kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:307/388)

SŁODKIE SKRZYDEŁKA TERIYAKI 81

pieczywo by nie zostawić ani grama sosu. INNE PYSZNE POSIŁKI Z KURCZAKIEM W ROLI GŁÓWNEJ:   PAD THAI Z KURCZAKIEM     TORTILLA Z SZARPANYM KURCZAKIEM I SAŁATKĄ Z KAPUSTY     SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ     ZUPA TOM KHA GAI     BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM     TACOS(...)pyszne, rozpływające się w ustach – widelce i noże są zbędne ILOŚĆ PORCJI: 3 CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Skrzydełka kurczaka – 10 sztuk – Sos Teriyaki – 5 łyżek – Papryczka chili czerwona – Sezam biały prażony – 1 łyżka – Czosnek – 3-4 ząbki – Sól do smaku – Odrobina oliwy – Filiżanka wody* PRZEPIS: 1. Skrzydełka kurczaka, umyj, osusz. Dopraw do smaku solą. 2. Na patelni

globuskulinarny
PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM, FASOLĄ CZERWONĄ I MOZARELLĄ 218

zahaczyłam o restaurację z pierogami. Wszędzie smakowały inaczej. W Krakowa zmałpowałam ze szpinakiem i żółtym serem z Wrocławia duży i pieczony z ziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który zdradzę dziś przepis :-) Może kogoś zainspiruję do lepienia na wigilię, kogoś kto nie pości(...)cukry  Składniki na farsz:   500 g mięsa mielonego  3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki  5-6 pomidorków suszonych bez zalewy  puszka fasoli czerwonej  ząbek czosnku  20 dag startej mozzarelli  2 łyżki koncentratu pomidorowego  łyżka smalcu  pieprz, sól, łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka majeranku, garść posiekanej świeżej kolendry

pieprzny smaczek
Barszcz czerwony na rosole i zakwasie z buraków 527

Dobrego czerwonego barszczu nie można zrobić w jeden dzień. Jeśli ma to być prawdziwy barszcz, taki bez koncentratu i polepszaczy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z buraków, a to trwa kilka dni. Efekt jednak jest wart czekania! Mój barszcz robię na ugotowanym wcześniej rosole z kury i kaczki, dzięki czemu ma on pełniejszy smak. Jeśli nie jecie mięsa, zróbcie barszcz(...)bulionie warzywnym. Składniki (na duży garnek): 1 kura rosołowa 1 porcja rosołowa z kaczki 1 l  zakwasu z buraków włoszczyzna (bez kapusty) 1 cebula 5-6 średniej wielkości buraków 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso, włoszczyznę i opaloną nad palnikiem cebulę zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać

W SMAK
Bigos polski-najlepszy 183

pokroic w kostke.W czasie gdy miesa sie pieka poszarkowac biala kapuste,podlac szklanka wody i ugotowac.W drugim garnku umiescic kiszona kapuste, podlac szklanka wody i ugotowac.Polaczyc obie ugotowane kapusty,dodac pokrojone miesa ,kielbase i grzyby.Zlac sos z pieczenia miesa do gara z bigosem.Dodac przyprawy.Calosc zagotowac i przesmazyc wszystko razem okolo 15 minut.Im wieksza rozmaitosc uzytych mies,tym bogatszy bedzie smak(...)swiezy.Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym.Uwagi:Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel sliwkowych lub suszonych sliwek.Mozna rowniez dodac ,jesli ktos lubi szklanke czerwonego wina.                                            ZYCZE SMACZNEGO I DO SIEGO ROKU

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Keto jadłospis na 40 dni 201

DZIEŃ 1 ŚNIADANIE – sałatka z kurczakiem i orzechami pecan + bulletproof coffee LUNCH – zupa chrzanowa z kiełbasą i jajkiem OBIAD – kotlety mielone z puree z kalafiora i kapustą kiszoną Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 2 ŚNIADANIE – jajka poszowane z awokado , słonecznikiem i czarnuszką LUNCH – jogurt kokosowy w towarzystwie chlebka(...)zielony koktajl na bazie awokado i mleka kokosowego (super sycący) LUNCH – chlebek bananowy z cukinii oraz orzechy OBIAD – halibut (resztki z wczoraj) + jajka sadzone, zielona fasolka oraz kapusta kiszona Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 4 ŚNIADANIE – omlet z awokado , szynką i serem składany metodą tiktokową LUNCH – panna cotta

Modern Cave Girl
Polska kuchnia w Krakowie – przewodnik po lokalnych smakach 57

czasie. Żurek na zakwasie z dodatkiem białej kiełbasy i jajka to kwintesencja polskich tradycji kulinarnych. Podawany w chlebowym kociołku smakuje jeszcze lepiej! Jeśli szukasz czegoś lżejszego, koniecznie spróbuj barszczu czerwonego, który często serwowany jest z chrupiącymi uszkami. Gdzie spróbować najlepszych polskich dań w Krakowie? Kraków to miasto pełne miejsc, które celebrują polską kuchnię. Restauracja Weselerestauracja.pl jest jednym z tych miejsc(...)przenieść się w czasy, gdy rodzinne obiady były najważniejszą częścią dnia. Z menu pełnym specjalności kuchni polskiej każdy znajdzie coś dla siebie – od potraw mięsnych, przez dania z kiszoną kapustą, aż po klasyczne polskie zupy. Wszystko to w otoczeniu, które sprzyja wspólnemu biesiadowaniu i odkrywaniu smaków naszego regionu. Tradycyjna polska kuchnia – powód do dumy Odwiedzając Kraków, warto poświęcić chwilę, żeby

