kapusta, dynia, buraki oraz inne warzywa korzeniowe i cebulowe. Pierogi, potrawki, kotlety, krokiety i wiele więcej – zainspiruj się i przygotuj sprawdzone jesienne obiady, dzięki którym w Twojej kuchni nie będzie nudno. Poniżej znajdziesz 21 przepisów na pyszne obiady, które warto zrobić w listopadzie, a wśród nich: ryż smażony z grzybami i papryką, buraczane pulpeciki, dyniowa potrawka, krokiety z kapustą(...)kurkami i ziemniakami. To przepyszny pomysł dla wszystkich miłośników pierogów! Jak zrobić farsz do pierogów… ZOBACZ PRZEPIS Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami Przepis na jednogarnkowe danie z czerwoną soczewicą, ziemniakami, pieczarkami i marchewką. To propozycja na pożywny i zdrowy obiad dla każdego!… ZOBACZ PRZEPIS Wytrawna tarta z gorgonzolą i pomidorami Sprawdzony przepis na wytrawną tartę
Via Gustoosoby, która ich nie lubi. Na szczęście w parze ze smakiem idzie mnóstwo właściwości zdrowotnych - obfitują w witaminę C, mają dobroczynny wpływ na serce, poprawiają przemianę materii. 6. Kapusta Zawiera mnóstwo błonnika, witaminy C oraz związków siarki korzystnie wpływających na stan naszej skóry, włosów, paznokci. Ma także bardzo duży potencjał antynowotworowy. Podobnie działają kalafior, brukselka, jarmuż czy brokuły(...)hipermarketu niestety daleko do ideału, dlatego lepiej kupować w warzywniakach lub na lokalnych bazarkach. W formie gotowanej lub przetworzonej zawierają mnóstwo likopenu - substancji, która jest odpowiedzialna za ich czerwony kolor. Likopen ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Dla pożądanego efektu zdrowotnego zaleca się spożywanie jednego pomidora, szklanki soku lub dwóch łyżek keczupu dziennie. 8. Marchew Podobnie jak jabłko, zawiera duże ilości
Powiedz dietom niepotasu. Warzywa i owoce z tej grupy: pomidory, czerwone jabłka, czereśnie, truskawki, papryka czerwona, buraki, soki z buraków, wieloowocowe z czerwonych owoców i pomidorowe. zielone - zawierają kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet planujących ciążę. Wyróżniają się także zawartością witamin np.: C, A, E, K. Warzywa(...)przeciwzapalnie, przeciwbólowo i rozkurczowo. Dlatego ich spożywanie polecane jest szczególnie w okresie przeziębień. Warzywa i owoce z tej grupy: cebula, por, czosnek, różne kapusty, cykoria. fioletowe - swoją barwę zawdzięczają antocyjanom, które mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Warzywa i owoce
Passions hobbies lifescript','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1/2 szklanki kaszy jaglanej -1 l bulionu warzywnego -2 ząbki czosnku -1 cebula -1 czerwona papryka -1 cukinia o wadze ok.400 g -3 łodygi selera naciowego -cykoria -sok z połowy cytryny -sól, pieprz pesto do zupy: -100 g suszonych pomidorów w oleju(...)orzechowego koloru wlewamy 1 1/2 szkl. gorącej wody. Przykrywamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 30 minut. W drugim garnku gotujemy bulion z warzyw jak na rosół ( bez kapusty ). W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebule i w cienkie plasterki czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę
Kulinarne przemysleniaKrokieciki francuskie z soczewicą i kaszą jęczmienną to moja propozycja na danie wigilijne, ale znacznie lżejsze, doskonałe dla dzieci (i
Kolorowy Przepisownikwina wiatru. Jeśli nie śledzicie wydarzenia na FB podam Wam co do tej pory jadłam :) Dzień 1 Przez cały dzień jako przekąska jabłka, oprócz tego: Surówka -1 czerwona papryka, -3 pomidory, -1 szalotka, - 2 ogórki kiszone, - 1/2 cykorii, - sól. Zupa cebulowa Ugotować wywar z marchwi, pietruszki, selera z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, soli, gdy będą miękkie(...)marchew, jabłka (700ml) Zupa cebulowo - pomidorowa (do wczorajszej zupy dodałam pomidory) Ogórki kiszone 2 szt Jabłka gotowane z cynamonem Dzień 3 Jabłka Sok marchew - jabłko (500 ml) Kapusta gotowana (krojona) z marchewką, cebulą, ziołami, solą Brokuł gotowany na parze (0,5 kg) z duszoną cebulką Jabłka gotowane z cynamonem Dzień 4 Jabłka Warzywa: 1 papryka, 1 ogórek zielony
Co na wege obiad?kukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany. SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew z wywaru, - cebula, 1 mała czerwona, - śmietana 30% - 1/2 kubeczka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji i odpowiedniego smaku), - mascarpone, 2-3 łyżki, - przyprawy do smaku: pieprz cayenne, pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz kolorowy, kurkuma, przyprawa warzywna najlepiej(...)woli. WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to możemy dolać zalewę. Pokrojoną w kostkę
Wypisz WymalujBarszcz ukraiński to bardziej jednogarnkowe danie niż zupa. Jest gęsty, pożywny i pyszny! Swój barszcz przyrządzam z pieczonych buraków, które nadają mu żywą, czerwoną barwę. Dodaję do niego też zakwas z buraków, bez którego barszczu sobie nie wyobrażam. Przygotowanie barszczu ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy(...)duży garnek): ok. 800 g żeberek 2 cebule 2 marchewki 2 duże buraki 2 spore ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki białej kapusty kilka suszonych grzybów leśnych ok. 150 g dobrej kiełbasy 1 łyżka klarowanego masła kilka listków lubczyku 1 szklanka zakwasu z buraków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 goździk 3 liście laurowe
