past. Jeśli tylko znajdziecie to warzywo w sklepie lub targu kupcie je koniecznie! Sprawdźcie dlaczego! Musztardowiec należy do rodziny kapustowatych. Znany także jako gorczyca sarepska lub kapusta sitowata jest coraz popularniejszym warzywem w Polsce. Z jego nasion produkowana jest musztarda. Jeśli kiedykolwiek jedliście musztardę sarepską lub Dijon to na pewno skosztowaliście musztardowca. ODMIANY Musztardowiec jest znany(...)Giant oraz o grubych pędach - Kailaan a także odmiana Golden Streak, Golden Frill o zielonych, silnie postrzępionych liściach, Ruby Streak - delikatne, pofałdowane fioletowe liście z zieloną łodygą, Garnet Giant - czerwone, owalne liście z zieloną łodygą oraz Spicy Green - zielone karbowane liście o bardzo ostrym smaku. SMAK MUSZTARDOWCA I JEGO ZASTOSOWANIE W KUCHNI Te niezwykłe warzywo ma bardzo ciekawy
Gotuję Testujęświętach. Nie wiem jak Wy, ale ja mam osobiście dosyć śledzi, kapusty, pieczarek i mięsa. Znowu mogę wrócić do uwielbianych przeze mnie zup . Przepisów na dania z papryką można znaleźć u mnie na blogu naprawdę wiele. Ale to warzywo zdecydowanie najbardziej pasuje mi w zupie. Nadaje jej bardzo ciekawy smak. Zupa cygańska to bardzo ciekawa propozycja na obiad(...)najbardziej. Składniki: 20 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni" z Sokołowa) 1 duża cebula 5 pomidorów szklanka przecieru pomidorowego 5 ziemniaków żółta papryka czerwona papryka sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych łyżka smalcu Sposób przygotowania: Smalec rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Pomidory
Pobite gary Barbarypieczonykalafior #z soczewica Kalafior Romanesco pieczony z soczewica Składniki : - 1 kalafior Romanesco - 20 pomidorków 🍅 - 1 czerwona cebula - 1/2 szklanki czerwonej soczewicy -3 łyżki oliwy z oliwek - przyprawa Dary Natury do zapiekanek - sól kłodawska - pasta z kurkumy Przygotowanie : Soczewice dobrze płuczemy, zalewamy 1 szklanka wody, gotujemy od zagotowania 10 minut na małym ogniu(...)mieszamy. Wykladamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 15 minut, mieszamy i pieczemy kolejne 10 munut. Podajemy z kapusta kiszona
Szkrab Je Samwegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 mała czerwona cebula 2 kiszone ogórki sól himalajska świeżo zmielony pieprz sos czosnkowy, czyli majonez z kalafiora natka pietruszki do posypania Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy
Kulinarne przygody GatityPasta-baza: 3 orzechy kirimi 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka pasty krewetkowej (dla wegan -można zrezygnować z tej opcji i dać dodatkowo łyżeczkę zółtej pasty curry) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 małe papryczki chili 2-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli(...)połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron Przybranie: gotowane mięso kurczaka(weganie mogą dać dodatkowo paski kapusty pekińskiej) 1 filiżanka świeżych kiełków sojowych lub fasoli mun smażony, panierowany ser tofu / kroimy w plastry, każdy obtaczamy w mące(ziemniaczana i pszenna w proporcji 1:1), roztrzepanym jajku
Kuchnia PrezydentowejCzasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi
bistro mamadługiego czasu, łatwo więc przygotować się naprędce. Wyjątkiem jest curry, które, dla wydobycia pełni smaku, należy dusić na wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań są pasty: zielona i czerwona curry, brązowa curry (massaman) czy słodko-kwaśna hung lay, których pikantny smak często jest równoważony dodatkiem mleczka kokosowego- kolejnego niezbędnego w kuchni tajskiej składnika. Poznanie podstawowych technik i ingrediencji(...)chodzi tutaj o smak ale zastosowanie do aromatyzowania przeróżnych potraw. Pandan jest często łączony w deserach z czekoladą. Są też napoje w których pandan nadaje główna nutę. M MARYNOWANA KAPUSTA SITOWANA- Nazywana również m.in. kapustą chińską, kapustą sarepską albo gorczycą sarepską, to częsty dodatek w chińskiej kuchni. Oprócz tego, że je się ja samą, dodaje się również do gotowanych
