wiem jak Wy, ale ja bym o tej porze roku mogła przejść na wegetarianizm :) Szparagi, młoda kapusta, ziemniaki, wreszcie (!) jadalne pomidory, kalafior, brokuły - jest w czym wybierać, do tego świeże owoce - po prostu raj! Unikam nabiału, więc chłodnik niestety odpada. Botwinka - tak, ale z mikroskopijną ilością śmietany. Za to chłodnik z awokado i ogórka bez jogurtu? Czemu nie? Tylko(...)nawet kuszę go czasami "przyjedź, dawno Cię nie było, tym razem zrobię Ci stek" :D Tym razem kupiłam na bazarze ładny kawałek wołowiny i postanowiłam go udusić w czerwonym winie. Jak zwykle super szybkie danie. Prawie samo się zrobiło. Składniki: Kilogram z haczykiem lub spory kawałek rozbratla kilka cebulek szalotek 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki szklanka wina
Cytryna&Co.Udka kurczaka z piekarnika przepis. Przygotowanie chrupiących udek kurczaka: Krok 1. Udka kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć Cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę umyć i pokroić w paseczki. Pędy bambusa osączyć z zalewy (nie wylewać zalewy) Krok 2. W miseczce wymieszać oliwę z sosem sojowym, dodać sól, mieloną słodką paprykę, limonkę(...)piekarnika, tłuczone ziemniaki z koperkiem i surówka z marchewki i jabłka>> > udka kurczaka z piekarnika, kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką i surówka z kapusty>> > udka kurczaka z piekarnika z sosem chrzanowym>> > udka kurczaka z piekarnika z ryżem jaśminowym, sałatą rzymską, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :) Udka kurczaka pieczone
Moja Książka Kucharskakluseczki odpowiadające naszym kładzionym kluskom. Najczęściej podawane jako dodatek po ugotowaniu podsmażane jedynie na maśle. Czasem posypane górskim serem Almkäse , ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasami na słodko. Spaetzle (cz."szpecle") z gulaszem z warzyw. (4 osoby) Składniki: 300 g mąki 3 jajka 100-150 mln wody sól 20 dkg boczku 1 cebula 50 gramów(...)wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć z resztą ciasta. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek
vegetaniepopołudniem ,jak i późnym wieczorem. Nie wymagają gorączkowej krzątaniny w kuchni podczas samej uroczystości. Żółte.1 jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody 1 łyżeczka kurkumy lub parę nitek szafranu Czerwone. 1 jajko 10dag maki ½ szklanki wody 4 łyżki keczupu Zielone.1jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody 4 łyżki ugotowanego szpinaku lub świeże posiekane zioła Dodatki. Olej do smażenia, sól, pieprz(...)wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku. Naleśnikowe przekąski możemy pojedynczo umieścić na jabłku ,cytrusach czy kostkach chleba. Można też kilka wbić w arbuza albo w małą główkę kapusty. Aby nasza konstrukcja była stabilna ścinamy spód arbuza, czy kapusty. Zdj zbiorcze na chlebie…. Życzę wspaniałych inspiracji i szampańskiej zabawy przy naleśnikowych kompozycjach
Kulinarny karnet Christopherasałatka na grilla z musztardą to idealne danie na letnie dni, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego.… ZOBACZ PRZEPIS Prosta sałatka warstwowa z serem feta i kapustą pekińską Prosta sałatka warstwowa, którą możesz zrobić w wersji z tofu lub z kurczakiem. Sałatka jest lekka, a smaki składników idealnie… ZOBACZ PRZEPIS Surówka z ogórków z sezamem(...)tuńczykiem, brokułem i ryżem Pożywna sałatka, która sprawdzi się zarówno jako osobne danie, a także jako dodatek. Sprawdź inne przepisy na sałatki – klik.… ZOBACZ PRZEPIS Burgery z czerwonej fasoli z kukurydzą – świeże burgery Czasami z wielką chęcią sięgamy po fast foody, jednak przygotowanie zdrowszych wersji fast foodów nie wymaga wielkiego wysiłku! Dzięki temu… ZOBACZ PRZEPIS