W SMAKpizza z leśnymi grzybami to czysta poezja! Oprócz pysznego sosu pomidorowego jest na niej szynka, czerwona cebula i mnóstwo sera mozzarella. Jeśli jesteście fanami pizzy, to nie muszę was przekonywać. A jeśli jeszcze nie próbowaliście upiec pizzę samemu to zachęcam! Pizza z leśnymi grzybami jak pieprznik trąbkowaty to smaczne danie na obiad lub kolację Ale czy ja w ogóle(...)upieczeniu, ale nikt nie pogardzi pizzą na drugi dzień. Piekę pizzę przynajmniej 2 razy w miesiącu. Przygotowuję również coleslaw do pizzy . Jest najprostsza pod słońcem surówką z białej kapusty, doprawiona oliwą, winnym octem, suszonym majerankiem i czarnym pieprzem. Popularne pizze w mojej rodzinie Na blogu znajdziecie wiele przepisów na pizzę. To kolejny dowód na to, że pizza jest bardzo popularną
codojedzenianiedzielny, u nas nazywany jest wiosennym obiadem ;) . Jako, że pewnego upalnego weekendowego dnia zapytałam Jacka co robimy na obiad – takie lekkiego, wiosennego ? Odpowiedź padła – schabowy, ziemniaki i kapusta zasmażana :) Ha ha .. przecież nie będę stała przy kuchence smażąc w taki upał :) Anegdota została, a teraz się zmieni jej koniec. Już nie muszę stać przy rozgrzanej patelni(...)pełny smaku. Kotlety schabowe inaczej kotlety schabowe delikatnie rozbite, żeby za grube nie były 2 jajka + łyżka czosnku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka pieprzu 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 szklanka tartej bułki 4 łyżki panko ( końcówka którą trzeba było wykorzystać ) 0,5 szklanki startego parmezanu Suche produkty wymieszać w głębokim talerzu . Jajka wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem
Kuchnia na wzgórzuUszka wigilijne z grzybami do barszczu czerwonego - nasze "must have" na wigilijnym stole. Skłamałabym, że to moje ulubione zajęcie ale zrezygnować nie potrafię i uszka się pojawiają. Podana niżej porcja to ilość na około 80 szt uszek. Nie robię tyle nigdy, robię zaledwie 20-30 sztuk i nam tyle starcza. Barszczyk zdecydowanie wolimy do popijania z filiżanek. Zazwyczaj robię farsz(...)suszonych grzybków, robię podwójną porcję ciasta na pierogi , najpierw lepię uszka wykorzystując przygotowany farsz a następnie z reszty ciasta lepię pierogi: z kapustą i grzybami oraz ruskie. A Wy, lepicie dużo uszek? :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki oleju 3/4 łyżeczki soli Farsz: 100 g suszonych grzybów 1 duża cebula sól
Kocham..lubię..gotuję..podsmażyć, na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną kapustę. Wymieszać. Całość dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 30 minut. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmarowywać farsz i zwijać w krokiety. Przygotować(...)następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron. Krokiety podawać na ciepło lub na zimno z filiżanką gorącego, czerwonego barszczu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 14 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 28 cm, a co za tym idzie 14 krokietów. Ciasto na naleśniki
Gospodyni MiejskaChoć kapusta jest zdecydowaną liderką kuchni podkarpackiej (nie licząc ziemniaków), bywa u nas zastępowana innymi warzywami. Prezentowałam już kiedyś smaczny i zaskakujący bigos z cebuli , dzisiaj natomiast proponuję bigos z cukinii. Jego dużą zaletą jest bogactwo warzyw i lekka konsystencja. Można go podać z chleb lub z tłuczonymi ziemniakami. Również z kaszą mu po drodze :) Przepis pochodzi z Korso Kolbuszowskiego(...)jego autorkami są gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipnicy. Składniki: 1 duża cukinia (lub 2 średnie) 2 czerwone papryki 2 żółte lub zielone papryki 3 cebule 2 laski kiełbasy 4 ząbki czosnku 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku ewentualnie kilka listków bazylii Kiełbasę kroimy w kostkę lub plasterki. Cukinię myjemy i kroimy
Trzeci talerzpieczywo by nie zostawić ani grama sosu. INNE PYSZNE POSIŁKI Z KURCZAKIEM W ROLI GŁÓWNEJ: PAD THAI Z KURCZAKIEM TORTILLA Z SZARPANYM KURCZAKIEM I SAŁATKĄ Z KAPUSTY SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ ZUPA TOM KHA GAI BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM TACOS(...)pyszne, rozpływające się w ustach – widelce i noże są zbędne ILOŚĆ PORCJI: 3 CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Skrzydełka kurczaka – 10 sztuk – Sos Teriyaki – 5 łyżek – Papryczka chili czerwona – Sezam biały prażony – 1 łyżka – Czosnek – 3-4 ząbki – Sól do smaku – Odrobina oliwy – Filiżanka wody* PRZEPIS: 1. Skrzydełka kurczaka, umyj, osusz. Dopraw do smaku solą. 2. Na patelni
globuskulinarnyzahaczyłam o restaurację z pierogami. Wszędzie smakowały inaczej. W Krakowa zmałpowałam ze szpinakiem i żółtym serem z Wrocławia duży i pieczony z ziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który zdradzę dziś przepis :-) Może kogoś zainspiruję do lepienia na wigilię, kogoś kto nie pości(...)cukry Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki 5-6 pomidorków suszonych bez zalewy puszka fasoli czerwonej ząbek czosnku 20 dag startej mozzarelli 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka smalcu pieprz, sól, łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka majeranku, garść posiekanej świeżej kolendry
pieprzny smaczek