kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:315/388)

Chłopski garnek 909

sycący posiłek dla każdego mężczyzny i nie tylko. Jest to rodzaj gulaszu lub bardzo gęstej zupy. Chłopski garnek możemy przygotować na wiele sposobów, niektórzy dodają do niego ziemniaki, kapustę lub paprykę, ale podstawą jest kiełbasa i boczek wędzony. Natomiast u mnie chłopski garnek jest z fasolą, a podałam go z pieczywem. Jest to danie jednogarnkowe, z którego przygotowaniem poradzi sobie(...)boczku wędzonego 1 cebula 2 nieduże marchewki 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1 puszka fasoli białej (400 g) 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g) 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżka majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Chłopskiego garnka: Kiełbasę pokroić w grubszą

Danka Pichci
Sałatka z ogórków i pomidorów 119

świeżych sezonowych warzyw. Jest świetnym dodatkiem do drugiego dania lub do potraw z grilla. Podana z pieczywem może być smaczną szybką kolacją   Sprawdź surówki: ** Surówka z białą kapustą i jajkiem ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 ogórków gruntowych 2 duże pomidory świeży koperek 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)oraz przyprawami. Jeśli lubisz, zaostrz smak dodatkiem soku z cytryny lub octu. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.   Koperek można zastąpić szczypiorkiem lub cebulą (białą, cukrową, czerwoną).     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki do obiadu:           (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smaczne przekąski… Jajka w sosie czosnkowym Domowe nuggetsy Paluszki serowe z ciasta

Kulinarny S.O.S.
Powidła jabłkowe 130

było coś w rodzaju pączków, czyli smażone w głębokim tłuszczu bułeczki z drożdżowego ciasta z nadzieniem. Nadzienie bywało różne, słodkie i słone, a wśród najpopularniejszych były pirożki z kapustą, z jajkiem i z powidłami jabłkowymi... Przypomniałam o nich dziś, gdy smażyłam powidła o pięknym bursztynowym kolorze, a zapach jabłek unosił się po całym mieszkaniu. O ile nie zostaną zjedzone(...)się sprawdzają w przetworach. Powidła z kronselek wyszły tak gęste, że można je kroić nożem:)  Powidła jabłkowe Składniki (na 4 słoiki 350ml): 2 kg jabłek (np. kronselka, antonówka, czerwona reneta) 500g cukru sok z cytryny Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do szerokiego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić

Obiad gotowy
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 204

odnosi się do kobiet? Przecież... niektórzy lubią zimne... zołzy. Nie żebyśmy wiedziały z autopsji. ;) SKŁADNIKI: - Pomidory, 0,5 kg, ale może być więcej ;) - Papryka, 1/2 Czerwonej, - Cebula, 1 Czerwona duża lub dwie mniejsze, - Czosnek Polski, główka duża lub dwie małe, - Bulion mięsno-warzywny, 1,5-2 szklanki, - Marchewka (z bulionu), - Śmietana 18%, 0,5 kubka, - Mascarpone(...)odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy.  Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, przyprawy i zioła. Wkładamy

Wypisz Wymaluj
Uszka z suszonymi grzybami 77

wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku w Chicago z moim rodzeństwem, musiałam zmierzyć się z nimi(...)Wigilię. Więc oto są – pracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką, a nie kiszoną. Cóż, to też rodzinna tradycja. Składniki: Farsz ? 2 garści suszonych grzybów ? 1/2 małej kapusty ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego

To co kocham
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 147

żółtej marchewki, cebuli, ciecierzycy i przypraw, które barwią ryż na żółto. Typowa mieszanka do płowa składa się z kuminu, kurkumy, rodzynek, suszonego berberysu, który smakuje jak kwaśne rodzynki i czerwonej papryki. W każdym zakątku i każdym domu robi się go trochę inaczej a opcjonalne dodatki to: jajka na twardo, jaja przepiórcze, suszone morele a nawet konina. Szaszłyki i kebaby(...)wołowiny i grubo pokrojonych warzyw typu ziemniaki, marchewka, bakłażan i cebula. Może być przygotowana w glinianym naczyniu z pokrywką a jeśli nie mamy takiego, to funkcje pokrywki pełnią liście kapusty.   A na deser ? Na deser podaje się suszone owoce, ciastka typu baklava, biszkopt z kremem, orzechy, różne rodzaje chałwy i coś dla twardzieli, czyli kurut, czyli kuleczki z suszonego

Ugotowane pozamiatane
Szybka pasta z awokado 227

Szybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Uszka z suszonymi grzybami 116

wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku(...)pracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką, a nie kiszoną. Cóż, to też rodzinna tradycja. Składniki: Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1/2 małej kapusty • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela

To co kocham
Żeberka w sosie cebulowym. 247

powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, - olej - 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Żeberka płuczę, osuszam, kroję na porcje. Każdy kawałek nacieram solą i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na godzinkę. W głębokiej i szerokiej patelni(...)Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową  firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Jedz by pokonać chorobę – dr William Li 84

pięć procesów, od których zależy Twoje zdrowie: ANGIOGENEZA – tworzą się nowe naczynia krwionośne. Angiogeneza jest to proces powstawania naczyń krwionośnych. Pokarmy takie jak soja, zielona herbata, kawa, pomidory, czerwone wino, piwo, a nawet twarde sery mogą wpłynąć na mechanizm obronny angiogenezy. DNA – ochrona DNA. DNA to nasz genetyczny wzorzec, który ponadto pełni funkcję obronną. Pewne pokarmy(...)wspomagania regeneracji. MIKROBIOM – mnoży się flora bakteryjna. Nasze ciała zamieszkuje niemal czterdzieści bilionów bakterii. Większość z nich chroni nasze zdrowie. Mikrobiom możemy wspomagać jedząc takie pokarmy, jak kimchi, kapusta kiszona, cheddar i chleb na zakwasie. ODPORNOŚĆ – komórki odpornościowe zwalczają intruzów. Pokarmy takie jak jeżyny, orzechy włoskie i granat mogą aktywować układ odpornościowy, są też takie, które go wyciszają

