Gęsina na św. Marcina to piękna tradycja. Trochę zapomniana albo lekceważona z różnych powodów, ale tak jak Amerykanie mają swoje indyka tak my mamy swoją gęś
Smaczna Pyzamożesz doprawić po swojemu) olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania przepisu KURCZAK W SOSIE CEBULOWYM Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i czerwoną papryką. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni. Układamy kawałki kurczaka i smażymy na złoto z obu stron, następnie kurczaka przesuwamy na bok i na patelnię wrzucamy(...)Kosztujemy, jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą. Sos powinien ładnie zgęstnieć. Kurczaka w sosie cebulowym polecam podawać z puree z ziemniaków i z tartymi buraczkami, lub zasmażaną modrą kapustą. Smacznego! The post KURCZAK W SOSIE CEBULOWYM appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: -450 g mięsa wołowego mielonego -300 g pieczarek -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół puszki zielonego groszku -torebka dowolnego sosu grzybowego -łyżka majeranku -łyżeczka granulowanego czosnku -łyżeczka keczupu -sól, pieprz do smaku -olej Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Dobrze wysmażone odstawiamy do ciepłego półmiska. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy kolejno: cebulę, dodajemy(...)minut w celu zintegrowania się składników. Bardzo dobrze taki sos smakuje z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Ja podałam z pure ziemniaczanym i surówką z kiszonej i pekińskiej kapusty
Kulinarne przemysleniapesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka(...)jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką
Moja smaczna kuchniapatelni z białą kapustą z ziarnami słonecznika i podwędzanymi ziemniakami - jeśli nie liczyć pizzy (o której na końcu), to było chyba najlepsze danie, które zostało zamówione! Dorsz - przepyszny, kapusta - bardzo dobra. Jedynie po ziemniakach nie było czuć, że były wędzone, ale smak ryby sprawiał, że ten szczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł Dania mięsne Krwisty sycylijski burger(...)znaczy krwisty, jak być powinien, ale całość tak słona, że w zasadzie nie do zjedzenia; koszt: 39 zł Kotleciki jagnięce smażone w winie i z czosnkiem, podawane z czerwoną soczewicą - kolejne danie, którego nie próbowałam... ale ponoć trzymało poziom. Mogę dodać, że osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pewnych płaszczyznach na pewno. Ludzie są skłonni zapłacić więcej, za rzecz znacznie lepiej przygotowaną. Oczywiście ci, którzy mają czym zapłacić :) sztuczne mięso - Nie, to nie jest triumf moralności, to czerwona lampka, która mówi nam, że mięso się kończy. Co nie powinno nikogo dziwić zważywszy, że więcej w nie wkładamy niż wyciągamy. Najbardziej popularny zamiennik mięsa tj. białko pszeniczne starł(...)części warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe. Składniki: - mąka pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy
Kryzysowa Książka KucharskaPrzykłady czasów gotowania: Kurczak: Gotowanie ciśnieniowe 6-8 minut Żeberka: 15-25 minut gotowania ciśnieniowego Filet rybny: Gotowanie ciśnieniowe 2-3 minuty Ryż: 4 minuty gotowania ciśnieniowego Buraki czerwone: Gotowanie ciśnieniowe 30 minut Model Duo Evo Plus jest wyposażony w ulepszoną pokrywę ułatwiającą uszczelnienie. Pokrywa EasySeal automatycznie uszczelnia garnek do gotowania ciśnieniowego po zamknięciu pokrywy i posiada przycisk(...)wątpienia potwierdzi mój zachwyt! A teraz jednak przejdźmy już do obiecanego przepisu! Świeże, świetnie doprawione i długo marynowane mięso podałam w chrupiącej, podpieczonej bułce z sałatką z białej kapusty i sosem powstałym na bazie duszonego mięsa. Całość wyszła O-BŁĘ-DNA! To zdecydowanie jedno z najlepszych mięs, jakie do tej pory zrobiłam! Za to na bank nie wyleciałabym z MasterChefa
Ostra na Słodkosurowych mrożonych 1/2 dużej limonki sok i skórka z niej 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 6 łyżek gęstego mleczka kokosowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 5 plastrów świeżego ananasa lub z puszki pokrojonego na kwadraty 1 garść posiekanej natki pietruszki kilka patyków do szaszłyków Instructions Krewetki rozmrozić(...)zmienić kolor na łososiowy, grillować z dwóch stron, podczas grillowania pędzlem smarować szaszłyki pozostałą marynatą. Przed podaniem, posypać siekaną natką pietruszki. Podać z grillowanymi warzywami i surówką z białej kapusty. Smacznego! Artykuł Krewetkowe szaszłyki w marynacie z mleczka kokosowego pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plwpasowującą się w klimat przedświątecznych przygotowań! Zrezygnujcie z ciasta drożdżowego na rzecz ciasta filo, a zobaczycie jak szybko można przygotować paszteciki do barszczu. Zrobienie farszu to też kilka chwil - czerwona soczewica szybko się gotuje, a wykorzystanie mrożonego szpinaku oszczędza nam kłopotu. Farsz do pasztecików doprawiłam gałką muszkatołową, kminem rzymskim oraz szczyptą chilli, ma więc nieco pikantny, ale świetnie komponujący(...)wysiłku . Nóż o tak długim ostrzu (25 cm) może onieśmielać, ale okazuje się bardzo wygodny w użyciu, szczególnie do siekania i krojenia dużych produktów (jak dynia czy kapusta). Bez problemu posiekacie nim dużą ilość pieczarek na małe kawałeczki. Patelnia Taurus Lubię gotować różne gulasze warzywne, pilawy i risotta, dlatego pojemna patelnia to sprzęt, który wykorzystuję często w mojej kuchni. Patelnia
Chilli Czosnek i Oliwaświeżymi bułkami. Świetnie komponuje się z kapustą kiszoną, chrzanem, musztardą oraz świeżo wypieczonym chlebem. Przepis na tradycyjną białą kiełbasę z kapustą Przygotowanie tradycyjnej białej kiełbasy z kapustą to doskonała okazja do odkrycia autentycznego smaku tego dania. Oto przepis na pyszną i aromatyczną białą kiełbasę z duszoną kapustą: Składniki: 4 białe kiełbasy 1 główka kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki(...)smaż ją na złoty kolor. Dodaj poszatkowaną kapustę do garnka z cebulą i smaż razem przez kilka minut, aż kapusta zmięknie i nabierze aromatu. Wlej bulion drobiowy do garnka z kapustą, dopraw solą i pieprzem do smaku, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka. Podgrzej piekarnik do 180°C. Po upływie czasu
Podstawy Gotowaniaoleju 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu pieprz,sól do smaku Dodatkowo kilka łyżek oleju 500 g obgotowanych ziemniaków ( ok 10 minut w osolonej wodzie) tymianek, sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, lub zestaw innych dowolnych przypraw do ziemniaków Piersi kacze opłukać. Składniki marynaty wymieszać, polać mięso, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie(...)końcem pieczenia ułożyć wokół mięsa w naczyniu i zapiekać bez przykrycia. Przed końcem pieczenia sprawdzić miękkość mięsa widelcem. W razie konieczności czas pieczenia wydłużyć.Podawać z ulubioną surówką polecam kapustę pekińską. Smacznego:) Artykuł Pierś kacza w pomarańczach z pieczonymi ziemniakami pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąśrednich pomidorów; 1 średni ogórek wężowy; Opakowanie sera feta dobrej jakości (waga netto, po odcedzeniu 270 g); Garść czarnych oliwek (powinny to być greckie oliwki kalamata); 1 duża, czerwona cebula; 1/2 łyżki oregano; Oliwa z oliwek; Sól. Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać. Pokroić w pióra. Dodać do pokrojonych pomidorów. Pomidory wraz(...)wierzchu sałatki. Wierzch sałatki oblać oliwą z oliwek i obsypać oregano. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do prawdziwej sałatki greckiej nie dodaje się sałaty czy kapusty pekińskiej. Oliwki i oregano nie stanowią obligatoryjnego składnika sałatki greckiej. Ogórka, w sałatce greckiej, powinno być o 1/3 mniej niż pomidorów. Podstawą dobrej sałatki greckiej jest wysokiej jakości oliwa z oliwek
Gospodyni MiejskaPasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym polskim warzywem sezonowym. Niezastąpiony do świątecznego czerwonego barszczu. Zobaczcie jakie to poste! Ten zakwas szykuję bez dodatku chleba. Ciężko kupić w sklepie ‘prawdziwy’ chleb na razowej mące i razowym zakwasie, bez żadnych dodatków i ulepszaczy(...)pleśni. Naturalny kwas mlekowy występujący w procesie kiszenia pobudza pracę jelit, działając odtruwająco –wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. A kiszone buraczki mają – tak jak wszystkie inne kiszonki, m.in. kapusta i ogórki – bardzo wysoką zawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią. Zakwas szykujemy w naczyniu kamionkowym lub w dużym słoju
Karo in the Kitchen