Via Gustotutaj , ale dodaję więcej suszonych grzybów i nie dodaję sera ani szałwii, co kto woli. Zamiast bulionu używam posolonej wody, a jeśli nie mam białego wina, sprawdza się też czerwone. Risotto trzeba często mieszać, żeby ryż się nie przypalił. 2. Olej z pestek dyni: Odkryty dzięki Lindzie 😊 ! Świetnie smakuje, ma taki dymny, lekko wędzony posmak umami. Dodaję naprzemiennie(...)Karolina :). 4. Bar za rogiem , Krynica Górska, pyszne, domowe jedzenie w niskich cenach. Bar oblegany w godzinach południowych. Na zdjęciach: 'babcina' zupa jarzynowa i pierogi z kiszona kapustą
Qlinarnie i Qlinarniecieniutkich plasterkach boczku.Pyszny i bardzo treściwy obiad. Polecam! Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 ogórek kiszony 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej cebuli) 1/3 czerwonej papryki 1 wędzona kiełbasa polska 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz 300 ml gorącej wody lub bulionu 1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu olej(...)powstały sos doprawiamy do smaku i zaciągamy mąką lub śmietanką *** *** Roladki podajmy z ziemniakami, kaszą lub kluskami i ulubioną surówką*** *** SMACZNEGO *** Do tego dania polecam pyszną surówkę z kiszonej kapusty: Surówka z kiszonej kapusty i papryki Artykuł Wiejskie roladki schabowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemmięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 1 jajko 1 cebula 1/2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów (mogą być z zalewy) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki czerwonego pesto (można zastąpić przecierem pomidorowym, choć to nie to samo) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki kilka listów bazylii duża szczypta chili duża szczypta słodkiej papryki, najlepiej(...)tartą. Łyżką nakładamy masę aż po sam brzeg muffinowych gniazd. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez około 30 minut. Proponuję również wykorzystanie czerstwego chleba i kapusty pozostałej po gotowaniu gołąbków jako pasztet warzywny Pasztet z kapusty i chleba Przepis bierze udział w akcji oraz w akcji
Trzeci talerzsię okazuje mogą omijać Was przepyszne rzeczy! Ja nie znosiłam białej kiełbasy przez całe życie... :) Składniki (na 2-3 porcje ): 6-8 cienkich kiełbasek białych dobrej jakości 1 mała czerwona cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 3 łyżeczki musztardy (u mnie czeska) grubo mielonej 1 duża łyżka łagodnego miodu 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju kukurydzianego(...)tworząc sos, a kiełbaski powinny być przypieczone. Ja podałam na obiad, z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Kiełbaski świetnie też smakują z kiszoną kapustą zasmażaną i pieczywem. Spróbujcie! :) Uwaga: nie publikuję anonimowych komentarzy i nie odpowiadam
Kuchnia Prezydentowejjesień. Może warto dziś trochę poobserwować i potem zweryfikować, czy przysłowie się sprawdziło :)Dziś zapraszam Was na taki jesienny obiadek - gulasz :) Składniki:500 g mięsa wołowego na gulasz1 czerwona papryka100 g pieczarek1 cebula 1 liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegosól, pieprzwodaolejświeży tymianekświeży rozmaryn1 łyżka mąki + 1 łyżka śmietany + odrobina zimnej wody Sposób przygotowania:1. Mięso gulaszowe opłukać, osuszyć(...)wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec dodać kilka igiełek rozmarynu i troszkę posiekanego tymianku. Wymieszać.5. Gulasz podałam do ziemniaków i duszonej kapusty z koperkiem.Smacznego