Słodkie okruszki
Kotlety siekane 168

tego dodajemy, mąkę, majonez, śmietana lub jogurt, cebulę pokrojoną w kostkę, jajko oraz ser starty na tarce o grubym oczku. Opcjonalnie, można posiekać pietruszkę lub pokroić w kostkę paprykę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Wersja krótka - czyli od razu po wymieszaniu składników, łyżką wykładamy masę na patelnie, formujemy kotlety i smażymy(...)korzystam z tej wersji. Wersja dłuższa- na około godzinę odkładam mieszankę do lodówki i dopiero potem smażę na patelni. Rzadko ale czasem tak robię. Dobrze smakują z sałatką z kapusty pekińskiej oraz ziemniaczkami. Smacznego

Justa próbuje gotować
Kuchnia Polska według Karola Okrasy – książka Lidla | Warsztaty kulinarne 151

przekąski, dania główne czy zupy, ale przepisy są posegregowane ze względu na kategorie produktowe, co mi się bardzo podoba! W książce Lidla pojawiają się między innymi takie rozdziały jak KAPUSTA, ZIEMNIAKI, RYBY, PTACTWO czy SERY I MLEKO. W Kuchni Polskiej znajdziemy różnorodne przepisy – i te tradycyjne, i te bardziej nowoczesne – co ważne, z naszych rodzimych produktów. Co prawda, niektóre(...)innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana po to, aby docenić i zapamiętać smak KUCHNI POLSKIEJ NASZYCH CZASÓW W sobotę 5 listopada, wraz

Kuchnia Bazylii
Uszka z kapustą i grzybami 145

drobno siekamy.Grzyby i kapust ę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku.Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na oleju,dodajemy do kapusty i grzybów.Doprawiamy solą i pierzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy dość cienko,podsypujemy mąką i za pomocą małej szklanki lub kieliszka wycinamy małe kółka .Na każde kółeczko(...)tacy wysypanej mąką . Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 1-2 minuty. Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym 209

Jak powszechnie wiadomo najlepsze gołąbki są w domu u własnej mamusi. Nie ważne jak człowiek się będzie starał, dwoił i troił, nie ma szans, nie wyjdą

Czerwona Porzeczka
Bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami 162

śniadanie " tak nam one zasmakowały, że postanowiłam upiec podobne ale na słono. Jako, że robiłam na obiad golonkę pieczoną z kapustą i grzybami to od razu ugotowałam więcej kapusty i grzybów i zrobiłam farsz do bułeczek. Do farszu dodałam prażoną domową cebulkę ale jak takiej nie macie to możecie albo podsmażyć zwykła lub zrobić wcześniej. Bo wbrew pozorom zrobienie(...)równa więc trzeba wybadać ilość mleka. Ja dodałam tyle ile do bułeczek maślanych ale inna mąkę i musiałam tej mąki dać więcej. Ogólnie bułeczki są smaczne i super do czerwonego barszczyku. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kalarepy z figą, awokado i miodem 126

spontan, pomysł, który napadł mnie w czasie zakupów, dobierając kolejne składniki łączyłem je na podniebieniu krok po kroku przemierzając ulice miasta i sklepowe alejki. Kalarepa -ma fajny zbliżony do kapusty smak, figa -to nuta egzotycznej słodyczy, do tego awokado -uważam, że zawsze pasuje do figi a poza tym dojrzałe ma świetną konsystencję, do tego sos z miodu z odrobiną soku(...)przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana

Kuba Gotuje
Kalarepy z figą, awokado i miodem 150

spontan, pomysł, który napadł mnie w czasie zakupów, dobierając kolejne składniki łączyłem je na podniebieniu krok po kroku przemierzając ulice miasta i sklepowe alejki. Kalarepa -ma fajny zbliżony do kapusty smak, figa -to nuta egzotycznej słodyczy, do tego awokado -uważam, że zawsze pasuje do figi a poza tym dojrzałe ma świetną konsystencję, do tego sos z miodu z odrobiną soku(...)przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana

Kuba Gotuje
Zupa krem z soczewicy czerwonej 90

soczewicy czerwonej - składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania zupy: 2 starte ząbki czosnku 1 mała, posiekana czerwona cebula 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1/2 - 1 posiekana papryczka chili bez nasionek masło klarowane 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę 1 marchewka, pokrojona w niewielką kostkę około 250ml czerwonej(...)rozrzedzić dodatkową wodą lub bulionem.  Na koniec zupę zaprawić mlekiem kokosowym lub śmietanką 30%, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką czerwoną i sokiem cytrynowym. Można posypać posiekanymi, świeżymi ziołami.  Mam nadzieję, że przepis na zupę z czerwonej soczewicy spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj:) Oto kilka innych przepisów na wypróbowane , domowe

Moja Książka Kucharska