kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:291/357)

naleśniki grahamkowo-pszenne z kapustą kiszoną i pieczarkami... 117

tortowa 2 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, na oleju usmażyć cebulę posypaną cukre, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć, kiszoną kapustę pokroić drobniej i dodać do pieczarek, podsmażać z 5 minut, wsypać bułkę tartą i mieszając zagęścić, wystudzić w dzbanku miksera wszystkie składniki naleśnikowe dobrze zmiksować, przelać do dzbanka i odstawić(...)naleśnik na jednej połowie nałożyć porcję farszu naleśniki składać na "cztery", można podać je od razu lub później podsmażyć lub odgrzać w mikrofali - nam smakują takie naleśniki z barszczem czerwonym do picia.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym 157

Jednym z elementów nadchodzących Świąt, którego najbardziej nie mogę się doczekać są dania z grzybami. Uwielbiam barszcz grzybowy mojej Mamy, paszteciki grzybowe, kapustę z grzybami, ale zawsze też staram się przygotować coś nowego. Na przykład pierogi z kaszą gryczaną, podane z gęstym sosem grzybowym. Pierogi to prosta potrawa, ale wiadomo, że nie da się jej zrobić w 15 minut(...)Pierogi idealnie skomponowały się z tym pachnącym świętami, wyrazistym sosem. Ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Farsz: 200 g kaszy gryczanej mała czerwona cebula łyżka oleju pęczek natki pietruszki pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej sól pieprz Sos grzybowy: koncentrat grzybowej Krakus mała cebula łyżka oleju 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego

Mienta blog
Krokiety Gyros 606

Krokiety to chrupiące naleśniki z farszem, które można modyfikować na wiele sposobów. Najbardziej znane i lubiane to te z farszem z pieczarek i kiszonej kapusty. Ja takie robię zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia, chociaż bez okazji też lubimy je zjeść. Tym razem postanowiłam coś zmienić i z racji tego, że moi domownicy lubią gyrosa w każdej postaci to zrobiłam krokiety(...)imprezowe na spotkanie ze znajomymi albo rodziną. Jak sama nazwa wskazuje, krokiety Gyros to naleśniki wypełnione farszem zrobionych z tych samych składników, które dajemy do sałatki gyros z pominięciem kapusty. Mięso z kurczaka doprawiamy przyprawą gyros, a ja dodatkowo do ciasta naleśnikowego dodałam też łyżeczkę tej przyprawy. Aby dobrze nam się zawijało krokiety i farsz nie wypadał to proponuję

Danka Pichci
Pomysły na śniadania w marcu 138

faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem Babka drożdżowa z czekoladą Prosty przepis na pizze Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Cielęcina pieczona Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety(...)omletem Pierogi z soczewicą Warzywa na patelnię Sałatka z kurczakiem, awokado, serem pleśniowym i cytrusami Sushi z wędzoną makrelą, ogórkiem i jabłkiem Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem, groszkiem i olejem lnianym Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Pomysły na śniadania w marcu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 130

idealnie! Zresztą nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała.  Mój tester, czyli Mąż był zachwycony. Choć do końca nie wiedział, że w środku są ziemniaki (był przekonany, że to kapusta 😄), to jednak na pikantnie i smażone w głębokim oleju skradły jego serce. Krem również był pyszny. Intensywny, o mocno bordowej barwie, gęsty. I gdybym tylko wiedziała kilka lat temu(...)później zrób. Najlepiej jedno i drugie, czyli krem i uszka :) Składniki na krem: 6 średniej wielkości buraków 8 łyżek Wielkopolskiegooleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku ¾ litra bulionu warzywnego Sól morska, pieprz do smaku Kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki

Kuchnia w czekoladzie
Tilapia w cytrusach 164

zaraz po nie latać po zakupy to trzeba je spożytkować . Przydały się do marynaty. Składniki: 2 filety z Tilapii ( po 1 małym na porcję ) 1 mandarynka 1/2 pomarańczy 1/2 czerwonego grejpfruta 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej olej z pestek winogron 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Przygotować marynatę z soku z mandarynki, grejpfruta,2 łyżek oleju , pasty cytrynowej, szczypt(...)rumiano filety z Tilapii. Podawać skropione sokiem z pomarańczy obłożone cząstkami pomarańczy ( bez skórek). * Podaję z pieczonymi cząstkami ziemniaków a'la frytki ( Robię w ActiFry) i surówką z kiszonej kapusty z pomarańczą

