kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:308/357)

Pasztet z cukinii i soczewicy 173

jednolity, ale taki był mój zamiar :) Aaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną fasolkę szparagową – taką miałam fantazję – ale nie jest niezbędna :) Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 250 g czerwonej soczewicy   3 jajka ½ szklanki bułki tartej 1 marchewka 1 cebula (może być razem ze szczypiorkiem) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Soczewicę zalać 2 szklankami wody, posolić(...)usunąć folię z góry i piec kolejne 10 minut. Polecam również inne warzywne "pasztety" Pasztet z cukinii i pieczarek Pasztet z cukinii i kalafiora Pasztet z selera Pasztet z kapusty i chleba

Trzeci talerz
Paszteciki z ciasta francuskiego 147

szklimy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, a jak wyparuje nadmiar wody wrzucamy zmielone mięso drobiowe. Podsmażamy chwilkę, jeśli trzeba dodajemy troszkę masła. Kapustę przelewamy na sitku wodą, by nie była zbyt kwaśna i drobno siekamy. Dodajemy do farszu. Podsmażamy jeszcze chwilkę doprawiając do smaku solą i pieprzem. Studzimy. Jeśli chcemy użyć białka, które(...)jeśli przygotowujemy wcześniej, to później wystarczy odgrzać je w piekarniku, by były chrupiące. Nie polecam do tego celu kuchenki mikrofalowej, bo zrobią się miękkie i gumowate. Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu

Kuchnia w czekoladzie
Najlepsze przepisy z konopi – i czym się różni olej CBD od kuchennego oleju z konopi 85

łyżek miodu Przepis na hummus czekoladowy Sezam blendujemy z olejem, dodajemy ciecierzycę, kakao, miód i odrobinę zalewy z puszki ciecierzycy. Podajemy posypany szczyptą kakao i łyżką oleju konopnego. Kiszona kapusta z olejem konopnym i czarnuszką Składniki: garść kiszonej kapusty łyżka oleju konopnego (zwykłego kuchennego, nie CBD) duża szczypta nasion czarnuszki Jak przygotować kiszoną kapustę z olejem konopnym i czarnuszką? Czarnuszkę

Ugotowane pozamiatane
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 174

była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną milczenia(...)obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę cynamonu, jedną gałązkę kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 5 dniach można śmiało jeść. Im dłużej, tym marchewka

ladykitchen
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 112

była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną milczenia(...)obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę cynamonu, jedną gałązkę kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 5 dniach można śmiało jeść. Im dłużej, tym marchewka

ladykitchen
Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem 70

etapie przygotowywania wątróbki nie przyprawiaj żadnymi przyprawami. 2 średnie cebule obierz i pokrój w bardzo cieniutkie piórka. Użyłam zwykłej cebuli, jednak inne również będą dobrze smakować np. cebula czerwona – wtedy jednak zmniejsz jej ilość, bo jest bardziej intensywna w smaku. Na patelnię wlej kilka łyżek oleju, smaż cebulę na bardzo małej mocy palnika przez 10 – 15 minut(...)szybki i tani obiad. Podaję ją zazwyczaj ze świeżym pieczywem, ale znam osoby, które zjadają ją również ze świeżymi ziemniakami. Dodatkowo do wątróbki idealnie pasują kiszonki takie jak kiszona kapusta bądź ogórek kiszony. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem przez Paulina 2021-07-02 Koktajl truskawkowy przez Paulina 2021-06-13 Młoda kapusta z boczkiem przez

To Musisz Wiedzieć
Roladki z kurczaka z szynką i serem na sosie żurawinowym 149

wstać, tak by się jeszcze poleżało pod ciepłą kołderką. W święta nie objadłam się jakoś specjalnie. Największym powodzeniem ciszył się mój sernik szafranowy z bezą, no i oczywiście barszcz czerwony z uszkami. Zostało go jeszcze na dzisiaj. Zabielę go i zjemy z fasolą. Po białym barszczu z grzybami zostały tylko wspomnienia. Na wywarze z borowików i czosnku smakował wspaniale(...)żurawina popęka, całość zgęstnieje, a woda odparuje. Na talerze wyłożyć po 2-3 łyżki sosu żurawinowego, a na nim pokrojone w plastry roladki. Podawać z ryżem i surówką z kapusty

Czerwień i błękit
Kotlety z soczewicy i warzyw... 86

Przepis ze strony Ania Gotuje . Składniki: (mnie wyszło 14 sztuk)   250 g czerwonej soczewicy 2 średnie cebule zwykłe 1 spora marchewka 3 spore ząbki czosnku 6 łyżek mąki pszennej (albo ryżowej lub orkiszowej) 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 1 małe jajko 3 łyżki oleju + olej do smażenia garść natki pietruszki (opcjonalnie) przyprawy: półtorej płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżeczka(...)lodówce. Rozgrzej olej na nieprzywieraj ą cej patelni i smaż z obu stron do złoto-br ą zowego koloru. Podawaj z ziemniakami, ulubionymi sałatkami, lub surówkami. U nas - smażona kapusta z czosnkiem i gotowane, mieszane warzywa

Lejdi of the house
Bułeczki z pieczarkami 67

wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Przygotować farsz pieczarkowo-kapuściany Farsz: 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 – 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około(...)opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 68

wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Przygotować farsz pieczarkowo-kapuściany Farsz: 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 – 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około(...)opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 77

wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Przygotować farsz pieczarkowo-kapuściany Farsz: 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 – 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około(...)opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być

moj przepis na
Kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym 52

rydzami smażonymi na maśle Składniki: Kopytka: 600 g ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli Sos pomidorowo – paprykowy: 1 mała papryka czerwona 3/4 puszki krojonych pomidorów 1/2 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka szałwii 1/2 łyżeczki rozmarynu sól pieprz Dodatkowo: starty parmezan(...)posypać startym parmezanem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa krem z pieczonej papryki → Kopytka z rydzami smażonymi na maśle → Lane kluski z boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z kminkiem → Meksykańskie pulpeciki z indyka → Zupa z pieczoną papryką, jarmużem, czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem Artykuł Kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 168

wody, zmielić w maszynce do mięsa. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i na nim podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać ją do zmielonej kapusty wraz z cukrem i wymieszać. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. garnek Nature deska Paloma i nóż Santoku patelnia Nature Składniki ciasta: 700 g szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typu(...)pomocy pędzelka smarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypywać dowolnymi ziarenkami.  Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Paszteciki podawać na zimno lub gorąco. Pysznie smakują z czerwonym barszczem. Przy okazji robienia pasztecików miałam okazję przetestować patelnię i garnek Ambition z serii Nature , bambusową deskę do krojenia i nóż Santoku .  Jeśli rozglądacie się za nowymi garnkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 178

Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym barszczem z uszkami. Na zasadzie kompromisu robimy te zupy na zmianę. W tym roku czas na grzybową – zwłaszcza, że jesienią ususzyliśmy sporo wspaniałych prawdziwków. Oczywiście zupę tą można zrobić z każdego suszonego grzybka(...)posklejały.  Gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Tak przygotowane łazanki mogą być świątecznym makaronem do wigilijnej zupy grzybowej, ale można je podawać także na różne sposoby – np. z kapustą i grzybami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy