kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:313/388)

Ramen z grzybami 166

zupełnie bezmięsny. Jak akurat podałam go z pieczonym schabem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby go pominąć i przygotować wegetariański ramen. Świetną alternatywą będzie np. marynowane jajko albo kapusta pak choi. Eksperymentujcie, bo naprawdę warto. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=317055&channelId=25527&partnerId(...)świeżego imbiru 150 ml jasnego sosu sojowego 2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku  2,5 litra wody Dodatkowo: makaron ramen (ok. 250 g) grzybki shimei 1 łyżka oleju czerwona cebula pieczony schab z tego przepisu świeża kolendra lub bazylia Przepis na schab po azjatycku Jak zrobić ramen z grzybami Cebulę przekrój na pół, a następnie opal

okolicepalnika.pl
Karkówka w sosie duszona 169

grubości ok. 1 cm, układamy na desce i lekko ugniatamy tłuczkiem, mięso oprószamy papryką słodką i ostrą (po ok. 1 łyżeczki), solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę czerwoną i gruszkę w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy karkówkę z każdej strony, przekładamy na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę, gdy jest złota ponownie(...)płynu, ma powstać pyszny sos, papryka i gruszka nie mogą się rozgotować. Karkówkę w pysznym sosie z papryką i gruszką azjatycką Nashi podajemy np. z kaszą bulgur i modrą kapustą . Smacznego. The post Karkówka w sosie duszona appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z piersi kurczaka i kaszy jaglanej 190

który je zgodnie z grupą krwi „0” ,zrób na obiad kotlety . Ciekawy wygląd, rewelacyjny smak. Czego chcieć więcej? Składniki: 1 pierś z kurczaka - surowa 1 szczypiorek 1 cebula 1mała czerwona papryka 2 jajka sól, pieprz   1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej olej kokosowy do smażenia-lub inny Wykonanie Piersi z kurczaka umyć i posiekać drobno z cebulą(...)rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor. Danie jest  szybkie w realizacji i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych  kotletów drobiowych.u mnie z surówka z kiszonej kapusty

w mojej kuchni
krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami w nucie garam masala... 182

desce, zalać wodą i ugotować do miękkości, pieczarki i cebulę zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, dać na gorący olej i podsmażać do odparowania wody, dodać odlaną z wody kiszoną kapustę i wszystko podsmażać z 5 minut mieszając, dodać przyprawy, tartą bułkę, wymieszać i wystudzić patelnia naleśnikarka 22 cm, przetarta olejem - do dobrze rozgrzanej patelni wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki(...)gorącym oleju smażyć rumiane krokiety, odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął tłuszcz krokiety są chrupiące, smaczne, syte, można je zjeść na ciepło i na zimno popijając barszczem czerwonym................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 262

nadaj TOM YUM, na którą przepis znajdziesz tutaj: http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/05/ostro-kwasna-tajska-zupa-z-krewetkami.html Tom Kha jest łagodniejsza i słodsza niż Tom Yum. Może być gotowana z samymi warzywami ( marchewka, kalafior, grzyby, kapusta, brokuł, malutkie kukurydze- wariacji jest sporo ), z kurczakiem, tofu, samymi krewetkami, kalmarami lub z miksem owoców morza. Najbardziej lubię z krewetkami i owocami morza i taki przepis dziś podaję :) Składniki(...)papryczki chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej ) 1 l mleka kokosowego ( lub więcej ) 2-3 ćwiartki kalafiora miseczka pokrojonych boczniaków 5 małych pieczarek ćwiartka czerwonej papryki ( opcjonalnie) ( tak na prawdę mogą to być jakiekolwiek grzyby blaszkowate, które uda nam się kupić ) 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce

Jemy Pijemy
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 203

kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zeszklić. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, dodać do cebuli podobnie jak obrany i drobno posiekany czosnek i dusić razem do miękkości. Gotową fasolę, kapustę i pieczarki połączyć razem, dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami.  Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i cukier, dodać do mąki, zarobić ciasto i dostawić je w ciepłe miejsce na około(...)wyprofilowany wałeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami kminku lub sezamu: i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 (mają być zrumienione). Najlepiej smakują gorące, w towarzystwie czerwonego barszczu i ukochanych osób

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 448

dłuższą chwilkę. Do podduszonych pieczarek i cebuli dodać pokrojone namoczone suszone grzyby i razem jeszcze chwilkę smażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić , poczekać do wystygnięcia. W maszynce do mielenia mięsa zemleć kapustę z usmażonymi suszonymi grzybami , pieczarkami i cebulą.  Tak przygotowany farsz doprawić: solą i pieprzem , ewentualnie ulubionymi przyprawami.  Z farszu odcisnąć nadmiar wody. Płaty ciasta francuskiego  rozwinąć(...)stopni C , aż paszteciki się lekko przyrumienią  (około 15 minut).  Takie paszteciki mogą być idealnym urozmaiceniem świątecznego stołu czy przekąską sylwestrową. Podane na gorąco z czerwonym barszczykiem z pewnością posmakują nie jednej osobie.  Smacznego :-)  paszteciki