Buniabaje w kuchni
Kapuśniaczki 428

kapuśniaczków – jak urozmaicić smak? Kapuśniaczki to przede wszystkim przekąska z kapustą, ale nie znaczy to, że musisz się do wspomnianej kapusty ograniczać. Farsz do nich można mocno urozmaicać. Do kapusty można dodać m.in. grzyby, mięso mielone lub suszone owoce (morele, śliwki), które swoją słodyczą przełamią kwaśny smak kapusty. Możesz również eksperymentować z różnymi przyprawami, które podkręcą ostrość potrawy. Jeżeli(...)niezbyt drobno, a płyn w którym się gotowały, zachowaj na później. Na dużej patelni zrumień posiekaną drobno cebulę. Dodaj do niego pokrojoną z grubsza kapustę i smaż wszystko przez około 10-15 minut. Zalej kapustę wodą w której gotowały się grzyby oraz dodaj do niej pokrojone grzyby. Gotuj do momentu aż cały płyn odparuje. Dopraw całość solą i pieprzem

okolicepalnika.pl
Musztardowiec 202

past. Jeśli tylko znajdziecie to warzywo w sklepie lub targu kupcie je koniecznie! Sprawdźcie dlaczego!    Musztardowiec należy do rodziny kapustowatych. Znany także jako gorczyca sarepska lub kapusta sitowata jest coraz popularniejszym warzywem w Polsce. Z jego nasion produkowana jest musztarda. Jeśli kiedykolwiek jedliście musztardę sarepską lub Dijon to na pewno skosztowaliście musztardowca.   ODMIANY Musztardowiec jest znany(...)Giant oraz o grubych pędach - Kailaan a także odmiana Golden Streak, Golden Frill o zielonych, silnie postrzępionych liściach, Ruby Streak - delikatne, pofałdowane fioletowe liście z zieloną łodygą, Garnet Giant - czerwone, owalne liście z zieloną łodygą oraz Spicy Green - zielone karbowane liście o bardzo ostrym smaku. SMAK MUSZTARDOWCA I JEGO ZASTOSOWANIE W KUCHNI Te niezwykłe warzywo ma bardzo ciekawy

Gotuję Testuję
Zupa cygańska 155

świętach. Nie wiem jak Wy, ale ja mam osobiście dosyć śledzi, kapusty, pieczarek i mięsa. Znowu mogę wrócić do uwielbianych przeze mnie zup . Przepisów na dania z papryką  można znaleźć u mnie na blogu naprawdę wiele. Ale to warzywo zdecydowanie najbardziej pasuje mi w zupie. Nadaje jej bardzo ciekawy smak. Zupa cygańska to bardzo ciekawa propozycja na obiad(...)najbardziej. Składniki: 20 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni" z Sokołowa) 1 duża cebula 5 pomidorów szklanka przecieru pomidorowego 5 ziemniaków żółta papryka czerwona papryka sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych łyżka smalcu Sposób przygotowania: Smalec rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Pomidory

Pobite gary Barbary
Kolorowa tarta z sosem pomidorowym 127

się mu termin ważności. Sos zrobiłam pomidorowy zamiast zwykłego beszamelu, bo wolę pikantniejszą kuchnię.  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej okrągłego) Farsz: 2 cukinie średnie 5 marchwi 1 paprykę czerwoną tymianek i oregano Sos: 1 łyżka mąki ½ szklanki słodkiej śmietany 18% 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka włoskich ziół słodka papryka, cukier, sól i pieprz do smaku, suszony czosnek(...)Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.  Cukinie, paprykę umyć, osuszyć, marchew obrać. Aby uzyskać cienkie i równe plastry pociąć warzywa na szatkownicy do kapusty (jeśli jest już końcówka warzywa, założyć ręcznik bawełniany kuchenny i przesuwać w ten sposób po tarce, dużo to ułatwia i zabezpiecza przed skaleczeniem) Marchew zblanszować we wrzątku ok 4 minuty

Czerwień i błękit
Kalafior Romanesco pieczony z soczewica 166

pieczonykalafior #z soczewica  Kalafior Romanesco pieczony z soczewica  Składniki : - 1 kalafior Romanesco - 20 pomidorków 🍅 - 1 czerwona cebula  - 1/2 szklanki czerwonej soczewicy -3 łyżki oliwy z oliwek - przyprawa Dary Natury do zapiekanek - sól kłodawska  - pasta z kurkumy  Przygotowanie :  Soczewice dobrze płuczemy, zalewamy 1 szklanka wody, gotujemy od zagotowania 10 minut na małym ogniu(...)mieszamy.  Wykladamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 15 minut, mieszamy i pieczemy kolejne 10 munut.  Podajemy z kapusta kiszona

Szkrab Je Sam
Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej) 143

wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 mała czerwona cebula 2 kiszone ogórki sól himalajska świeżo zmielony pieprz sos czosnkowy, czyli majonez z kalafiora natka pietruszki do posypania Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Laksa 179

Pasta-baza: 3 orzechy kirimi 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka pasty krewetkowej (dla wegan -można zrezygnować z tej opcji i dać dodatkowo łyżeczkę zółtej pasty curry) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 małe papryczki chili 2-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1 łyżeczka kurkumy  1 szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli(...)połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron Przybranie:  gotowane mięso kurczaka(weganie mogą dać dodatkowo paski kapusty pekińskiej) 1 filiżanka świeżych kiełków sojowych lub fasoli mun smażony, panierowany ser tofu / kroimy w plastry, każdy obtaczamy w mące(ziemniaczana i pszenna w proporcji 1:1), roztrzepanym  jajku

Kuchnia Prezydentowej
Barszcz z czerwoną fasolką 176

Czasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi

bistro mama