Jak powszechnie wiadomo najlepsze gołąbki są w domu u własnej mamusi. Nie ważne jak człowiek się będzie starał, dwoił i troił, nie ma szans, nie wyjdą
Czerwona Porzeczkaśniadanie " tak nam one zasmakowały, że postanowiłam upiec podobne ale na słono. Jako, że robiłam na obiad golonkę pieczoną z kapustą i grzybami to od razu ugotowałam więcej kapusty i grzybów i zrobiłam farsz do bułeczek. Do farszu dodałam prażoną domową cebulkę ale jak takiej nie macie to możecie albo podsmażyć zwykła lub zrobić wcześniej. Bo wbrew pozorom zrobienie(...)równa więc trzeba wybadać ilość mleka. Ja dodałam tyle ile do bułeczek maślanych ale inna mąkę i musiałam tej mąki dać więcej. Ogólnie bułeczki są smaczne i super do czerwonego barszczyku. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnispontan, pomysł, który napadł mnie w czasie zakupów, dobierając kolejne składniki łączyłem je na podniebieniu krok po kroku przemierzając ulice miasta i sklepowe alejki. Kalarepa -ma fajny zbliżony do kapusty smak, figa -to nuta egzotycznej słodyczy, do tego awokado -uważam, że zawsze pasuje do figi a poza tym dojrzałe ma świetną konsystencję, do tego sos z miodu z odrobiną soku(...)przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana
Kuba Gotujespontan, pomysł, który napadł mnie w czasie zakupów, dobierając kolejne składniki łączyłem je na podniebieniu krok po kroku przemierzając ulice miasta i sklepowe alejki. Kalarepa -ma fajny zbliżony do kapusty smak, figa -to nuta egzotycznej słodyczy, do tego awokado -uważam, że zawsze pasuje do figi a poza tym dojrzałe ma świetną konsystencję, do tego sos z miodu z odrobiną soku(...)przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana
Kuba Gotujesoczewicy czerwonej - składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania zupy: 2 starte ząbki czosnku 1 mała, posiekana czerwona cebula 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1/2 - 1 posiekana papryczka chili bez nasionek masło klarowane 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę 1 marchewka, pokrojona w niewielką kostkę około 250ml czerwonej(...)rozrzedzić dodatkową wodą lub bulionem. Na koniec zupę zaprawić mlekiem kokosowym lub śmietanką 30%, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką czerwoną i sokiem cytrynowym. Można posypać posiekanymi, świeżymi ziołami. Mam nadzieję, że przepis na zupę z czerwonej soczewicy spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj:) Oto kilka innych przepisów na wypróbowane , domowe
Moja Książka Kucharskajest niezwykle aromatyczny i niezbyt ostry. Można oczywiście dodać więcej ostrego chili. Wołowinę watro podać z ryżem i zielonym dodatkiem, na przykład ugotowaną na parze kapustą pak choi . Miałam w domu szpinak, więc tym razem wołowina podana była ze szpinakiem. Następnym razem na pewno zrobię pak choi, ale szpinak też wypadł dobrze. W oryginale mięso dusimy(...)mleczkiem kokosowym - przepis składniki 600 g wołowiny, pokrojonej na kawałki około 3 cm 5 ząbków czosnku 50 g świeżego korzenia imbiru , obranego i grubo posiekanego 1 średnia czerwona cebula, obrana i podzielona na ćwiartki 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego 1 × 400 ml puszka mleka kokosowego 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego 100 ml wody 1/2 łyżeczki mielonego
Stare Garydobry sposób na przemycenie kaszy do naszego jadłospisu. Musicie koniecznie spróbować! Składniki (ilość gotowych kotlecików zależy od wielkości jaką zrobimy) - woreczek kaszy jęczmiennej - 2-3 niewielkie marchewki - pół czerwonej cebuli - sól, pieprz - mąka kukurydziana do obtoczenia - olej do smażenia Wykonanie Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. W tym czasie obieramy marchew(...)kotleciki, które obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Kotleciki w smaku przypominają delikatną rybę. Można je podać z różnymi dodatkami takimi jak marchewka z groszkiem czy kapusta kiszona. Idealnie sprawdzą się na lekki wiosenny obiad. Smacznego
Health-Fit-Lifeprosto z pola (kazał mi napisać, że WŁASNORĘCZNIE zbierane – nie kradzione broń boże!), więc może to było powodem. Dostałam masę warzyw do przerobienia – ziemniaki, marchew, cebulę, pięęęękną kapustę, korzeni pietruszek sztuk paręnaście, pęczki natki pietruszki sztuk chyba 764, nawet czosnek. I grzyby! Właśnie! Chłopaki, dzięki za grzyby. Faszerowane bakłażany nie należą do ekspresowych potraw, ale od czasu(...)tydzień nie będę tutaj nic wrzucać. Jak coś, zapraszam na fb lub instagram, tam na pewno się odezwę. Do następnego, paaaa! Składniki: 2 średnie bakłażany 150 g makaronu pół czerwonej papryki 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Bakłażany myjemy, kroimy
KardamonovyBabie lato puka do drzwi. Poranki i wieczory otulone chmurami i rześką aurą. W sadzie dojrzewają soczyste brzoskwinie i pierwsze śliwki. Gałązki uginają się od ciężaru czerwonych pomidorów. Z nich będzie sos i sałatka. A ze śliwek ciasto. Szukałam sposobu, aby mała M zjadła rybę, za którą nie przepada. Pomyślałam, że skoro lubi wszelkiego rodzaju kotlety i pulpety(...)jest wyczuwalna :) Podana w tej postaci wszystkim nam bardzo smakowała. Można użyć zarówno świeżych ryb lub - tak jak ja - mrożonych. Polecam do takich kotlecików ziemniaczki i surówkę z kiszonej kapusty - a w sezonie letnim fasolkę szparagową :) Źródło: ( klik ) Składniki na około 10 kotletów: 500 g mrożonych filetów rybnych 1 jajko 1 kajzerka namoczona w mleku mały pęczek koperku sól, pieprz
My simple kitchenPierogi ruskie kojarzą się nam z pierogami z ciasta z mąki, wody i soli (czasem jeszcze jajka, masła) z nadzieniem ziemniaczano-serowym . Podobno nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Jednak w Polsce przed 1939 roku takie pierogi nie były znane – nie udało mi się znaleźć przepisu na takie pierogi w żadnej ze znanych mi książek kulinarnych(...)też zwyczajne drożdżowe jak na bułki. Prawdziwe ruskie pierogi z takiego tylko robią(...) ” - Praktyczny kucharz warszawski z 1895 roku. Pierogi ruskie mogą być z nadzieniem mięsnym, z ryby, z kapusty, z ryżem i z jabłkami. U mnie w domu takie pierogi Mama piekła, najczęściej z farszem z kapusty z grzybami. Nadzienie mięsne może być różne, jest to świetny pomysł
królestwo garówowoce. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i - częściowo - serem. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi. Unikaj spożycia cukru i słodyczy(...)piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie. Nie spożywaj alkoholu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy także inne świąteczne dania: pierogi z mąki gryczanej z twarogiem i ziołami dorsza na kiszonej kapuście krem kakaowy z suszonych owoców Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną Składniki dla 5 osób: 5 filetów śledziowych sok z dwóch pomarańczy sok z jednej
Kulinarne przygody Gatitytradycji kulinarnej produkty kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza C, a także(...)przewodzie pokarmowym, co poprawia jego mikroflorę i wzmacnia odporność organizmu. Rzodkiewki kiszone. Składniki (ilość według potrzeb): - rzodkiewki - korzeń chrzanu - czosnek - liść laurowy - koper (łodygi z nasionami) - ziarna gorczycy - pieprz czerwony w ziarnach - na 1 litr przegotowanej ostudzonej wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Na zalewę – gotujemy wodę, dodajemy sól – mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Słoiczki wyparzamy. Obrany czosnek kroimy
mojewypiekiinietylkotradycji kulinarnej produkty kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza C, a także(...)przewodzie pokarmowym, co poprawia jego mikroflorę i wzmacnia odporność organizmu. Rzodkiewki kiszone. Składniki (ilość według potrzeb): - rzodkiewki - korzeń chrzanu - czosnek - liść laurowy - koper (łodygi z nasionami) - ziarna gorczycy - pieprz czerwony w ziarnach - na 1 litr przegotowanej ostudzonej wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Na zalewę – gotujemy wodę, dodajemy sól – mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Słoiczki wyparzamy. Obrany czosnek kroimy
mojewypiekiinietylkolistki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i drobniutko pokrojone chili. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dusić jeszcze 30 minut. W miedzyczasie przygotować placki....Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę(...)olejem. Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu, przekładajac je gulaszem. Na wierzchu udekorować kleksem gęstej smietany i posypać słodką papryką. Ja swoje placki podałam z surówką z młodej kapusty . Smacznego
Gosia gotuje