Tajemnice Smaku
Naleśniki z kapustą i pieczarkami 200

patelni. Gdy pieczarki będą już prawie gotowe dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę i dusimy do miękkości. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do pieczarek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego(...)posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Do smażenia następnych naleśników nie trzeba na patelnię dodawać już tłuszczu. P.S. Do naleśników możemy podać czerwony barszczyk, polać ketchupem lub innym sosem. Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Łosoś w pistacjach 173

usnania) i zeszlkić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać wodę (ilość na sos wedle uznania), wymieszać z przecierem pomidorowym i z odrobiną śmietany (aby kolor był bardziej różowy niż czerwony), chwilę poddusić. Dodać masło. Ilość wedle uznania. Ja dałam ok 1/3 kostki. Masło ładnie zagęszcza sos bez konieczności stosowania mąki, poza tym nadaje wyjątkowego smaku, zapachu i konsystencji. Doprawić solą(...)się rybę. Sos wyłożyć na talerz, ułożyć łososia i posypać go rozgniecionymi pistacjami (najlepiej w moździeży) Całość można również posypać posiekaną natką pietruszki. Wyśmienicie zmakuje s surówką z kwaśnej kapusty - ale z kiszonej, nie zakwaszanej ;) Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Domowy obiad na sobotę 165

zielonych warzyw jak brokuły, groszek cukrowy, dymkę czy kapustę. Latem zastępuję białą kapustę młodą kapustą. Jeśli jeszcze nie próbowaliście woka młodą kapustę to bardzo polecam. Kapusta niedługo pokaże się w sklepach, więc zapamiętajcie ten przepis. W oczekiwaniu na wiosenne nowalijki proponuję zastąpić kapustę pak choi. Uwielbiam pak choi. To chińska kapusta nieco delikatniejsza w smaku od naszej rodzimej. Często używam(...)pięknie się prezentuje, wręcz zachęca do jedzenia. Przepis na woke z kurczakiem i warzywami 4 porcje Składniki: 250 g pieczarek 2 dymki ze szczypiorem 150 g groszku cukrowego 1 czerwone chili 5 cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 małe pak choi 250 g noodles 1 dorodna kolendra w doniczce 1 łyżka sesamu do posypania ćwiartki

codojedzenia
Co jeść mając trombofilię, czyli nadkrzepliwość? Zalecenia i przepisy na pyszne posiłki. 60

niesłodzone herbaty ziołowe lub owocowe. Na temat istoty odpowiedniego nawadniania przeczytacie więcej w tym wpisie. 7. Przy zakrzepicy szczególnie polecane są takie zioła jak: berberys pospolity, tymianek, rozmaryn, azjatycka czerwona szałwia, żeń-szeń, kora wierzby, kwiat bzu czarnego i liść brzozy. 8. Zaleca się spożywanie orzechów , które choć są kaloryczne, to jednak stanowią bogate źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych(...)świeżymi lub suszonymi ziołami oraz musztardą. 16. W przypadku zakrzepicy konieczne jest ograniczenie lub eliminacja: cukru – czyli słodyczy, ciast, soków, słodkich napojów gazowanych, dżemu, miodu, tłuszczów zwierzęcych, kawy , alkoholu, czerwonego mięsa, soli kuchennej do 5–6 gramów dziennie, produktów solonych – chipsów, paluszków, chrupków oraz orzeszków, eliminacja produktów konserwowanych benzoesanem sodu, eliminacja nikotyny, czyli rzucenie palenia. 17. Ilość posiłków w ciągu

Natka Pietruszki
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 168

górnej zrazowej sezonowanej lub udźca kilka gałązek rozmarynu 5 g jałowca 0,75 kg brukselki 0,1 l miodu wielokwiatowego 35 ml octu winnego 2 kg buraków czerwonych 0,5 kg buraków żółtych smalec wieprzowy sól/pieprz Umyte buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy do garnka o szerokim dnie i po zalaniu wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym(...)octową i delikatnie mieszamy. Mięso studzimy, kroimy w możliwie jak najcieńsze plastry, podobnie słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę. Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi Składniki: 0,5 kg fasoli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cały kurczak 0,5 kg szpondra wołowego 1 gęsia lub indycza szyja

Wiem co jem
Golonka gotowana w warzywach 225

niekorzystne dzialanie tłuszczu zawartego w golonce?Składniki:1 spora tylna golonka3 marchewki1 pietruszka1/2 seleraporkilka gałązek lubczyku-opcjonalnie3 liście laurowe10-15 ziarenek czarnego pieprzu6-8 ziarenek ziela angielskiego2-3 goździki czerwona słodka papryka w proszkususzony majeraneksólWYKONANIE: golonke dokladnie umyc,pozbawic szczeciny i wymoczyc w zimnej wodzie przez okolo 30 minutprzygotowac do gotowania duzy garnek,tak by w czasie gotowania(...)papryka.wstawic golonke do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec okolo 20 minut do zbrazowienia skorkipodawac na ogrzanym polmisku z musztardowym puree ziemniaczanym,z puree z grochu,chrzanem,cwikla,kapusta kiszona lub zasmazana i oczywiscie zimnym piwem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!