Kuchnia domowa Anipodamy przepisy oraz porady, jak przygotować je w sposób zdrowy i smaczny. Barszcz czerwony z uszkami: kwintesencja wigilijnego smaku Pierwszą potrawą, jaką warto umieścić na wigilijnym stole, jest barszcz czerwony z uszkami . Ta zupa z buraków, przyprawiona czosnkiem i majerankiem, jest prawdziwym symbolem polskiej kuchni. Barszcz czerwony podaje się z uszkami, małymi pierogami, wypełnionymi farszem z grzybów i cebuli. Przygotowując(...)ocet, cukier, sól i pieprz. W słoiku ułóż warstwami śledzie i cebulę, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Zalej marynatą i odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki. Kapusta z grochem: tradycyjna polska potrawa Kapusta z grochem to jedno z najbardziej tradycyjnych dań wigilijnych, które warto przygotować w domu. To danie, które smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień. Przepis
sierotka maRysia w kuchniciasta, przez lepienie pierogów, farsz, kończąc na maszczeniu pierogów. Pierogi pieczone z Milczy to pierogi z kapustą i białym serem. Zwykle farsz z kapusty przygotowuje się gotując ją lub smażąc, albo kolejno – gotując i smażąc. Farsz w tradycyjnych pierogach z Milczy to surowa kapusta, która poddana odpowiednim zabiegom mięknie pod wpływem soli, a swój finalny smak uzyskuje po upieczeniu pierożków(...)łyżeczka soli Farsz: 1 średnia biała kapusta 3 cebule 200 g słoniny 250 g białego sera sól, pieprz Dodatkowo 3 łyżki roztopionego masła Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą (1-2 łyżki) i zagniatamy. Odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie słoninę kroimy w kosteczkę i wytapiamy skwarki, do których dorzucamy pokrojone w kosteczkę cebule. Kapustę dobrze odciskamy i dodajemy do niej
Trzeci talerzPolaków nasza kuchnia jest najsmaczniejsza i najlepsza na świecie. Bo co można zarzucić schabowemu z zasmażaną kapustą i ziemniaczkami, albo smacznym flakom, czy pysznemu rosołowi. Lecz kilka naszych polskich potraw dla obcokrajowców jest niesmacznym daniem, dziwnym daniem, a czasem nawet obrzydliwym daniem. Na szczęście, aby wszystko wyrównać, to my Polacy tak samo mówimy o kuchni innych krajów. Tam również wiele(...)kuchni Polaków stosowane są trzy smaki, jak smak słony, smak kwaśny i smak słodki. Lubimy też czwarty smak, jakim jest smak lekko kiszony znajdujący się w kiszonych ogórkach, kiszonej kapuście, w zsiadłym mleku i w zakwasie chlebowym. Polacy raczej unikają smaku gorzkiego chyba, że chodzi o grejpfruty. Czego nie lubią w polskiej kuchni obcokrajowcy? Wielu obcokrajowcom trudno jest zrozumieć nasze
ProstePesto.pldające się przyrządzić dzień wcześniej przed zaproszeniem gości spokojnie poczekają na nich w lodóweczce. Oprócz oczywiście takich standardów znajdziemy w tym rozdziale różnego rodzaju ciekawostki. Śledź na konfiturze z czerwonej cebuli, koktajlowe kulki, burak z kozim serem czy mus z wątróbek z wiśniami i karmelizowanym jabłkiem to propozycje Kasi na to by bezdyskusyjnie zachwycić swoich gości. Przystawki gorące(...)okładce książki. Nowa wersja tego klasycznego dania zachwyca kolorami, smakami, sosami czy dodatkami. Coś czym zdecydowanie będzie można zadziwić swoich znajomych. Niekoniecznie już tylko ruskie, czy pierogi z kapustą i grzybami powinny stać na naszych stołach. Zupy – Już na początku tego rozdziału możemy dowiedzieć się, że statystyczny Polak zjada jej w ciągu roku aż 103 litry. Jesteśmy niekwestionowanymi mistrzami
Mr. Taste