ClauditteMissCookingpomidorowa z soczewicą Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 seler, pokrojony w kostkę 1 puszka pomidorów 1 szklanka czerwonej soczewicy 4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka płatków chili Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Rozgrzej olej w szybkowarze w trybie „smażenie(...)przez 10 minut. Odstaw szybkowar i pozwól mu naturalnie schłodzić. Otwórz szybkowar i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. świeżym koperkiem. Gołąbki pod ciśnieniem Składniki: 500g mięsa mielonego 1 główka kapusty 1 cebula, posiekana 1 ząbek czosnku, posiekany 1 szklanka ryżu, ugotowanego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu warzywnego Przyprawy: sól, pieprz, papryka Sposób przygotowania: Odkrój głąb wraz z liśćmi
Ekscentryczny Parowardodatkiem serka topionego. Jest pyszna. Polecam :) SKŁADNIKI: 1-2 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 5 jajek 1/3 sałaty pekińskiej 5 dużych ogórków kiszonych 0,5 czerwonej cebuli (można dać więcej) 2 puszki groszku z marchewką 0,5 brokuła 5 rzodkiewek 3 serki topione bez dodatków ok. 2 łyżki majonezu ok. 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)gyros. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron. Ogórki kroimy w kostkę, razem z groszkiem i marchewką z puszki przekładamy na sitko. Do dużej miski dajemy pokrojone: kapustę pekińską, cebulę, jajka, rzodkiewki oraz ostudzony brokuł i kurczaka. Wsypujemy również warzywa z sitka. Dokładnie mieszamy. Serki topione rozcieramy razem z jogurtem, majonezem i musztardą, dajemy pieprz (nie solimy) Przekładamy
Pani na deserresztek jakiegoś pieczonego mięska.Wystarczy usmażyć naleśniki,zrobić pyszny farsz,zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem użyłam mięsa z rosołu tj trochę kaczki i kury rosołowej oraz resztkę mięsa wieprzowego surowego,które usmażyłam. Ciasto naleśnikowe(...)jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany 500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej jakości lub rosół Mięso,które wykorzystuję najczęściej pochodzi z rosołu więc starannie muszę go oddzielić od kości.Podsmażam na patelni
Niespełnione zdolności kulinarnezabieganych, albo dla tych, co nie lubią kapusty. Tak tak, specjalnie dla Was mam dzisiaj propozycję dania, które u nas w domu zrobiło swego czasu furorę. Robi się znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki, a w smaku jest wyśmienite. Moje dziecię zajada się tą wersją znacznie bardziej niż kapuścianą, ale to chyba dlatego, że jest wielką fanką papryki. Mamy teraz sezon(...)papryką. Faszerowana papryka à la gołąbki 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 12 średniej wielkości papryk (najlepiej nadaje się czerwona albo bladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo poza sezonem 500ml passaty zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka oliwa Ryż wsypać na gotujący
Przepysznik - BLW i nie tylkoKupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Grillowane kanapki razowe(...)pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zielone babeczki z pecorino Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka
Moja smaczna kuchniaBelgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego. ( M.Nowiński, Dzieje roślin i upraw ogrodniczych, Warszawa 1977, str.136) W ramach małej lekcji botaniki zamieściłam krótki opis na temat brukselki - małej, słodkiej kapustki. Osobiście(...)dowolnej porze dnia, który stworzyłam nieco spontanicznie któregoś popołudnia ;) Omlecik jajeczny z sałatką z brukselki Przepis na dwie porcje: - 4 jaja - 1 żółta papryczka chilli - 1 czerwona papryczka chilli - 4 plastry konserwowej papryki jalapeno - świeżo siekana pietruszka - pieprz świeżo mielony, sól ziołowa - ząbek czosnku - kilka listków rukoli - 3 łyżki mleka Na sałatkę z brukselką