Aromatyczne Podróże
Kurczak w sosie miodowo-musztardowym 393

Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 4 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżki pikantnej musztardy  2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany 18% pół cebuli

Czerwona Porzeczka
Żeberka duszone w cebuli 199

sosie . Tym razem jednak zachciało mi się czegoś bardziej tradycyjnego. Duszone żeberka z cebulą i czosnkiem- idealne nie tylko na niedzielny obiad. Składniki: 1,50 kg żeberek 2 duże czerwone cebule 5 ząbków czosnku śmietana sok z połowy cytryny sól, pieprz cukier smalec Sposób przygotowania: Żeberka solimy i pieprzymy z każdej strony. Nacieramy majerankiem. Smażmy z każdej strony(...)smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak. Wkładamy mięso i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy na ciepło. Żeberka najlepiej smakują w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: ok. 2 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Panga biała w panierce 203

rozwalała się, robiła "paćkowata" i wyglądem przypominała pastę z bułki tartej i wody... Teraz już wiem, że błąd polegał na złym jej osuszeniu. Kupuję mrożoną pangę białą. Nie lubię czerwonej bo mam wrażenie, że jest gumiasta. Składniki: 2 pangi białe mrożone mąka 1 jajko bułka tarta sól lub przyprawa typu Vegeta pieprz oliwa z oliwek do smażenia Rybę rozmrozić(...)jajku i na końcu w bułce tartej Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć rybę na małym ogniu z obu stron  Podawać z ziemniakami i kiszoną kapustą. Ja akurat miałam brokuły :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Surówka kalafiorowo-brokułowa 188

Obiad bez surówki to chyba nie obiad :) Musimy zjeść troszkę warzywka do mięska. Zawsze z takim dodatkiem obiadowym kojarzy mi się marchewka z jabłkiem, kapusta kiszona i zasmażana lub zwyczajny kiszony. Dziś zaproponuję coś innego. Surówka jest troszkę inna ale bardzo pyszna. Składniki: 200 g kalafiora 60 g brokuła 1 jabłko 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 pęczka kopru(...)cytryny. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, polewamy nim całość i dobrze mieszamy. *możemy dodać również czerwonej papryki

Olikowa kuchnia
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 211

płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1/3 łyżki soli 2 łyżki oleju olej do smażenia  do panierowania: 2 duże jajka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Farsz:Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać wodę z pierwszego gotowania i zalać nową) i gotować do miękkości z liściem laurowym(...)siebie, następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.Najlepiej smakują  z czerwonym barszczem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sznycel z indyka 134

schabowy inaczej –  placek po węgiersku –  kotlety ziemniaczane –  kotlet serowy – Kotlety ziemniaczane z pieczarkami – Kotlety mielone z mozzarellą – Kotlety ruskie – Kotlety ziemniaczane nadziewane kapustą – Kotlety z kurczaka z majonezem – Kotlety z kalafiora – Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem Kotlety mielone Kotlety rybne Kotlety mielone z kurczaka Kotlet de volaille Kotlety ziemniaczane SZNYCEL(...)tłuczek do mięsa. PRZYGOTOWANIE: Z piersi indyka odkrój grubsze plastry. Przy drobiu nie ma większego znaczenia czy kroisz wzdłuż włókien czy w poprzek, tak jak ma to znaczenie przy czerwonym mięsie. Na desce połóż jeden kawałek folii spożywczej, dość duży, najlepiej aby zakrywał całą deskę do krojenia. Na folii połóż pierwszy plaster indyka, przykryj drugim kawałkiem folii spożywczej

nietylkopasta.pl
Żeberka pieczone z warzywami 287

samo. Jeżeli jednocześnie z żeberkami upieczemy pyszne, złociste ziemniaczki to mamy cały obiad z piekarnika     Składniki: 1 kg żeberek pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 czerwona cebula pół niewielkiej cukinii 1 marchewka kawałek pora pół pęczka natki pietruszki 1/2 szklanki bulionu pół pęczka natki pietruszki przyprawa do żeberek olej do smażenia   *** Żeberka dzielimy(...)piekarniku nagrzanym do 180’C przez 1 godzinę i 30 minut. W czasie pieczenia żeberek polecam upiec też pyszne ziemniaczki, przepis TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ŻEBERKA PIECZONE W KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ KEBABOWA KARKÓWKA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! PRZEPISY NA PRZEKĄSKI, DANIE I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Żeberka pieczone z warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
WEGAŃSKIE OBIADY Z ZIEMNIAKÓW - zbiór 8 pysznych i łatwych propozycji 250

facebooku. 1 . Opcja podstawowa to ziemniaki po prostu ugotowane , polane olejem kokosowym zamiast masła. Do tego dowolne dodatki - np. smażone pieczarki z cebulką, marynowane tofu na surowo, sałata z czerwoną papryką i zieloną cebulką skropione sokiem z cytryny. Prosty, szybki, pełnowartościowy posiłek, czas przygotowania około 30 minut. 2 . Ziemniaki pieczone - pokrojone w ósemki, obtoczone w przyprawach i oleju, pieczone(...)jajka, pyszne i chrupiące, przepis:  http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/chrupiace-weganskie-placki-ziemniaczane.html . Bonus we wpisie - dip czosnkowy słonecznikowy. 5. Wegański placek po węgiersku - czyli placki nieco podrasowane ;) znajdziecie tutaj . 6. Kartofle z kapustą czyli panczkraut - tak dobre, że aż dziwne, że jeszcze tak słabo znane poza Śląskiem, musicie spróbować tego koniecznie! 7. Ziemniaki z patelni, podsmażane i duszone z pieczarkami i cebulą, przepis

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Leczo prawie klasyczne czyli prawie lecsó 254

Klasyczne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Zdecydowanie nie powinny w nim się znaleźć: cukinia, kabaczek, bakłażan, czy kapusta. Smakowite dania z tych warzyw to raczej ragoût, ratatouille, czy bigos, ale nie leczo. Jako danie obiadowe leczo bywa podawane z kluskami kładzionymi, kuskusem, czy ryżem. Jednak często łączy się(...)zastąpić olejem, ale wtedy zastąpią też smak ;) Mojego przepisu klasycznym nie nazwę, ponieważ zdobycie wędzonej słoniny okazało się dość trudne. Zastąpiłam ją jednak wędzonym boczkiem. Połączyłam paprykę białą z czerwoną, żeby dodać trochę koloru. Do przyprawienia zdecydowanie polecam słodką wędzoną paprykę w proszku. Daje niesamowity aromat. Przy przygotowaniu ważne jest kontrolowanie papryki, żeby pozostała dość jędrna. Składniki

Pełny talerz
Zakwas na barszcz 132

Kiszonki to nasza tajna broń w sezonie jesienno-zimowym. Idealnie wspomagają naszą odporność. Wartościowe są nie tylko kiszone warzywa, ale również woda pochodząca z kiszenia. Nie

Moja Delicja
Meksykańska zupa z batatami 257

Internet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Shoarma z kurczaka 109

dużym ogniu, aby z zewnątrz się zarumieniło, a w środku szybko się ścięło. Shoarma z kurczaka najlepiej smakuje z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej. Dopełnieniem całości jest też pikantny sos czosnkowy. Shoarma z kurczaka to danie idealne na obiad, ale dobra też będzie na ciepłą, rodzinną kolację. Shoarma z kurczaka to danie, które(...)łyżek oleju rzepakowego Sos czosnkowy: 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% lub majonezu 2 ząbki czosnku szczypta soli Surówka: 1/2 główki sałaty lodowej 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 ogórka zielonego 1 pomidor malinowy lub kilka pomidorków koktajlowych Dodatkowo: frytki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Shoarmy z kurczaka: Do miski wlać olej rzepakowy

Danka Pichci
Kapsalon – holenderski kebab 121

Kapsalon to holenderska wersja kebaba. Złożony jest z mięsa, frytek i kapusty pekińskiej. Składniki oraz sposób przygotowania: Frytki ze swoich ziemniaków, godzinę moczone w wodzie, potem dobrze osuszone ręcznikiem papierowym, wrzuciłam do miski i wymieszałam z niewielką ilością oleju. Ja frytki podsmażałam wcześniej. Piekarnik, wyłożyć blachę papierem i po ok. 20 min jedna – druga strona. Frytki ułożyć tak,żeby(...)pływał) i przyprawie gyros. Rano usmażyłam go na sprężyste cząstki. Ser: dobrze topliwy, starałam na grubych oczkach. Dodatki: Sałata lodowa, pomidory, ogórek zielony ze skórką, cebula biała i czerwona, pokrojona w księżyce. Sosy (są dwa): Ilość dodanych łyżek zależy od tego, na jaką ilość foremek robimy. Trzy łyżki keczupu i trzy łyżki majonezu – wymieszać. Dwa ząbki czosnku

Wasze Przepisy
Jarmuż z ciecierzycą 169

sztywne łodygi odcięte, liście z grubsza rozdrobnione ręcznie1  puszka ciecierzycy, z  zalewą2 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia2 ząbki czosnku, startego na tarce1/2 łyżeczki płatków czerwonej paprykiŚwieżo zmielony czarny pieprzdo podaniaChleb tostowy lub grzanki z ulubionego pieczywa ewentualnie majonezprzygotowanieUmieścić cebulę w średniej misce i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut. Wypłukać  kilka(...)mieszać aż pokryją się  olejem. Smażyć, aż lekko zmiękną, około 1 minuty. Dodać ciecierzycę razem z zalewą. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie całkiem miękka a sos nieco się zredukuje, około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło z tostami lub jako dodatek do dania

Stare Gary