żółtej marchewki, cebuli, ciecierzycy i przypraw, które barwią ryż na żółto. Typowa mieszanka do płowa składa się z kuminu, kurkumy, rodzynek, suszonego berberysu, który smakuje jak kwaśne rodzynki i czerwonej papryki. W każdym zakątku i każdym domu robi się go trochę inaczej a opcjonalne dodatki to: jajka na twardo, jaja przepiórcze, suszone morele a nawet konina. Szaszłyki i kebaby(...)wołowiny i grubo pokrojonych warzyw typu ziemniaki, marchewka, bakłażan i cebula. Może być przygotowana w glinianym naczyniu z pokrywką a jeśli nie mamy takiego, to funkcje pokrywki pełnią liście kapusty. A na deser ? Na deser podaje się suszone owoce, ciastka typu baklava, biszkopt z kremem, orzechy, różne rodzaje chałwy i coś dla twardzieli, czyli kurut, czyli kuleczki z suszonego
Ugotowane pozamiataneSzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku(...)pracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką, a nie kiszoną. Cóż, to też rodzinna tradycja. Składniki: Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1/2 małej kapusty • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela
To co kochampowiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, - olej - 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Żeberka płuczę, osuszam, kroję na porcje. Każdy kawałek nacieram solą i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na godzinkę. W głębokiej i szerokiej patelni(...)Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpięć procesów, od których zależy Twoje zdrowie: ANGIOGENEZA – tworzą się nowe naczynia krwionośne. Angiogeneza jest to proces powstawania naczyń krwionośnych. Pokarmy takie jak soja, zielona herbata, kawa, pomidory, czerwone wino, piwo, a nawet twarde sery mogą wpłynąć na mechanizm obronny angiogenezy. DNA – ochrona DNA. DNA to nasz genetyczny wzorzec, który ponadto pełni funkcję obronną. Pewne pokarmy(...)wspomagania regeneracji. MIKROBIOM – mnoży się flora bakteryjna. Nasze ciała zamieszkuje niemal czterdzieści bilionów bakterii. Większość z nich chroni nasze zdrowie. Mikrobiom możemy wspomagać jedząc takie pokarmy, jak kimchi, kapusta kiszona, cheddar i chleb na zakwasie. ODPORNOŚĆ – komórki odpornościowe zwalczają intruzów. Pokarmy takie jak jeżyny, orzechy włoskie i granat mogą aktywować układ odpornościowy, są też takie, które go wyciszają
Tajemnice Smakupatelni. Gdy pieczarki będą już prawie gotowe dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę i dusimy do miękkości. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do pieczarek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego(...)posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Do smażenia następnych naleśników nie trzeba na patelnię dodawać już tłuszczu. P.S. Do naleśników możemy podać czerwony barszczyk, polać ketchupem lub innym sosem. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowieusnania) i zeszlkić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać wodę (ilość na sos wedle uznania), wymieszać z przecierem pomidorowym i z odrobiną śmietany (aby kolor był bardziej różowy niż czerwony), chwilę poddusić. Dodać masło. Ilość wedle uznania. Ja dałam ok 1/3 kostki. Masło ładnie zagęszcza sos bez konieczności stosowania mąki, poza tym nadaje wyjątkowego smaku, zapachu i konsystencji. Doprawić solą(...)się rybę. Sos wyłożyć na talerz, ułożyć łososia i posypać go rozgniecionymi pistacjami (najlepiej w moździeży) Całość można również posypać posiekaną natką pietruszki. Wyśmienicie zmakuje s surówką z kwaśnej kapusty - ale z kiszonej, nie zakwaszanej ;) Smacznego
