kukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany. SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew z wywaru, - cebula, 1 mała czerwona, - śmietana 30% - 1/2 kubeczka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji i odpowiedniego smaku), - mascarpone, 2-3 łyżki, - przyprawy do smaku: pieprz cayenne, pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz kolorowy, kurkuma, przyprawa warzywna najlepiej(...)woli. WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to możemy dolać zalewę. Pokrojoną w kostkę
Wypisz WymalujBarszcz ukraiński to bardziej jednogarnkowe danie niż zupa. Jest gęsty, pożywny i pyszny! Swój barszcz przyrządzam z pieczonych buraków, które nadają mu żywą, czerwoną barwę. Dodaję do niego też zakwas z buraków, bez którego barszczu sobie nie wyobrażam. Przygotowanie barszczu ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy(...)duży garnek): ok. 800 g żeberek 2 cebule 2 marchewki 2 duże buraki 2 spore ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki białej kapusty kilka suszonych grzybów leśnych ok. 150 g dobrej kiełbasy 1 łyżka klarowanego masła kilka listków lubczyku 1 szklanka zakwasu z buraków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 goździk 3 liście laurowe
W SMAKpizza z leśnymi grzybami to czysta poezja! Oprócz pysznego sosu pomidorowego jest na niej szynka, czerwona cebula i mnóstwo sera mozzarella. Jeśli jesteście fanami pizzy, to nie muszę was przekonywać. A jeśli jeszcze nie próbowaliście upiec pizzę samemu to zachęcam! Pizza z leśnymi grzybami jak pieprznik trąbkowaty to smaczne danie na obiad lub kolację Ale czy ja w ogóle(...)upieczeniu, ale nikt nie pogardzi pizzą na drugi dzień. Piekę pizzę przynajmniej 2 razy w miesiącu. Przygotowuję również coleslaw do pizzy . Jest najprostsza pod słońcem surówką z białej kapusty, doprawiona oliwą, winnym octem, suszonym majerankiem i czarnym pieprzem. Popularne pizze w mojej rodzinie Na blogu znajdziecie wiele przepisów na pizzę. To kolejny dowód na to, że pizza jest bardzo popularną
codojedzenianiedzielny, u nas nazywany jest wiosennym obiadem ;) . Jako, że pewnego upalnego weekendowego dnia zapytałam Jacka co robimy na obiad – takie lekkiego, wiosennego ? Odpowiedź padła – schabowy, ziemniaki i kapusta zasmażana :) Ha ha .. przecież nie będę stała przy kuchence smażąc w taki upał :) Anegdota została, a teraz się zmieni jej koniec. Już nie muszę stać przy rozgrzanej patelni(...)pełny smaku. Kotlety schabowe inaczej kotlety schabowe delikatnie rozbite, żeby za grube nie były 2 jajka + łyżka czosnku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka pieprzu 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 szklanka tartej bułki 4 łyżki panko ( końcówka którą trzeba było wykorzystać ) 0,5 szklanki startego parmezanu Suche produkty wymieszać w głębokim talerzu . Jajka wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem
Kuchnia na wzgórzuUszka wigilijne z grzybami do barszczu czerwonego - nasze "must have" na wigilijnym stole. Skłamałabym, że to moje ulubione zajęcie ale zrezygnować nie potrafię i uszka się pojawiają. Podana niżej porcja to ilość na około 80 szt uszek. Nie robię tyle nigdy, robię zaledwie 20-30 sztuk i nam tyle starcza. Barszczyk zdecydowanie wolimy do popijania z filiżanek. Zazwyczaj robię farsz(...)suszonych grzybków, robię podwójną porcję ciasta na pierogi , najpierw lepię uszka wykorzystując przygotowany farsz a następnie z reszty ciasta lepię pierogi: z kapustą i grzybami oraz ruskie. A Wy, lepicie dużo uszek? :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki oleju 3/4 łyżeczki soli Farsz: 100 g suszonych grzybów 1 duża cebula sól
Kocham..lubię..gotuję..podsmażyć, na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną kapustę. Wymieszać. Całość dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 30 minut. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmarowywać farsz i zwijać w krokiety. Przygotować(...)następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron. Krokiety podawać na ciepło lub na zimno z filiżanką gorącego, czerwonego barszczu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 14 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 28 cm, a co za tym idzie 14 krokietów. Ciasto na naleśniki
Gospodyni MiejskaChoć kapusta jest zdecydowaną liderką kuchni podkarpackiej (nie licząc ziemniaków), bywa u nas zastępowana innymi warzywami. Prezentowałam już kiedyś smaczny i zaskakujący bigos z cebuli , dzisiaj natomiast proponuję bigos z cukinii. Jego dużą zaletą jest bogactwo warzyw i lekka konsystencja. Można go podać z chleb lub z tłuczonymi ziemniakami. Również z kaszą mu po drodze :) Przepis pochodzi z Korso Kolbuszowskiego(...)jego autorkami są gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipnicy. Składniki: 1 duża cukinia (lub 2 średnie) 2 czerwone papryki 2 żółte lub zielone papryki 3 cebule 2 laski kiełbasy 4 ząbki czosnku 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku ewentualnie kilka listków bazylii Kiełbasę kroimy w kostkę lub plasterki. Cukinię myjemy i kroimy
