Smacznego! Sos pomidorowy Składniki: 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory 1 mała czerwona cebula 3 ząbki czosnku tymianek, bazylia, oregano sól, pieprz chilli w proszku ocet jabłkowy
w mojej kuchni