Ukojenie Podniebieniazielonych warzyw jak brokuły, groszek cukrowy, dymkę czy kapustę. Latem zastępuję białą kapustę młodą kapustą. Jeśli jeszcze nie próbowaliście woka młodą kapustę to bardzo polecam. Kapusta niedługo pokaże się w sklepach, więc zapamiętajcie ten przepis. W oczekiwaniu na wiosenne nowalijki proponuję zastąpić kapustę pak choi. Uwielbiam pak choi. To chińska kapusta nieco delikatniejsza w smaku od naszej rodzimej. Często używam(...)pięknie się prezentuje, wręcz zachęca do jedzenia. Przepis na woke z kurczakiem i warzywami 4 porcje Składniki: 250 g pieczarek 2 dymki ze szczypiorem 150 g groszku cukrowego 1 czerwone chili 5 cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 małe pak choi 250 g noodles 1 dorodna kolendra w doniczce 1 łyżka sesamu do posypania ćwiartki
codojedzenianiesłodzone herbaty ziołowe lub owocowe. Na temat istoty odpowiedniego nawadniania przeczytacie więcej w tym wpisie. 7. Przy zakrzepicy szczególnie polecane są takie zioła jak: berberys pospolity, tymianek, rozmaryn, azjatycka czerwona szałwia, żeń-szeń, kora wierzby, kwiat bzu czarnego i liść brzozy. 8. Zaleca się spożywanie orzechów , które choć są kaloryczne, to jednak stanowią bogate źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych(...)świeżymi lub suszonymi ziołami oraz musztardą. 16. W przypadku zakrzepicy konieczne jest ograniczenie lub eliminacja: cukru – czyli słodyczy, ciast, soków, słodkich napojów gazowanych, dżemu, miodu, tłuszczów zwierzęcych, kawy , alkoholu, czerwonego mięsa, soli kuchennej do 5–6 gramów dziennie, produktów solonych – chipsów, paluszków, chrupków oraz orzeszków, eliminacja produktów konserwowanych benzoesanem sodu, eliminacja nikotyny, czyli rzucenie palenia. 17. Ilość posiłków w ciągu
Natka Pietruszkigórnej zrazowej sezonowanej lub udźca kilka gałązek rozmarynu 5 g jałowca 0,75 kg brukselki 0,1 l miodu wielokwiatowego 35 ml octu winnego 2 kg buraków czerwonych 0,5 kg buraków żółtych smalec wieprzowy sól/pieprz Umyte buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy do garnka o szerokim dnie i po zalaniu wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym(...)octową i delikatnie mieszamy. Mięso studzimy, kroimy w możliwie jak najcieńsze plastry, podobnie słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę. Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi Składniki: 0,5 kg fasoli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cały kurczak 0,5 kg szpondra wołowego 1 gęsia lub indycza szyja
Wiem co jemniekorzystne dzialanie tłuszczu zawartego w golonce?Składniki:1 spora tylna golonka3 marchewki1 pietruszka1/2 seleraporkilka gałązek lubczyku-opcjonalnie3 liście laurowe10-15 ziarenek czarnego pieprzu6-8 ziarenek ziela angielskiego2-3 goździki czerwona słodka papryka w proszkususzony majeraneksólWYKONANIE: golonke dokladnie umyc,pozbawic szczeciny i wymoczyc w zimnej wodzie przez okolo 30 minutprzygotowac do gotowania duzy garnek,tak by w czasie gotowania(...)papryka.wstawic golonke do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec okolo 20 minut do zbrazowienia skorkipodawac na ogrzanym polmisku z musztardowym puree ziemniaczanym,z puree z grochu,chrzanem,cwikla,kapusta kiszona lub zasmazana i oczywiscie zimnym piwem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cienkiego ciasta np. na makaron. Nie rwie się, nie rozciąga, super się z nim pracuje. Do przygotowania sakiewek potrzebny było tofu, marchewka, cebulka, kukurydza, grzyby mun, makaron chiński i kapusta. Dla ciekawostki na zdjęciu po prawej w prawym górnym rogu mamy marynowany czosnek- marynowany w wodzie z cukrem :) Tofu na talerzyku a na łyżeczce pasta z białego pieprzu, korzenia(...)cytrynowa, obok szalotka, imbir, galangal- brat imbiru oraz kolendra. Po zrobieniu pasty gotujemy curry w woku ;) A tu gotowy produkt :) Kuleczki z mięsa kraba. Kurczak z czerwonym curry na pierwszym planie, mąż wsuwa smażony ryż :) Do wyboru, do koloru :) Tajska sałatka z papai- pyszna i pikantna! :) Kurczak z orzechowym sosem- jedno z łagodniejszych dań Ryż
Czerwona Porzeczka