Trzeci talerzpieczywo by nie zostawić ani grama sosu. INNE PYSZNE POSIŁKI Z KURCZAKIEM W ROLI GŁÓWNEJ: PAD THAI Z KURCZAKIEM TORTILLA Z SZARPANYM KURCZAKIEM I SAŁATKĄ Z KAPUSTY SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ ZUPA TOM KHA GAI BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM TACOS(...)pyszne, rozpływające się w ustach – widelce i noże są zbędne ILOŚĆ PORCJI: 3 CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Skrzydełka kurczaka – 10 sztuk – Sos Teriyaki – 5 łyżek – Papryczka chili czerwona – Sezam biały prażony – 1 łyżka – Czosnek – 3-4 ząbki – Sól do smaku – Odrobina oliwy – Filiżanka wody* PRZEPIS: 1. Skrzydełka kurczaka, umyj, osusz. Dopraw do smaku solą. 2. Na patelni
globuskulinarnyzahaczyłam o restaurację z pierogami. Wszędzie smakowały inaczej. W Krakowa zmałpowałam ze szpinakiem i żółtym serem z Wrocławia duży i pieczony z ziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który zdradzę dziś przepis :-) Może kogoś zainspiruję do lepienia na wigilię, kogoś kto nie pości(...)cukry Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki 5-6 pomidorków suszonych bez zalewy puszka fasoli czerwonej ząbek czosnku 20 dag startej mozzarelli 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka smalcu pieprz, sól, łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka majeranku, garść posiekanej świeżej kolendry
pieprzny smaczekDobrego czerwonego barszczu nie można zrobić w jeden dzień. Jeśli ma to być prawdziwy barszcz, taki bez koncentratu i polepszaczy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z buraków, a to trwa kilka dni. Efekt jednak jest wart czekania! Mój barszcz robię na ugotowanym wcześniej rosole z kury i kaczki, dzięki czemu ma on pełniejszy smak. Jeśli nie jecie mięsa, zróbcie barszcz(...)bulionie warzywnym. Składniki (na duży garnek): 1 kura rosołowa 1 porcja rosołowa z kaczki 1 l zakwasu z buraków włoszczyzna (bez kapusty) 1 cebula 5-6 średniej wielkości buraków 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso, włoszczyznę i opaloną nad palnikiem cebulę zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać
W SMAKpokroic w kostke.W czasie gdy miesa sie pieka poszarkowac biala kapuste,podlac szklanka wody i ugotowac.W drugim garnku umiescic kiszona kapuste, podlac szklanka wody i ugotowac.Polaczyc obie ugotowane kapusty,dodac pokrojone miesa ,kielbase i grzyby.Zlac sos z pieczenia miesa do gara z bigosem.Dodac przyprawy.Calosc zagotowac i przesmazyc wszystko razem okolo 15 minut.Im wieksza rozmaitosc uzytych mies,tym bogatszy bedzie smak(...)swiezy.Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym.Uwagi:Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel sliwkowych lub suszonych sliwek.Mozna rowniez dodac ,jesli ktos lubi szklanke czerwonego wina. ZYCZE SMACZNEGO I DO SIEGO ROKU
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!DZIEŃ 1 ŚNIADANIE – sałatka z kurczakiem i orzechami pecan + bulletproof coffee LUNCH – zupa chrzanowa z kiełbasą i jajkiem OBIAD – kotlety mielone z puree z kalafiora i kapustą kiszoną Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 2 ŚNIADANIE – jajka poszowane z awokado , słonecznikiem i czarnuszką LUNCH – jogurt kokosowy w towarzystwie chlebka(...)zielony koktajl na bazie awokado i mleka kokosowego (super sycący) LUNCH – chlebek bananowy z cukinii oraz orzechy OBIAD – halibut (resztki z wczoraj) + jajka sadzone, zielona fasolka oraz kapusta kiszona Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 4 ŚNIADANIE – omlet z awokado , szynką i serem składany metodą tiktokową LUNCH – panna cotta
Modern Cave Girltego dodajemy, mąkę, majonez, śmietana lub jogurt, cebulę pokrojoną w kostkę, jajko oraz ser starty na tarce o grubym oczku. Opcjonalnie, można posiekać pietruszkę lub pokroić w kostkę paprykę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Wersja krótka - czyli od razu po wymieszaniu składników, łyżką wykładamy masę na patelnie, formujemy kotlety i smażymy(...)korzystam z tej wersji. Wersja dłuższa- na około godzinę odkładam mieszankę do lodówki i dopiero potem smażę na patelni. Rzadko ale czasem tak robię. Dobrze smakują z sałatką z kapusty pekińskiej oraz ziemniaczkami. Smacznego
Justa próbuje gotowaćprzekąski, dania główne czy zupy, ale przepisy są posegregowane ze względu na kategorie produktowe, co mi się bardzo podoba! W książce Lidla pojawiają się między innymi takie rozdziały jak KAPUSTA, ZIEMNIAKI, RYBY, PTACTWO czy SERY I MLEKO. W Kuchni Polskiej znajdziemy różnorodne przepisy – i te tradycyjne, i te bardziej nowoczesne – co ważne, z naszych rodzimych produktów. Co prawda, niektóre(...)innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana po to, aby docenić i zapamiętać smak KUCHNI POLSKIEJ NASZYCH CZASÓW W sobotę 5 listopada, wraz
Kuchnia Bazyliidrobno siekamy.Grzyby i kapust ę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku.Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na oleju,dodajemy do kapusty i grzybów.Doprawiamy solą i pierzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy dość cienko,podsypujemy mąką i za pomocą małej szklanki lub kieliszka wycinamy małe kółka .Na każde kółeczko(...)tacy wysypanej mąką . Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 1-2 minuty. Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym
Bajeczna Kuchnia