Sajkofanka smakuBigos z cukinii...Wiórki startej cukinii, marchewki, pietruszki i selera.Kawałki kolorowych papryk, plastry pieczarek i pióra cebuli.Aromatyczny, delikatnie pikantny, pełny warzyw.Doprawiony koncentratem i sporą ilością
Gospodyni Miejskadanie samo w sobie jest bardzo proste. Wyraziste w smaku i z zielonym farszem, jak przystało w tym najzieleńszym dniu w roku! :) No i jedna z moich ulubionych odmian kapusty - jarmuż! Wspomaga pracę układu sercowo- naczyniowego, wspiera wzrok i ma właściwości antynowotworowe. To tylko nieliczne dobre właściwości tego warzywa, które w naszym kraju wciąż jest jeszcze niedoceniane(...)grubych łodyg jarmużu 1 cebulę 4 ząbki czosnku skórkę otartą z 1/4 cytryny sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki wody Dip: 1/4 słodkiej papryki czerwonej 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta curry Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki obierz i umyj. 2. Każdego ziemniaka przekrój wzdłuż na pół i gotuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanaktóre zapobiegają obrzękom. Z kolei: seler , arbuz, pietruszka , truskawki i czereśnie posiadają właściwości moczopędne, a tym samym wpłyną korzystnie na metabolizm. Warto polubić się także z: papryką, brukselką, brokułem, kapustą, kalafiorem, kiwi i cytrusami . Dzięki zawartości witaminy C wpływają one korzystnie na proces odtruwania i ujędrniania skóry. Wprowadźmy do menu kasze, kiełki zbóż, drożdże i jajka , które są bogactwem witamin(...)oliwek. Tutaj dowiesz się więcej nt. właściwości zdrowotnych moich ulubionych pistacji, a tutaj co nieco nt. orzechów makadamia. Istotne jest także wprowadzenia do diety źródeł żelaza, czyli np. czerwonego mięsa. Żelazo pozwala dotlenić skórę i poprawić jej stan. Zrezygnujemy z białego pieczywa na rzecz bardziej wartościowego typu graham lub pełnoziarnistego. Dostarczą nam one cennego błonnika, który wpłynie korzystnie na pracę
Natka Pietruszkimałą kostkę. Jeśli używamy świeżych, robimy to samo bez moczenia i podsmażamy na łyżce masła. Na patelni z drugą rozgrzaną porcją masła podsmażamy także koncentrat, do którego następnie dokładamy kapustę. Wlewamy do niej wodę z grzybów i dusimy kilka chwil, aż wyparuje. Następnie wrzucamy do niej pokrojone grzyby i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszając smażymy około dwóch minut(...)zamykam" posługując się widelcem, spłaszczając nim brzegi gotowych pasztecików. Na koniec po wierzchu smarujemy każdy rozmąconym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Oczywiście najlepsze z czerwonym barszczem
Kuchenna Kontrrewolucyagarnku gotują się kartofle (osobiście nie cierpię rozgotowanego niczego, kapusty też!). Ugotowane kartofle odcedzamy i gnieciemy porządnie (takim przyrządem do gniecenia ziemniaków a z jego braku - zwykłym widelcem). Ugotowaną kapustę odcedzamy, natłuszczamy olejem, doprawiamy maggi (tak, tak, czasem używam :P) i mieszamy z kartoflami. Teraz staramy się nie wyjeść połowy obiadu przed obiadem :D Podajemy np. z: - głowami pieczarek(...)głowami pieczarek bez panierki - obieramy, suche oprószamy pieprzem, solimy, obsmażamy na patelni z cebulką; LUB - wegańskimi "karminadlami" (coś a'la kotlety mielone) - szklankę kaszy gryczanej i szklankę soczewicy czerwonej gotujemy razem w jednym garnku (ok. 15-20 minut), odsączamy na sicie z ewentualnej reszty wody, solimy, pieprzymy, mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulką, ewentualnie jakieś zioła prowansalskie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE